Αποστολέας Θέμα: Λάθη στο πρώτο EG  (Αναγνώστηκε 2182 φορές)

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
Λάθη στο πρώτο EG
« στις: 11/02/2013, 10:00:44 »
Γειά σας και πάλι.
Ξεκίνησα χθες το πρωι, την πρώτη μου EG weiss. file:///C:/BrewMate/Leweiss.html
Παραθέτω λοιπόν, μια σειρά λαθών, προς αποφυγή για επίδοξους brewers, καθώς και για λήψη οδηγιών απο τους εμπειρότερους.
Ξεκίνησα λοιπόν, βράζοντας στην 20λιτρη κατσαρόλα μου 5 l νερό στους 68*, προκειμένου να κάνω sparging τα 500 γρ. της Munich. Αφού τα έβρασα σε αυτούς περίπου τους βαθμούς (+ - 2) για 1 ωρα, αφαίρεσα τη βύνη και πρόσθεσα το LME, ανακατεύοντας.
Εδώ νομίζω πως ήταν το πρώτο μου λάθος, γιατί μάλλον έπρεπε να βάλω 1-1,2 l και το υπόλοιπο μετά τον λυκίσκο.
Μετά απο αυτό έφερα το γλεύκος σε βρασμό.
Και εδώ είναι το τραγικό μου λάθος.
Αφού έβαλα τα πελλετς σε δυχτάκι και τα έριξα στον κάδο, ΕΣΒΗΣΑ ΤΟ ΓΚΑΖΙ και περίμενα 1 ωρα, γιατί έτσι νόμιζα.
Με το πέρας της 1 ώρας η θερμοκρασία του γλεύκους είχε πέσει στους 50*. Το έριξα στον κάδο, ο οποίος είχε ήδη 13 l νερό. Συμπλήρωσα μέχρι τα 26 l (λεγόμενα του brewmate) και η θερμοκρασία έπεσε στους 21*.
Παίρνω μέτρηση και μου δείχνει 1046, αντι για 1052 που έλεγε το brewmate. Δεν είναι κάπως μεγάλη η απόκλιση?
Φταίει το λάθος με τον λυκίσκο ή κάτι άλλο?

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Λάθη στο πρώτο EG
« Απάντηση #1 στις: 11/02/2013, 12:09:16 »
φταιει μαλλον το οτι δεν εβρασες το γλευκος.

δλδ περασε η ωρα και δεν εβρασες καθολου?κι εριξες το γλευκος στον καδο και μαγιες κλπ κλπ?δοκιμασες να δεις καθολου γευση?

Boozer

• Sr. Member
  • Οταν πίνουμε δεν τρώμε !!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 11/02/2013, 12:25:13 »
Αν δεν έβρασες καθόλου που δεν έβρασες απ' ότι λές τί άλλο να φταίει?

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 11/02/2013, 12:49:01 »
δλδ περασε η ωρα και δεν εβρασες καθολου?κι εριξες το γλευκος στον καδο και μαγιες κλπ κλπ?δοκιμασες να δεις καθολου γευση?

Έτσι ακριβώς. Έβρασε για 1 ώρα στους 68, έριξα LME, έβρασα δυνατά, έσβησα, έριξα λυκίσκο.
Ουσιαστικά είναι σαν να έριξα τον λυκίσκο στο 0', ε?
Και αντι για μπύρα θα βγει σιρόπι, μιας και δεν θα πικρίσει καθόλου?

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 11/02/2013, 13:05:34 »
το δοκιμασες καθολου τελικα ή οχι? ειχε λιγο πικρα απο λυκισκο?φανταζομαι τωρα ζυμωνει ε?

βασικα διαβασε εδω : https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,40.0.html και κατεβασε και τις οδηγιες. ειναι πολυ αναλυτικες .

γενικα αφου κανουμε το mashing/steeping ανεβαζουμε στους 100 βαθμους(σημειο βρασμου) και αφου εχουμε rolling boil(κοινως κοχλασμό) ξεκλιναμε και μετραμε αντιστροφα το χρονο για το βρασιμο του γλευκους μας. παραλληλα προσθετουμε και τους λυκισκους μας στους προκαθορισμενους χρονους μας(π.χ. 60'/30'/10'/0'). τα ελαια του λυκισκου ειναι αυτα που δινουν τιν πικριλα στη μπυρα μας, αναλογως της ποσης ωρας θα βρασουν.

τωρα νομιζω δε μπορεις να κανεις κατι αλλο. αστο να ζυμωσει, οσο ζυμωσει, παρε σε καμια βδομαδα μετρηση και ακολουθησε κανονικα τη διαδικασια(1 βδομαδα ζυμωση,1 βδομαδα 2ο καδο για διαυγηνση, εμφιαλωση)...κι οτι σου βγει.

πες μας μονο γιατι ειναι πολυ ενδιαφερον..... :)
« Τελευταία τροποποίηση: 11/02/2013, 13:20:10 από GeorgeV. »

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 12/02/2013, 13:53:27 »
το δοκιμασες καθολου τελικα ή οχι? ειχε λιγο πικρα απο λυκισκο?φανταζομαι τωρα ζυμωνει ε?

Δυστυχώς δεν δοκίμασα. Χθες βράδυ πάντως, πήγα κοντά στον κάδο και μύριζε κάπως άσχημα. Δεν ξέρω βέβαια πως θα έπρεπε να μυρίζει, γιατι μέχρι τώρα έκανα μόνο κιτ. Να ήταν ο ''άβραστος'' λυκίσκος?
Με κάποιο dry hop, δεν θα έσωζα κάτι?

Γιώργος

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 19/04/2013, 23:31:02 »
Κατοπιν συμβουλης του Brewmaster, εβρασα σε 500 γρ. νερο, 30 γρ. λυκίσκο και τα προσθεσα στο γλεύκος. Μετα απο 8 μερες στον πρωτο κάδο, εκανα μεταγγιση και προσθεσα φλουδες λεμονιου. Αφου περασε αλλη μια εβδομαδα, μεταγγισα και εμφιαλωσα με τα αναλογα σακχαρα.
1 1/2 μηνα μετα, η weiss ειναι ΠΑΡΑ πολυ νοστιμη. Ανελπιστα ωραια.