Αποστολέας Θέμα: Χαμηλό efficiency  (Αναγνώστηκε 943 φορές)

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Χαμηλό efficiency
« στις: 09/01/2021, 00:43:04 »
Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά!!

Έχω σύστημα BIAB (όλος ο εξοπλισμός είναι από το BeerDeli για σύγκριση) αλλά στις 3-4 βρασιές που έχω κάνει έχω πολύ χαμηλό efficiency (45-50%). Βασικά πάντα βγάζω πολύ λιγότερα λίτρα πχ 13 αντί για 19 στον κάδο, ενώ μερικές φορές μπορεί να έχω μεγαλύτερο OG οπότε αραιώνω με επιπλέον λίτρα βάσει του Brewers Friend tool, αλλά και πάλι απέχουν από τα υπολογιζόμενα λίτρα.

Γενικά πετυχαίνω τις θερμοκρασίες του mash, οπότε σκέφτηκα μήπως έχει να κάνει με την παραμετροποίηση του BeerSmith. Από απώλειες έχω βάλει: 3 λίτρα από trub Loss (δεν σηκώνω την κατσαρόλα για να μην μπει λάσπη), 2 λίτρα την ώρα από βρασμό και 3 από τον πρώτο στον δεύτερο κάδο(αν και πιο πολύ με νοιάζει το Batch size καθώς μετά η μείωση για Bottling είναι πάντα σταθερή). BH efficiency στο πρόγραμμα βάζω 70%. Έχει κάποιος να προτείνει κανένα άλλο νούμερο να πειραματιστώ μέχρι να καταφέρω να χτυπήσω καλό efficiency ή έστω κάποια ιδέα?(όλες οι βύνες είναι σπασμένες από το μαγαζί λίγες μέρες πριν βράσω. Κάνω ήπιο ανακάτεμα κάθε 10 λεπτά στο mash, ενώ ο βρασμός είναι μέτριος προς το έντονο). Επίσης μήπως από την στιγμή που χάνω πολλά λίτρα να κάνω mash 90'(τώρα κάνω 60')?

Μια άλλη ερώτηση που δεν έχω καταφέρει να λύσω είναι οτι αφήνω στον 1ο κάδο για 20 μέρες(μέχρι στιγμής οι ζυμώσεις μου τελειώνουν σε 4-5 μέρες) και μετά εμφιαλώνω. Ο χρόνος ωρίμανσης (αυτό που λέμε 1 μήνας για 5% αλκοόλ κλπ) ξεκινάει από την εμφιάλωση ή από την στιγμή που τελειώνει η ζύμωση? Δεν είναι οτι βιάζομαι(καλά και αυτό ::) ) αλλά για να ξέρω αν η μπύρα που δοκιμάζω τώρα θεωρείται ωριμασμένη ή ακόμα άγουρη.  O0

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Χαμηλό efficiency
« Απάντηση #1 στις: 09/01/2021, 10:39:07 »
Καλή χρονιά Γιάννη!

Πάμε απο το τέλος. Η ωρίμανση ξεκινάει απο την εμφιάλωση και μετά, οπότε σωστά το λες.
Τα λίτρα που έχεις σαν απώλεια και το συνολικό efficiency είναι τραγικά χαμηλό, οπότε σίγουρα κάτι έχεις υπολογίσει λάθος.
Για να το εντοπίσεις αυτό, είναι σημαντικό να πάρεις 2 μετρήσεις. Μια το preboil OG και άλλη μια μετά το τέλος του βρασμού.
Αν και στις 2 είσαι σωστά, τότε το λάθος είναι πιο κάτω.
Επίσης να εχεις υπόψη σου ότι το batch size είναι τα λίτρα που μπαίνουν στο κάδο ζύμωσης. Το τσεκάρεις και αυτό.
Επίσης, οι απώλειες που λες (boil, trub loss κτλ), τις έχεις μετρήσει ή είναι αυθέρετε τα νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να με πάρεις και στο μαγαζί, για να στα πω πιο αναλυτικά.
Turn the page.....

