Αφού στον Λευκό οίκο φτιάχνουν μπύρα είπα να την δοκιμάσω.
Απο ότι είδα δεν έχει τίποτε το δύσκολο στην κατασκευή.
Κατέβασα την συνταγή, την πέρασα στο Brewmate και ξεκίνησα:
White House Honey Ale
American Amber Ale
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 21.0
Total Grain (kg): 4.400
Total Hops (g): 90.00
Original Gravity (OG): 1.059 (°P): 14.5
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 6.00 %
Colour (SRM): 8.5 (EBC): 16.7
Bitterness (IBU): 29.6 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 30
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
2.900 kg Liquid Malt Extract - Light (65.91%)
0.450 kg Dry Malt Extract - Light (10.23%)
0.450 kg Honey (10.23%)
0.350 kg Crystal 20 (7.95%)
0.250 kg Biscuit (5.68%)
Hop Bill
----------------
45.0 g East Kent Golding pellets Pellet (4.5% Alpha) @ 50 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
45.0 g Fuggles pellets Pellet (4.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
Misc Bill
----------------
10.0 g Gelatin @ 7 Days (Secondary)
Single step Infusion at 65°C for 45 Minutes.
Fermented at 23°C with Danstar Windsor
Recipe Generated with BrewMate
Αρχή διαδικασίας 11/7 στις 18:00 με πλυσίματα ,μάζεμα υλικών και προετοιμασία.
• Steeping Crystal και Biscuit σε 3 λίτρα νερό για 45 λεπτά σε 65°C και Sparging με 1 λίτρο στους 75°C.
• 1.5KG LME και 0.450 KG DME στην κατσαρόλα (Δυστυχώς 10λιτρη) και ανακάτεμα να διαλυθούν σωστά.
• Τσίτα γκάζια για βρασμό...
• 10 λεπτά μετά την αρχή πέφτουν μέσα τα pellets East Kent Golding
• Σταδιακά και με διαρκή αγώνα ενάντια στο επάρατο Boil over πέφτει μέσα και το υπόλοιπο LME που διατηρούνταν ζεστό χωρίς να βράζει σε άλλο κατσαρολάκι με περίπου 1 λίτρο νερό.
• 5 λεπτά πριν το τέλος πέφτουν μέσα Fuggles και μέλι. Επειδή το μέλι του Λευκού Οίκου είναι κάπως δυσεύρετο χρησιμοποιήθηκε μέλι ΑΒ από άνθη και κωνοφόρα.
• Αρχίζει το γνωστό κρύο μπάνιο στον νεροχύτη και η ενυδάτωση της μαγιάς.
• Μόλις η θερμοκρασία έφτασε στους 30°C μεταφορά σε κουβά περνώντας από σουρωτήρι να φύγει η μούργα.
• Μεταφορά από τον ένα κουβά σε άλλο με προσπάθεια φιλτραρίσματος με φίλτρο καφετιέρας (όχι χάρτινο). Η προσπάθεια φιλτραρίσματος απέτυχε τελείως.Το φίλτρο μπούκωσε αμέσως και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Τουλάχιστον έμεινε λίγο κατακάθι στον πρώτο κουβά και φαντάζομαι αερίστηκε και καλύτερα το γλεύκος....
• Συμπλήρωμα με νερό μέχρι τα 21 λίτρα, μέτρηση (έδειξε τελείως άσχετο νούμερο, περίπου 1150+ οπότε το θεωρώ λάθος και προχωράω παρακάτω) και στους 20°C πέφτει και η Windsor.
• Κλείσιμο και γενναίο κούνημα.
• Αεροπαγίδα με τσίπουρο.
Και τώρα αρχίζει το πρόβλημα...
Ήδη σε λίγη ώρα η θερμοκρασία από 20°C πήγε σε +24°C στις 10:30 το βράδυ.
• Μεταφορά του κάδου σε λεκάνη με νερό και τύλιγμα με βρεγμένες πετσέτες που «τραβάνε» νερό από την λεκάνη, μήπως και κόψει κανα δυο βαθμούς. Φαντάζομαι αυτό δουλεύει με γυάλινο Carboy και όχι με πλαστικό κουβά αλλά τι έχω να χάσω?
Με όλα αυτά έχει πάει η ώρα 11.
Μπουγάδα και ανάπαυση του πολεμιστή με ένα μπουκάλι APA από προηγούμενη παρτίδα.
• Το πρωί 07:00 η ζύμωση έπαιζε καλά και η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 23°C και 24°C.
• Το απόγευμα 18:30 η ζύμωση έπαιζε καλά και η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 26°C και 27°C. Δεν ξέρω αν τελικά έκανε τίποτε ο κουβάς με το νερό. Θα δείξει η ιστορία. Μάλλον για λικέρ θα πάει.
Δεν πειράζει, και το λικέρ μπανάνα καλό είναι...