Αποστολέας Θέμα: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης  (Αναγνώστηκε 1179 φορές)

CaptainJimmyGR

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 38
    • Προφίλ
Καλησπέρα σας. Διάβαζα από χθες το βιβλίο του Πάλμερ για το πωσ να φτιάξεις μπύρα , 4η έκδοση , και θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με κάτι.
Αναφέρεται πωσ το γλεύκος θα πρέπει να αερίζεται για να μπορεί η μαγια μετά να φάει καλύτερα τα σάκχαρα. Έχω διαβάσει στο φόρουμ ότι κάνουμε τον κάδο φραπεδιερα. Επίσης κάπου διάβασα και για αντλίες αέρα από ενυδρεία με διάφορες πέτρες κλπ. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Αν βάλουμε πέτρα και ουσιαστικά αερίζουμε το γλεύκος μας από αντλία, ουσιαστικά ότι μικρόβια ελεύθερα στον αέρα θα μεταφερθούν στο γλεύκος μαζί με αερομεταφερόμενη βακτηρίδια θεωρητικά . Σωστά ? Επίσης , πιστεύετε πως θα ήταν λύση να κάναμε εισαγωγή στον κουβά , καθαρό οξυγόνο από μπουκάλα , πάντα με την αεροπαγιδα για να εμπλουτίσουμε το γλεύκος πριν ρίξουμε μαγια? . Τέλος αναφέρεται πως καλό θα ήταν να ρίχναμε 2πλασια ποσότητα μαγιας από την αναγραφομενη, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερο πλυθησμό. Αυτό είναι μόνο για all grain τεχνικές η μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε έτοιμα Κιτ ? Υπάρχει κάποια επίπτωση το να χρησιμοποιείς παραπάνω μαγιά?

Μακροσκελησα...

Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Mageloop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 345
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #1 στις: 30/05/2020, 17:39:54 »
Δες το διαφορετικά.
Είτε αντλία βάλεις είτε κάνεις το κάδο φραπέ, είτε ρίξεις το γλευκος απο απόσταση στο κάδο (αυτο το κανω εγω ο περίεργος), είτε ανακατεύεις σα τρελός. Ουσιαστικά το ιδιο πράγμα ειναι μικροβιολογικά. Πάλι εχεις επαφή με τον αέρα.

Δεν αποτελεί τοσο μεγάλο πρόβλημα! Οι λόγοι ειναι αρκετοί και θα ξεφύγει λιγο το θέμα, αλλά αμα θες στα λέω περιληπτικά . Η σύντομη απάντηση είναι οτι αερίζεις τόσο, όσο χρειάζεται η μαγιά για να αναπτυχθεί και να μη προλάβει τίποτε άλλο να αναπτυχθεί. Χρειάζεται οξυγόνο για να αναπαραχθεί και μετά αρχίζει τη ζύμωση (μετατροπή σακχαρου σε αλκοολ και διοξείδιο του ανθρακα).

Με καθαρό οξυγόνο εχω διαβάσει σε άλλα φόρουμ οτι υπάρχουν άτομα που το κάνουν (να κοιτάξεις να ειναι Food Grade παντα), παρόλα αυτά ακριβώς επειδή ειναι καθαρό οξυγόνο είναι εύκολο να υπερβάλλεις στη δοσολογία.

Όσο για τη ποσότητα της μαγιάς...θα προτιμούσα να σε διαφωτίσει άλλος καλύτερα.
Η άποψη μου ειναι οτι εφόσον η αναφερόμενη δοσολογία απο την εταιρεία ειναι οση γράφει στο φακελάκι/σακουλάκι/σωλήνα είσαι εντάξει. Θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα σε γλεύκος με πολύ μεγάλη ποσότητα σακχάρων, άλλα για τα κιτ δεν υπάρχει θέμα.
Επίπτωση...ακόμα δεν έχω δει κάτι κακό, αλλά μη ξεχνάς οτι για τη κλίμακα που παίζουμε εμείς υπάρχει χώρος για λάθη τα οποία δε θα φανούν στη τελική
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

CaptainJimmyGR

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 38
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #2 στις: 30/05/2020, 18:13:27 »
Δες το διαφορετικά.
Είτε αντλία βάλεις είτε κάνεις το κάδο φραπέ, είτε ρίξεις το γλευκος απο απόσταση στο κάδο (αυτο το κανω εγω ο περίεργος), είτε ανακατεύεις σα τρελός. Ουσιαστικά το ιδιο πράγμα ειναι μικροβιολογικά. Πάλι εχεις επαφή με τον αέρα.

Δεν αποτελεί τοσο μεγάλο πρόβλημα! Οι λόγοι ειναι αρκετοί και θα ξεφύγει λιγο το θέμα, αλλά αμα θες στα λέω περιληπτικά . Η σύντομη απάντηση είναι οτι αερίζεις τόσο, όσο χρειάζεται η μαγιά για να αναπτυχθεί και να μη προλάβει τίποτε άλλο να αναπτυχθεί. Χρειάζεται οξυγόνο για να αναπαραχθεί και μετά αρχίζει τη ζύμωση (μετατροπή σακχαρου σε αλκοολ και διοξείδιο του ανθρακα).

Με καθαρό οξυγόνο εχω διαβάσει σε άλλα φόρουμ οτι υπάρχουν άτομα που το κάνουν (να κοιτάξεις να ειναι Food Grade παντα), παρόλα αυτά ακριβώς επειδή ειναι καθαρό οξυγόνο είναι εύκολο να υπερβάλλεις στη δοσολογία.

