Αποστολέας Θέμα: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM  (Αναγνώστηκε 22913 φορές)

sellon1

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 13
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #30 στις: 23/04/2013, 16:18:21 »
Τέλος συμπληρώνετε όσο καθαρό, δροσερό νερό γράφει στην  σαν ποσότητα «ΝΕΡΟ 1», σκεπάστε τον κάδο και αφήστε την υποψήφια μπύρα σας ήσυχη μέχρι να κρυώσει στους 20 βαθμούς Κελσίου,
παιδες το νερο ηταν δροσερο αφου εβαλα 16 λιτρα ,πως να το αφησω να κρυωσει εβαλα 4 λιτρα ζεστο απο το κιτ κ 16 δροσερο με αποτελεσμα να ειναι κρυο???
ξερει καπιος?

beeradictio

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 40
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #31 στις: 01/05/2014, 19:51:44 »
Το νόημα είναι να είναι σωστή η θερμοκρασία σου, κοντά στην θερμοκρασία ζύμωσης ( π.χ. για Ale κοντά στους 20 C ),όχι παραπάνω για να μην κάνεις ζημιά στη ζύμη σου όταν την βάλεις στον κάδο.
Ο καθένας μας είναι άξιος της μπίρας του.

darkheretic

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 34
  • Θανος
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #32 στις: 02/10/2014, 20:01:08 »
Εχω μερικες ερωτησεις ρε παιδια να κανω
1η-Το "βιαιο" ταρακουνημα του 1ου καδου που κανουμε στα κιτ της Muntons για να αεριστει το γλευκος,εδω περιττευει?
2η-Οταν ριχνουμε την μαγια παλι δεν ανακατευουμε?Ακυρο ειναι η ιδια στην ουσια με την πρωτη ερωτηση.
Συγνωμη παιδια,ισως να σας φαινονται κουτες οι ερωτησεις μου,η ευκολως εννοουμενες οι απαντησεις αλλα ειμαι τελειως πρωταρης οποτε συγχωρεστε την αγνοια μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 02/10/2014, 20:06:05 από darkheretic »

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #33 στις: 02/10/2014, 20:22:34 »
Το κούνημα που λες γίνεται για να μπει αέρας μέσα στο γλεύκος. Το οξυγόνο του αέρα είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η μαγιά να πολλαπλασιάζεται.
Απλά στα κιτ πολλές φορές δεν είναι και τόσο απαραίτητο, ειδικά αν το νερό που βάζεις δεν είναι βρασμένο. Κι αυτό, γιατί το νερό περιέχει ήδη κάποια ποσότητα οξυγόνου. Αν είχες βράσει το νερό όμως, θα είχε αποβάλλει όλο το οξυγόνο που είχε και θα έπρεπε να το κουνήσεις οπωςδήποτε. Καλό κάνει πάντως, κακό δεν κάνει σε αυτή τη φάση.

Για τη 2η ερώτηση, έχει να κάνει κυρίως με της οδηγίες του κατασκευαστή της μαγιάς. Άλλοι λένε να ανακατέψεις, άλλοι να την ενυδατώσεις σε ζεστό νερό πριν τη ρίξεις κτλ. Αν και στα κιτ δε λένε ειδικές οδηγίες και δε νομίζω να χρειάζονται κιόλας. Νομίζω πως είτε ανακατέψεις είτε όχι, θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Μπορεί να έχεις διαφορά στο πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει κτλ αλλά τελικά θα είναι το ίδιο πράγμα.

Αυτά από τη μικρή εμπειρία μου.
Τέλος καμία ερώτηση δεν είναι κουτή!

Beethoven

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 4
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #34 στις: 19/11/2014, 16:13:22 »
πειραζει αν βαλω κανονικη ζαχαρη? ξεχασα να αγορασω Δεξτρόζη.
« Τελευταία τροποποίηση: 19/11/2014, 16:17:14 από Beethoven »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #35 στις: 19/11/2014, 16:26:44 »
πειραζει αν βαλω κανονικη ζαχαρη? ξεχασα να αγορασω Δεξτρόζη.

Αν έχεις καστανή ζάχαρη είναι πιό καλή απο την απλή άσπρη.
May the Yeast be with you!

indian_xii

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 10
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #36 στις: 10/08/2015, 03:39:35 »
παιδια είμαι πολυ καινουργιος και δοκιμασα μολις χθες το πρωτο μου κιτ, ΙΡΑ.
ηθελα να ρωτησω, η ποσοτητα ζαχαρης 1 οπως φαινεται στον πινακα, αντιστοιχει στα 12 λ. νερου η στα υπολοιπα 8λ. ?
Διοτι στην συγκεκριμενη περιπτωση το εκανα με τα 12  :P. 1040 μου βγηκε το OG απο 1056 που προτινεται απο την συνταγη.
Εκανα κατι λαθος ?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #37 στις: 10/08/2015, 17:15:49 »
Η ποσότητες αφορούν τα συνολικά λίτρα, στη συγκεκριμενη περίπτωση, 12 λίτρα. Εσένα πόσα βγήκαν;
Turn the page.....

indian_xii

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 10
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #38 στις: 12/08/2015, 10:44:21 »
50g/l ελεγε οποτε εβαλα 600γρ.
Τον καδω ζυμωσης τον εχω απο τις 9 του μηνα σε ενα ψυγειο (κλειστο βεβαια), σε περιπτωση που χρειαστει το αναβω λιγο για να πεσει η θερμοκρασια. συνηθως ειναι στους 27. παρατηρησα οτι σταματησαν οι φυσαλιδες μεσα σε 3 μερες. πρεπει να κανω κατι? εκανα κατι λαθος?

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #39 στις: 12/08/2015, 12:37:19 »
Καλημέρα!
Σχετικά με την αρχική σου πυκνότητα 1,040 μάλλον έβαλες παραπάνω νερό.
Αν το κιτ σου είναι για 12 λίτρα αυτό αναφέρεται στο σύνολο. Δηλαδή δεν βάζεις 12 λίτρα νερό και μετά προσθέτεις το κιτ. Πρέπει συνολικά με το κιτ να υπολογίσεις να πέσουν στον κάδο 12 λίτρα. Οι μετρήσεις όγκου του κάδου δεν είναι ακριβείας οπότε μην τις εμπιστεύεσαι τυφλά.

για τη ζύμωση σου τώρα. Στους 27 βαθμούς από 1,040 μου ακούγεται αρκετά λογικό να τελειώσει η ζύμωση σου σε 3 μέρες. θα μπορούσε και σε 1-2!
Το λάθος είναι η υψηλή θερμοκρασία αλλά είναι λογικό αυτή την εποχή... Μην εμφιαλώσεις ακόμα όμως. Άφησε την 10-15 μέρες σύνολο.

καλή αρχή και μην απογοητεύεσαι! με λίγη τύχη θα βγει μια χαρα η μπίρα σου, σίγουρα λίγο ελαφρύτερη απο ότι θα την περίμενες λόγω της χαμηλότερης αρχικής πυκνότητας.

indian_xii

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 10
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #40 στις: 12/08/2015, 14:15:12 »
12,5 λιτρα μου βγηκε, μαλλον εβαλα 500ml παραπανω νερο. Δεν ηταν και η καταλληλη εποχη μαλλον για ζυμωση, οπως και να χει θα δειξει  :)
Ελπιζω να πινετε! Ευχαριστω για την συμβουλη

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #41 στις: 12/08/2015, 14:28:57 »
αφού έχεις το ψυγείο όλες οι εποχές είναι καλές για ζύμωση!  :D
ψάξε λίγο στο forum και θα βρεις και οδηγίες για θερμοστάτες κλπ

cheers

Vaios_Lk

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 83
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #42 στις: 18/10/2015, 13:20:29 »
Μπορείτε να βάλετε και την IPA στον πίνακα παιδιά;;
Brewing makes me hoppy

Vaios_Lk

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 83
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #43 στις: 18/10/2015, 14:03:34 »
Αναφέρεται 20lit τελική ποσότητα και 16λιτ νερό1. ( στην pils για παράδειγμα )

Ερώτηση: Αυτό είναι όλο το νερό που θα πέσει στον κάδο;; Δλδ ζεστένω 1 λίτρο νερό για να λιώσει καλά η βύνη και προσθέτω 15 κρύο αργότερα;;
Brewing makes me hoppy

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Οδηγίες στα Ελληνικά για τα κιτ της BREWFERM
« Απάντηση #44 στις: 18/10/2015, 15:01:21 »
Το νερό που θα βάλεις και το γλεύκος του κιτ πρέπει να φτάσουν την ποσότητα στόχου.

Άρα:

1) Βάζεις ζεστο νερό 1-2 λίτρα
2) Βάζεις γλεύκος κιτ + δεξτρόζη
3) Συμπληρώνεις νερό μέχρι τα λίτρα που θέλεις να φτάσεις.

Προσοχή στον κουβά. Αν δεν έχεις επιβεβαιώσει τις ποσότητες κάντο, ώστε να αποφύγεις αποκλίσεις.
May the Yeast be with you!