Αποστολέας Θέμα: 1ο κιτ-Dry hop με Kveik  (Αναγνώστηκε 1358 φορές)

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
1ο κιτ-Dry hop με Kveik
« στις: 28/08/2020, 14:45:32 »
Καλησπέρα σε όλους και από εμένα, Γιάννης από Θεσσαλονίκη... θα ξεκινήσω και εγώ τις ζυμώσεις με την American IPA της Mangrove Jack, απλά λόγω θερμοκρασιών(έχω βάλει πειραματικά σκέτο νερό μεσα στον κάδο και δείχνει 26+3 βαθμούς απο μαγιά) θα χρησιμοποιήσω την Kveik.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) πόσα φακελάκια Kveik της Lallemand χρειάζομαι καθώς στο σάιτ γράφει 5-10g/10 lt άρα θα χρειαστώ περίπου 3 φακελάκια;; ενω για την αντίστοιχη της mangrove jack χρειαζεται ενα.

2)Θα μπορώ να κάνω  dry hopping σε τοσο ψηλές θερμοκρασίες(~30 βαθμούς);

3)  Έχω λιγο μπερδευτεί σε ποιόν κάδο να κάνω το Dry hopping. Κάπου στο φόρουμ  ειχα διαβάσει να κανω στον 1ο κάδο γιατι αν κανω στον 2ο θα χρειαστώ 3 μεταγγίσεις. Άρα αφού τελειώσει σίγουρα η ζύμωση, βαζω μεσα τους λυκισκους για 3-5 μέρες, μεταγγιζω στον 2ο κάδο και εκει αφήνω 3-4 μερες να κατσει το ιζημα και μετα εμφιαλωνω..σωστα;;

4) Στον δεύτερο κάδο βαζω αεροπαγιδα;

5) στο dry hopping αν δεν βάλω βαριδιο μεσα στο σακουλάκι πειραζει; (για μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης)

Εχω αρκετές απορίες φαινεται αλλαα θα τα μάθω σιγα σιγα με εξάσκηση..

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Στάλθηκε από το SM-A202F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: 28/08/2020, 14:48:48 από giannisgr »

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1ο κιτ-Dry hop με Kveik
« Απάντηση #1 στις: 29/08/2020, 18:37:36 »
Καλησπέρα και από μένα.
Πάμε να σου απαντήσω 1-1 τις ερωτήσεις.

Καλησπέρα σε όλους και από εμένα, Γιάννης από Θεσσαλονίκη... θα ξεκινήσω και εγώ τις ζυμώσεις με την American IPA της Mangrove Jack, απλά λόγω θερμοκρασιών(έχω βάλει πειραματικά σκέτο νερό μεσα στον κάδο και δείχνει 26+3 βαθμούς απο μαγιά) θα χρησιμοποιήσω την Kveik.

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) πόσα φακελάκια Kveik της Lallemand χρειάζομαι καθώς στο σάιτ γράφει 5-10g/10 lt άρα θα χρειαστώ περίπου 3 φακελάκια;; ενω για την αντίστοιχη της mangrove jack χρειαζεται ενα.
Το κιτ βγάζει 23 λίτρα απότε θεωρητικά θες 2 φακελάκια. Η πράξη όμως εχει δείξει πως και με ένα είσαι μια χαρά.

2)Θα μπορώ να κάνω  dry hopping σε τοσο ψηλές θερμοκρασίες(~30 βαθμούς);
Έχεις άλλη επιλογή; Αν όχι, θα κάνεις με αυτες τις θερμοκρασίες, αλλιως μην κάνεις καθόλου.

3)  Έχω λιγο μπερδευτεί σε ποιόν κάδο να κάνω το Dry hopping. Κάπου στο φόρουμ  ειχα διαβάσει να κανω στον 1ο κάδο γιατι αν κανω στον 2ο θα χρειαστώ 3 μεταγγίσεις. Άρα αφού τελειώσει σίγουρα η ζύμωση, βαζω μεσα τους λυκισκους για 3-5 μέρες, μεταγγιζω στον 2ο κάδο και εκει αφήνω 3-4 μερες να κατσει το ιζημα και μετα εμφιαλωνω..σωστα;;
Αφού μεταγγίσεις στον 2ο κάδο, καπάκι εμφιαλώνεις. Δεν χρειάζεται να περιμένεις.

