Αποστολέας Θέμα: 2o MX APAPA  (Αναγνώστηκε 3237 φορές)

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
2o MX APAPA
« στις: 12/06/2013, 22:53:35 »
Καλησπέρα σ'όλους!
Μετά από 1-2 μήνες υποχρεώσεων, είπα να ξαναρχίσω την παραγωγή μπύρας με τα εναπομείναντα υλικά!

Οπότε σήμερα στις 6 παρά έβαλα τα 500γρ Crystal σε 5 λίτρα νερό για 1 ώρα στους 72-73οC περίπου.
Έπειτα ανέβασα τέρμα το μάτι της κουζίνας & έριξα 3kg LME light, μόλις άρχισε το βράσιμο, ξεκίνησα το χρονόμετρο.
Στα 30' έριξα 15γρ Columbus, στα 15' τα υπόλοιπα 15γρ & στα 10' έριξα 30γρ Nelson Sauvin.

Πέρασε η ώρα γρήγορα γρήγορα, έβαλα την κατσαρόλα να κρυώνει με παγοθήκες κλπ. λόγω έλλειψης chiller
και όταν έπεσε στους 30οC η θερμοκρασία μετέφερα στον κάδο συμπληρώνοντας με νερό μέχρι τα 23 λίτρα.
Πήρα μέτρηση με το πυκνόμετρο & μπήκαν τέλος η μαγιά (Safale US-05), η αεροπαγίδα & τα σκόρδα τριγύρω για να αποφύγω το μάτιασμα!  :P

Έπειτα από σχεδόν 4 ωρίτσες όλα ήταν έτοιμα. Εάν δεν ήταν & η assistant brewer μάνα μέχρι αύριο το πρωί θα καθάριζα!!!
Όλα πήγαν πολύ πιο ομαλά από την 1η προσπάθεια με το MX. Απέφυγα hot break & boil over, είχα καλύτερη εξοικίωση με τη διαδικασία,
λιγότερο χρόνο για το πάγωμα της κατσαρόλας, αν και επιβάλεται να έχεις chiller τί να το κάνω με 10lt κατσαρόλα;

Στα αρνητικά για άλλη μία φορά η μέτρηση του υδρομέτρου, στους 24oC έδειχνε 23 σε Plato.
Με την μετατροπή πρέπει να είμαι σε OG περίπου 1,095! Αρκετά πιο ψηλά από το 1,045 που έβγαζε η συνταγή στο Brewmate...  :(
Επίσης όταν έριξα την μαγιά ψιλοσβώλιασε  ??? αλλά με ένα λίγο ανακάτεμα ήρθε στα ίσα της!

Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα πάντως, που είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να με απογοητεύσει!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #1 στις: 12/06/2013, 22:58:28 »
η μετρηση ειναι σιγουρα σωστη? αν ναι θα σου βγει πολυ ΤΟΥΜΠΑΝΟ το μπυρονι....κατα τ αλλα εισαι μια χαρα.... ;)

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #2 στις: 12/06/2013, 23:46:47 »
Τί να σου πω; Ποτέ δεν έχω πάρει ένδειξη & να πω ότι είμαι οκ!
Όλο & κάτι παράξενο θα παίζει... οπότε ποντάρω εκεί!
Θα ξαναπάρω απο βδομάδα να δω τί και πως...
Γιατί & την προηγούμενη παρτίδα είχα τρελά υψηλό OG
αλλά μετά ως δια μαγείας έπεσε σε νορμαλ επίπεδα...
Μ'αρέσει που έκανα 23 λίτρα για να μην βγει ελαφριά!!!

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #3 στις: 20/06/2013, 19:32:31 »
Πήρα σήμερα ή μάλλον δοκίμασα να πάρω την 1η μέτρηση μετά από μιά βδομάδα στον 1ο κάδο.
Το καλό είναι ότι ήταν μέσα στην πράσινη περιοχή...
το κακό είναι ότι ήταν στην αρχή της πράσινης περιοχής δλδ περίπου 1 στην καλύτερη των περιπτώσεων...
το κακό είναι ότι δεν μπορούσα να δω θερμοκρασία γλεύκους... Το δωμάτιο είχε 28 βαθμούς.
Αν υποθέσουμε ότι είχε την ίδια θερμοκρασία το γλεύκος αυτό μας κάνει SG 1,002!

