Αποστολέας Θέμα: Πρώτο Κιτ MJ BAVARIAN WHEAT  (Αναγνώστηκε 2198 φορές)

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Πρώτο Κιτ MJ BAVARIAN WHEAT
« στις: 17/06/2020, 15:10:32 »
Ήταν καιρός να στρώσω την κυρα. Με βιντεοκλήση λοιπόν μετά από χθεσινή παραλαβη και προετοιμασία του εξοπλισμού , ξεκίνησα την πρώτη μου τηλεζύμωση. Για να μην παιδεύω την γυναίκα , την έβαλα να πάρει μπουκαλάκια επιτραπέζιο νερό ( δικτύου ) ώστε να μην την παιδεύω έτσι με τισ ποσότητες και τα λιτρα. Από χθεσ το απόγευμα , 20 μπουκαλάκια μπήκαν ψυγείο και ήταν έτοιμα σημερα. Αφού έγινε η απολύμανση ενδελεχώς , μπήκαν 2,5 λίτρα(5 μπουκαλάκια)  νερού για βρασμό . Με το που έβρασε το νερό, μεταφέρθηκε στον κάδο , με 1 κιλό βελτιωτικό ζύμωσης wheat και ανακατευόταν συνέχεια , προσθέτοντας 5 ακόμα λίτρα νερού (10 μπουκαλάκια ) ώστε να πέσει η θερμοκρασία έπεσε λοιπόν το Κιτ μέσα , μαζί με μισό λίτρο ( 1 μπουκαλάκι σε θερμοκρασία δωματίου ) νερό που χρησιμοποιήθηκε να περισυλλέξει τα απομεινάρια στα τειχώματα. Και μετά τα 20 μπουκαλάκια νερό από το ψυγείο . Είχα υπολογίσει πως θα πέσει στους 21 βαθμούς κελσίου. Έφτασε με ανακάτεμα τουσ 22. Πυκνομετρηση γλεύκους έδειξε O.G= 1048, απολυμανθηκε ξανά το βρυσακι. Έπεσε μαγιά κατευθείαν από το φακελάκι χωρισ ανακάτεμα [ ΒΡΟΥ , την κράτησα την υγρή μαγιά για επόμενο batch αφού είδα πωσ μπορώ να κρατήσω θερμοκρασία αυτές τισ μέρες ], έκλεισε καπάκι, μπήκε η αεροπαγιδα , γεμισε μέχρι τη μέση με Σερκοβα, και that's it. Ελπίζω να μην έκανα κάτι λαθος. Το μόνο που με προβλημάτισε είναι η αεροπαγιδα που δεν ήταν το σαλιγκαρωτο που περνάει μέσω του αλκοόλ το CO2. Ήταν η άλλη η κυλινδρική με την τάπα από πάνω , νομίζω λέγεται duplex η όχι ?! Εκεί γέμισα το εξωτερικό τοίχωμα μέχρι τη μέση, βέβαια από το βίντεο δεν είδα το πώς δούλευε ακριβώς. Υπέθεσα πως μέχρι την μέση γεμίζεις κι εκεί, οπωσ και καναμε.

Στάλθηκε από το Mi 9T Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Απ: Πρώτο Κιτ MJ BAVARIAN WHEAT
« Απάντηση #1 στις: 17/06/2020, 15:25:17 »
Παραθέτω και το πως υπολόγισα την τελική θερμοκρασια.

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 17/06/2020, 15:37:02 »
Εδω εμείς παλεύουμε να κάνουμε απλη ζυμωση κι εσυ κάνεις ΤΗΛΕζύμωση. Αστροναύτης ο καπετάν!
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 17/06/2020, 16:34:52 »
Εδω εμείς παλεύουμε να κάνουμε απλη ζυμωση κι εσυ κάνεις ΤΗΛΕζύμωση. Αστροναύτης ο καπετάν!
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23], όχι που θα το άφηνες ασχολία στο !!! Το περίμενα από σένα αυτό !! [emoji23][emoji23][emoji23]. Το καλύτερο δεν στο ειπα. Τησ γυναίκας της άρεσε η φάση . Γουσταρε κιολας. Μην κλαίς ρε mage. Με Κιτ εκανα. Δεν είναι ότι πήγα all grain κιολας. Εκεί θα φάω την..... μαλλον. Θα κάνω κάποια Κιτ έτσι για την εμπειρία και την διασκέδαση , και μετά θα ξεκινήσω all grain  με ΒΙΑΒ θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. DME δεν ξέρω αν με ψήνει ιδιαίτερα να δοκιμασω αφού ότι κάνω στο ένα θα κάνω και στο άλλο. Εσύ από ότι έχω παρατηρήσει είσαι all grain ?! Καιρό ??

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 17/06/2020, 16:51:39 »
Εδω κάνουμε BIAB αγαπητέ!  8) O0

Αντε αφου της άρεσε ωραιοτατα! Γίνατε 2 τώρα!
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 17/06/2020, 17:17:31 »
Εδω κάνουμε BIAB αγαπητέ!  8) O0

Αντε αφου της άρεσε ωραιοτατα! Γίνατε 2 τώρα!
Μια χαρά , τώρα ξέρω ποιανου τα ... Θα σπάω όταν κάνω την αλλαγή [emoji38][emoji38][emoji38] you are victim of your own success

« Τελευταία τροποποίηση: 18/06/2020, 02:47:16 από CaptainJimmyGR »

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 18/06/2020, 18:14:53 »
Progress day 1.

