Αποστολέας Θέμα: Mέτρηση σχετικής Πυκνότητας (SG)  (Αναγνώστηκε 6343 φορές)

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.864
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Mέτρηση σχετικής Πυκνότητας (SG)
« στις: 11/10/2011, 23:32:00 »
Πολλά πυκνόμετρα (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Brouwland), μετράνε το ποσοστό των σακχάρων σε βαθμούς plato και όχι με σχετική πυκνότητα (OG και FG).
Η μετατροπή είναι πολύ απλή και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξής τύπο:

SG=259/(259-βαθμούς plato), όπου SG=OG ή FG (1050, 1032 κτλ).
Παράδειγμα: Έστω ότι θέλουμε να βρούμε την αρχική πυκνότητα του γλεύκους μας. Αν το πυκνόμετρο μας δείξει 15°Plato, αυτό είναι:
OG= 259/(259-15)= 259/244= 1061. Εύκολο δεν είναι;

Ένας ακόμη πιο εύκολος κανόνας είναι να πολλαπλασιάσουμε την τιμή που μετρήσαμε * 4. Δηλ: 15*4 = 60 (δηλ 1060).
Πολύ κοντινό στα 1061 που μας έδωσε ο τύπος και χωρίς να χρειαστούμε χαρτί και μολύβι.

Turn the page.....

Nik

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 591
    • Προφίλ
Απ: Mέτρηση σχετικής Πυκνότητας (SG)
« Απάντηση #1 στις: 12/10/2011, 10:18:46 »
Εδω μπορειτε να κανετε ευκολα μετατροπες SG/PLATO    PLATO /SG
http://nqrbrewing.com/widgets/sg0.html
Εδω να δειτε πως μετραμε σωστα με το πυκνομετρο...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pASVjPcJmoA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pASVjPcJmoA</a>
Και περισοτερα υπολογιστιρια εδω.
http://nqrbrewing.com/widgets/intro0.html