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 10/01/2021, 17:20:43 »
ωραία ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Το pre boil gravity το μέτρησα μόνο την τελευταία φορά καθώς το BeerSmith δεν το εκτυπώνει, αλλά το γράφει στο πρόγραμμα. Απήχα 4 βαθμούς από την αναμενόμενη μέτρηση, κάτι που παρέμεινε και μετά τον βρασμό. Σε αυτή την περίπτωση  κάνω mash για άλλα 30' ή ανεβάζω λιιιιγο την θερμοκρασία (κάτω απο 70 σαφώς)? Όσο για τις απώλειες τις έβαλα τελείως αυθαίρετα. Την ποσότητα που χάνω από τον βρασμό δυσκολεύομαι να μετρήσω καθώς  δυσκολεύομαι να μετρήσω το ύψος του γλέυκους μέσα στην κατσαρόλα. Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και θα σας τηλεφωνήσω στο μαγαζί αν είναι μέσα στην βδομάδα  ;D ;D

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #3 στις: 10/01/2021, 17:28:15 »
Το mash των 60¨λεπτων είναι υπεραρκετο και η θερμοκρασία δεν εχει να κάνει με το OG παρά μόνο με το FG.
Μάλλον το πρόβλημα σου είναι στο ότι έχεις βάλει αυθόρμητες απώλειες.
Το να τις μετρήσεις είναι πανεύκολο.
Με ενα χάρακα, μετράς το ύψος του γλεύκους και στη συνέχεια με τον τύπο του όγκου, βγάζεις τα λίτρα.
Ο τύπος είναι όγκος=h*π*r2
Turn the page.....

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 12/05/2021, 11:28:47 »
Καλησπέρα,

έπειτα από μετρήσεις βάση των προ αναφερθέντων τύπων κατάλαβα οτι έχω boil-off rate 4.5 l/hr (15%).

Πλέον πετυχαίνω τα λίτρα που υπολογίζω βάση του Beersmith αλλά δεν πετυχαίνω OG κατά συνήθως 8 μονάδες (πχ 1042 αντί για 1050).

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να έχω δίπλα μου επιπλέον βύνη βάσης και άμα δεν πετύχω pre boil gravity να προσθέσω πχ 0.5 κιλό, καθώς αν θυμάμαι καλά ήδη στο 20λεπτο του mashing θα ξέρω το pre boil gravity. Έχει νόημα να κάνω κάτι τέτοιο? Τι άλλο μπορώ να κάνω? Το efficiency το έχω σταθερό στο 70% ??? ???

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 12/05/2021, 11:35:42 »
Αφου το εχεις σταθερό οπως λες γιατι δεν υπολογίζεις απο την αρχή τη συνταγή σου με αυτο το efficiency να ξεμπερδεύεις;
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

giannisgr

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 12/05/2021, 11:44:37 »
εννοώ στο Beersmith το έχω σταθερό. Στην πράξη λόγω του χαμηλότερου OG έχω efficiency 60-65%. Αξίζει να το περάσω στο πρόγραμμα ως πχ 65% και να βάλω τις ποσότητες π μου λέει? Απλά θεωρητικά θεωρείται χαμηλό efficiency γιαυτό δεν το άλλαζα  και έψαχνα άλλα τρικς για να το ανεβάσω σιγά-σιγά ::)

Mageloop

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 12/05/2021, 11:57:07 »
Tips and Tricks λοιπόν
1) Εφόσον λοιπόν δεν έχεις 70% που έλεγες, βάλε στο πρόγραμμα όσο έχεις και κανε κουμανατα με τις συνταγές σου έτσι.
2) Έχε λίγο DME/LME καβάτζα για να διορθώσεις εάν και εφόσον θέλεις το OG.

Αυτά για προσωρινή λύση.
Αν θες να ανεβάσεις μόνιμα το Efficiency τσέκαρε pH και Grain Crush (Μετάφραση θες πεχάμετρο και δικό σου μύλο βύνης)

Αφού έχεις ΒΙΑΒ μπορείς να κάνεις το mash-in με ακόμα μεγαλύτερη αναλογία νερου:βύνης και να βράσεις παραπάνω ώρα
May the Yeast be with you!
Το Discord του Beer Deli άνοιξε και σε περιμένει  https://discord.gg/zDNV9aE

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #8 στις: 14/05/2021, 14:53:57 »
Καλησπέρα,

έπειτα από μετρήσεις βάση των προ αναφερθέντων τύπων κατάλαβα οτι έχω boil-off rate 4.5 l/hr (15%).

Πλέον πετυχαίνω τα λίτρα που υπολογίζω βάση του Beersmith αλλά δεν πετυχαίνω OG κατά συνήθως 8 μονάδες (πχ 1042 αντί για 1050).

Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να έχω δίπλα μου επιπλέον βύνη βάσης και άμα δεν πετύχω pre boil gravity να προσθέσω πχ 0.5 κιλό, καθώς αν θυμάμαι καλά ήδη στο 20λεπτο του mashing θα ξέρω το pre boil gravity. Έχει νόημα να κάνω κάτι τέτοιο? Τι άλλο μπορώ να κάνω? Το efficiency το έχω σταθερό στο 70% ??? ???

15% μου φαίνεται πολύ, είσαι σίγουρος; Εκανες μέτρηση με χάρακα; Πρώτη φορά ακούω τόσο μεγάλο νούμερο.
Turn the page.....