Αποστολέας Θέμα: Φίλτρα μπύρας  (Αναγνώστηκε 6570 φορές)

miren

• Sr. Member
  • Η μπύρα φτιάχτηκε για να τρώμε λουκάνικα
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
Φίλτρα μπύρας
« στις: 30/09/2011, 08:47:34 »
Μετά από τη σχετική συζήτηση, που κάναμε με τον Γιώργο, παραθέτω ένα απόσπασμα του blog του Beersmith, που αναφέρεται στο φιλτράρισμα της μπύρας.

".......First, you need to choose a filter size.  The filter should be fine enough to filter out tannins and yeast cells, but not too fine or it could alter the flavor of your finished beer.  Around 1 micron is the sweet spot for filter size – smaller than 0.5 microns and you risk filtering out some flavor, while larger ones (5 micron and up) may leave yeast in the beer.  To filter out bacteria which some commercial brewers do for shelf stability, you need to go to 0.3 microns or below.  I don’t recommend going below 0.5 microns for home brewing........"

Αν λοιπόν κάποιος επιλέξει φίλτρο 20 έως 50 μικρών (και καταφέρει να το λειτουργήσει :) ) τότε και καθαρή μπύρα (crystal clear) θα έχει, και μαγιά για carbonation.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Φίλτρα μπύρας
« Απάντηση #1 στις: 30/09/2011, 09:43:53 »
Μήπως εννοείς 0.2 - 0.5; Όντως κάτω απο1 μίκρο, δεν το βλέπω εύκολο και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Προφανώς θα χρειάζεσαι αντλία γιατί με manual φιλτράρισμα δεν θα παίξει, οπότε πας αλλού.......

Σύντομα θα δοκιμαστεί το φίλτρο VINOFERM "mini" οπότε θα σας έχω και νέα.
Turn the page.....

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 30/09/2011, 09:51:49 »
Σύντομα θα δοκιμαστεί το φίλτρο VINOFERM "mini" οπότε θα σας έχω και νέα.

Ρε συ Βρου, αυτό το φίλτρο που ήταν ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΙΔΕΑ ( ;D) μάθαμε τελικά τί διαστάσεις έχει;

agior

• Jr. Member
  • **
  • Στην άλλη ζωή. διάσημος, όμορφος και με μαλλιά!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 01/10/2011, 13:20:59 »
Το φιλτράρισμα (όπως και την παστερίωση) της σπιτικής μπύρας θα το δεχόμουνα μόνο σαν πειραματισμό του ζυθοποιού που βαρέθηκε να κάνει κι άλλο ένα μπατσάκι  :-* Άν είχε να κερδίσει τίποτα ουσιαστικό πέραν μιας αναμφίβολα καλής διαύγειας δε θα δήλωναν με καμάρι κάποιες μικροζυθοποιίες "μπύρα αφιλτράριστη και απαστερίωτη". Πιστεύω πως "ακαδημαϊκά" θα είχε μόνο αξία το φιλτράρισμα της τελειωμένης (ζυμωμένης) μπύρας αφού μπορείς να πετύχεις διαύγεια με τη βοήθεια του Νεύτωνα, της ηλεκτροθετικότητας (ζελατίνα) και αρκετού χρόνου στους κάδους. Όμως με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω το θέμα κι αν μπορώ θα συμβάλλω κι εγώ δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα  ;)

miren

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
« Απάντηση #4 στις: 04/10/2011, 18:25:55 »
Κατ' αρχήν προμηθεύτηκα αυτό το φιλτροσακκο 50 microns.

Ακόμα δεν τον έχω δοκιμάσει για να σας μεταφέρω εντυπώσεις. Μόλις γίνει αυτό, θα σας πω αν είναι λειτουργικός.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 04/10/2011, 18:33:22 »
Μιχαλη απο τι υλικο ειναι ο σακος /
Τι μεγεθος εχει ?
Τι τιμη εχει?
Λες να κανει και για mashing?

miren

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
« Απάντηση #6 στις: 06/10/2011, 08:59:06 »
Ο φιλτρόσακκος είναι φτιαγμένος από πολυπροπυλένιο. Το υλικό αυτό αντέχει μέχρι 90° C (στιγμιαία τιμή 110°C) σε αντίθεση με τον πολυεστέρα που αντέχει μέχρι τους 150°C. Το πολυπροπυλένιο έχει άριστη αντοχή σε όξινο και αλκαλικό περιβάλλον ενώ ο πολυεστέρας έχει καλή συμπεριφορά σε όξινο περιβάλλον μόνο.
Το μέγεθος που παράγγειλα είναι Φ450 πάνω διάμετρος και Φ250 κάτω διάμετρος, το ύψος δε είναι 380 mm.
Για mashing το πολυπροπυλένιο δεν ενδείκνυται αν και είναι το μόνο που έχει η εταιρεία, που τα κατασκευάζει, στα 200 και 100 microns. Δεν ενδείκνυται (και μου το τόνισε ο κατασκευαστής) διότι αν ακουμπήσει κατά λάθος στην αντίσταση θα λιώσει.
O πολυεστέρας βγαίνει σε 5 και 16 microns.
Όσο για την τιμή το θέμα είναι λίγο μπερδεμένο και θα τα πούμε από κοντά.

Ακολουθεί σε φωτογραφίες ο τρόπος που σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω.

miren

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • loukaniko.gr
« Απάντηση #7 στις: 14/10/2011, 10:41:38 »
Φοβάμαι ότι ο φιτλρόσακκος δε δουλεύει. Περισσότερα τη Δευτέρα.  :(

alekosk1

• Newbie
  • *
  • Πιές μπύρα ! Δεν παχαίνει .
    • Προφίλ
ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΜΠΥΡΑΣ
« Απάντηση #8 στις: 01/12/2011, 10:29:42 »
 :-\  Καλημέρα σε όλους τους καλούς πότες μπύρας . Μία ερώτηση ρε μάγκες , και όποιος ξέρει ας μου απαντήσει .
Αγόρασα πρίν 5 μέρες το φίλτρο Vinoferm mini , για να κάνω μετάγγηση μίας INDIA PALE ALE . Αξίζει να την πιείς καθαρή χωρίς πολά ιζήματα .
Πέντε μέρες τώρα και έχει κάνει μετάγγηση μόλις 9 Lit. Πολές φορές σταματάει εντελώς να ρέει η μπύρα και αναγκάζωμαι να κάνω μια υποτυπόδη
εξαέρωση για να συνεχήσει η ροή της μπύρας . Βάση της φωτογραφίας του μηχανήματος δεν βλέπω να έχω κάνει κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία .
Τελικά έτσι δουλεύει το μηχάνημα και εγώ είμαι βιαστηκός , ή θέλει κάποιο άλλο συγκεκριμένο τρόπο ?
Ευχαριστώ και περιμένω για καμιά απάντηση σας .

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 01/12/2011, 12:19:47 »
Μετέφερα το ερώτημά σου εδώ που είναι και το κατάλληλο topic.
Το φίλτρο αυτό το έχω πάρει και εγώ, αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.
Ωστόσο, απ'ότι θυμάμαι από τις οδηγίες, το φίλτρο θέλει κάποιου είδους ''προετοιμασία''. Μούλιασμα σε νερό για κάποια ώρα να ανοίξουν οι ''πόροι'' και μετά μπόλικο τρεχούμενο νερό για να καθαρίσει. Επίσεις δε θυμάμαι εάν έχει καλή-ανάποδη.
Τα κοίταξες αυτά;