Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρικος βραστηρας  (Αναγνώστηκε 3140 φορές)

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 03/11/2018, 21:37:40 »
Καλησπερα σε ολους,

Προσφατως δοκιμασα να φτιαξω ενα μικρο batch απο μια συνταγη με τη μεθοδο all grain, επειδη ομως ειμαι στην αρχη και δεν εχω ακομα με εξοπλισμο κλπ, δοκιμασα να μοιρασω τη δοσολογια σε 2 κατσαρολες των 6+ λιτρων και να ενωθει το γλευκος στο δοχειο ζυμωσης αφου ψυχθηκε. Να μην τα πολυλογω ολα πηγαν καλα και χθες εμφιαλωσα 7λτ

Η μοθοδος μου αρεσε η τεχνικη με βολεψε αλλα διπλες δουλειες και διπλα τσουμπλεκια και διπλα ρευματα και διπλα ρισκα και ολα διπλα, οπως και ναχει εγινε για καθαρα πειραματικους λογους.

Παμε τωρα και στο ζητημα, φυσικα το biab για μενα ειναι μονοδρομος αλλα θελω να αποφυγω τα πετρογκαζια και τις μαρμιτες της θεορατες και ολα αυτα(τουλαχιστον προς το παρον) , θελω να φτιαχνω μπατσακια 9-12 λιτρα να ασχολουμαι τακτικα, οχι να στοκαρω μπυρα, ετσι λοιπον σκεφτομαι για αγορα  ηλεκτρικου βραστηρα και πιο συγκεκριμενα βρηκα αυτον...

https://www.e-exoplismos.gr/product/boiler-bartscher-%ce%b2%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d/

Εχει κανεις αποψη; θα κανω δουλεια πως το βλεπετε;

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« Απάντηση #1 στις: 04/11/2018, 11:01:41 »
Λογικά θα επαρκεί προς το παρόν και κάπως οριακά.
Ενδεικτικά να σου πω πως για μια μπύρα με FG 1.050, τελικό όγκο στον καδο ζύμωσης 12 λίτρα (μαζί με το ίζημα) και βρασιμο 90 λεπτων χρειαζεσαι 21.5 λίτρα για το mashing.
Γενικα μπορεις να κάνεις διάφορες κινήσεις για να φτιαξεις μπύρα σε μικρότερο χώρο, πχ να βράσεις ένα γλεύκος υψηλότερης πυκνότητας και μετά να προσθέσεις νερό ώστε να πας στα λίτρα που θες. Ή να προσθέσεις εκχύλισμα βύνης στο τέλος.
Οπότε η γνωμη μου είναι πως ναι, θα κάνεις δουλειά, αλλά αργά ή γρήγορα μπορεί να θες κάτι μεγαλύτερο, εάν θες να κάνεις full volume biab.

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 06/11/2018, 01:57:58 »
Με τα ιδια ή και λιγότερα λεφτά μπορείς να πάρεις την κατσαρόλα του Βρου και να βρεις μια αντίσταση εμβαπτιζώμενη ( χειρός ). Ετσι εχω το συστημα κι εγω. Θα εχεις πολύ ανεση χώρου και δυνατότητα επεκτασης
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 06/11/2018, 10:46:16 »
ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Δεν ειναι καθολου κακη η ιδεα της αντιστασης χειρος, το δυσκολο αποτι βλεπω ειναι να την βρω, απο μικρη ερευνα που εκανα βρισκω μονο 1000W και αποτι ψυχανεμιζομαι θα χρειαστω 2 με 2.5 kw

καμια ιδεα, κανενα λινκ;

εχουνε ροοστατη αυτες η ειναι on/off θα βοηθουσε στο mashing

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 06/11/2018, 12:13:01 »
υπάρχουν και 2 και 3 kw ψάξε καλύτερα! On off είναι, αν θες ροοστάτη ebay. Εγω εχω μια κατσαρολα σαν και αυτη που δειχνεις (φτηνιαρα απο τα lidl) που μου κραταει το mash σταθερο σε θερμοκρασια, και για το βρασιμο βαζω αντισταση γιατι αυτο το πραμα δεν κανει καλο βρασιμο, βεβαια αυτο που βρήκες ισως να κανει καλο βρασιμο δεν ξερω. Πάντως αν δεν παρεις ροοστατη, θες ενα θερμοστατη για να κανεις mash με 3kw αντισταση, αλλιως θα πρεπει να εισαι συνεχεια απο πανω μην χασεις τις θερμοκρασιες

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 07/11/2018, 16:19:20 »
Τελικα θα παιξω μπαλιτσα με 3kw immersion χειρος χωρις ροοστατη και 40αρα ανοξειδωτη μαρμιτα, ελπιζω να εχω επαρκη βρασμο, τωρα για το mashing βλεποντας και κανοντας, εχω θερμοστατες απο ενυδρεια εχω κατι βαλιτσακια-τσαντακια με μονωση που μπορω να τα μετατρεψω σε θερμομονωτικο καλυμμα, θα γινουν δοκιμες και οπου το σταθεροποιησουμε.