Πως γέγεν αυτό; Τί διάολο; Νερό θα πιω στο τέλος;
Anyways, θα ξαναδοκιμάσω το Σάββατο & αν έχω τα ίδια θα μεταγγίσω...

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #4 στις: 27/06/2013, 19:31:22 »
Αύριο λέω να προχωρήσω σε μετάγγιση στον 2ο κάδο & προσθήκη ζελατίνης.
Για 23 λίτρα maximum πόσα φύλα πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στη διαδικασία ή τα ενυδατώνω & τα πετώ στον κουβά;

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #5 στις: 27/06/2013, 20:23:35 »
Με 10γραμμάρια είσαι οκ.ακολούθησε τις οδηγίες που σου λέει η συσκευασία.

MaiPsy

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 618
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #6 στις: 27/06/2013, 21:36:19 »
νομίζω πρώτα βάζεις τη ζελατίνη στον κουβά (αφού την ενυδατώσεις) και μετά μεταγγίζεις την μπύρα με το σωλήνα μετάγγισης απο πάνω.
With Knowledge comes Despair...

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #7 στις: 28/06/2013, 00:11:16 »
νομίζω πρώτα βάζεις τη ζελατίνη στον κουβά (αφού την ενυδατώσεις) και μετά μεταγγίζεις την μπύρα με το σωλήνα μετάγγισης απο πάνω.
Αυτό σκόπευα να κάνω, γιατί λέει η συσκευασία ότι ρίχνεις το ζεστό στη ζελατίνη & όχι το αντίστροφο.
Υποθέτοντας ότι 29 βαθμοί που έχει το γλεύκος είναι ζεστό δεν μπορώ να ρίξω τη ζελατίνη μέσα του.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Boozer

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 389
  • Οταν πίνουμε δεν τρώμε !!!
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #8 στις: 28/06/2013, 04:51:46 »
Αύριο λέω να προχωρήσω σε μετάγγιση στον 2ο κάδο & προσθήκη ζελατίνης.
Για 23 λίτρα maximum πόσα φύλα πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στη διαδικασία ή τα ενυδατώνω & τα πετώ στον κουβά;
Γι αυτή τη ποσότητα με δύο φύλλα είσαι υπερκαλυμμένος.
Διαλύεις τη ζελατίνη σε νερό (εννοείται ότι αποστειρώνεις τα πάντα πάλι) τη ρίχνεις στο κάδο κ κάνεις μετάγγιση

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #9 στις: 29/06/2013, 01:09:43 »
Μετάγγισα σήμερα στον 2ο κάδο με προσθήκη της ζελατίνης (10γρ)
που ήταν όλα τα φύλλα, 6 τον αριθμό!
Αλλά είπα δε μαμείς, τί κακό μπορεί να συμβεί!

Επίσης έβαλα & 10γρ ξεχασμένους Chinook για dry hopping
απλά & μόνo για να δω πως είναι η διαδικασία!
Κλάιν μάιν δλδ...

Τετάρτη εμφιαλώνω, ελπίζω να βγει κάτι καλό & να μην την πιεί ο νεροχύτης!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #10 στις: 29/06/2013, 02:14:10 »
Μια χαρά θα σου βγει μην αγχώνεσαι

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: 2o MX APAPA
« Απάντηση #11 στις: 04/07/2013, 00:39:42 »
Εμφιάλωση το απόγευμα με 135γρ Δεξτρόζη.
Βγάλαμε 44 μισόλιτρα, 1 των 750ml & λόγω απληστίας
1 μισόλιτρο & 1 των 330ml με κατακάθι...  ;D
Δεκαπενταύγουστο πίνουμε!

& πάνω που ήρθαμε στο τσακιρ κέφι, αύριο θα περιποιηθούμε
ένα ξεχασμένο κιτ Brewferm Triple, να έχουμε για τον χειμώνα!