Αποστολέας Θέμα: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.  (Αναγνώστηκε 172 φορές)

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 70
    • Προφίλ
Καλησπέρα.
Ξεκίνησα να πειραματίζομαι με μια κατσαρόλα, αντίσταση και θερμοστάτη έχω φτιάξει ένα μικρό αυτοματισμό κατά κάποιο τρόπο και θέλω τώρα να δοκιμάσω μια βρασια.
Έστω πειραματικά να βγάλω έστω 10 λίτρα.
Έχω ένα βαρέλι 19 λίτρα και μια κατσαρόλα 20 λίτρα..
Θέλω να κάνω μια παρτίδα με αυτά,
Εάν έβαζα στο βαρέλι 15-17 λίτρα θα έχω κάπου πρόβλημα που έχει τόσο μεγάλο κενό εσωτερικά?
Έχω αυτή την συνταγή https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/232416/apa-dei-carristi
Δεν θέλω ακόμα να πάρω μεγαλύτερη κατσαρόλα μιας και αυτήν ήδη την είχα τουλάχιστον όχι ακόμα.
Τώρα θέλω απλά να πειραματιστω, γνώμες??

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #1 στις: 25/10/2023, 08:51:14 »
Πρόβλημα με τον κάδο ζύμωσης δεν θα εχεις, γιατί λόγω ζύμωσης θα φύγει το οξυγόνο.
Όσο αφορα τη συνταγή, τα κιλά της βύνης είναι πολλά. Στο ΒΙΑΒ εχουμε μια αναλογία 7:1, που σημαίνει πως για 4 κιλά βύνης θες 28 λίτρα νερό, συν 4 κιλά της βύνης πας στα 32 λιτρα.
Ακόμη και με 5:1 να πας, θες 20 λιτρα νερό. Αρα δεν σου κάνει η συνταγή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις ενα μέρος της βύνης βάσης, με εκχύλισμα βύνης, να κάνεις δλδ τη μέθοδο partial mash.
Αλλιως κατεβασε τα κιλά βύνης και αντίστοιχα τα τελικά λίτρα.
Turn the page.....

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 70
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #2 στις: 25/10/2023, 09:44:09 »
Καλημέρα.
Όταν λέω βαρέλι 19 λίτρα εννοώ το keg  που θα την βάλω μέσα μετά!
Ο κάδος μου είναι ο κλασικός από εδώ τον είχα πάρει
Εκεί δεν θα έχω πρόβλημα που θα έχει κενό το βαρέλι μέσα?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #3 στις: 25/10/2023, 18:08:14 »
......
Εκεί δεν θα έχω πρόβλημα που θα έχει κενό το βαρέλι μέσα?
Όχι δεν εχεις θέμα.
Turn the page.....

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 70
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #4 στις: 10/01/2024, 11:11:16 »
Πρόβλημα με τον κάδο ζύμωσης δεν θα εχεις, γιατί λόγω ζύμωσης θα φύγει το οξυγόνο.
Όσο αφορα τη συνταγή, τα κιλά της βύνης είναι πολλά. Στο ΒΙΑΒ εχουμε μια αναλογία 7:1, που σημαίνει πως για 4 κιλά βύνης θες 28 λίτρα νερό, συν 4 κιλά της βύνης πας στα 32 λιτρα.
Ακόμη και με 5:1 να πας, θες 20 λιτρα νερό. Αρα δεν σου κάνει η συνταγή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις ενα μέρος της βύνης βάσης, με εκχύλισμα βύνης, να κάνεις δλδ τη μέθοδο partial mash.
Αλλιως κατεβασε τα κιλά βύνης και αντίστοιχα τα τελικά λίτρα.
Καλησπέρα και καλή χρονιά, επειδή μπερδευτηκα λίγο μια ερώτηση,
η αναλογία 1 πρός 7 ειναι για το preboil η για το bach size?

mastoras007

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 70
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #5 στις: 10/01/2024, 11:50:45 »
Θέλω να κάνω μια συνταγή η οποια λέει μετά απο δύο ευδομάδες θέλει μία ευδομάδα στους 5 βαθμούς με την μαγιά SAFALE US-05.
Επειδή δεν εχω αυτη την δυνατότητα, δεν εχω τρόπο να το ψύξω αυτό το στάδιο γιατί χρειάζεται? αν δεν το κάνω τι πρέπει να γίνει? να εμφιαλώσω στης 2 εβδομάδες η στης 3?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #6 στις: 18/01/2024, 08:18:48 »
Πρόβλημα με τον κάδο ζύμωσης δεν θα εχεις, γιατί λόγω ζύμωσης θα φύγει το οξυγόνο.
Όσο αφορα τη συνταγή, τα κιλά της βύνης είναι πολλά. Στο ΒΙΑΒ εχουμε μια αναλογία 7:1, που σημαίνει πως για 4 κιλά βύνης θες 28 λίτρα νερό, συν 4 κιλά της βύνης πας στα 32 λιτρα.
Ακόμη και με 5:1 να πας, θες 20 λιτρα νερό. Αρα δεν σου κάνει η συνταγή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις ενα μέρος της βύνης βάσης, με εκχύλισμα βύνης, να κάνεις δλδ τη μέθοδο partial mash.
Αλλιως κατεβασε τα κιλά βύνης και αντίστοιχα τα τελικά λίτρα.
Καλησπέρα και καλή χρονιά, επειδή μπερδευτηκα λίγο μια ερώτηση,
η αναλογία 1 πρός 7 ειναι για το preboil η για το bach size?
Για το preboil. είναι το συνολικό νερό.
Turn the page.....

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Πρώτη απόπειρα biab με ιδιοκατασκευη.
« Απάντηση #7 στις: 18/01/2024, 08:21:57 »
Θέλω να κάνω μια συνταγή η οποια λέει μετά απο δύο ευδομάδες θέλει μία ευδομάδα στους 5 βαθμούς με την μαγιά SAFALE US-05.
Επειδή δεν εχω αυτη την δυνατότητα, δεν εχω τρόπο να το ψύξω αυτό το στάδιο γιατί χρειάζεται? αν δεν το κάνω τι πρέπει να γίνει? να εμφιαλώσω στης 2 εβδομάδες η στης 3?
Σε όλες τις μπύρες, αν μετά τη ζύμωση κατεβάσουμε θερμοκρασία τότε επιτυγχάνουμε καλύτερη διαύγεια. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζελατίνη ή beer finings της Mangrove Jack's. Βοηθάει αρκετά.
Turn the page.....