Αποστολέας Θέμα: Biltong  (Αναγνώστηκε 4669 φορές)

miren

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 319
  • Η μπύρα φτιάχτηκε για να τρώμε λουκάνικα
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
Biltong
« στις: 26/09/2011, 20:14:55 »
Έτσι για να ξεκινήσω και 'γω με το δεξί  ;)

Πάρτε ένα κομμάτι κρέας απο μοσχάρι, να μην έχει καθόλου λίπος (π.χ. κυλότο) και κόψτε το σε λωρίδες 1 με 2 εκ. πάχος.
Αλατίστε το και αρτύστε το με μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Βασικό μπαχαρικό είναι το πιπέρι απο κει και μετά μπορείτε να βάλετε κόλιανδρο, ζάχαρη, αστεροειδή γλυκάνισο, σκόρδο κ.τ.λ.
Τρίψτε τα κομμάτια καλά με το μείγμα και αφήστε τα να "ψηθούν" κάμποση ώρα, όχι όμως παραπάνω από 12 ώρες.
Κατόπιν βυθίστε τα κομμάτια σε ζεστό νερόξυδο (αναλογία νερού/ξύδι 10:1) και απλώστε στον ήλιο να ξεραθούν για μια ημέρα.
Μετά από την ξήρανση είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Διατηρούνται αρκετό καιρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Biltong
« Απάντηση #1 στις: 26/09/2011, 20:21:33 »
Να υποθέσω ότι είναι κάτι σαν το jerky?
Αν είναι 2εκ πάχος, δεν είναι κάπως σκληρά;
Turn the page.....

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #2 στις: 26/09/2011, 20:22:34 »
Αν αντί για ήλιο τα βάλω στον αποξηραντήρα μου, κάνει;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Biltong
« Απάντηση #3 στις: 26/09/2011, 20:28:24 »
Αν αντί για ήλιο τα βάλω στον αποξηραντήρα μου, κάνει;

Εγώ υποθέτω ότι θα είναι και καλύτερα. Έτσι και αλλιώς τα αποξηραντήρια αυτή τη δουλειά κάνουν.
Turn the page.....

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #4 στις: 26/09/2011, 20:32:55 »
Αν αντί για ήλιο τα βάλω στον αποξηραντήρα μου, κάνει;

Εγώ υποθέτω ότι θα είναι και καλύτερα. Έτσι και αλλιώς τα αποξηραντήρια αυτή τη δουλειά κάνουν.

Και μακριά από μύγες... :P

miren

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 319
  • Η μπύρα φτιάχτηκε για να τρώμε λουκάνικα
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
Απ: Biltong
« Απάντηση #5 στις: 27/09/2011, 18:32:54 »
Τα 2 εκ. πάχος είναι καλά. Δε θα προλάβει να ξεραθεί, ίσα ίσα το κέντρο του κομματιού θα είναι κόκκινο στο χρώμα.
Όσο για την αποξήρανση κάποια στιγμή θα γράψω ένα άρθρο για τις διάφορες μεθόδους που υπάρχουν ανά τον κόσμο.
:)

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #6 στις: 27/09/2011, 19:56:06 »
....ίσα ίσα το κέντρο του κομματιού θα είναι κόκκινο στο χρώμα.

Και δεν χαλάει;  ???

miren

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 319
  • Η μπύρα φτιάχτηκε για να τρώμε λουκάνικα
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
Απ: Biltong
« Απάντηση #7 στις: 27/09/2011, 21:32:35 »
Και δεν χαλάει;  ???

Σε μακρόχρονη διατήρηση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να χαλάσει απ'ότι ένα πλήρως αποξηραμένο κρέας, αλλά παρ'όλα αυτά θα κρατήσει αρκετό καιρό

Oldman

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 346
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #8 στις: 18/10/2011, 11:07:28 »
Καλά θα φτιάξω ένα biltong που θα γλύφω και τα δάχτυλά μου. Ευχαριστώ Miren ;D

kostass

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 646
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #9 στις: 18/10/2011, 13:40:00 »
Έτσι για να ξεκινήσω και 'γω με το δεξί  ;)

Πάρτε ένα κομμάτι κρέας απο μοσχάρι, να μην έχει καθόλου λίπος (π.χ. κυλότο) και κόψτε το σε λωρίδες 1 με 2 εκ. πάχος.
Αλατίστε το και αρτύστε το με μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Βασικό μπαχαρικό είναι το πιπέρι απο κει και μετά μπορείτε να βάλετε κόλιανδρο, ζάχαρη, αστεροειδή γλυκάνισο, σκόρδο κ.τ.λ.
Τρίψτε τα κομμάτια καλά με το μείγμα και αφήστε τα να "ψηθούν" κάμποση ώρα, όχι όμως παραπάνω από 12 ώρες.
Κατόπιν βυθίστε τα κομμάτια σε ζεστό νερόξυδο (αναλογία νερού/ξύδι 10:1) και απλώστε στον ήλιο να ξεραθούν για μια ημέρα.
Μετά από την ξήρανση είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Διατηρούνται αρκετό καιρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Ελα μωρε κι εσύ, πες καμια παραπάνω πληροφορία,
δώσε καμια αναλογία για αλάτια, μπαχαρικα, ενδεικτικά!
Το ζεστό νερόξυδο πόσο "ζεστό" είναι?
Αυτό είναι το beef jerky ή άλλο?
Πολύ καλό ακούγεται σαν συνταγή

Oldman

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 346
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #10 στις: 18/10/2011, 13:50:49 »
Πιστεύω οτι το αλάτι και τα διάφορα μπαχάρια είναι θέμα γούστου και πρακτικής εμπειρίας.

kostass

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 646
    • Προφίλ
Απ: Biltong
« Απάντηση #11 στις: 18/10/2011, 14:42:55 »
Πιστεύω οτι το αλάτι και τα διάφορα μπαχάρια είναι θέμα γούστου και πρακτικής εμπειρίας.

φαντάζομαι όμως για να την παλέψεις και να έχεις ένα ομοιογενές αποτέλεσμα,
μια χοντρική φόρμα ποσοστών(με βάση το κρέας ή κρέας+λίπος) χρειάζεται :)