Αποστολέας Θέμα: ερώτηση για weiss  (Αναγνώστηκε 2827 φορές)

markesini

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 3
    • Προφίλ
ερώτηση για weiss
« στις: 12/09/2012, 13:02:20 »
Μια ερώτηση για τους έμπειρους, με brewfwerm wheat + wyeast weihenstephan + enchanser, το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά σε γερμανική weiss (weihenptephan/fragiskaner κλτ), η σε κάτι σαν την trappist witte... ;
Επίσης σε σχέση με τα κιτ της muntons τα κιτ της brewferm τι διαφορές έχουν; Βλέπω ότι χρειάζονται πιο πολύ ορίμανση αλλα κ η παραγώμενη ποσότητα σε σχέση με το βάρος του κιτ ειναι περιορισμένη...

kostass

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 646
    • Προφίλ
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #1 στις: 13/09/2012, 21:59:51 »
Μια ερώτηση για τους έμπειρους, με brewfwerm wheat + wyeast weihenstephan + enchanser, το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά σε γερμανική weiss (weihenptephan/fragiskaner κλτ), η σε κάτι σαν την trappist witte... ;
Επίσης σε σχέση με τα κιτ της muntons τα κιτ της brewferm τι διαφορές έχουν; Βλέπω ότι χρειάζονται πιο πολύ ορίμανση αλλα κ η παραγώμενη ποσότητα σε σχέση με το βάρος του κιτ ειναι περιορισμένη...

πιο κοντα σε paulaner-franziskaner κλπ
γενικα τα brewferm ειναι καλυτερης ποιοτητας

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #2 στις: 14/09/2012, 11:38:04 »
Όπως σου είπε και ο Κώστας, θα είσαι πάρα πολύ κοντά σε weihenstephan, άσε που με την προσθήκη του enhancer μπορείς άνετα να το τσιμπήσεις 1-2 λίτρα ακόμη, να φτάσεις δλδ στα 16-17.
Τα απλά κιτ της Brewferm (weisse, pils), δεν θέλουν παραπάνω ωρίμανση. Γενικός κανόνας όμως είναι ότι όλες σου τις μπύρες θα τις ανοίγεις απο το μήνα και μετά.
Ναι μεν και στις 2 εβδομάδες είναι έτοιμη, αλλά μετά το μήνα θα δεις σημαντικές διαφορές στις γεύσεις.
Turn the page.....

markesini

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 3
    • Προφίλ
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #3 στις: 17/09/2012, 14:10:58 »
ο.κ. ήδη τα περιμένω οπότε μάλλον μέσα στο Σαββατοκύριακο θα την φτιάξουμε. Μια απορία που έχω επειδή δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει υγρή μαγία. Από ότι έχω διαβάσει 5-6 ώρες πριν τη χρειαστώ σπάω την κύστη που έχει μέσα. Και όταν είμαι έτοιμος να προσθέσω τη μαγιά, απλά κόβω το σακουλάκι και προσθέτω στο γλεύκος και ανακατεύω. Δεν χρειάζεται καμιά άλλη διαδικασία... Και βάζουμε όλη τη μαγιά, δεν έχει σχέση που τα κιτ της brewferm βγάζουν μειομένη ποσότητα... σωστά;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #4 στις: 17/09/2012, 21:25:14 »
Η μαγια για να φουσκώσει θέλει απο 5 ώρες έως 2 μέρες, αναλόγως της παλαιότητας. Μόλις φουσκώσει την κόβεις και τη ρίχνεις μέσα. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα. Και ναι, τη ρίχνεις όλη. Μην μπλέκεις ακόμη με ποσότητες μαγιάς, δεν έχει νόημα.
Αργότερα που θα πας σε all grain, εκεί μπορείς να παίξεις και με τη μαγιά.
Turn the page.....

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #5 στις: 17/09/2012, 21:25:25 »
και με 3 ωριτσες πριν εισαι κομπλε....και βεβαια τη ριχνεις ολη τη μαγια...τι λες...να την φυλαξεις για την επομενη παρτιδα?... :P

markesini

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 3
    • Προφίλ
Απ: ερώτηση για weiss
« Απάντηση #6 στις: 21/09/2012, 12:10:12 »
Στα σακχαρα για τη ζύμωση το κιτ λέει 750 γρ, να το βάλω όλο το enchanser η πρέπει να αφήσω λίγο?