Για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα στη ζυθοποίηση EG πρέπει να διαθέτουμε καλή διάθεση, καλή συνταγή, φρέσκα υλικά, καλό νερό, μεγάλη (τουλάχιστον 20 λίτρα) κατσαρόλα και θερμική ισχύ για να βράσουμε όρυζα

Κατ' αρχή έγινε επιλογή ηλεκτρικής ισχύος για ασφάλεια και καθαριότητα στην κουζίνα. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε υγραέριο αλλά ξεχάστε τους κλειστούς χώρους και προσοχή!
όχι στα υπόγειαΟι οικιακές κατσαρόλες δεν έχουν χωρητικότητα ικανή για full-batch των 22-23 λίτρων. Φυσικό είναι λοιπόν οι κοινές κουζίνες να μη διαθέτουν εστίες υπολογισμένες να βράσουν πάνω από 10 λίτρα. Μόνη λύση οι διαθέσιμες αυτόνομες ηλεκτρικές εστίες στο εμπόριο, με τη μέγιστη δυνατή διάμετρο και αρκετή ισχύ να βράσουν 20 λίτρα. Οι εστίες με αντίσταση που κυκλοφορούν είναι μεν φθηνές αλλά είναι πολύ μικρές. Μόνο σε επαγγελματικές βρήκα, αλλά εκεί ξεφεύγουμε σε τιμές, είναι ολόκληρα μπαούλα. Κατάληξη οι επαγωγικές εστίες μέσω eBay. Επιλέχτηκε εστία αυτόνομη επαγωγική Buffalo 3kW με διάμετρο 28 εκ. από Αγγλία με κόστος 120 + 43 έξοδα αποστολής (σε στερλίνες).
Για την κατσαρόλα τώρα, έπρεπε να είχε διάμετρο πάτου φ28 και να ήταν κατάλληλη για επαγωγική εστία (δεν είναι όλες κατάλληλες, προσοχή, ειδικά το αλουμίνιο δεν κάνει). Η ιταλική Paderno 25 λιτ με εσωτερική διάμετρο 32 εκ και διάμετρο πάτου 28,7 εκ είχε κόστος 70Ε+ΦΠΑ με το καπάκι της. Οριακά κατάλληλη, το διακινδύνεψα αλλά μου "βγήκε".
Για να μουσκεύω (steeping) τις ειδικές βύνες έβαλα την πεθερά μου (αφού πρώτα μου έψησε μια πεθερόπιτα) να μου ράψει ένα σάκο βύνης (αρκετά μεγάλο και για ΒΙΑΒ) και μερικά μικρότερα σακουλάκια κλπ από μουσελίνα Sarita του ΙΚΕΑ, καταπληκτική δουλειά (και η πεθερόπιτα επίσης).
Για τη γρήγορη ψύξη του γλεύκους έφτιαξα ένα σπειροειδή εναλλάκτη θερμότητας (wort chiller) από σπείρες χαλκοσωλήνα φ3/8" (12 μέτρα αρκούσαν). Τον βουτάω στην κατσαρόλα 10 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού για να απολυμανθεί και μόλις σβήσω το μάτι και αποσύρω την κατσαρόλα ανοίγω τη βρύση και σε 10-15 λεπτά κρυώνει στους 25-27 βαθμούς το ζυθογλεύκος.