Αποστολέας Θέμα: MX Weiss "Fingers Crossed"  (Αναγνώστηκε 2772 φορές)

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
MX Weiss "Fingers Crossed"
« στις: 03/03/2013, 15:15:11 »
Πρώτο ΜΧ και πιστεύω να μην είναι μοιραία τα λάθη...

Η συνταγή είναι αντιγραφή με ορισμένες αλλαγές:
Έβαλα στην 10λιτρη κατσαρόλα 7,5lt νερό και 0,5kg DME Wheat.
Βράσιμο μέχρι τους 100 βαθμούς και αντίστροφη μέτρηση 60 λεπτά.
Ρίχνω 20γρ Tettnager και εννοείται ως νουμπάς έχω το πρώτο μου boilover.
Τραβάω απ'τη φωτιά, ρίχνω παγάκια, τεσπα κάπως τα συμμάζεψα...
Η θερμοκρασία επανέρχεται στους 100 βαθμούς.

Στα 15' ρίχνω το LME Wheat και 0,5kg DME Wheat.
Δεύτερο λάθος καθώς ήταν ήδη φίσκα η κατσαρόλα αλλά από την ξεροκεφαλιά μου
δεν μπορούσα να περιμένω και ήρθε και έπηξε το DME σε χρόνο ρεκόρ.
Ευτυχώς με τα πολλά κατάφερα και το έλιωσα...
Έπεσε η θερμοκρασία αλλά έδωσα γκάζια και επανήλθε ο βρασμός!

Στα 10' 10γρ Tettnager, ευτυχώς εδώ είχαμε ηρεμία!
Μόλις έκλεισε ώρα το βγάζω απ'τη φωτιά, ρίχνω 20γρ Chinook
και προσπαθώ με παγάκια να ρίξω τη θερμοκρασία...

Άδικος κόπος,βγάζω την κατσαρόλα μπαλκόνι, μέσα σε μεγάλη λεκάνη και ρίχνω παγωμένο νερό.
Έτσι μετά από μία ώρα σχεδόν έπεσε η θερμοκρασία κάτω από 30.
Ρίχνω το περιεχόμενο στον κάδο προσπαθώντας να αφήσω
τα υπολείμματα από τα pellets στην κατσαρόλα.
Ελπίζω να μην μπουκώσει το βρυσάκι!

Συμπληρώνω νερό μέχρι τα 20 λίτρα και μετράω OG στους 21 βαθμούς...!
Off the charts! 30 περίπου σε plato... ότι να'ναι!

Ρίχνω την ενυδατωμένη μαγιά Blanche και αρχίζω τις προσευχές στους θεούς της μπύρας!!!

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #1 στις: 03/03/2013, 17:02:09 »
Με μπέρδεψες! :o
Πόση βύνη χρησιμοποίησες στο σύνολο;

Boozer

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 389
  • Οταν πίνουμε δεν τρώμε !!!
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #2 στις: 03/03/2013, 19:49:50 »

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #3 στις: 03/03/2013, 20:55:54 »
Με μπέρδεψες! :o
Πόση βύνη χρησιμοποίησες στο σύνολο;

4kg LME & 1kg DME...

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #4 στις: 04/03/2013, 06:26:53 »
Χμ...είσαι πολύ ψηλά, κάπου 1080 σε OG. Με ένα μόνο φακελάκι μαγιάς ίιιιιισως έχεις θεματάκι και μείνουν ψηλά και τα σάκχαρα της τελικής σου πυκνότητας...
Επίσης έχεις χαμηλά IBU πικράδας, οπότε θα πρέπει να προσέξεις, εάν η FG σου δεν πέσει κάτω απ'τα 1020 θα ''γλυκίζει'' η μπύρα.

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #5 στις: 04/03/2013, 08:21:46 »
Χμ...είσαι πολύ ψηλά, κάπου 1080 σε OG. Με ένα μόνο φακελάκι μαγιάς ίιιιιισως έχεις θεματάκι και μείνουν ψηλά και τα σάκχαρα της τελικής σου πυκνότητας...
Επίσης έχεις χαμηλά IBU πικράδας, οπότε θα πρέπει να προσέξεις, εάν η FG σου δεν πέσει κάτω απ'τα 1020 θα ''γλυκίζει'' η μπύρα.

Χμχμ... πως θα μπορούσα να το είχα αποφύγει; Εάν δεν έβαζα το 2ο DME π.χ.;
Σε περίπτωση που σε 10 μέρες δεν έχει πέσει κάτω από 1020, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;
Έχω μία ξεχασμένη μαγιά από κιτ της Brewferm Wheat, να ανοίξω τον κάδο και να το πετάξω μέσα κ αυτό;

sokinsilihok

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 280
    • Προφίλ
    • Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδας
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #6 στις: 04/03/2013, 08:36:24 »
καλημερα
και για τα δύο θέματα θα μπορούσες να το έχεις κάνει προβλέψιμο χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα όπως το brewmate
και επίσης αφού πήρες τη
μέτρηση να προσθέσω λίγο νερό έως το ζητούμενο OG, όσον αφορά την πικράδα μόνο αν βράσει ο λυκίσκος προσφέρει πίκρα οπότε σε αυτό δεν μπορούσες να αλλάξεις κάτι.
Πάντως σε γενικές γραμμές έχε το software ως οδηγός και για έλεγχο αλλά και για σχεδιασμό συνταγών

***this message is a SPAM but the sender is fucking awesome***

Στον Σύλλογο κι ακόμα παραπέρα www.hellenichomebrewers.gr

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #7 στις: 04/03/2013, 10:20:26 »
καλημερα
και για τα δύο θέματα θα μπορούσες να το έχεις κάνει προβλέψιμο χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα όπως το brewmate
και επίσης αφού πήρες τη
μέτρηση να προσθέσω λίγο νερό έως το ζητούμενο OG, όσον αφορά την πικράδα μόνο αν βράσει ο λυκίσκος προσφέρει πίκρα οπότε σε αυτό δεν μπορούσες να αλλάξεις κάτι.
Πάντως σε γενικές γραμμές έχε το software ως οδηγός και για έλεγχο αλλά και για σχεδιασμό συνταγών

***this message is a SPAM but the sender is fucking awesome***
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
Η αλήθεια είναι ότι πέρασα την συνταγή από το Brewmate & από το Beersmith, όσες αλλαγές και να έκανα βέβαια
όλο κάτι θα πήγαινε στραβά στις μετρήσεις, οπότε είπα να πάω στα τυφλά από βιασύνη... Λάθος μου!
Υπάρχει κανα tutorial για τα προγράμματα; Γιατί λογικά υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχω προσέξει...

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #8 στις: 10/03/2013, 12:08:58 »
Μία βδομάδα μετά το πυκνόμετρο δείχνει 5 σε Plato στους 21οC.
Είμαστε περίπου στο 1,020 δλδ & με 3 μπουρμπουλήθρες το λεπτό συνεχίζουμε!

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: MX Weiss "Fingers Crossed"
« Απάντηση #9 στις: 20/03/2013, 13:22:30 »
Με διαφορά 3 ημερών η μέτρηση παρέμεινε στα 3 plato στους 21οC,
ευελπιστώ λοιπόν ότι είμαστε στο 1,012 περίπου,
οπότε και μετάγγισα στον 2ο κάδο και σε καμιά βδομάδα θα εμφιαλώσω με 250γρ δεξτρόζη.