Αποστολέας Θέμα: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM  (Αναγνώστηκε 22915 φορές)

agior

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
  • Στην άλλη ζωή. διάσημος, όμορφος και με μαλλιά!!!
    • Προφίλ
Οδηγίες για ζυθοποίηση με κιτ της BREWFERM

Είστε πολύ τυχεροί γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά με τα κιτ της BREWFERM. Η διαδικασία παρασκευής είναι απλούστατη και σχεδόν πανομοιότυπα για όλα τα κιτ. Το μόνο πράγμα που διαφοροποιεί λίγο τη διαδικασία είναι το πόσο νερό και πόσα σάκχαρα θα προσθέσετε, ανάλογα με τον τύπο μπύρας που διαλέξατε. Ανατρέχοντας στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ» θα βρείτε τις σωστές ποσότητες για τον συγκεκριμένο τύπο μπύρας που κρατάτε στα χεράκια σας.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βουτήξτε για 10 λεπτά σ’ ένα κατσαρόλι με καυτό νερό την κονσέρβα, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε τη χάρτινη ετικέτα και το φακελάκι με τη μαγιά. Όσο η κονσέρβα «μουλιάζει» έχετε χρόνο να καθαρίσετε και απολυμάνετε τον κάδο ζύμωσης, ένα θερμόμετρο, ένα ψαλιδάκι, ένα κουταλάκι, το ανοιχτήρι για κονσέρβες και μια κουτάλα, όχι όμως ξύλινη. Φορέστε γάντια φούρνου και ανοίξτε τη ζεσταμένη κονσέρβα. Ρίξτε προσεκτικά το λαχταριστό περιεχόμενο στον κάδο, βοηθώντας με την κουτάλα. Την μικρή ποσότητα εκχυλίσματος που παρέμεινε στα τοιχώματα της κονσέρβας μπορείτε να την πάρετε κι αυτή στον κάδο διαλύοντας την μ’ ένα λίτρο ζεστό νερό. Θα ρίξετε στον κάδο ακόμα 2 λίτρα ζεστό νερό, αφού πρώτα, ανακατεύοντας καλά, διαλύσετε την ποσότητα «ΖΑΧΑΡΗ 1». Τέλος συμπληρώνετε όσο καθαρό, δροσερό νερό (αν αυτό πίνεται βάλτε νερό βρύσης) γράφει στην  σαν ποσότητα «ΝΕΡΟ 1», σκεπάστε τον κάδο και αφήστε την υποψήφια μπύρα σας ήσυχη μέχρι να κρυώσει στους 20 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει χρόνος τώρα για να ετοιμάσετε «το στράτευμα». Βάλτε ως τη μέση, σε απολυμασμένο ποτήρι, καθαρό νερό 25 βαθμών Κελσίου. Ανοίξτε το φακελάκι μαγιάς με το ψαλιδάκι και διαλύστε σιγά-σιγά με το κουταλάκι τη μαγιά στο ποτήρι. Σε  10 λεπτά η μαγιά θα έχει ενυδατωθεί και μερικά δισεκατομμύρια φανταράκια (κύτταρα Saccharomyces cerevisiae ή carlsbergensis) είναι έτοιμα να τα ρίξετε  για ν’ αναλάβουν δράση στον κάδο ζύμωσης, αμέσως μόλις το θερμόμετρο στον κάδο δείξει περίπου 20 βαθμούς Κελσίου.


