Αποστολέας Θέμα: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)  (Αναγνώστηκε 1066 φορές)

giannisgr

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 14
    • Προφίλ
Καλησπέρα,

προσπαθώ να φτιάξω μια συνταγή για την 2η BIAB μπίρα.. αυτή την φορά είπα να κάνω μια session IPA γενικά προς το hoppy, citrusy, tropical vibe. Ίσως να είναι λίγο πιο καλοκαιρινή αλλά είναι αγαπημένο είδος. Βρήκα μια συνταγή από ένα video στο youtube (Brewing Beer: Sloth Session IPA Homebrew Recipe) και προσπάθησα να την περάσω στο beersmith. Παραθέτω την συνταγή:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Sloth session IPA
Brewer: Ioannis
Style: Specialty IPA
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 21,68 L
Post Boil Volume: 19,79 L
Batch Size (fermenter): 19,00 L   
Bottling Volume: 18,00 L
Estimated OG: 1,040 SG
Estimated Color: 6,0 EBC
Estimated IBU: 35,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume       
2,50 kg          Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)           Grain         1         70,4 %        1,63 L       
0,35 kg          Barley, Flaked (3,3 EBC)                   Grain         2          9,9 %         0,23 L       
0,35 kg          Oats, Flaked (2,0 EBC)                     Grain         3          9,9 %         0,23 L       
0,35 kg          Wheat, Flaked (3,2 EBC)                   Grain         4          9,9 %         0,23 L       
55,00 g          Mosaic (HBC 369) [13,80 %] - Steep/Whirlpool  20min Hop           5          35,0 IBUs     -             
30,00 g          Mosaic (HBC 369) [13,80 %] - 3,0 Days Before Bot Hop           6          0,0 IBUs      -             


Mash Schedule: BIAB, Light Body
Total Grain Weight: 3,55 kg
----------------------------
Name              Description                                  Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 23,85 L of water at 69,7 C               67,0 C        60 min       

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil the wort
Notes:
------
No chill method

Created with BeerSmith - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------



Γενικά το Hop bill μου φαίνεται κάπως φτωχό (χωρίς να έχω ιδιαίτερη πείρα βέβαια ::) ). Οπότε αν κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία έχει να προτείνει κάποια αλλαγή/τροποποίηση στο οτιδήποτε είναι παραπάνω από θεμιτό 8) 8) πχ προσθήκη κάποιου άλλου λυκίσκου ή πιο νωρίς στον βρασμό κλπ.

Η 2η ερώτηση είναι αν μπορεί κάποιος συνοτπικά να μου πει την διαδικασία του whirpool που λέει να βάλω τον λυκίσκο καθώς στο προηγούμενο βράσιμο δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο.

*Το μόνο που έχω κάνει ως παραμετροποίηση στο πρόγραμμα είναι οτι τσέκαρα το 'Estimate Boil Hop Util in Whirpool' με χρόνο Whirpool 20 λεπτά. Αυτό το έκανα γιατί κάνω no chill οπότε να προσαρμόσει ανάλογα τα IBU.


Ευχαριστώ πολύ

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #1 στις: 03/11/2020, 14:21:08 »
To whirpool είναι πολύ απλό. Ανακατεύεις δυνατα, μέχρι να σχηματιστει δίνη και μετά το αφήνεις. Αυτό σου δημιουργεί ένα κώνο, στον πάτο και έτσι έχεις λιγότερο ίζημα στη μεταφορά.
Γενικά με αυτό το λύκίσκο θα πάρεις αρκετό μάνγκο, οπότε αν θες και άλλα αρώματα πχ εσπεριδοειδών, καλό είναι να προσθέσεις και κάποιον άλλο και να αφαιρέσεις εννοείται αντίστοιχη ποσότητα mosaic.
Κατά τα άλλα, δεν βλέπω κάτι παράξενο.
Turn the page.....

giannisgr

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 14
    • Προφίλ
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #2 στις: 03/11/2020, 19:56:43 »
Ωραία τέλεια. Θα αντικαταστήσω και μια ποσότητα με Citra αν είναι. Στην συγκεκριμένη συγταγή που κάνω whirpool για 20 λεπτά αλλά δεν βάζω κάποιο λυκίσκο πιο πριν, σημαίνει οτι δεν κάνω καθόλου βρασμό ή κάνω κανονικά 60' βρασμό, ρίχνω στην θερμοκρασία whirpool (~70-90 βαθμούς?) και περιμένω 20 λεπτά? ??? ??? ???