4) Στον δεύτερο κάδο βαζω αεροπαγιδα;
Όχι γιατί δεν αφήνεις για πολύ την μπίρα μέσα

5) στο dry hopping αν δεν βάλω βαριδιο μεσα στο σακουλάκι πειραζει; (για μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης)
Όχι δεν πειράζει.

Εχω αρκετές απορίες φαινεται αλλαα θα τα μάθω σιγα σιγα με εξάσκηση..

Μην αγχώνεσαι, εδώ είμαστε και θα απαντάμε. Το πολύ πολύ να κεράσεις και καμιά μπιρίτσα αν ανέβω πάνω.

« Τελευταία τροποποίηση: 29/08/2020, 18:39:16 από Brewmaster »
Turn the page.....

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 30/08/2020, 10:51:55 »
Μην αγχώνεσαι, εδώ είμαστε και θα απαντάμε. Το πολύ πολύ να κεράσεις και καμιά μπιρίτσα αν ανέβω πάνω.

Αφού εσύ κάνεις δίαιτα και δεν πίνεις μπύρες

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 30/08/2020, 18:21:56 »
Ωραία τέλεια, πήρα 2 φακελάκια μαγίας για σιγουριά.

Για dry hopping είμαι αρκετά του λυκίσκου, οπότε είτε θα προσπαθήσω να ρίξω την θεμοκρασία μετά την ζύμωση, ή θα τους ρίξω στους 30 βαθμούς.

Θα προσπαθήσω να κρατήσω 2-3 φιαλες αλλά δεν εγγυόμαι οτι θα μείνει τίποτα χαχαχαχαχ  :laugh: :laugh:

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #4 στις: 31/08/2020, 10:10:32 »

Μου είχε διαφύγει...
Turn the page.....

nim

• Hero Member
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 01/09/2020, 19:57:27 »

Μου είχε διαφύγει...

Γιαυτό είμαι εγώ εδώ, για να σου το υπενθυμίζω ;)

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 02/09/2020, 01:39:04 »
Καλησπέρα, επανέρχομαι μετά την πρώτη ζυμωση... η kveik έπιασε δουλειά κατευθείαν φαίνεται οποτεε ολα πανε τελεια.
 Απλα η αρχική πυκνότητα μου φαίνεται ολιγον τι χαμηλή στους 1.036(διορθωμενη) ... ισως δεν ανακάτεψα καλα το γλεύκος με το πολυ νερό που έβαλα στο τελος, γιατί μου φάνηκε οτι το γλεύκος "έκατσε" κατω. Θα επηρεάσει αυτό γενικα το τελικό αποτέλεσμα;;;
 η μαγιά που ζυμωνει ψηλα ως ale μαγιά θα καταναλώσει τα οσα έκατσαν κατω;;;
Σύνολο εβαλα 23lt οπότε είμαστε εντάξει σε αυτό.
Γενικα ειμαι αισιόδοξος ιδίως απο την στιγμή που η μαγιά "έπιασε δουλειά".[emoji4]

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #7 στις: 02/09/2020, 15:28:29 »
Όχι, δεν εχεις θέμα. Μάλλον δεν ανακάτεψες καλά, αλλά η μαγιά ξέρει τι θα κάνει.
Turn the page.....

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 18/09/2020, 10:35:36 »
Καλημέρα,
επανερχομαι μερικές μέρες μετα την εμφιάλωση. Ολα πήγανε καλά και τωρα περιμένω (υπομονετικά!!) να περασει ο 1 μήνας [emoji28]

Ουσιαστικά αφηνω τις φιάλες σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία ζύμωσης(26-28 βαθμους μιας και ειχα kveik) για κάνα 10ημερο και μετά επειδη εχω ψυγειακι βαζω όσες χωρανε μεσα στο ψυγείο και τις υπολοιπες σε δροσερό και σκιερο μέρος για άλλες 20 μερες;;

Επίσης αν στο ψυγειακι βαλω τις φιαλες οριζοντια χωρανε πιο πολλες, αλλά μηπως πρέπει να είναι κάθετα για να κάτσει κάτω η μαγιά;;;

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #9 στις: 18/09/2020, 19:41:29 »
Καλό είναι να είναι όρθιες οι φιάλες, για το ίζημα. Όλα τα άλλα είναι σωστά που λες.
Turn the page.....