Αποστολέας Θέμα: 1η αποπειρα ΜΧ  (Αναγνώστηκε 8923 φορές)

savv

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 39
    • Προφίλ
1η αποπειρα ΜΧ
« στις: 03/02/2013, 09:58:01 »
Καλημερα σας κυριοι εχω κανει δυο τρια κιτακια και θα ηθελα να περασω σε ΜΧ σταδιο θα ηθελα μια συνταγη για weiss με λιγο πιο αναλυτικα την ολη διαδικασια τους χρονους προσθεσεις λυκισκων και ολα τα παρελκομενα . Καποια αρχεια που δινετε με οδηγιες δεν μου τα ανοιγει , παρακαλω τα φωτα σας.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #1 στις: 03/02/2013, 10:41:27 »
Για 20-23 λίτρα και σαν βύνη βάσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εξής:
2 Χ http://www.beerdeli.gr/wheat-liquid-malt-1.5kg.html ή με το σαφώς καλύτερο http://www.beerdeli.gr/wheat-4kg.html.
Απο λυκίσκο, με 30γρ http://www.beerdeli.gr/tettnang.html είσαι καλυμμένος.
Μαγιά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την blance http://www.beerdeli.gr/brewferm-blance-12gr.html
Επίσης καλό θα ήταν να προσθέσεις και 1/2 κιλό ειδικής βύνης (πχ vienna, biscuit, munich κτλ), για να πάρεις τα αρώματα της φρέσκιας βύνης, καθώς και 2-3 σακουλάκια λυκίσκου.

Πριν ξεκινήσεις ρίξε μια ματιά στις οδηγίες http://www.beerdeli.gr/page-12.html, και ότι απορίες έχεις, το συζητάμε.
Αν θες πάρε με και στο μαγαζί απο Δευτέρα για να τα πούμε αναλυτικότερα.
Turn the page.....

savv

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 39
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #2 στις: 03/02/2013, 10:52:48 »
thanks man

savv

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 39
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #3 στις: 03/02/2013, 11:53:34 »
οταν λες δυο τρια σακουλακια λυκισκου τι εννοεις?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #4 στις: 03/02/2013, 12:48:37 »
Σακουλάκια βρασμού λυκίσκου http://www.beerdeli.gr/hop-bag.html
Turn the page.....

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #5 στις: 06/02/2013, 19:56:05 »
Μετά τα άκρως επιτυχημένα κιτάκια που έκανα, σκέφτομαι ότι ίσως να ήρθε η ώρα για MX.
Το κλασικό όμως πρόβλημα της κατσαρόλας φρενάρει την όλη διαδικασία....
Η πιο πιθανή λύση είναι να χωρίσω την ποσότητα σε 2 νορμαλ κατσαρόλες.
Η άλλη λύση είναι να πάρω μία 14άρα περίπου για να κάνω τη δουλειά μου.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1) Χωράει τέτοια κατσαρόλα σε μεγάλο μάτι κουζίνας;
2) Αν ναι,θα καταφέρει να βράσει το νερό στην 14άρα ή θέλει κανα διήμερο;
3) Με 14άρα πόσο περίπου γλεύκος να υπολογίζω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #6 στις: 06/02/2013, 20:51:35 »
εγω το 1ο μου ΜΧ το εκανα σε 10αρα κατσαρολα και βγηκε μια χαρα μπυρακι.... :P

δες τη συνταγη και δοκιμασε την...ηταν πολυ καλη.

https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,311.0.html

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #7 στις: 06/02/2013, 21:31:54 »
εγω το 1ο μου ΜΧ το εκανα σε 10αρα κατσαρολα και βγηκε μια χαρα μπυρακι.... :P

δες τη συνταγη και δοκιμασε την...ηταν πολυ καλη.

https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,311.0.html

Χμχμχμ μπορώ να πω ότι με γλυτώνεις από πολύ ψάξιμο,
αν και είχα στο μυαλό μου να κάνω μία καπνιστή Weiss για πρώτο MX.
Αλλά καλύτερα να κάνω μία φορά την διαδικασία με τη συνταγή σου
για να έχω μία πρώτη εμπειρία και μετά πάμε για Weiss...

