Αποστολέας Θέμα: ΜΧ για weisse 12L  (Αναγνώστηκε 2631 φορές)

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
ΜΧ για weisse 12L
« στις: 14/12/2013, 15:39:31 »
Πρώτη προσπάθεια για ΜΧ και θα ήθελα την βοήθειά σας για την παρασκευή μίας weisse 12 λίτρων.
Η κατσαρόλα που έχω είναι 10 λίτρα.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #1 στις: 14/12/2013, 18:29:54 »
ΌΠοτε μπορέσεις πάρε με στο μαγαζί για να βγάλουμε συνταγή.
Turn the page.....

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #2 στις: 14/12/2013, 19:01:05 »
OK ευχαριστώ  :)

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #3 στις: 13/01/2014, 11:49:15 »

Η μπύρα είναι στον πρώτο κάδο 15 μέρες και σκέφτομαι να εμφιαλώσω χωρίς δεύτερο κάδο, να το κάνω ή να το βάλω και δεύτερο?
Η ζύμωση σταμάτησε πριν περίπου μία εβδομάδα.

Στην εμφιάλωση πόση δεξτρόζη να βάλω?


LME Wheat 1.5kg
500γρ Cara Blond
11 λίτρα.
OG 1043

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #4 στις: 13/01/2014, 14:32:58 »
Πολλοί είναι αυτοί που δεν τη βάζουν στο δεύτερο κάδο.
Νομίζω αφού την έχεις αφήσει τόσες μέρες στον 1ο κάδο, μπορείς να την εμφιαλώσεις κατευθείαν. Δεν ξέρω τι παραπάνω θα σου προσφέρει ο δέυτερος κάδος.
Ας πουν τη γνώμη τους και οι εμπειρότεροι.

Για τον υπολογισμό της δεξτρόζης εγώ χρησιμοποιώ ένα online υπολογιστή http://kotmf.com/tools/prime.php :
Βρίσκεις στο "(1) Volumes of CO2 by style:" το στυλ της μπύρας σου και δείχνει εκεί πόσο περίπου διοξείδιο είθισται να έχει το συγκεκριμένο στυλ μπύρας.
Π.χ.  Berliner Weisse: 3.5
Weizen/Weissbier: 3.6-4.5.
Αποφασίζεις πόσους όγκους CO2 θέλεις και το γράφεις στο πεδίο "(2) Desired volumes CO2:"
Επιλέγεις σε βαθμούς Κελσίου C τη θερμοκρασία που έχει αυτή τη στιγμή η μπύρα στο "(3) Beer Temperature", τον όγκο της μπύρας σε λίτρα στο "(4) Beer volume" και στο τέλος επιλέγεις και τι θα χρησιμοποιήσεις για σάκχαρα (δεξτρόζη/γλυκόζη - ζάχαρη - εκχύλισμα βύνης κτλ) στο "(5)Priming ingredient:"
Τέλος επιλέγεις γραμμάρια ώς μονάδα στο "(6) Priming sugar needed"  πατάς (7) Calculate.

Desired volumes of CO2: 3.8
Beer temperature: 18C
Beer volume: 11lit
Primining ingredient: Dextrose
Calculate
Priming sugar needed:128 γραμμάρια συνολικά δεξτρόζη.
Αλλιώς είναι 11.6gr/λίτρο μπύρας.

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #5 στις: 13/01/2014, 16:47:30 »
Την προηγούμενη (pils) την έβαλα και δεύτερο κάδο και πρόσθεσα και ζελατίνη, αλλά επειδή αυτή είναι Weiss (τελικά κόκκινη πρέπει να βγήκε) έλεγα να εμφιαλώσω από μετά τον πρώτο.

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.054
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #6 στις: 13/01/2014, 17:01:00 »
Την πρώτη weiss που έφτιαξα εγώ, δεν την έβαλα στο δεύτερο κάδο. Την είχα αφήσει στον 1ο νομίζω γύρω στις 20 ημέρες. Θολότητα δεν είχα σχεδόν καθόλου, παρά μόνο όταν άδειαζε το μπουκάλι που έπαιρνε λίγο ίζημα μέσα στο ποτήρι.

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
Απ: ΜΧ για weisse 12L
« Απάντηση #7 στις: 13/01/2014, 17:07:14 »
Ελπίζω να μην έχω κανένα πρόβλημα με την μαγιά αν την αφήσω στον πρώτο τρείς εβδομάδες, η ζύμωση έχει τελειώση απο την πρώτη εβδομάδα.