Καλησπέρα σε όλους
Εχοντας εμφιαλώσει 4 μέχρι τώρα κιτ το τελευταίο δίμηνο, αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου απόπειρα στη μέθοδο ΜΧ.
Την συνταγή και μέθοδο, μου παρέθεσε ο φίλτατος Πόλ.
Porter
Brown Porter
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 23.0
Total Grain (kg): 3.650
Total Hops (g): 57.50
Original Gravity (OG): 1.045 (°P): 11.2
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 4.42 %
Colour (SRM): 30.1 (EBC): 59.2
Bitterness (IBU): 25.6 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
3.000 kg Liquid Malt Extract - Dark (82.19%)
0.400 kg Chateau Munich Light (10.96%)
0.250 kg Chateau Black (6.85%)
Hop Bill
----------------
34.5 g East Kent Golding Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
23.0 g East Kent Golding Pellet (4.7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)
Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale S-04
Η διαδικασία ήταν απολαυστικότατη και το σπίτι μοσχοβόλησε (εφτιαξα και ψωμάκι με τη μουσκεμένη βύνη). Ελλείψει wort Chiller ή βολικού νεροχύτη, αποφάσισα να δοκιμάσω μια πατέντα για να κρυώσω τα 6 λίτρα του καυτού λαχταριστού γλευκους.
Μιάς και οι σωληνώσεις σπίτι μου παράγουν ενα νερό που φοβάμαι να το χρησιμοποιήσω και για μακαρονάδα, χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Απο την προηγούμενη μέρα λοιπόν, εβαλα 4 μπουκάλια στην κατάψυξη και τα υπόλοιπα στο 2ο ψυγείο (ναι αυτό που τιγκάρω μπύρες το καλοκαίρι

).
Η πατέντα λοιπόν που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η εξής απλή: έριξα 3 παγοκολώνες στον κουβά ζύμωσης και απο πάνω σιφώνισα και σούρωσα το καυτό γλεύκος.
Τελική θερμοκρασία; 10 οC! χρειάστηκε να βράσω αρκετό απο το υπόλοιπο νερό της αραίωσης για να το φέρω στους 20. Το τελικό OG το μέτρησα στα 1.042 και απο σήμερα το πρωί η αεροπαγίδα γουργουρίζει χαρούμενα.
Ελπίζω να μήν έκανα κοτσάνα αν όχι σίγουρα στις επόμενες ΜΧ παρτίδες, θα εφαρμόσω το ίδιο κόλπο.