ΖΥΜΩΣΗ
Σκεπάζουμε τον κάδο με το καπάκι προσέχοντας ν’ ασφαλίσει καλά γύρω-γύρω στο χείλος του κάδου. Μεταφέρουμε τον κάδο σε σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία περίπου 25 βαθμών Κελσίου, τοποθετούμε την αεροπαγίδα (αφού την μισογεμίσουμε με βότκα) και αφήνουμε τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της (τρώει σάκχαρα παράγοντας αλκοόλη και διοξείδιο άνθρακα). Μέσα σε μερικές ώρες, το πολύ σε μια μέρα, αρχίζει η ζύμωση και φυσιολογικά θ’ αρχίσουν να εκλύονται φυσαλίδες διοξειδίου από την αεροπαγίδα. Σε 10 μέρες περίπου θα διαπιστώσουμε ότι ο ρυθμός παραγωγής των φυσαλίδων ελαττώθηκε πάρα πολύ ή σταμάτησαν εντελώς. Πιθανά η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί. Η χρήση όμως πυκνομέτρου θα μας πει με ακρίβεια αν πιάσαμε το επιθυμητό νούμερο πυκνότητας 1.010 (στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ» φαίνονται κάποιες εξαιρέσεις στην τιμή αυτή). Η μπύρα είναι έτοιμη! Όμως δεν έχει σχεδόν καθόλου ανθρακικό, άσε που είναι και «άγουρη» από γεύση ακόμα... Για να πετύχουμε το στόχο μας, σιφωνίζουμε (με απολυμασμένο σωλήνα σιλικόνης) τη μπύρα στο δεύτερο (επίσης απολυμασμένο) κάδο με ήρεμες κινήσεις, προσέχοντας να μην ταράξουμε το κατακάθι και επιδιώκοντας να πάρουμε μόνο την διαυγή μπύρα. Διαλύουμε αργά-αργά και προσεκτικά στην διαυγή, καθαρή μπύρα μας την ποσότητα «ΖΑΧΑΡΗ 2», ενώ ανακατεύουμε με απολυμασμένη κουτάλα. Όσο το δυνατό συντομότερα σιφωνίζουμε την γλυκιά μας μπύρα στα άδεια μπουκάλια ή τα βαρελάκια (που έχουμε ασφαλώς πλύνει και απολυμάνει από πριν). Ταπώνουμε με απολυμασμένα καπάκια (υπάρχει μεγάλη χρωματική ποικιλία να διαλέξετε) και τα αφήνουμε για 5-7 ακόμα μέρες σε σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία περίπου 25 βαθμών Κελσίου ούτως ώστε να δημιουργηθεί η σωστή ποσότητα ανθρακικού στη μπύρα σας. Τώρα έφτασε η ώρα να σφίξετε τα δόντια και να κάνετε υπομονή 6-8 εβδομάδες ακόμα, ωριμάζοντας τη μπύρα σας σε δροσερό χώρο περίπου 10 βαθμών Κελσίου (δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ψυγείο). Απολαύστε επιτέλους τη λαχταριστή σας μπύρα BREWFERM κερνώντας προσεκτικά, χωρίς να ταράξετε το κατακάθι, σε κατάλληλο ποτήρι. Στην υγειά σας!!!


ΒΑΡΕΛΑΚΙΑ ΠΙΕΣΕΩΣ (Soda kegs)
Όταν χρησιμοποιείτε βαρελάκια πρέπει να τοποθετείτε τη βαλβίδα προσαρμογής της φιάλης βιομηχανικού CO2 αμέσως μετά την προσθήκη σακχάρων, έτσι ώστε να μη διαφύγει οποιαδήποτε ποσότητα φυσικά παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Η σύνδεση της φιάλης CO2 οφείλει να γίνει αργότερα, μετά το τέλος της 2ης ζύμωσης, δηλαδή μια βδομάδα μετά την προσθήκη σακχάρων, επειδή η παρουσία μεγάλης ποσότητας CO2 υπό πίεση μπορεί να αναστείλει τη ζύμωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
•   Οι μπύρες της BREWFERM είναι αρωματικές και δυνατές μπύρες. Οι περισσότερες απαιτούν ωρίμανση 6-8 εβδομάδων. Σας συνιστούμε να το λάβετε αυτό σοβαρά υπ όψη σας και να είστε σίγουροι πως η υπομονή σας θα ανταμειφτεί με απαράμιλλης ποιότητας μπύρα.
•   Προτιμάτε τη χρήση νερού που το βράσατε από την προηγούμενη μέρα και έχει εντωμεταξύ κρυώσει. Αυτό συνεισφέρει θετικά στην τελική γεύση και στην κεφαλή (αφρό) της μπύρας σας.
•   Για να πετύχετε μια πολύ σπέσιαλ γεύση, μια καλή ιδέα είναι η χρήση candy sugar ή μαύρης ζάχαρης αντί για άσπρη ζάχαρη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε κατά 5% την ποσότητα που φαίνεται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ».
•   Οι κάδοι, τα μπουκάλια και τα σκεύη που θα έρθουν σε επαφή με την πολύτιμη μπύρα σας πρέπει να έχουν πλυθεί καλά και να έχουν απολυμανθεί. Προτιμείστε κάποιο ειδικό καθαριστικό-απολυμαντικό, όπως αυτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά.
•   Οι περισσότερες μπύρες BREWFERM μπορούν να αποθηκευτούν για μακρόχρονο διάστημα. Όσο «μεγαλύτερη» είναι η μπύρα σας (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ) τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι και ο χρόνος αποθήκευσής της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ

