Αποστολέας Θέμα: Imperial IPA συνταγή και απορίες  (Αναγνώστηκε 2074 φορές)

theiosStout

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 109
  • Γιάννης
    • Προφίλ
    • Saxon747
Imperial IPA συνταγή και απορίες
« στις: 18/07/2013, 09:43:54 »
Έχοντας αρχίσει να κοιτάζω και να κρατάω συνταγές για μελλοντική χρήση προέκυψε και αυτή:

Imperial IPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           23.0
Total Grain (kg):         5.900
Total Hops (g):           115.00
Original Gravity (OG):    1.090  (°P): 21.6
Final Gravity (FG):       1.021  (°P): 5.3
Alcohol by Volume (ABV):  9.01 %
Colour (SRM):             11.3   (EBC): 22.3
Bitterness (IBU):         69.5   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
4.600 kg Dry Malt Extract - Light (77.97%)
0.500 kg Maris Otter Malt (8.47%)
0.500 kg Pale Ale Malt (8.47%)
0.300 kg Brown Sugar, Dark (5.08%)

Hop Bill
----------------
40.0 g Columbus Leaf (17.9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
30.0 g Cascade Leaf (7.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
15.0 g Cascade Leaf (7.4% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (0.7 g/L)
30.0 g Cascade Leaf (7.4% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (1.3 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 70°C for 60 Minutes.

Recipe Generated with BrewMate



Αυτή προέκυψε συνδυάζοντας 5-6 συνταγές που μου άρεσαν και προσαρμόζοντας ανάλογα με τα υλικά που είναι διαθέσιμα στο κατάστημα τη παρούσα στιγμή. Επειδή είναι η πρώτη μου συνταγή και θα ήθελα να τη φτιάξω κάποια στιγμή στο μέλλον έχω τις εξής απορίες:

1. Τα 4.600kg DME είναι κάπως πολλά? Εμένα έτσι μου φαίνεται. Οι περισσότερες συνταγές έσπαγαν τη ποσότητα σε LME και DME με περισσότερο το LME.
2. 5.900kg πάλι μου φαίνεται πολύ συνολικά για τέτοιο batch. Βέβαια χρειάζεται για να πετύχεις και το ανάλογο αλκοόλ. Σωστά?
3. Στους λυκίσκους εσείς συμφωνείτε? Αν όχι, τι αλλαγές προτείνετε?
4. Η Brown Sugar Dark είναι αυτή η ανεπεξέργαστη μαύρη ζάχαρη που κολάει σαν γλυκόζη?
5. Μαγιά θα χρειαστεί και δεύτερο σακουλάκι?

Ευχαριστώ πολύ  :angel:

EDIT: Παρακαλώ μεταφέρετε το thread στις συνταγές  :-[
« Τελευταία τροποποίηση: 18/07/2013, 09:48:14 από theiosStout »
Saxon μωρέ!!!!

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Imperial IPA συνταγή και απορίες
« Απάντηση #1 στις: 18/07/2013, 12:57:20 »
Το 1090 OG για Imperial IPA είναι μια χαρά, επομένως μην σε απασχολεί η ποσότητα των σακχάρων που θα χρειαστεί για να φτάσεις αυτό το OG.
Οι ''παρατηρήσεις'' οι δικές μου είναι οι παρακάτω:
- Καλό είναι ένα 10% των σακχάρων να είναι απλά (δεξτρόζη) για να πετύχεις χαμηλό FG.
- Δε θα χρησιμοποιούσα μαύρη ζάχαρη σε ΙΡΑ.
- Pale ale και Maris Otter έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να χρησιμοποιήσεις και τα 2. Βασικά δεν έχει και πολύ νόημα να χρησιμοποιήσεις βασική βύνη απ'τη στιγμή που δε θα στηριχτείς σε αυτή για εξαγωγή σακχάρων. Άντε το πολύ μισό κιλό pale ale πιο πολύ για ''ψυχολογικούς'' λόγους (φρεσκάδα βύνης κλπ).
- Θα χρησιμοποιούσα μια μικρή ποσότητα Cara-Blond
- Ο cascade είναι πολύ καλή επιλογή για ΙΡΑ, απλά θα χρησιμοποιούσα τουλάχιστον 100γρ για dry hopping.

theiosStout

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 109
  • Γιάννης
    • Προφίλ
    • Saxon747
Απ: Imperial IPA συνταγή και απορίες
« Απάντηση #2 στις: 18/07/2013, 21:57:26 »
Κατ'αρχάς σε ευχαριστώ Diver για τα σχόλια σου. Ένα τέτοιο bill θα λειτουργούσε καλύτερα δηλαδή?

2.900 kg Dry Malt Extract - Light (42.03%)
2.800 kg Maris Otter Malt (40.58%)
0.700 kg Corn Sugar (10.14%)
0.500 kg Chateau Cara Gold (7.25%)

Έβαλα Cara Gold γιατί πιστεύω θα ταίριαζε καλύτερα στα γούστα μου. Κύριο μέλημα μου όμως είναι να πετύχω ένα σωστό αποτέλεσμα για IIPA οπότε το αλλάζω εύκολα. Επίσης, τέτοιες παρασκευές απαιτούν και τη χρήση starter?
Saxon μωρέ!!!!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.923
    • Προφίλ
Απ: Imperial IPA συνταγή και απορίες
« Απάντηση #3 στις: 18/07/2013, 23:48:26 »
βασικα, οταν φτιαχνεις μια συνταγη ΜΧ δε χρειαζεται να βαλεις βασικη βυνη. τα σακχαρα τα παιρνεις απ το LME σου και οχι απ τις φρεσκιες βυνες.βαζεις καποιες ειδικες βυνες για να σου προσδωσουν στη μπυρα το χαρακτηρα και τη γευση που θες/φανταζεσαι.και βασικη μπορεις να βαλεις, αλλα ειναι για "ψυχολογικους λογους" οπως ειπε και ο φιλος diver.οχι ομως παραπανω απο 500 γρ.

εγω στη θεση σου θα εβαζα καμια caragold, munich ή και καμια melanoidin σε μικρες ποσοτητες.

theiosStout

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 109
  • Γιάννης
    • Προφίλ
    • Saxon747
Απ: Imperial IPA συνταγή και απορίες
« Απάντηση #4 στις: 19/07/2013, 08:44:22 »
Σωστά γιατί μετά ξεφεύγει από το MX. Ευχαριστώ πολύ πάντως, είναι λίγο νεοπίστικες οι απορίες μου αλλά εσείς με βάζετε στον σωστό δρόμο  ^-^
Saxon μωρέ!!!!

MaiPsy

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 618
    • Προφίλ
Απ: Imperial IPA συνταγή και απορίες
« Απάντηση #5 στις: 19/07/2013, 09:24:59 »
Ξεφεύγει απο το ΜΧ αλλά πάει στο partial mash οπότε αν έχεις τον τρόπο να mashάρεις 3 κιλά βύνη go for it.

1 βήμα μακρυά απο all grain.
With Knowledge comes Despair...