Αποστολέας Θέμα: Πώς μπορώ να πετύχω μπύρα με λιγότερο ανθρακικό  (Αναγνώστηκε 574 φορές)

beersoup

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 3
    • Προφίλ
Καλησπέρα στην παρέα!

Τις προάλες δοκίμασα 2 imperial stout back to back από διαφορετικούς παραγωγούς. Η μία ήταν smooth με πάρα πολύ πλούσιο σώμα και ελάχιστο ανθρακικό. Η άλλη ήταν στο άλλο άκρο. Ανθρακικό και τέρμα ελαφριά. Περιττώ να πω πως προτίμησα την πρώτη.

Η ερώτηση μου είναι πώς μπορεί κάποιος να πετύχει παρόμοια "υφή" με την πρώτη μπύρα, στη σπιτική του μπύρα του με έτοιμο ή μη kit? Το σώμα αν δεν κάνω λάθος πετυχαίνεται με λιγότερο νερό ή/και διαφορετική ζάχαρη. Το λιγότερο ανθρακικό όμως πώς το πετυχαίνει κανείς? Λιγότερη δεξτρόζη κατά την εμφιάλωση? Και αν ναι, πόσο λιγότερη?

Σκοπός μου είναι να ξεκινήσω κάποιο kit stout/imperial stout στο κοντινό μέλλον και θα ήθελα τα φώτα σας.

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Για το ανθρακικό σωστά το σκέφτηκες. Βάζεις λιγότερα σάκχαρα κατά την εμφιάλωση.
Εγώ χρησιμοποιώ αυτό το προγραμματάκι: http://kotmf.com/tools/prime.php
Δοκίμασε αρχικά με όγκο διοξειδίου γύρω στο 1.5-1.8 και θα δεις εάν σου κάνει ή θες λίγότερο/περισσότερο.

Τώρα όσον αφορά το σώμα εξαρτάται από τη συνταγή ή το κιτ που θα φτιάξεις. Σίγουρα εάν προσθέσεις εκχύλισμα βύνης αντί για δεξτρόζη, όσον αφορά τη ζύμωση, θα πετύχεις περισσότερο σώμα.