Τύπος   Τελική ποσότητα        Ζάχαρη  1              Νερό  1         Πυκνότητα εμφιάλωσης        Ζάχαρη  2
Pils                   12 lit                       -                             8 lit                        1.010                          100 gr
Pils                   20 lit                    1000 gr                   16 lit                        1.010                          165 gr
Gallia                 12 lit                      500 gr                     8 lit                        1.010                          100 gr
Abdijbier             9 lit                      500 gr                     5 lit                        1.010                            90 gr
Christmas             7 lit                        -                             3 lit                        1.020                              -
Ambiorix             15 lit                    1075 gr                   10 lit                        1.010                          120 gr
Kriek                   12 lit                      500 gr                     8 lit                        1.010                          100 gr
Diabolo                 9 lit                500 gr                     5 lit                        1.010                            90 gr
Gold                    12 lit                500 gr                     8 lit                        1.010                          100 gr
Oud Bruin            12 lit                830 gr                     8 lit                        1.010                          100 gr
Tarwebier            15 lit                750 gr                   11 lit                        1.010                          150 gr
Grand Cru            9 lit                500 gr                     5 lit                        1.010                            90 gr
Triple                    9 lit                500 gr                     5 lit                        1.010                            90 gr
Frambois            12 lit                500 gr                     8 lit                        1.010                          100 gr
               

« Τελευταία τροποποίηση: 01/09/2011, 15:50:24 από Brewmaster »

bilbizas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #1 στις: 09/10/2011, 23:09:19 »
Αυτές με τις μαγιές που έχουν μέσα σε τι θερμοκρασίες ζυμώνονται?

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #2 στις: 10/10/2011, 09:36:26 »
Αυτές με τις μαγιές που έχουν μέσα σε τι θερμοκρασίες ζυμώνονται?

Από 18-24 είσαι μια χαρά με τις μανίσιες μαγιές.

madevil21

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 11
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #3 στις: 11/03/2012, 20:02:56 »
1η Ερώτηση: Στο δεύτερο βαρέλι η μπύρα θα μείνει μόνο για να ανακατευτεί με τη ζάχαρη ή θα πρέπει να μείνει για κάποιες μέρες ακόμα;
2η Ερώτηση: Εάν δεν έχω μέρος για αποθήκευση των μπουκαλιών σε 10 βαθμούς κελσίου αλλά σε θερμοκρασία δωματίου, τι γίνεται; θα έπρεπε να μεριμνήσω για τέτοιο μέρος ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #4 στις: 11/03/2012, 20:11:00 »
1η Ερώτηση: Στο δεύτερο βαρέλι η μπύρα θα μείνει μόνο για να ανακατευτεί με τη ζάχαρη ή θα πρέπει να μείνει για κάποιες μέρες ακόμα;
2η Ερώτηση: Εάν δεν έχω μέρος για αποθήκευση των μπουκαλιών σε 10 βαθμούς κελσίου αλλά σε θερμοκρασία δωματίου, τι γίνεται; θα έπρεπε να μεριμνήσω για τέτοιο μέρος ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ;

Αν αφήσεις την μπύρα στον 1ο κάδο 10-15 μέρες, είσαι ΟΚ. Πήγαινε κατευθείαν για εμφιάλωση.
Η αποθήκευση σε χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει στο να καθαρίσει η μπύρα. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, οπότε μην αγχώνεσαι.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 11/03/2012, 20:13:54 από Brewmaster »
Turn the page.....

