Αποστολέας Θέμα: 1η MX ή kit tweaking  (Αναγνώστηκε 759 φορές)

feronimus

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
1η MX ή kit tweaking
« στις: 04/12/2020, 02:28:31 »
Μετά από 4 επιτυχημένα kits (και μια 'Amstel'), ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Malt extract.

Βλέποντας αρκετά video και άρθρα προκειμένου να βρω μια συνταγή κοντά στα γούστα μου (Belgian Dark Strong Ale, ή  Strong Lager ),  βρίσκω ή συνταγές με υλικά που δεν είναι διαθέσιμα εδώ, ή συνταγές χωρίς σαφείς οδηγίες για το πότε και για πόσο μπαίνει κάθε υλικό (και άρα πολύ δύσκολες για εμένα που τουλάχιστον για αρχή δεν μπορώ να τα βρω).

Προς το παρών σκέφτομαι το εξής.

Αγορά ενός kit  (πχ Mangrove Jack’s Traditional Series Abbey) , και να το χρησιμοποιήσω ως LME  .
 - 1,5 κιλό Βύνη Munich I (Weyermann) ( 60 λεπτά στους 65 Celsius σε 5 λίτρα νερό  )
 - μετά  εισαγωγή του κιτ και βράσιμο για 30m χωρίς λυκίσκους μιας και το κιτ θα έχει κάποιο άρωμα.
 - μετά στον κάδο συμπληρώνοντας νερό για συνολικό όγκο 23 λίτρα
 - Βάζω  Μαγια Belgian Ale M41 σε starter (200 γρ LME(κιτ) σε 1 λίτρο νερό ??? για 24 ώρες)
 - Τέλος. Μετά από 10+ μέρες όταν είναι κοντά στο 1011 εμβαρελωση

Όπως θα είδατε είναι μια μίξη πραγμάτων. Δεν το έχω δει πουθενά, απλά πειραματίζομαι. Τι γνώμη έχετε για την συγκεκριμένη συνταγή. Τι διορθώσεις θα κάνατε, από τεχνικής άποψης είναι σωστή (θεωρητικά στοχεύω σε 8% αλκοόλ μήπως τα 23 λίτρα είναι πάρα πολλά? )? Να το δοκιμάσω?

Από εξοπλισμό. Διαθέτω μια 15 λίτρα  κατσαρόλα, ψυγείο με θερμοστάτη και μπορώ να κάνω yeast  starter.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1η MX ή kit tweaking
« Απάντηση #1 στις: 07/12/2020, 11:13:53 »
Κάτι έχεις μπερδέψει.....
Το κίτ δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν LME. To LME είναι μόνο βύνη, ενώ το κιτ έχει και λυκίσκους μέσα. Επισης, γιατί να το βράσεις; Δεν χρειάζεται.
Αν παρεις αυτό το κιτ, προσθέσεις βύνη και το πας στα 23 λίτρα, θα σου βγει μια μπίρα κοντα στο 5%, καμιά σχέση με την Abbey.

Μηπως αντι να κάνεις όλα αυτά να φτιάξεις (φτιάξουμε) μια συνταγή απο την αρχή με τη μέθοδο ΜΧ;
Αλλιως φτιάξε 2 τέτοια κιτ (χωράνε στον καδο( και βγάζεις 20 περίπου λίτρα κανονικής Abbey.
Turn the page.....