Αποστολέας Θέμα: Mangrove Jack's Red IPA ερωτησεις αρχαριου  (Αναγνώστηκε 2062 φορές)

Crom86

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Καλησπέρα και καλως σας βρηκα, συν-ζυθοποιοι. Αποφασισα να ξεκινησω και γω την προσπαθεια μου απο μια IPA, οντας IPA-κιας και εχω μερικες αποριες ενω το μπυρακι μου ζυμωνει ηδη στον καδο του.

1. Απ'οσο ειχα δει απο σχετικα βιντεο στο beer deli, μετα την πρωτη περιοδο ζυμωσης στον αρχικο καδο καποια στιγμη γινεται μεταγγιση και προστιθεται εξτρα δεξτροζη. Αν εχω καταλαβει σωστα (και διορθωστε με σε αυτο), αυτο γινεται ωστε να εχει η μαγια μας εξτρα τροφη οσο ωριμάζει στα μπουκαλια και να δημιουργηθει carbonation απο το διοξειδιο του ανθρακα που παραγεται. Στις σχετικες οδηγιες του Mangrove Jack ωστοσο, δεν αναφερεται κατι τετοιο. Απλα προσθετεις τους λυκίσκους και αφηνεις στο ιδιο δοχειο. Παραλληλα στις οδηγιες αναφερεται η χρηση carbonation tabs που , αν καταλαβαινω (και παλι διορθωστε με σε αυτο), ουσιαστικα εχει την ιδια χρηση με την εξτρα δεξτροζη που θα προσθεταμε κανονικα. Επι της ουσιας ποιος θα ηταν ο προτιμοτερος τροπος να αντιμετωπισω το μπυρακι μου; Να παρω ταμπλετες η απλα να μεταγγισω και να προσθεσω δεξτροζη;

2. Σκεφτομουν να προσθεσω 1-2 υλικα κατα την ζυμωση για να παρει καποια αρωματα η μπυρα. Ενα απο αυτα ειναι ξυσμα βαρελιου. Ποια θα ηταν η ιδανικη στιγμη για να προστεθουν αυτα τα υλικα; Πριν προσθεσω τους λυκισκους; ταυτοχρονα; Λιγες μερες πριν την εμφιαλωση;

Ευχαριστω και καλα πιωματα να χουμε.

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jack's Red IPA ερωτησεις αρχαριου
« Απάντηση #1 στις: 06/04/2020, 10:25:24 »
Καλώς τον,
Την έξτρα δεξτρόζη την βάζεις για να δημιουργηθεί το ανθρακικό στην μπύρα όπως πολύ σωστά είπες.
Την δεξτρόζη την βάζουμε την στιγμή της εμφιάλωσης. Διαλύουμε την επιθυμητή ποσότητα σε λιγο βραστό νεράκι και μετά το ρίχνουμε στον κάδο από τον οποίο θα εμφιαλώσουμε, ρίχνουμε και ένα ελαφρύ ανακάτεμα (χωρίς παφλασμούς) και ξεκινάμε την εμφιάλωση.

Τα carbonation drops κανουν ακριβώς την ίδια δουλειά, απλά τα πετάς απευθειας στο μπουκάλι. Εγω δεν είμαι πολύ fan των carbonation drops γιατί η ποσότητα του ανθρακικύ που παράγουν είναι στανταρ και δεν μπορείς μπορείς να την μεταβάλλεις.

Τέλος σχετικά με τα oaks δεν νομίζω πως ταιριάζουν στις IPAs.

Crom86

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 06/04/2020, 22:56:02 »
Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση!

Καταλαβαινω αυτο που λες για τα drops απλως σκεφτομουν οτι οντας νουμπας στο αθλημα ισως ηταν η πιο ασφαλης επιλογη. Στην περιπτωση της δεξτροζης, εχω διαβασει διαφορα νουμερα απο 160γραμμαρια μεχρι και 200. Υπαρχει καποιο rule of the thumb για τις ΙΡΑ σχετικα με το ποσο θα πρεπει να βαλω πριν την εμφιαλωση;

Ευχαριστω και παλι!

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #3 στις: 07/04/2020, 10:39:57 »
Καλημέρα και απο μένα.
Γενικά να εχεις στο μυαλό σου ότι μπίρες που θέλουν πλούσιο ανθρακικό (lager, pils, weisse κτλ), μια ποσότητα 180γρ δεξτρόζης είναι μια μέση τιμή.
Pale, Ipa κτλ, μπορείς να κατέβεις στα 160γρ. Στη σελίδα του καταστήματος, κάθε κιτ αναφαίρεται η ενδεικτική δοσολογία για ζύμωση και εμφιαλωση.
Ξεκινάς με αυτές και προσαρμόζεις ανάλογα με τα γούστα σου.
Turn the page.....

Cruiser79

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • vaping.gr
« Απάντηση #4 στις: 05/08/2020, 13:18:50 »
Αχόρταγος γαρ, αποφάσισα να δοκιμάσω αυτό το κιτ καθώς στο μυαλό μου θεώρησα ότι η μαγιά Kveik θα έχει καλύτερη απόδοση με αυτό τον τύπο μπύρας. Αυτή τη φορά δεν έβαλα δεξτρόζη για τη ζύμωση αλλά Malt Enhancer. Πάλι μου ξέφυγε λίγο η ποσότητα του νερού και έβαλα ένα λίτρο λιγότερο περίπου, αλλά δεν πειράζει.

