Αποστολέας Θέμα: Μερικές ερωτήσεις ενός πρωτάρη  (Αναγνώστηκε 690 φορές)

Ernesto_Sourmena

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Μερικές ερωτήσεις ενός πρωτάρη
« στις: 18/03/2021, 22:23:57 »
Καλησπέρα φίλτατοι ζυθολάτρες! Έχω μερικές απορίες και αναζητώ απαντήσεις! Είμαι σε all grain φάση, Ale μπύρες και κουβάδες!

1) Οι ζυμώσεις μου τελειώνουν πριν το final gravity κάπου στο 85%. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Ανεβάζω θερμοκρασίες αλλά τίποτα. Χρησιμοποιώ τη safale s04.

2) Η ζύμωση σταματάει συνήθως κάπου στις 5 μέρες. Πόσο πρέπει να το αφήσω μέχρι την εμφιάλωση να κάτσει; Το αφήνω στον ίδιο κουβά ή αλλάζω; Η ωρίμανση που λένε γίνεται σε κουβά η στο μπουκάλι; Έχω ακούσει πως και το μπουκάλι θέλει ιδεατά κανά 20ημερο. Στην περίπτωση του dryhop συνυπολογίζεται ο χρόνος;

3) Έχω κάτι ξεχασμένες μαγιές σχεδόν έναν μήνα στους 15 βαθμούς. Πάνε για πέταμα ή δεν παθαίνουν κάτι;

Όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει, θα επανέλθω! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μερικές ερωτήσεις ενός πρωτάρη
« Απάντηση #1 στις: 23/03/2021, 17:57:07 »
Καλησπέρα και απο μένα.
1) Αν θες πες μας κάποια νουμερα παραπάνω μπας και βγάλουμε άκρη. Σε τι θερμοκρασίες κάνεις mash και πόσο κοντά πέφτεις σε αυτές; Αν εχεις απόκλιση προς τα πάνω, λογικό είναι να μην κατεβαίνει η πυκνότητα.

2) Η ζύμωση κάπου εκεί κρατάει ανάλογα τη θερμοκρασία και κάποιους άλλους παράγοντες. Την αφήνεις περίπου 15 μέρες στον κάδο και μετά μεταγγίζεις και καπάκι εμφιαλώνεις. Στη συνέχεια την αφήνεις να ωριμάσει για τουλάχιστον 1 μήνα, πριν καταναλώσεις.

3) Πόσο ξεχασμένες; 1 μηνα; 1 χρόνο; 10 χρόνια; Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος. Η μαγιά έχει και Best before πάνω, τι λέει αυτό;
Turn the page.....

Ernesto_Sourmena

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 24/03/2021, 22:08:23 »
Πρωτα απ' όλα ευχαριστώ για την απάντηση!
1)Mash in 65 βαθμούς για 60' και Mash Out 75 για 10'. Και οι πυκνότητες OG 1.050 estimated FG 1.010 αλλά φτάνω γύρω στα 1.020. Αποκλίσεις στις θερμοκρασίες δεν εχω γιατί είμαι με το grainfather οπότε φαντάζομαι είμαι ακριβώς. Ρίχνω ένα φακελάκι s04 στα 23Lt. Μήπως πρέπει να αυξήσω την ποσότητα της μαγιάς; Επίσης οι θερμοκρασίες που ζυμώνω είναι στους 16 βαθμους. το ξερω ειναι οριακό αλλά μπορεί να φταίει και αυτό;

2)Οκ, κατανοητό!

3) 1 μήνα εκτός ψυγείου, με best before 03/21

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #3 στις: 30/03/2021, 14:42:15 »
16 είναι πολύ οριακό. Τη ζορίζεις τη μαγιά. Προσπάθησε να ανέβεις λίγο. Και η μαγιά επίσης είναι στο όριο. 3/21μ είναι best before, που σημαίνει πως έχει ακόμη λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι και στα ντουζένια της....
Turn the page.....

Ernesto_Sourmena

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 01/04/2021, 20:14:25 »
Καλό μας μήνα! Οκ θα φτιαχτεί η θερμοκρασία! Κάτι ακόμα: για να κάνουμε κόλντ κρας, μεταγγίζουμε σε καινούριο κάδο; Η βάζουμε απλά τον κάδο που ζυμώθηκε στο ψυγείο; (Αναφέρομαι σε Ale που έχει φαει καλτσάτο dry hopping)

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #5 στις: 02/04/2021, 15:48:35 »
Βγάλε το λυκίσκο και κανε ετσι. Οσο λιγοτερες μεταγγισεις, τοσο καλυτερο.
Turn the page.....