Αποστολέας Θέμα: Περί οξείδωσης...  (Αναγνώστηκε 1122 φορές)

Larry05

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Περί οξείδωσης...
« στις: 22/06/2020, 20:57:27 »
Καλησπέρα στην μπιροπαρεα. Γράφω περισσότερο για να μοιραστώ τις πιθανές διαπιστώσεις με τον καιρό. Έχω κάνει 3 προσπάθειες για ipa με το grainfather. Στις 2 πρώτες ειχα πιθανή οξείδωση γιατί μετά την ενανθρακωση οταν άνοιξα τα μπουκαλάκια το άρωμα του λυκίσκου δεν υπήρχε και αντικαταστάθηκε με ενα γλυκό μελενιο άρωμα. Στην 3 προσπάθεια (citra smash)  προσπάθησα να περιορίσω όσο μπορώ την επαφή με το οξυγόνο. Έκανα dry hopping προς το τελείωμα της ζύμωσης (1.020) και εμφιάλωσα απο τον πρώτο κάδο στα μπουκάλια απευθείας βάζοντας carbonation drops στα μπουκάλια για να γλυτώσω την μετάγγιση στον δεύτερο κάδο. Ενανθρακωση για 2 εβδομάδες ( πολύ ικανοποιητικό ανθρακικό). Αυτό που διαπίστωσα ειναι οτι τα μπουκάλια που τα είχα γεμίσει οσο πιο πολυ μπορούσα (περίπου 3 εκατοστά κενο) ειναι πολύ καλα στο άρωμα. Αυτά όμως που είχαν περισσότερο κενό ( 4 με 5 εκατοστά) έχουν αυτο το καταραμένο γλυκό μελενιο άρωμα της οξείδωσης( τα γέμισα πιο λίγο σε μια κρίση τσιγκουνιάς για να βγούνε περισσότερα). Όσο το έψαξα διάβασα ότι κάποιοι ισχυρίζονται οτι η μαγιά στο μπουκάλι μπορεί να φάει μονο το οξυγόνο που έχει διαλυθεί στην μπίρα και όχι αυτό που έχει στο κενό του μπουκαλιού. Στην 4 προσπάθεια λεω να κανω mosaic smash ipa με split batch με διαφορετικές ενανθρακωσεις. Το ενα με καραμέλες ενανθρακωσης και το αλλο με μετάγγιση σε δεύτερο κάδο για ανακάτεμα με δεξτροζη. Τα μπουκάλια θα προσπαθήσω να τα γεμίσω οσο πιο πολυ μπορώ... Αυτα τα λίγα [emoji16][emoji16][emoji16][emoji1591][emoji1591][emoji1591]

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Περί οξείδωσης...
« Απάντηση #1 στις: 22/06/2020, 21:49:25 »
Την οξείδωση πάντως...μελένια δε θα την έλεγα...ούτε γλυκιά....
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

Larry05

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 22/06/2020, 22:04:49 »
Σαν άρωμα μιλάω... Μην παρεξηγηθώ... Σε αρκετές ομάδες homebrewing που το έχω ψάξει, σαν άρωμα το έχουν σαν χαρακτηριστικό άρωμα οξείδωσης

Larry05

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 08/08/2020, 10:49:14 »
Καλησπέρα. Επανέρχομαι με διαπιστώσεις και πάλι... Τελικά έκανα ενανθρακωση μονο με carbonation drops γιατί βαρέθηκα να κάνω μετάγγιση στο μισό batch. Τα μπουκάλια τα γέμισα μέχρι επάνω ( μισό εκατοστό κενό). Απο την πρώτη εβδομάδα είχε πολύ ικανοποιητικό ανθρακικό. Τα άφησα συνολικά δυο εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου και μετα ψυγείο. Στον μήνα στο μπουκάλι πλέον, αρωματικά καθώς και γευστικά είναι πολύ καλές. Δεν περίμενα να τα καταφέρω με τις ipa αλλα μάλλον έγινε δουλίτσα. Μένει να κάνω 2, 3 batch ακόμα για να μηδενίσω τον παράγοντα τύχη. Επίσης διαπίστωσα οτι ειναι χρήσιμο ενα ψυγείο με κλειδαριά , γιατί πριν κλείσουν μήνα ήπια τις μισές......

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #4 στις: 25/08/2020, 13:42:35 »
Μπορώ να σου φυλάω και εγω τις μπίρες, δεν υπάρχει θέμα....
Turn the page.....

Larry05

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 25/08/2020, 21:19:06 »
[emoji23][emoji23][emoji23]