Λοιπόν, η μαγιά αυτή είναι κομμάντο! Δευτέρα απόγευμα έκλεισα τον κάδο με OG 1.053 (σταθμισμένο για την αλλαγή θερμοκρασίας, η ένδειξη ήταν 1.051) και σήμερα το πρωί που πήρα μέτρηση ήταν στα 1.019 οπότε έπεσαν οι λυκίσκοι για το Dry Hopping. Αποφάσισα να τη ματώσω λιγάκι οπότε εκτός από το πακέτο που είχε μέσα το κιτ, έριξα και 30g Bavarian Mandarina. Αν συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό, νομίζω ότι το πολύ την Παρασκευή θα εμφιαλώσω.

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 05/08/2020, 14:33:12 »
Γιατί έριξες τώρα τον λυκίσκο? και γιατί θα την εμφιαλώσεις τόσο νωρίς?
Εγώ στην θέση οσυ θα περίμενα να τελειώσει πρώτα η ζύμωση και μετά θα έριχνα τους λυκίσκους τους οποίους θα τους άφηνα 4-5 μέρες πριν εμφιαλώσω.

όπως και να έχει περιμένουμε απότελέσματα ;)

Cruiser79

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • vaping.gr
« Απάντηση #6 στις: 05/08/2020, 15:58:13 »
Είναι η στάνταρ οδηγία της εταιρείας να ρίχνεις το λυκίσκο όταν πέσει κάτω από το 1.020.

Προβλέπω ότι θα την εμφιαλώσω τόσο νωρίς γιατί αν συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό, θα έχει τελειώσει η ζύμωση μέχρι την Παρασκευή.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #7 στις: 06/08/2020, 11:51:04 »
Γενικά το λυκίσκο μπορείς να τον βάλεις όποτε θες και θα πάρεις και το ανάλογο αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα με τις οδηγίες της εταιρείας είναι πως αν βάλεις το λυκίσκο όποτε λέει και για κάποιο λόγο σου κολλήσει η ζύμωση,. τότε θα μείνει μέσα για κανα 10ήμερο, πράγμα που δεν είναι καλό.
Το πιο σίγουρο είναι να τον βάζεις 3-5 μέρες πριν εμφιαλώσεις.
Επίσης μετά τη ζύμωση πρεπει να την αφήσεις λίγες μέρες για να καθαρίσει. Να κάτσει το ίζημα και να παρεις πιο καθαρή μπίρα.
Turn the page.....

Cruiser79

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • vaping.gr
« Απάντηση #8 στις: 06/08/2020, 12:09:43 »
Τι να κολλήσει που ζυμώνει σα μοίρα από λοκατζήδες  ;D ;D ;D

Η καθαρότητα και η διαύγεια δεν είναι κάτι που με απασχολεί πάντως. Θα σας κρατάω ενήμερους για την εξέλιξη καθώς από ότι φαίνεται πρωτοπόρησα στη διαδικασία!

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 07/08/2020, 08:21:10 »
Γενικότερα αν βάλεις το λυκίσκο οσο η μπίρα ζυμώνει χάνεις και αρώματα

Βέβαια υπάρχει και το 0 Day Hopping...Οπότε λύσεις υπάρχουν
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

Cruiser79

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • vaping.gr
« Απάντηση #10 στις: 07/08/2020, 12:12:04 »
Ένα άλλο που σκέφτηκα (για το επόμενο batch) είναι να περάσω το λυκίσκο από ζεστό νερό, να φιλτράρω και να προσθέσω το ζουμί στην αρχή μαζί με τη βύνη που έχει το κιτ. Η ακόμα καλύτερα, για πιο έντονο άρωμα, μαζί με τη δεξτρόζη που απαιτείται για ενανθρώκωση.

Πως σας φαίνεται σαν ιδέα αυτό?

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 07/08/2020, 12:44:13 »
στον βρασμό αλλά και μέχρι τους 60 βαθμούς αν θυμάμαι καλά υπάρχει ισομερισμός των οξέων του λυκίσκου που σημαίνει οτι σε αυτή την περιπτωση θα σου ανεβάσει την πικράδα.

Εγώ δεν το θεωρώ καλή ιδέα.
Άσε τον λυκίσκο 4-5 μέρες όπως λέει η μεθοδολογία και θα πάρεις άριστο αποτέλεσμα :)

Γενικά η μπύρα θέλει αρκετή υπομονή και αναμονή.
άσε την μαγιά και τους λυκίσκους να κάνουν την δουλειά τους ;)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #12 στις: 07/08/2020, 13:30:23 »
στον βρασμό αλλά και μέχρι τους 60 βαθμούς .....

75-80
Turn the page.....

Cruiser79

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
    • vaping.gr
« Απάντηση #13 στις: 10/09/2020, 12:25:01 »
Ένα μικρό update. Για την εμφιάλωση, έβαλα 160g δεξτρόζη θεωρώντας ότι θα δώσει λιγότερο ανθρακικό κάτι που ταιριάζει με τέτοιες μπύρες (τις προάλλες δοκίμασα μια Ικαριώτισσα IPA αλλά είχε τόσο ανθρακικό που με ξένισε αρκετά).

Η μπύρα έμεινε δύο εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου (μεγάλη για την εποχή) και μπήκε στο ψυγείο για άλλες δύο (το Σάββατο που μας έρχεται θα δοκιμάσω). Παρατήρησα ότι ήταν αρκεά καθαρή αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στον τύπο της μαγιάς. Το Σάββατο λοιπόν να περιμένετε εντυπώσεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος, και όχι αβάσιμα καθώς μια ρουφηξιά την πήρα πριν ρίξω τη δεξτρόζη για την εμφιάλωση και πολύ χάρηκα με το προφίλ της.

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 10/09/2020, 14:36:57 »
καλόπιωτη