Από τη συνταγή συμπεραίνω ότι σε 5lt νερό έβρασαν τα extracts έτσι;
Και έπειτα συμπλήρωσες μέχρι τα 23 με κρύο νερό στον κάδο...
Σιφόνισες στον κάδο από την κατσαρόλα ή απλά μετέφερες όλο το περιεχόμενο;

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #8 στις: 06/02/2013, 21:39:19 »
εγω το 1ο μου ΜΧ το εκανα σε 10αρα κατσαρολα και βγηκε μια χαρα μπυρακι.... :P

δες τη συνταγη και δοκιμασε την...ηταν πολυ καλη.

https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,311.0.html

Χμχμχμ μπορώ να πω ότι με γλυτώνεις από πολύ ψάξιμο,
αν και είχα στο μυαλό μου να κάνω μία καπνιστή Weiss για πρώτο MX.
Αλλά καλύτερα να κάνω μία φορά την διαδικασία με τη συνταγή σου
για να έχω μία πρώτη εμπειρία και μετά πάμε για Weiss...

Από τη συνταγή συμπεραίνω ότι σε 5lt νερό έβρασαν τα extracts έτσι;
Και έπειτα συμπλήρωσες μέχρι τα 23 με κρύο νερό στον κάδο...
Σιφόνισες στον κάδο από την κατσαρόλα ή απλά μετέφερες όλο το περιεχόμενο;

ναι

εριξα το περιεχομενο απ την κατσαρολα κατευθειαν στον καδο απο ψηλα για να κανει και παφλασμο....καλη επιτυχια...ειναι πολυ ωραια συνταγη

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #9 στις: 07/02/2013, 09:30:04 »
Το μάτι της κατσαρόλας βράζει άνετα 15 (να μην σου πω και 20) λίτρα. Μην το φοβάσαι.
Turn the page.....

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #10 στις: 07/02/2013, 10:19:41 »
το μάτι της κατσαρόλας η της κουζίνας?...:p

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #11 στις: 07/02/2013, 11:04:14 »
το μάτι της κατσαρόλας η της κουζίνας?...:p
Μην αφήσεις κάτι να πέσει κάτω....... Αμέσως να πεις.
Αυξηση 15% για ενα μηνα σε ότι παρεις!!!!
Turn the page.....

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #12 στις: 07/02/2013, 13:24:49 »
εντάξει τότε...τα λέμε από 8 μαρτίου και μετά...:P
« Τελευταία τροποποίηση: 07/02/2013, 13:32:58 από GeorgeV. »

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #13 στις: 08/02/2013, 15:23:47 »
Το μάτι της κατσαρόλας βράζει άνετα 15 (να μην σου πω και 20) λίτρα. Μην το φοβάσαι.

Ωραία, αλλά επειδή προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει να ξεπερνάω τα 23 λίτρα
εάν μπορώ και με μιά δεκάρα κατσαρόλα να τα φτάνω τότε μου αρκεί η 10άρα.

savv

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 39
    • Προφίλ
Απ: 1η αποπειρα ΜΧ
« Απάντηση #14 στις: 08/02/2013, 17:56:26 »
γεια σας και παλι κυριοι αφου ψιλοκαταλαβα πανω κατω πως λειτουργει το Brewmate αποφασισα το πρωτο ΜΧ τελικα ναειναι μια καταμαυρη μπυρα Stout-porter εχω μια 10λιτρη κατσαρολα και θα ηθελα μια συνταγη για 10 λιτρα συνολο να πειραματιστω ευχαριστω για την υπομονη σας να βοηθατε ολους εμας τους αρχαριους