Αποστολέας Θέμα: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.  (Αναγνώστηκε 3707 φορές)

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« στις: 25/07/2011, 18:58:07 »
Μια πανεύκολη συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Υλικά:
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα (πλήρες)
  • 1 σφηνάκι ξύδι ή λεμόνι
  • λίγο αλάτι

Βάζουμε το γάλα στην φωτιά, και μόλις φτάσει τους 70-80° C προσθέτουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά, και μόλις το γάλα αρχίσει να χωρίζει, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 90-95° C.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 5-10 λεπτά. στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε κάποιο δοχείο για να στραγγίσει και το αλατίζουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα αρωματικά της αρεσκείας μας ή να το φάμε φρέσκο όπως είναι.
Turn the page.....

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« Απάντηση #1 στις: 26/07/2011, 08:22:52 »
Πόσο περίπου μας δίνει το 1 λίτρο γάλακτος;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« Απάντηση #2 στις: 26/07/2011, 20:37:35 »
Γενικά η αναλογία, για κάθε είδος τυριού είναι 1-1.5 / 10, οπότε στο λίτρο υπολόγισε 100-150γρ.
Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το είδος του γάλακτος. Το γιδίσιο πχ, βγάζει λιγότερο τυρί απο το πρόβειο.
Turn the page.....

louk

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 129
    • Προφίλ
Απ: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« Απάντηση #3 στις: 05/01/2014, 15:53:06 »
Το έχω φτιάξει παλιότερα. Είναι πολύ νόστιμο και πανεύκολο!
Εγώ το είχα κάνει με γίδινο γάλα (αυτό το παστεριωμένο που πουλάνε σε κάποια supermarkets για να μην πω ποια και... κατηγορηθώ για διαφήμιση). Με οποιοδήποτε γάλα όμως γίνεται.
Το έβαλα σε τουλπάνι, το αλάτισα εσωτερικά (ανακατεύοντάς το δηλ με αλάτι) και το άφησα να στραγγίξει μια μέρα και μετά ψυγείο.
Μοιάζει με ανθότυρο. Τρώγεται φρέσκο αλλά μπορείς και να το αφήσεις λίγες μέρες στο ψυγείο να ωριμάσει (το γυρνάς και το αλατίζεις λίγο κάθε μέρα).
Κάποιοι το έχουν αφήσει να ωριμάσει καιρό και γίνεται ωραίο για να το τρίψεις στα μακαρόνια.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα μιας και είναι εύκολο και δεν χρειάζεται να βρεις πυτιές κλπ.

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« Απάντηση #4 στις: 05/01/2014, 20:36:51 »
Ω ρε μπράβο! Μου θύμισες οτι έχω αιώνες να φτιάξω!

howto

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 9
    • Προφίλ
Απ: Φρέσκο τυράκι στο λεπτό.
« Απάντηση #5 στις: 20/07/2014, 20:35:38 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=F_ufPagLR8c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=F_ufPagLR8c</a>