Αποστολέας Θέμα: Εκρηκτικό άνοιγμα  (Αναγνώστηκε 241 φορές)

Stef Ts.

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 3
    • Προφίλ
Εκρηκτικό άνοιγμα
« στις: 06/11/2022, 20:41:51 »
Καλησπέρα σε όλους,

έφτιαξα την πρώτη μου μαύρη Weiss με MX και batch 12L περίπου. Όλα πήγαν καλά κατά την παρασκεύη και οι μετρήσεις ήταν οι αναμενόμενες με τελική μέτρηση πριν την εμφιάλωση στα 1015 (1014 από beersmith) μετά από δύο συνεχόμενες μέρες μετρήσεων.

Σήμερα, μετά από 10 μέρες ζύμωσης, 14 μέρες εμφιάλωσης και 60γρ δεξτρόζη στα 12L μπύρας έγινε το μεγάλο "μπαμ". Είπα να ανοίξω ένα μικρό μπουκάλι για να δω πως πάει από ανθρακικό για να βάλω τα υπόλοιπα στο ψυγείο να ωριμάσουν. Παρατήρησα ότι είχε αρκετά αιωρούμενα σωμματίδια μέσα. Ανοίγω το μπουκάλι και μέσα σε μισό δευτερόλεπτο η μπύρα άφρισε και η μισή εν τέλει χύθηκε στον πάγκο της κουζίνας  :o.

Φωτίστε με για το τί μπορεί να πήγε στραβά. Θερμοκρασία χώρου σε ζύμωση και εμφιάλωση ήταν στους 23°C περίπου. Επίσης, μετά από αυτό να τις βάλω άμεσα ψυγείο τελικά;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Εκρηκτικό άνοιγμα
« Απάντηση #1 στις: 10/11/2022, 10:54:46 »
1015 είναι πολύ ψηλά για να πας σε εμφιαλωση. Είχες λοιπόν παραπάνω σάκχαρα, απο το κανονικό και το πιο πιθανό είναι πως αυτό δημιούργησε το πρόβλημα.
Προσπάθησε να ανοίξεις πολυ σιγα τα μπουκάλια, να εκτονωθούν και στη συνέχεια να τα ξανακλείσεις με άλλα καπάκια.
Turn the page.....