Λοιπόν, προσωπικά βρήκα κάποιες απαντήσεις καθώς συνέχιζα το διάβασμα του βιβλίου του Πάλμερ. Για όποιον ενδιαφέρεται :
Σχετικά με το οξυγόνο, αναφέρεται πως οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν συνήθως οξυγόνο , αλλά μπορούμε κι εμείς , η εναλλακτικά με αντλία αέρα πχ από ενυδρεία , η ακόμα και φραπεδιερα, η splash του γλεύκους στον κάδο κλπ.
Δίνεται πίνακας που ορίζει τα ppm (parts per million) του οξυγόνου με κάθε μεθοδο.
•Splashing του γλεύκους - 2 ppm O2
•Φραπεδιερα σε μικρό όγκο - 8ppm O2
•Φραπεδιερα σε μεγάλο όγκο - 2.7 ppm O2
•Αντλία με πέτρα - 8ppm O2
•Πέτρα με οξυγόνο - σε 30sec. - 5.1 ppm O2
• - σε 1 λεπτό - 9.2 ppm O2
• - σε 2 λεπτά - 14.1 ppm O2
Το flowrate του οξυγόνου παραπάνω είναι 1 λίτρο το λεπτό.
Τα παραπάνω θα τα βρείτε στην σελίδα 96 του βιβλίου του Πάλμερ. Πιστεύω οπότε πως για τους όγκους που φτιάχνουμε, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά η φραπεδιερα με το να βάλουμε αντλία, και είναι η καλύτερη μέθοδος και η πιο οικονομική εφόσον έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με την απλή αντλία με πετρα και είμαστε πολύ κοντά σε ppm αν συγκρίνουμε με το οξυγόνο.
Σχετικά τωρα με την μαγιά, αναφέρεται στην σελίδα 112, πως μπορούμε να ρίξουμε περισσότερη μαγιά η λιγότερη ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα της ζύμωσης.
Το να ρίξεις λιγότερη ποσότητα μαγιάς, σου δίνει περισσότερους εστέρες, ενώ αν ρίξεις περισσότερη , σου δίνει μια πιο καθαρή ζύμωση αφού υπάρχει μικρότερο η καθόλου growing rate. Συνιστάται προσοχή να μην το παρακάνουμε όμως , διότι θα δημιουργηθούν περισσότερα παραπροϊόντα και πολύ off flavor.
Τώρα το αν ακολουθήσει κάποιος τη βιβλιογραφία η όχι , φαντάζομαι δεν μας πέφτει λόγος.
Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk