Αποστολέας Θέμα: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί  (Αναγνώστηκε 12716 φορές)

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Δεκάδες αιώνων έχουν περάσει από την πρώτη παραγωγή τυριού, που ξεκίνησε την προϊστορική εποχή. Οι πρόγονοί μας ανακάλυψαν το τυρί όταν χρειάστηκε να μεταφέρουν φρέσκο γάλα μέσα σε στομάχια ζώων. Η πυτιά, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο στομάχι της αγελάδας, του προβάτου και της κατσίκας, έχει την ιδιότητα να πήζει το γάλα αφήνοντας σαν κατάλοιπο ένα υδατώδες υγρό, το τυρόγαλα. Σε κάποιους λαούς των ιστορικών χρόνων ο τρόπος παραγωγής του ήταν επτασφράγιστο μυστικό, όπως στην αρχαία Αίγυπτο, όπου τη γνώση του κατείχαν μόνο οι ιερείς.

Η συντήρησή του

Η θέση του τυριού στο ψυγείο πρέπει να είναι στο κατώτερο ράφι, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Προκειμένου να συντηρηθεί περισσότερο χρόνο, είναι καλύτερα να διατηρείται τυλιγμένο σφιχτά στη συσκευασία αγοράς του, δηλαδή μέσα στο χαρτί περιτυλίγματος ή, αν πρόκειται για φέτα δοχείου, στο πλαστικό κουτί με την άλμη.
Τα πιο σκληρά τυριά είναι λιγότερο ευάλωτα από τα μαλακά και υγρά.
Το τυρί δεν είναι σκόπιμο να καταψύχεται, γιατί χάνει τη γεύση του, με εξαίρεση ίσως κάποιες φρέσκιες ξινομυζήθρες.
Αν το τυρί έχει ελαφρώς μουχλιάσει εξωτερικά, αρκεί να κόψεις με προσοχή σε βάθος ενός εκατοστού και πλέον όλη την εξωτερική επιφάνεια που έχει προσβληθεί. Αν η μούχλα έχει προχωρήσει, σαφώς το πετάς στα σκουπίδια.
Κάποια τυριά έχουν ένα περικάλυμμα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι βρώσιμο, ενώ σε άλλες (όπως το κερί) πρέπει να αφαιρείται.
 
Η γεύση του

Όλα τα επιτραπέζια τυριά πρέπει να τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, για να απελευθερώσουν όλη τη γεύση και το άρωμά τους.
Τα φρέσκα τυριά είναι μαλακά, υγρά και ήπια στη γεύση, ενώ όσο ωριμάζουν γίνονται πιο σκληρά, εύθρυπτα και πικάντικα.
Πολλά τυριά, όταν μαγειρεύονται, γίνονται πολύ μαλακά αποκτώντας λαστιχένια υφή. Γι’ αυτό (αν δεν πρόκειται για πίτσα) καλύτερη επιλογή για τη μαγειρική είναι ένα τυρί ανθεκτικό στη θερμοκρασία, όπως είναι το έμενταλ ή η μοτσαρέλα.
Τα τυριά δεν συνδυάζονται με εσπεριδοειδή, ξινά ή εξωτικά φρούτα.
Τα τυριά που δεν έχουν ωριμάσει σωστά δεν είναι τόσο γευστικά. Τα υπερβολικά ώριμα είναι όξινα, ενώ κάποια από αυτά αποκτούν και δυσάρεστη μυρωδιά αμμωνίας.
Τα αγελαδινά τυριά είναι πιο κρεμώδη από τα πρόβεια και τα κατσικίσια.
Τα πρόβεια έχουν περισσότερα λιπαρά από τα αγελαδινά και, όπως και τα κατσικίσια, πιο πλούσια και δριμεία γεύση από τα τυριά αγελαδινού γάλακτος. Τα κατσικίσια έχουν τη δική τους χαρακτηριστική μυρωδιά.
 
Ασβέστιο και λίπος

Τα πρωτεία στην περιεκτικότητα σε ασβέστιο κατέχει η παρμεζάνα, ενώ ακολουθεί η γραβιέρα, η γκούντα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι και το ένταμ. Το τυρί κότατζ, η μυζήθρα και το ανθότυρο μπορεί να παχαίνουν λιγότερο από τα προηγούμενα, έχουν όμως και το λιγότερο ασβέστιο (6-17 φορές λιγότερο από την παρμεζάνα). Το μανούρι βρίσκεται στην κορυφή των παχυντικών τυριών διαθέτοντας πολύ μικρή ποσότητα ασβεστίου. Η φέτα δεν είναι ιδιαίτερα παχυντική, χωρίς όμως να είναι ψηλά στην κατάταξη του ασβεστίου.

* Τα σκληρότερα τυριά περιέχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών (Α, Β2, D), ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος, φώσφορος), λίπους και αλατιού σε σύγκριση με τα μαλακά.

Περίπου 200 γραμμάρια τυριού καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου σε πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητα των σκληρών τυριών σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνάει αυτή του κρέατος (20%) και είναι ανώτερης ποιότητας, γι’ αυτό και το τυρί χαρακτηρίζεται ως τροφή μεγάλης βιολογικής αξίας.


πηγή: www.agrotikabook.gr
« Τελευταία τροποποίηση: 27/07/2012, 07:31:24 από Brewmaster »
Turn the page.....

kostass

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 646
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #1 στις: 27/07/2012, 11:33:05 »
Απο ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα :)
Εκτός απο τα ζωάκια, πυτιά υπάρχει και στα μωρά ανθρώπων.

Το τυρί ανάλογα το είδος έχει τις δικές του θερμοκρασίες και υγρασίεςκατά την συντήρηση, αν έφτιαχνα έναν γενικό κανόνα, θερμοκρασία 4-5C και σελοφάν ή κάτι τελείως κλειστό για να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό υγρασίας και να μην χάσει άλλη υγρασία. Στην κατάψυξη καταστρέφεις την υφή του τυριού διαλύοντας τους δεσμούς των μικρότερων κομματιών(πεπτιδίων-αμινοξέων) της καζείνης,
εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις φρέσκων με μεγάλη υγρασία που την παλεύουν.

Αν μουχλιάσει εξαρτάται πολύ απο το είδος του τυριού, αλλά τα βασικά βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής, το κοιτάς, το μυρίζεις, το δοκιμάζεις. Αν έχει γεύση πικρού το πετάς, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τρώγεται άλλες φορές καλύτερα, άλλες πιο δύσκολα. Όσο λιγότερη υγρασία έχει τόσο πιο αργά προχωρά η μόλυνση και είναι πιο εύκολο να το καθαρίσεις. Ο κλασσικός τρόπος είναι με άλμη 10% και ξύδια(και μετά ξέπλυμα). Για φρέσκα υγρά τυριά αυτό γίνεται πετώντας το κομμάτι που έχει μολυνθεί αλλά γενικά είναι πολύ πιο ευάλωτα.

Είναι λίγο γενικό το άρθρο...είναι πολύ πιο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό το θέμα. Όταν πας να γενικεύσεις λες και χαζομάρες, και αυτά που έγραψα τώρα που τα διαβάζω είναι μισοσωστά-μισομούφες...

pagou

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 7
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #2 στις: 14/06/2013, 16:58:58 »
εαν αφησεις τη φετα στο χαρτι περιτυλίγματος το πιο πιθανο ειναι να μυριζει η φετα φθηνο χαρτονι και το χαρτι να μυριζει σαν φετα.
Οσο πιο συντομα (μολις μπουμε σπιτι δηλαδη), την μεταφερουμε σε δοχειο τροφιμων με άλμη  = υγρο απο το βαρελι της, (πας με μπουκαλακι νερου και  ζητας απο τον ανθρωπο στο ψυγειο να στο γεμισει).
« Τελευταία τροποποίηση: 14/06/2013, 17:20:54 από pagou »

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #3 στις: 14/06/2013, 20:34:42 »
Αλμη φτιάχνεις και μόνος σου, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωριέσαι.
Turn the page.....

pagou

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 7
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #4 στις: 15/06/2013, 09:42:09 »
εγω τουλαχιστο προτιμω να την ετοιμη. Δεν την χρεωνουν αλλα κυριως δεν λερωνω ουτε ποτηρι ετσι

RottenBreweR

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 39
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #5 στις: 08/01/2014, 15:17:36 »
Προφανως και μπορεις να φτιαξεις αλμη μονος σου , αλλα το καλυτερο ειναι να χρησιμοποιουμε το ιδιο το τυρογαλο απο την φετα σαν "συντηρητικο". Το θεμα ειναι βεβαια με ποιον τροπο εχει αποφασισει  η καθε βιοτεχνια , βιομηχανια ή τυροκομειο να αλλα αλατησει  τα τυρια της . Αυτο θα πει καποιος...."που κολλαει" .....Εχει να κανει με το κοστος παραγωγης . Αλλο πραγμα ειναι να βαφτιζεις τα τυρια σε αλμη ( τυρογαλο+αλατι τυροκομειας ) και αλλο ειναι να το τουμπαρεις με τα χερακια σου καθε λιγο και λιγακι ....Αρα το τυρογαλο που προκυπτει μπορει να ειναι απο λυσσα  μεχρι να το πιεις στο ποτηρι που λεει ο λογος . Επειδη ειναι λιγο δυσκολο να βρουμε τυρογαλο , μπορουμε να φτιαξουμε μια αλμη και να ριξουμε λιγο απο  το "λυγμενο μας γαλα" μεσα. Η φετα αντεχει μεσα στα βαρελια λογο του τυρογαλου της που ξερναει το ιδιο το τυρι.
Απο το τυρογαλο σε δευτερη φαση παραγεται το μανουρι ή ο ανθοτυρος  ή η μυζηθρα  σε μικροτερες ποσοτητες .Μετα παει στα γουρουνια ή στην αποχετευση.

 
"Everything should be made as simple as possible, but no simpler."

Greek-Gourmet

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 1
    • Προφίλ
    • Greek-Gourmet - Ελληνικά Τρόφιμα - Συνταγές - Συνεντεύξεις + Άρθρα
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #6 στις: 27/04/2017, 14:32:59 »
Πολύ χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση των τυριών και τις διατροφικές τους αξίες. Από δική μου εμπειρία τα καλύτερα τυριά είναι τα τοπικά Ελληνικά. Όπως η φέτα, η ξινομυζήθρα, η γαλομυζήθρα, το ανθότυρο και πολλά ακόμα.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #7 στις: 27/04/2017, 17:59:38 »
Σαφώς και υπάρχουν και πολύ καλά Ελληνικά τυριά, αλλά μην ξεχνάμε και Γαλλία-Ιταλία που έχουν κάποια απίστευτα τυριά, τα οποία δυστυχώς βρίσκεις σε πολύ λίγα μαγαζιά.
Turn the page.....

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #8 στις: 28/04/2017, 11:41:33 »
Σαφώς και υπάρχουν και πολύ καλά Ελληνικά τυριά, αλλά μην ξεχνάμε οτι...η παλέτα στα γαλλικά είναι ΑΛΛΟΥ.
spill the wine...pour the beer

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #9 στις: 28/04/2017, 16:54:20 »
Μήπως να επαναλάβουμε μια συνάντηση με τυριά;
Turn the page.....

kostas giotis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 811
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #10 στις: 30/04/2017, 19:31:13 »
Εγω είμαι πάντα μέσα σε τέτοιες προσπάθειες να βουλώσουμε τις αρτηρίες μας με κατσικίσιο γάλα.
spill the wine...pour the beer

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.180
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #11 στις: 30/04/2017, 20:38:01 »
Και εγώ μέσα είμαι, μιας και την προηγούμενη φορά δεν καταφέραμε αρκετά πράγματα με τις αρτηρίες...

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #12 στις: 30/04/2017, 20:53:39 »
Να βάλουμε μια ημερομηνία; Σάββατο μεσημέρι λογικά που βολεύει όλους. 13- 20 ή 27;
Turn the page.....

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #13 στις: 30/04/2017, 21:06:53 »
Αν και μετραω και την παραμικρη θερμιδα που τρωω!! Θελω να δω πως βουλωνετε της αρτηριες σας.... count me in!!!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μικρά μυστικά για γευστικότερο τυρί
« Απάντηση #14 στις: 30/04/2017, 22:28:51 »
Αν και μετραω και την παραμικρη θερμιδα που τρωω!! Θελω να δω πως βουλωνετε της αρτηριες σας.... count me in!!!
Πάρε μαζί σου υπολογιστή με μεγάλη μνήμη για το μέτρημα, γιατί θα τον χρειαστείς.
Turn the page.....