Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με το χρώμα  (Αναγνώστηκε 3655 φορές)

Tsekouratos

• Full Member
    • Προφίλ
Πρόβλημα με το χρώμα
« στις: 29/12/2013, 20:26:19 »
Λοιπόν. Οι παρτίδες που έχω κάνει με έξτρακτς έχουν βγει τελείως ότι να ναι όσον αφορά το χρώμα. Η τελευταία πχ είναι μια pale με θεωρητικό SRM 7, δηλαδή πορτοκαλί προς κόκκινο. Αυτήν την στιγμή στις νταμιτζάνες είναι καφέ σκούρο προς μαύρο. Ξέρω ότι όσο βράζουν τα εκχυλίσματα σκουραίνουν, αλλά όχι με τόσο μεγάλη απόκλιση!!!! Ξέρετε, ή φαντάζεστε που μπορεί να οφείλεται αυτό;;

και για να πάρετε μια ιδέα!! http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/t31/1531670_647505705309241_1185149037_o.jpg
Η υπογραφή εμφανίζεται στο κάτω μέρος κάθε μηνύματός σας.

DIVER

• Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Πρόβλημα με το χρώμα
« Απάντηση #1 στις: 29/12/2013, 20:30:53 »
Γράψε μας τι χρησιμοποίησες.

Tsekouratos

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 29/12/2013, 21:43:53 »
1,5 kg Light LME
200 gr. Light DME
150 gr. Caraamber
120 gr. Biscuit

το μπατς είναι 12 λίτρα!!!

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
« Απάντηση #3 στις: 29/12/2013, 21:55:41 »
Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει γίνει, αλλά μπορεί στο ποτήρι να είναι πολύ πιο ανοιχτή. Περίμενε λίγο.
Turn the page.....

Tsekouratos

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 29/12/2013, 22:01:45 »
Αυτό που φαντάζομαι, είναι ότι έκανα στην κονσέρβα αυτό που κάνουμε και στο κιτ. Την τοποθέτησα σε νερό ζεστό για να ρέει πιο εύκολα. Δεν νομίζω όμως να οφείλεται αυτό...

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 30/12/2013, 07:37:25 »
Εγώ δεν κατάλαβα πού είναι το πρόβλημα.... :P

Θα σου βγει μια dark ale μούρλια...τι παραπονιέσαι;

Πέρα απ την πλάκα...μήπως βραζεις σε πολύ δυνατή φωτιά και στο καραμελωνει περισσότερο;
« Τελευταία τροποποίηση: 30/12/2013, 08:00:58 από GeorgeV. »

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 30/12/2013, 09:27:52 »
Θα ανοίξει σίγουρα μέχρι να φτάσει στο ποτήρι αλλά είναι και 270 γραμμάρια κόκκινες βύνες σε 12 λίτρα. Νομίζω αρκετές για να βγεί σκούρο κόκκινο η μπύρα έτσι δεν είναι;
With Knowledge comes Despair...

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 30/12/2013, 10:47:38 »
Εγώ χτες έφτιαξα υποτίθεται μία λευκή και βγήκε σχεδόν μαύρη.

Υγρή Βύνη Wheat 1.5kg
500γρ Cara Blond
11 λίτρα.

Έκανα και μία βλακεία όταν έβαλα τα 500γρ Cara Blond, και τα πρώτα 15-20 λεπτά ήταν στους 75 C.
Λέτε να έπρεπε να το πετάξω?

Tsekouratos

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 30/12/2013, 13:11:04 »
Εγώ δεν κατάλαβα πού είναι το πρόβλημα.... :P

Θα σου βγει μια dark ale μούρλια...τι παραπονιέσαι;

Πέρα απ την πλάκα...μήπως βραζεις σε πολύ δυνατή φωτιά και στο καραμελωνει περισσότερο;

Το πρόβλημα είναι ότι πήγαινε για hoppy pale ξέρω γω. Εντάξει, δεν λέω ότι θα με χαλάσει απλά να ξέρω τι να μην κάνω την επόμενη φορά για να βγει πιο κοντά στο χρώμα που θέλω...
Στην συγκεκριμένη παρτίδα, είχα απαλή φωτιά γιατί το νερό ήταν μέχρι πάνω και φοβόμουν για boil-over, είχα ίσα για να κάνει βρασμό καλό...

Tsekouratos

• Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 30/12/2013, 13:15:13 »
Θα ανοίξει σίγουρα μέχρι να φτάσει στο ποτήρι αλλά είναι και 270 γραμμάρια κόκκινες βύνες σε 12 λίτρα. Νομίζω αρκετές για να βγεί σκούρο κόκκινο η μπύρα έτσι δεν είναι;

Δεν ξέρω, δεν είναι και τόσο σκούρες οι βύνες.. Και άλλο το σκούρο κόκκινο, άλλο το μαύρο... τέσπα, θα δούμε σε λίγες εβδομάδες!!