Κατά το βραδακι, ξεκίνησε η ζύμωση πολύ δυνατά. (Έμαθα από έγκυρες πηγές )
Σήμερα το πρωί είχε περάσει μέσα από την αεροπαγιδα το γλεύκος ( αναμενόμενο από αυτό το Κιτ αφού όσοι το έκαναν είχαν τα ίδια αποτελέσματα )
Θερμοκρασία σταθερά 24 βαθμούς κελσίου.
Βγήκε η αεροπαγιδα , πλύθηκε γρήγορα , πέρασε απολύμανση και ξαναμπήκε με βότκα. Η μαγια έχει έντονη δραστηριότητα όχι όμως σαν και τη χθεσινοβραδινη.
Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι απρόοπτο.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #7 στις: 19/06/2020, 10:29:37 »
Άντε να πιούμε!
Turn the page.....

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 20/06/2020, 02:22:17 »
Ε αυτό λέω κι εγώ !!! Άντε να πιείτε !!! Ποιες μέρες θα κλείσεις για καλοκαίρι Βρου ??

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #9 στις: 20/06/2020, 10:19:11 »
Ε αυτό λέω κι εγώ !!! Άντε να πιείτε !!! Ποιες μέρες θα κλείσεις για καλοκαίρι Βρου ??

10-30 Αυγούστου το βλέπω.
Turn the page.....

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 20/06/2020, 12:20:55 »
Progress Days 2-3

Ζύμωση συνεχίζεται , όχι τόσο έντονα πια , όμως εμφανέστατα αφού βγάζει ακόμα φυσαλιδες. 2 φορές είχε ξεφύγει η θερμοκρασία για αρκετές ώρες στους 26 βαθμους, αλλά διορθώθηκε με βρεγμένη πετσέτα και πλέον παίζει 22 βαθμους. Σχεδιάζω την 8η μέρα ( αν και πιστεύω πως θα έχει τελειώσει μέχρι τότε ) θα κάνω την πρώτη πυκνομετρηση μετά τη ζύμωση και θα συγκρίνω με μια δεύτερη που θα πάρω την 10η μερα.
Η Weiss από ότι διάβασα μπορούμε να την πιούμε και μετά από 12 μέρες ωρίμανσης αν δεν κάνω λαθος ( 19 μέρες μετά την εμφιάλωση σωστά ?) Ποιος είναι όμως ο ιδανικός χρόνος ωρίμανσης μιας Weiss ?
Τέλος , το ότι η θερμοκρασία πήγε 26 και έμεινε εκεί , σημαίνει ότι θα έχω περισσότερους εστέρες?!  ( γεύση μπανάνα  με τη συγκεκριμένη μαγιά ) [emoji481]

P.S
 Βρου καλά είσαι. θα σε προλάβω να ψωνισω και κάτι άλλα που θελω. [emoji869][emoji869][emoji869]

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #11 στις: 20/06/2020, 13:47:15 »
Όλες οι μπίρες θέλουν τουλάχιστον 1 μήνα ωρίμανση και ναι, υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν πιο πολλά αρώματα (δεν είναι πάντα καλό).
Turn the page.....

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 29/06/2020, 04:01:09 »
Progress Days 3-9

Θερμοκρασία έπαιζε στους 22 βαθμους , πρωί βραδυ, και κατά την 7η μέρα παρατηρήθηκε πωσ οι φυσαλίδες σταματησαν. 8η μέρα λοιπόν λήφθηκε πυκνομετρηση fg = 1.012 η οποία επαληθεύτηκε την 9η μέρα, πριν την εμφιαλωση. Αφού αποστειρωθηκε ο εξοπλισμός και τα μπουκάλια στόλιζαν το δέντρο μέχρι να στεγνωσουν, διαλύθηκαν 180 γρ δεξτροζης σύμφωνα με τισ οδηγίες του σάιτ, σε ζεστό νερό , το οποίο μπήκε πρώτο στον δεύτερο καδο. Μετά την μετάγγιση ανακατεύτηκε ελαφρα η μπύρα , τόσο ώστε να ανακατευτεί καλά η δεξτρόζη εμφιαλωσης. Τέλος έγινε η εμφιαλωση. Τα μπουκάλια κρατουνται σε θερμοκρασία δωματίου 24 βαθμών πλεον, 3 μέρες ηδη.

Ερώτηση : σε θερμοκρασία δωματίου ωριμάζουν οι μπύρες για όσους δεν έχουν αρκετό χώρο σε ψυγείο απ' όσο είχα διαβασει. Ισχύει αυτό έτσι ?

Cheers

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #13 στις: 29/06/2020, 11:52:49 »
Θα την αφήσεις τουλάχιστον 10-15 μερες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς στη συνέχεια κάποια μπουκάλια να τα πας ψυγείο, για να σε περιμένουν υπομονετικά μόλις γυρίσεις.
Turn the page.....

CaptainJimmyGR

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 29/06/2020, 16:39:05 »
Θα την αφήσεις τουλάχιστον 10-15 μερες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς στη συνέχεια κάποια μπουκάλια να τα πας ψυγείο, για να σε περιμένουν υπομονετικά μόλις γυρίσεις.
Έγινε Βρου !!! Ευχαριστώ πολύ