Πολλά πυκνόμετρα (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Brouwland), μετράνε το ποσοστό των σακχάρων σε βαθμούς plato και όχι με σχετική πυκνότητα (OG και FG).
Η μετατροπή είναι πολύ απλή και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξής τύπο:
SG=259/(259-βαθμούς plato), όπου SG=OG ή FG (1050, 1032 κτλ).
Παράδειγμα: Έστω ότι θέλουμε να βρούμε την αρχική πυκνότητα του γλεύκους μας. Αν το πυκνόμετρο μας δείξει 15°Plato, αυτό είναι:
OG= 259/(259-15)= 259/244= 1061. Εύκολο δεν είναι;
Ένας ακόμη πιο εύκολος κανόνας είναι να πολλαπλασιάσουμε την τιμή που μετρήσαμε * 4. Δηλ: 15*4 = 60 (δηλ 1060).
Πολύ κοντινό στα 1061 που μας έδωσε ο τύπος και χωρίς να χρειαστούμε χαρτί και μολύβι.