Καλησπέρα,
προσπαθώ να φτιάξω μια συνταγή για την 2η BIAB μπίρα.. αυτή την φορά είπα να κάνω μια session IPA γενικά προς το hoppy, citrusy, tropical vibe. Ίσως να είναι λίγο πιο καλοκαιρινή αλλά είναι αγαπημένο είδος. Βρήκα μια συνταγή από ένα video στο youtube (Brewing Beer: Sloth Session IPA Homebrew Recipe) και προσπάθησα να την περάσω στο beersmith. Παραθέτω την συνταγή:
BeerSmith 2 Recipe Printout -
http://www.beersmith.comRecipe: Sloth session IPA
Brewer: Ioannis
Style: Specialty IPA
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 21,68 L
Post Boil Volume: 19,79 L
Batch Size (fermenter): 19,00 L
Bottling Volume: 18,00 L
Estimated OG: 1,040 SG
Estimated Color: 6,0 EBC
Estimated IBU: 35,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU Volume
2,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 70,4 % 1,63 L
0,35 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 9,9 % 0,23 L
0,35 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 9,9 % 0,23 L
0,35 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 4 9,9 % 0,23 L
55,00 g Mosaic (HBC 369) [13,80 %] - Steep/Whirlpool 20min Hop 5 35,0 IBUs -
30,00 g Mosaic (HBC 369) [13,80 %] - 3,0 Days Before Bot Hop 6 0,0 IBUs -
Mash Schedule: BIAB, Light Body
Total Grain Weight: 3,55 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 23,85 L of water at 69,7 C 67,0 C 60 min
Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil the wort
Notes:
------
No chill method
Created with BeerSmith -
http://www.beersmith.com-------------------------------------------------------------------------------------
Γενικά το Hop bill μου φαίνεται κάπως φτωχό (χωρίς να έχω ιδιαίτερη πείρα βέβαια

). Οπότε αν κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία έχει να προτείνει κάποια αλλαγή/τροποποίηση στο οτιδήποτε είναι παραπάνω από θεμιτό

πχ προσθήκη κάποιου άλλου λυκίσκου ή πιο νωρίς στον βρασμό κλπ.
Η 2η ερώτηση είναι αν μπορεί κάποιος συνοτπικά να μου πει την διαδικασία του whirpool που λέει να βάλω τον λυκίσκο καθώς στο προηγούμενο βράσιμο δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο.
*Το μόνο που έχω κάνει ως παραμετροποίηση στο πρόγραμμα είναι οτι τσέκαρα το 'Estimate Boil Hop Util in Whirpool' με χρόνο Whirpool 20 λεπτά. Αυτό το έκανα γιατί κάνω no chill οπότε να προσαρμόσει ανάλογα τα IBU.
Ευχαριστώ πολύ