Αποστολέας Θέμα: Μπάμπω από τη Θράκη  (Αναγνώστηκε 3643 φορές)

Αγησίλαος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Μπάμπω από τη Θράκη
« στις: 29/12/2013, 16:25:13 »
Φέτος στις γιορτές αποφάσισα να "αναβιώσω" ένα γιορτινό έδεσμα που έφτιαχνε πάντα η γιαγιά μου τα Χριστούγεννα. Η Μπάμπω είναι ένα μονοκόματο λουκάνικο σαν λεπτό σπληνάντερο. Πάνε πολλά χρόνια απο την τελευταία φορά που η γιαγιά έκαστε να ταλαιπωρηθεί φτιάχνοντας λουκάνικα για ένα λόχο, οπότε φέτος είπα να την κάνω να χαρεί. Μετά απο αρκετή online αναζήτηση για την συνταγή, κατέληξα σε επικοινωνία με την Κορνοφωλιά Σουφλίου από όπου και πήρα την οικογενειακή συνταγή.

 
Υλικά:

2 κιλά μοσχάρι (καπάκι)
1 κιλά χοιρινό (λαιμός)
1/2 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
2 πράσα
2 κουπες ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
Χοιρινό έντερο

Εκτέλεση:

Όλα τα υλικά ψιλοκόβονται με το μαχαίρι και ανακατεύονται με λίγο νεράκι για να διευκολυνθεί το γέμισμα. Το δε γέμισμα πρέπει να γίνει χαλαρό γιατί το ρύζι φουσκώνοντας θα σκίσει το περίβλημα. Για τον ίδιο λόγο, πριν το μαγείρεμα το έντερο πρέπει να τρυπηθεί αρκετές φορές με βελόνα. Διατηρείται περίφημα ζγκαταψηξ για 2-3 μήνες.

Κάποιοι το ψήνουν σε ταψί, αλλά η οικογενειακή εκδοχή το θέλει να σιγοβράζει κουλουριασμένο στην κατσαρόλα (η ακόμα καλύτερα σε σφραγισμένη γάστρα) με λίγο νερό να το σκεπάζει για 1 με 1/12 ώρα και σερβίρεται με το ζουμάκι της και λεμονάκι. Συνοδεύεται φυσικά με νταμιτζάνες κρασί! 

Σήμερα ξεμπέρδεψα με τα ψιλοκοψίματα, άυριο θα γεμίσω, την Παραμονή θα την μαγειρέψω και την επομένη θα σας πω πως πήγε.
Ζυθοποιός σημαίνει Φως...

drazen33

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 159
    • Προφίλ
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #1 στις: 29/12/2013, 16:38:38 »
Χρονια Πολλα πατριωτη . ηδη εγραφες οτι εισαι απο το Σουφλι ! Εγω παλι εχω καταγωγη απο τα Μαρασια !
“A man who lies about beer makes enemies”

Αγησίλαος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #2 στις: 29/12/2013, 16:42:49 »
Χρόνια Καλά! Η γιαγιά μου είναι από  εκεί, αλλά δεν χάνουμε την ευκαιρία να ανέβουμε στον όμορφο Εβρο όσο πιο συχνά μπορούμε.
Ζυθοποιός σημαίνει Φως...

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #3 στις: 29/12/2013, 17:12:44 »
Το έχω φτιάξει και εγώ. Είναι πολύ σουπερ!!!!!!!!
Turn the page.....

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #4 στις: 29/12/2013, 20:35:29 »
Το έχω φτιάξει και εγώ. Είναι πολύ σουπερ!!!!!!!!

Δεν το ξαναφτιάχνεις να φέρεις κανα κομμάτι να φάω;

JimRos'65

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 48
    • Προφίλ
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #5 στις: 29/12/2013, 22:11:38 »
Το έχω φτιάξει και εγώ. Είναι πολύ σουπερ!!!!!!!!

Δεν το ξαναφτιάχνεις να φέρεις κανα κομμάτι να φάω;

Δεν τα κάνεις δύο να τσιμπήσω και εγώ κάτι.?
Χα χα χα  ;D

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Μπάμπω από τη Θράκη
« Απάντηση #6 στις: 06/05/2014, 19:19:01 »
Αγησίλαε τι μου θύμισες έχω να φάω μπάμπω δεκάδες χρόνια..  Μπράβο ρε φίλε φοβερή ιδέα για χριστουγεννιάτικο τραπέζι να τιμήσουμε και την καταγωγή μας.  Ξέρω είναι κάπως μακριά η γιορτή αλλά ίσως κάνουμε και ένα δοκιμαστικό.  Να μας ζήσει το Σουφλί.