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #5 στις: 12/03/2012, 07:46:56 »
Εγώ πάλι ΠΑΝΤΑ αφήνω τουλάχιστον μια βδομάδα τη μπύρα στον δεύτερο κάδο.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο παραπάνω καθαρίζει η μπύρα.

kostass

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 646
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #6 στις: 12/03/2012, 10:43:27 »
Εγώ πάλι ΠΑΝΤΑ αφήνω τουλάχιστον μια βδομάδα τη μπύρα στον δεύτερο κάδο.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο παραπάνω καθαρίζει η μπύρα.

και δεύτερη μετάγγιση λέει επίσης αν θές γυαλί μπύρα
απλά καλό είναι να ρίξεις την θερμοκρασία να κάτσουν κάτω cold crash και μαγιά πριν το κάνεις

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #7 στις: 12/03/2012, 10:49:11 »
Εγώ πάλι ΠΑΝΤΑ αφήνω τουλάχιστον μια βδομάδα τη μπύρα στον δεύτερο κάδο.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο παραπάνω καθαρίζει η μπύρα.

Η χρησιμοποίηση beer kit, δεν αφήνει τόσο ίζημα όσο οι άλλες μέθοδοι, οπότε δεν έχει νόημα πιστεύω, αλλά απ' την άλλη αν θες να βγεί και κρύσταλλο, δοκίμασε και τη μετάγγιση.
Turn the page.....

madevil21

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 11
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #8 στις: 14/03/2012, 12:31:22 »
Εαν δε κάνω μετάγγιση και εμφιαλώσω κατευθείαν απο το πρώτο βαρελάκι, τότε βάζοντας τη ζάχαρη (πριν την εμφιάλωση) και ανακατεύοντας την, θα έχει ώς αποτέλεσμα να σηκωθούν τα "κατακάθια". Αυτά θα έχω πρόβλημα αν πουν στη μπύρα εμφιαλωμένα; Πού θέλω να καταλήξω; Η όλη διαδικασία μετάγγισης γίνετε για να είναι όμορφο στο μάτι ή υπάρχει και άλλος λόγος;

Boozer

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 389
  • Οταν πίνουμε δεν τρώμε !!!
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #9 στις: 14/03/2012, 13:03:33 »
Μη μπερδεύεσαι..... αφού τελειώσει η ζύμωση σου στο πρώτο κουβά μεταγγίζεις στο δεύτερο ρίχνεις τη ζάχαρη σου και εμφιαλώνεις αμέσως, εκτός κι αν τη ρίξεις σε κάθε μπουκάλι ξεχωριστά
Μόνο αν θες να καθαρίσει κι αλλο η μπύρα σου πριντην εμφιάλωση τότε την αφήνεις μερικές μέρες στο 2ο κουβά.

bilbizas

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #10 στις: 14/03/2012, 13:08:44 »
Αν εμφιαλώσεις κατευθείαν από τον πώτο κουβά, όλη η λάσπη που είναι στον πάτο, θα μπεί στα μπουκάλια σου. Δεν πρόκειται να σου χαλάσει την μπύρα, όμως είναι μεγάλη ποσότητα οπότε καλό είναι να κάνεις τη μετάγγιση.

madevil21

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 11
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #11 στις: 14/03/2012, 14:26:34 »
ΟΚ. Οπότε την αφήνω 2-3 μέρες στο 2ο κουβά γιατί είναι πιο όμορφη όταν είναι κρυστάλινη η όψη. ΑΛΛΑ τη ζάχαρη τη βάζω λίγο πρίν εμφιαλώσω. Όχι μόλις κάνω μετάγγιση στο 2ο κουβά. σωστά; (η ζάχαρη είναι για να κάνει το ανθρακικό μέσα στο μπουκάλι εε;)

Boozer

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 389
  • Οταν πίνουμε δεν τρώμε !!!
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #12 στις: 14/03/2012, 14:28:53 »
yes

chrishalas

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 1
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #13 στις: 30/09/2012, 21:40:50 »
Η μαγια της Brewferm Pils σε τι θερμοκρασιες ζυμωνει? Ευχαριστω

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #14 στις: 01/10/2012, 07:46:16 »
Όπως και σε όλα τα κιτ, έτσι και στο συγκεκριμένο η μαγιά δουλεύει σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος δηλ. 16-26 βαθμούς. Φυσικά και παραπάνω να έχεις, πάλι θα ζυμώσει.
Turn the page.....