Όσο για τη ποσότητα της μαγιάς...θα προτιμούσα να σε διαφωτίσει άλλος καλύτερα.
Η άποψη μου ειναι οτι εφόσον η αναφερόμενη δοσολογία απο την εταιρεία ειναι οση γράφει στο φακελάκι/σακουλάκι/σωλήνα είσαι εντάξει. Θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα σε γλεύκος με πολύ μεγάλη ποσότητα σακχάρων, άλλα για τα κιτ δεν υπάρχει θέμα.
Επίπτωση...ακόμα δεν έχω δει κάτι κακό, αλλά μη ξεχνάς οτι για τη κλίμακα που παίζουμε εμείς υπάρχει χώρος για λάθη τα οποία δε θα φανούν στη τελική
Ευχαριστώ για την απάντηση αδερφέ. Πιστεύεις ότι άμα το παρακάνουμε πχ με το οξυγονο, θα έχει επίπτωση σε οξείδωση του τελικού προϊόντος  στο μπουκάλι ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε τα καπάκια που λένε πωσ απορροφούν οξυγόνο , η πωσ η τελική πυκνότητα τησ ζύμωσης θα φτάσει χαμηλότερα/ψηλοτερα από όσο θα έφτανε ?

Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Mageloop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 345
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #3 στις: 30/05/2020, 18:42:46 »
Το σίγουρο ειναι οτι σπαταλάς αέριο. Κυριολεκτικά κανεις τα λεφτα σου αέρα.

Τωρα απο εκει και πέρα...για τη δική μας κλίμακα...δε νομίζω. Περίμενε και κανέναν ακόμα να δώσει τα φώτα του
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #4 στις: 31/05/2020, 18:30:16 »
Εγώ πέντε χρόνια τώρα αυτό που κάνω ειναι να πιάνω τον κάδο από τις λαβές του και να τον ταρακουνάω έντονα για να 3-4 λεπτά.
Ποτέ δεν μου έχει κολλησει ζύμωση....

Δεν ξέρω πόσο έσκισα την μέση μου βέβαια....

Mageloop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 345
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #5 στις: 31/05/2020, 20:02:53 »
Εκανες μπράτσα  O0
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

CaptainJimmyGR

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 38
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #6 στις: 01/06/2020, 02:43:52 »
Λοιπόν, προσωπικά βρήκα κάποιες απαντήσεις καθώς συνέχιζα το διάβασμα του βιβλίου του Πάλμερ. Για όποιον ενδιαφέρεται :
Σχετικά με το οξυγόνο, αναφέρεται πως οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν συνήθως οξυγόνο , αλλά μπορούμε κι εμείς , η εναλλακτικά με αντλία αέρα πχ από ενυδρεία , η ακόμα και φραπεδιερα, η splash του γλεύκους στον κάδο κλπ.
Δίνεται πίνακας που ορίζει τα ppm (parts per million) του οξυγόνου με κάθε μεθοδο.

•Splashing του γλεύκους - 2 ppm O2
•Φραπεδιερα σε μικρό  όγκο - 8ppm O2
•Φραπεδιερα σε μεγάλο όγκο - 2.7 ppm O2
•Αντλία με πέτρα - 8ppm O2
•Πέτρα με οξυγόνο - σε 30sec. - 5.1 ppm O2
•                                - σε 1 λεπτό - 9.2 ppm O2
•                              - σε 2 λεπτά - 14.1 ppm O2
Το flowrate του οξυγόνου παραπάνω είναι  1 λίτρο το λεπτό.

Τα παραπάνω θα τα βρείτε στην σελίδα 96 του βιβλίου του Πάλμερ. Πιστεύω οπότε πως για τους όγκους που φτιάχνουμε, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά η φραπεδιερα με το να βάλουμε αντλία, και είναι η καλύτερη μέθοδος και η πιο οικονομική εφόσον έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με την απλή αντλία με πετρα και είμαστε πολύ κοντά σε ppm αν συγκρίνουμε με το οξυγόνο.

Σχετικά τωρα με την μαγιά, αναφέρεται στην σελίδα 112, πως μπορούμε να ρίξουμε περισσότερη μαγιά η λιγότερη ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα της ζύμωσης.
Το να ρίξεις λιγότερη ποσότητα μαγιάς, σου δίνει περισσότερους εστέρες, ενώ αν ρίξεις περισσότερη , σου δίνει μια πιο καθαρή ζύμωση αφού υπάρχει μικρότερο η καθόλου growing rate. Συνιστάται προσοχή να μην το παρακάνουμε όμως , διότι θα δημιουργηθούν περισσότερα παραπροϊόντα και πολύ off flavor.

Τώρα το αν ακολουθήσει κάποιος τη βιβλιογραφία η όχι , φαντάζομαι δεν μας πέφτει λόγος.



Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


gtm

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #7 στις: 05/04/2021, 20:29:53 »
Ανοιγω το θεμα παλι μια και το βρηκα. Για να καταλαβω κατα την διαρκεια της ζυμωσης μπορουμε να κουνησουμε τον καδο για ενα διαστημα; Καλο θα του κανουμε; Χρειάζεται;

Mageloop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 345
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #8 στις: 05/04/2021, 20:43:45 »
Κατα τη διάρκεια της ζύμωσης χρειάζεται ο κάδος κούνημα μόνο αν δεις οτι εχει κολλήσει η ζύμωση και αυτό ΑΝ δεν βοηθήσει η αύξηση της θερμοκρασίας
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

Hulk

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 86
    • Προφίλ
Απ: Περί γλεύκους, αερισμού και ζύμωσης
« Απάντηση #9 στις: 05/04/2021, 20:49:45 »
Απαλό ελαφρύ κούνημα και όχι βίαιο και απότομο.