giannisgr

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 14
    • Προφίλ
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #3 στις: 06/11/2020, 00:18:59 »
For the record επιστρέφω έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία: ο βρασμός γίνεται 1 ώρα κανονικά ασχέτως άμα δεν έχω να βάλω λυκίσκο πχ στα 60'. Εν τέλη αντί για whirpool προσάρμοσα λίγο την συνταγή ώστε να έχει τα ίδια IBU με βρασμό του λυκίσκου 5' (+20' λόγω no chill) και έβαλα και λίγο citra στον βρασμό. Ό,τι περρίσεψε από λυκίσκο θα το βάλω για dry hopping. Για μαγιά έβαλα μια που μου περισσεύει νομίζω θα είναι εντάξει (ίσως έχει λίγο μεγαλύτερο attenuation από αυτή που προτείνεται). Θα επιστρέψω μετά από κανα μήνα να αφήσω εντυπώσεις να υπάρχουν στο αρχείο O0 O0

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Sloth session IPA
Brewer: Ioannis
Style: Specialty IPA
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 18,67 L
Post Boil Volume: 16,67 L
Batch Size (fermenter): 16,00 L   
Bottling Volume: 13,00 L
Estimated OG: 1,038 SG
Estimated Color: 5,8 EBC
Estimated IBU: 35,2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume       
2,00 kg          Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)                    Grain         1          71,4 %        1,30 L       
0,27 kg          Barley, Flaked (3,3 EBC)                         Grain         2          9,5 %         0,17 L       
0,27 kg          Oats, Flaked (2,0 EBC)                           Grain         3          9,5 %         0,17 L       
0,27 kg          Wheat, Flaked (3,2 EBC)                          Grain         4          9,5 %         0,17 L       
22,00 g          Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Boil 5,0 min        Hop           5          24,4 IBUs     -             
10,00 g          Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min                   Hop           6          10,8 IBUs     -             
0,8 pkg          US West Coast (Mangrove Jack's #M44)             Yeast         7          -             -             
20,00 g          Citra [12,00 %] - 3,0 Days Before Bottling for 3 Hop           8          0,0 IBUs      -             
8,00 g           Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - 3,0 Days Before Bot Hop           9          0,0 IBUs      -             


Mash Schedule: BIAB, Light Body
Total Grain Weight: 2,80 kg
----------------------------
Name              Description                                  Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 20,38 L of water at 70 C               67,0 C        60 min       


Notes:
------
No chill method

Created with BeerSmith - http://www.beersmith.com

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #4 στις: 06/11/2020, 16:57:12 »
Ενδιαφέρον θα έχει.
Turn the page.....

giannisgr

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 14
    • Προφίλ
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #5 στις: 21/11/2020, 00:04:52 »
Ενώ όλα στο brew day πήγαν κατευχήν, στην ζύμωση ξεκίνησε δυναμικά για 1-2 μέρες, σιγά σιγά σταμάτησαν οι μπουρμπουλήθρες και τώρα στην 8η μέρα η πυκνότητα είναι 1.018 σταθερά εδώ και 2-3 μέρες. Ίσως να οφείλεται οτι είχα χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο (~18), αλλά έχει κανά 2 μέρες που το ανέβασα στους 22 βαθμούς και πάλι τίποτα. κούνησα και ελαφρώς τον κάδο μπας και αλλά μπα. ??? ??? under pitching μάλλον δύσκολο γιατί έβαλα 1 φακελάκι για 16 λίτρα.
Να ανοίξω να ανακατέψω  ελαφρά χωρίς παφλασμούς ή μήπως να μεταγγίσω καλύτερα?

Επίσης έκανα το εξής το οποίο δεν ξέρω αν έπρεπε (άσχετο με το προηγούμενο). Όταν τελείωσε ο βρασμός και μετέφερα στο μπιτόνι για no chill σήκωσα την κατσαρόλα με αποτέλεσμα να μπήκε όλος ο λυκίσκος μέσα. Τώρα που πήρα μέτρηση είχε μια μυρωδιά βρεγμένου λυκίσκου (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω  :P ). αυτό θα φύγει με τον καιρό όσο θα καθαρίζει ή δεν έπρεπε να μεταφερθεί τόσο λυκίσκος βρασμού στον κάδο ζύμωσης? :o

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Τροποποίηση συνταγής session IPA (ΒΙΑΒ)
« Απάντηση #6 στις: 21/11/2020, 11:47:57 »
Μηπως το mashing σου ξέφυγε προς τα πάνω. Είχες 67 βαθμούς οπότε αν πήξε λίγο πάνω, τότε είναι λογικό να μην σου κατέβει άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, ίσως μια ελαφριά ανάδευση να βοηθήσει.
Ο λυκίσκος στο κάδο ζύμωσης (για τόσες πολλές μέρες), δεν είναι ότι καλύτερο. Πιθανώς να βγάλει κάποια off flavours, το οποία κατά 99% δεν θα φύγουν.
Turn the page.....