Με τον καιρο αναβαθμιζουμε οπου και οσο μπορουμε

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 07/11/2018, 23:54:45 »
Βρασμο θα εχεις 100%. Παιζω με μικρότερη και με καλύπτει!
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 08/11/2018, 10:43:51 »
Με τα 3kw κοίταξε μήπως θα πρέπει να παίρνεις ρεύμα από γραμμή του σπιτιού με 15Α ασφάλεια και όχι 10άρα

vasilismf

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 10/11/2018, 02:09:12 »
σιγουρα 16Α ασφαλεια και πρόσεξε ο θερμοστάτης του ενυδρείου να σηκώνει 3kw αλλιως θα γινει φλαμπε

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 10/11/2018, 22:54:55 »
εχω συλλεξει σχεδον ολο τον εξοπλισμο,
μαρμιτα-αντισταση, εφτιαξα και ενα θερμομονωτικο μανδυα και αυριο θα κανω μερικες δοκιμες με σκετο νερακι να δω λιγο χρονους και ποσο σταθερη μπορω να κρατησω τη θερμοκρασια να δουμε και λιγο τα ρευματα και θα σας γραψω σχολια, παραλληλα εφτιαξα και ενα 8μετρο chiller απο ευκαμπτο χαλκοσωληνα.

Ουσιαστικα μονο ο σακος biab μου μενει και ξεκιναμε βρασιες σιγα σιγα

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 11/11/2018, 18:23:23 »
ετσι για την ιστορια θα ανεφερω μερικες πληροφοριες απο τις δοκιμες που πραγματοποιησα σημερα με σκοπο να βοηθησω νεο συναδελφο που ειχε τους ιδιους προβληματισμους με εμενα..

Λοιπον, βαρος μαρμιτας 2,700kg, ογκος 39lt
η δοκιμη εγινε με 22lt νερου κατευθειαν απτη βρυση της αυλης θερμοκρασια νερου 22C
η αντισταση των 3kw χρειαστηκε 18 λεπτα για να φερει τη θερμοκρασια σε συνθηκες mashing δηλαδη 67C
ευτυχως η πριζα της αυλης ειναι πανω σε 16αρα ασφαλεια οποτε γλυτωνουμε πολλα εξοδα (διαζυγια, διατροφες παιδιων κλπ  ;D)

ο θερμομονωτικος μανδυας που εφτιαξα βοηθησε ωστε να εχουμε μικρη απωλεια θερμοκρασιας, πιο συγκεκριμενα 3 βαθμους μετα απο 30 λεπτα μετρησης (και δεν τον εχω ολοκληρωσει ακομα πληρως) σε συνθηκες εξωτερικης θερμοκρασιας +-15c

το chiller που κατασκευασα εγινε με χαλκοσωληνα 8mm διαμετρου, χρειαστηκαν 8 μετρα και εχει 8 σπειρες και διαμετρο περιπου 22cm
βοηθησε αρκετα στην απαγωγη της θερμοτητας, χρειαστηκαν περιπου 30 λεπτα για να επανελθει η θερμοκρασια περιπου στους 25c
Το σιγουρο ειναι οτι αν ειχα μια συνεχη κυκλοφορια του νερου μπορει και να γινοταν στο μισο χρονο διοτι προς το τελος ανακαλυψα οτι η θερμοκρασια κοντα στο τσιλερ μπορει να ειχε πανω απο 10 βαθμους διαφορα απο την επιφανεια.

Επιτρεπεται αυτο; να ριχνω μεσα εναν αποστειρωμενο σε oxi κυκλοφορητη κατα τη διαρκεια της ψυξης του γλευκους πριν τη μεταγγιση στον καδο ζυμωσης;
« Τελευταία τροποποίηση: 11/11/2018, 18:27:36 από cygor »

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #11 στις: 13/11/2018, 10:54:57 »
......
Το σιγουρο ειναι οτι αν ειχα μια συνεχη κυκλοφορια του νερου μπορει και να γινοταν στο μισο χρονο διοτι προς το τελος ανακαλυψα οτι η θερμοκρασια κοντα στο τσιλερ μπορει να ειχε πανω απο 10 βαθμους διαφορα απο την επιφανεια.

Κανονικά θες συνεχή ροή νερού.

Επιτρεπεται αυτο; να ριχνω μεσα εναν αποστειρωμενο σε oxi κυκλοφορητη κατα τη διαρκεια της ψυξης του γλευκους πριν τη μεταγγιση στον καδο ζυμωσης;

Τι εννοείς κυκλοφορητή; Τo chiller? Αν ναι, εναλλακτικά μπορείς να το βάζεις και στο τελευταίο 15λεπτο του βρασμού, για να απολυμανθεί.
Turn the page.....

cygor

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 13/11/2018, 15:50:55 »
λαθος διατυπωση, εννοουσα συνεχη κυκλοφορια του γλευκους κατα την ψυξη του ωστε να επιτυγχανεται παντου ομοια θερμοκρασια και να το πραγματοποιουσα με εναν κυκλοφορητη τυπου
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRU8nPkSeZI7el0aWRpagPX51XFmjseda6jSpKirbkt3Y0JsCh08A

οχι εε; το αφηνω οπως ειναι με σκετο chiller;

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #13 στις: 13/11/2018, 17:06:15 »
Δεδομένου ότι το ζεστό θα είναι πάντα πάνω (οπότε θα κρυώνει απο το chiller), ναι δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
Turn the page.....