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 30/12/2013, 13:19:56 »

Δεν ξέρω, δεν είναι και τόσο σκούρες οι βύνες.. Και άλλο το σκούρο κόκκινο, άλλο το μαύρο... τέσπα, θα δούμε σε λίγες εβδομάδες!!

μια φορά είχα κάνει extract με light DME + wheat DME και 500 γραμμάρια biscuit για 21 λίτρα και μου βγήκε dunkel weiss μιλάμε για σκούρο κόκκινο ενώ στο beersmith την έβγαζε νορμαλ. Οπότε φαντάζομαι ότι 120 γρ biscuit και 150 caraamber που πάλι βγάζει κόκκινο στα 12 λίτρα θα σου βγάλει ακόμα ποιό κόκκινη μπύρα

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 30/12/2013, 13:24:28 »

Υγρή Βύνη Wheat 1.5kg
500γρ Cara Blond
11 λίτρα.

Έκανα και μία βλακεία όταν έβαλα τα 500γρ Cara Blond, και τα πρώτα 15-20 λεπτά ήταν στους 75 C.

Cara Blond πάλι κοκκινίζει 500 γραμμάρια στα 11 λίτρα είναι πολλά. Στα 23 λίτρα που βάζω στις weiss ίσα που δίνει ένα κόκκινο τόνο (πολύ λίγο).

όσο για την θερμοκρασία δεν νομίζω ότι θα δεις διαφορά μια και είσαι μέσα στα όρια θερμοκρασίας για sparging (οπότε και δεν έχεις tanin extraction) και δεν περιμένεις να έχεις + SG απο τις ειδικές βύνες.

GeorgeV.

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 30/12/2013, 14:23:40 »
Βασικά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η κάθε βύνη μπαίνει για κάποιο λόγο στα εκάστοτε είδη μπύρας. Όταν σχεδιάζουμε μια συνταγή πρέπει να διαβάζουμε τα χαρακτηριστικά της βύνης και μετά ν αποφασίζουμε την ποσότητα που θα βάλουμε. Εγώ μιας και έχω Αλτσχάιμερ και καθότι και μπάρμπας αυτό κάνω. Που θα πάει....θα μάθω. Το θέμα είναι να μη σου βγει η μπύρα μούφα, πράγμα απίθανο. Η χειρότερη μπύρα απ τα χεράκια μας είναι η καλύτερη του εμπορίου. Keep brewing... O0

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 30/12/2013, 14:29:11 »

Υγρή Βύνη Wheat 1.5kg
500γρ Cara Blond
11 λίτρα.

Cara Blond πάλι κοκκινίζει 500 γραμμάρια στα 11 λίτρα είναι πολλά. Στα 23 λίτρα που βάζω στις weiss ίσα που δίνει ένα κόκκινο τόνο (πολύ λίγο).

όσο για την θερμοκρασία δεν νομίζω ότι θα δεις διαφορά μια και είσαι μέσα στα όρια θερμοκρασίας για sparging (οπότε και δεν έχεις tanin extraction) και δεν περιμένεις να έχεις + SG απο τις ειδικές βύνες.

Ποιά είναι τα όρια θερμοκρασίας για sparging?
πάλι την έκανα, έκανα sparging με μεγαλύτερη θερμοκρασία περίπου, 85 C, λές να έχει κάνει tanin extraction? αυτό είναι κακό για την γεύση ή για την διαύγεια?
Πάντως η Υγρή Βύνη Wheat είναι πραγματικά πολύ σκούρα.
« Τελευταία τροποποίηση: 30/12/2013, 16:36:30 από matrox »

MaiPsy

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 30/12/2013, 15:11:46 »

Πιά είναι τα όρια θερμοκρασίας για sparging?
πάλι την έκανα, έκανα sparging με μεγαλύτερη θερμοκρασία περίπου, 85 C, λές να έχει κάνει tanin extraction? αυτό είναι κακό για την γεύση ή για την διαύγεια?
Πάντως η Υγρή Βύνη Wheat είναι πραγματικά πολύ σκούρα.

sparging 75-80 Celsius

Όσο για ταννίνες θεωρητικά θα σου βγάλει στους 85C.. τώρα πρακτικά αν θα καταλάβεις τίποτα δεν ξέρω γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ. (πάντως είναι και λίγη η βύνη)

πάντως απο ότι διαβάζω ψάξε στην μπύρα σου για γεύση ψιλοπικρή σαν τσάι που έχεις αφήσει το σακουλάκι μέσα για πολύ ώρα