Φέτος στις γιορτές αποφάσισα να "αναβιώσω" ένα γιορτινό έδεσμα που έφτιαχνε πάντα η γιαγιά μου τα Χριστούγεννα. Η Μπάμπω είναι ένα μονοκόματο λουκάνικο σαν λεπτό σπληνάντερο. Πάνε πολλά χρόνια απο την τελευταία φορά που η γιαγιά έκαστε να ταλαιπωρηθεί φτιάχνοντας λουκάνικα για ένα λόχο, οπότε φέτος είπα να την κάνω να χαρεί. Μετά απο αρκετή online αναζήτηση για την συνταγή, κατέληξα σε επικοινωνία με την Κορνοφωλιά Σουφλίου από όπου και πήρα την οικογενειακή συνταγή.
Υλικά:
2 κιλά μοσχάρι (καπάκι)
1 κιλά χοιρινό (λαιμός)
1/2 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
2 πράσα
2 κουπες ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
Χοιρινό έντερο
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά ψιλοκόβονται με το μαχαίρι και ανακατεύονται με λίγο νεράκι για να διευκολυνθεί το γέμισμα. Το δε γέμισμα πρέπει να γίνει χαλαρό γιατί το ρύζι φουσκώνοντας θα σκίσει το περίβλημα. Για τον ίδιο λόγο, πριν το μαγείρεμα το έντερο πρέπει να τρυπηθεί αρκετές φορές με βελόνα. Διατηρείται περίφημα ζγκαταψηξ για 2-3 μήνες.
Κάποιοι το ψήνουν σε ταψί, αλλά η οικογενειακή εκδοχή το θέλει να σιγοβράζει κουλουριασμένο στην κατσαρόλα (η ακόμα καλύτερα σε σφραγισμένη γάστρα) με λίγο νερό να το σκεπάζει για 1 με 1/12 ώρα και σερβίρεται με το ζουμάκι της και λεμονάκι. Συνοδεύεται φυσικά με νταμιτζάνες κρασί!
Σήμερα ξεμπέρδεψα με τα ψιλοκοψίματα, άυριο θα γεμίσω, την Παραμονή θα την μαγειρέψω και την επομένη θα σας πω πως πήγε.