Αποστολέας Θέμα: Βrewpi  (Αναγνώστηκε 13414 φορές)

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Βrewpi
« στις: 07/01/2014, 16:00:58 »
Έχει στήσει κανείς σας κάποιο brewpi;
Εγώ παρήγγειλα προχθές, τα διάφορα εξαρτήματα και περιμένω να έρθουν και να αρχίσω το στήσιμο.
Το software το έκανα εγκατάσταση δοκιμαστικά σε emulator και είναι αρκετά απλό.

Brewmaster

• Administrator
  • Hero Member
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Βrewpi
« Απάντηση #1 στις: 07/01/2014, 18:46:49 »
Για δώσε info....
Turn the page.....

delomixal

• Full Member
  • BrewForFun - DrinkForJoy
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #2 στις: 07/01/2014, 19:31:29 »
Εγώ το έχω και δουλεύει και γενικά είμαι ευχαριστημένος... Θέλει λίγο ψάξιμο με τις PID παραμέτρους (έγω τις έκοψα όλες στη μέση για 70 lt) και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.
Μεγάλη προσοχή θέλει και στην τοποθέτηση των αισθητηρίων. Είναι ακόμα βασικό να εγκατασταθεί και ανεμιστήρας ανακυκλοφορίας στο ψυγείο!
Εχω την REV A με απλά ρελέ και όχι SSR και με είχε ταλαιπωρήσει λίγο η τροφοδοσία (ανακάλυψα και ένα χαλαρό κλεμάρισμα στην εγκατάσταση του σπιτιού μου  :P). Θέλει 2Α χαλαρά και αν πάτε σε κανα κινέζικο τροφοδοτικο πάρτε παραπάνω.
Σαν script του λείπει η ασφάλεια για να το δεις απομακρυνσένα αλλά διορθώνεται με ένα .htaccess μέχρι την επόμενη έκδοση που θα συμπεριλάβει κωδικούς κτλ. Απο βδομάδα που θα το επισκεφτώ θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφίες...

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 07/01/2014, 20:18:43 »
Τι παραπάνω κάνει απο αυτό?
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,687.0.html

Δηλαδή υπάρχει σύνδεση για ανεμιστηράκι για καλύτερη κατανομή θερμοκρασίας?
Θερμοκρασία μπύρας και περιβάλοντος?   
Τα logs που μπορούμε να έχουμε για το ανεβοκατέβασμα της θερμοκρασίας ζύμωσης μας βοηθάει κάπου?
Αυτά?   

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 07/01/2014, 21:21:13 »
matrox στο link που παρέθεσες υπάρχει ένας θερμοστάτης.

Σαφώς και μπορείς να κάνεις και τη δουλειά σου με τον θερμοστάτη.
Αλλά με το brewpi έχεις πολύ καλύτερο και ακριβέστερο έλεγχο. Είναι ένας pid controller ουσιαστικά με πολύ περισσότερες δυνατότητες και την υποστήριξη μιας ολόκληρης κοινότητας. Δηλαδή, αν το ρυθμίσεις καλά, βάζεις set point π.χ. 19.0 βαθμούς θερμοκρασία ζύμωσης και έχεις 19.0, ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω.
Ελέγχεις θερμοκρασία γλεύκους και περιβάλλοντος, και δυνατότητα ψύξης ή θέρμανσης.
Μπορείς να ορίσεις ένα προφίλ θερμοκρασίας καθώς και με τι ρυθμό θες να το ψύξεις ή να το θερμάνεις.
Υπάρχει web server που εμφανίζει σε γράφημα τις θερμοκρασίες, προφίλ θερμοκρασιών σύμφωνα με τα οποία έφτιαξες προηγούμενες παρτίδες κτλ., μπορείς από οποιοδήποτε σημείο να βλέπεις πως πάει η μπύρα σου.
Στα μελλοντικά σχέδια του project είναι η προσθήκη αισθητήρα πυκνότητας και η χρησιμοποίησή του για έλεγχο θερμοκρασίας σε all grain.
Γενικά έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες, που σαφώς δεν είναι "απαραίτητες" για να φτιάξεις μπύρα.

Στο wiki αναφέρει γενικά για τις ale:
Παράθεση
Pitching should be around 20-21°C so that the yeast work quickly to propagate during the first 18-24 hours. After that period, start slowly lowering the temperature to the target fermentation temperature for the yeast over the period of 6-12 hours. Hold at this temperature until fermentation is 3/4 done (i.e. 3/4 of FG is reached) before slowly raising the temperature up to 22°C to encourage the yeast to continue to ferment out the beer.
The beer can sit at 22°C for a few days, before cold-crashing, and then packaging.

delomixal, το αισθητήριο θερμοκρασίας στον κάδο πως το έβαλες; Εχεις βάλει thermowell?
Για τον ανεμιστήρα συμφωνώ πως χρειάζεται.
Τροφοδοτικό δεν έχω τσιμπήσει, έλεγα να βάλω του κινητού τηλεφώνου, 1000mA. Δε φτάνει ε;

Το site: http://brewpi.com/
http://www.elcojacobs.com/wp-content/uploads/2012/02/UberFridge_Paper_Elco_Jacobs.pdf
« Τελευταία τροποποίηση: 07/01/2014, 21:25:34 από pelargos »

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #5 στις: 07/01/2014, 21:55:39 »
Σε όλα ναι.
Το σύστημα παρέχει πλήρη έλεγχο και απεικόνιση της θερμοκρασίας και του ελέγχου της.
Μπορεί να ακολουθήσει προγραμματισμένες μεταβολές (Diacetyl rest, Cold crash, etc), παρέχει απομακρυσμένη ρύθμιση και διαχείριση, είναι επεκτάσιμο, παραμετροποιήσημο, open source, fail safe, trendy, το φτιάχνεις μόνο σου με οτι υλικά θέλεις ή έχεις οπότε και μπορεί να σου βγεί αρκετά οικονομικό και για να μη μακρηγορώ... ΤΑ ΣΠΑΕΙ.
ακολουθώ το project απο τα γεννοφάσκια του (uberfridge) και μπορώ να πώ οτι είναι μια απο τις καλύτερες προσεγγίσεις για διατήρηση θερμοκρασίας διπλής ζώνης με σεβασμό στη λειτουργία του ψυγείου.
Και πουλάς και μούρη στα φιλαράκια σου γιατι χομπίστας που δεν είναι geek, nerd κτλ δεν έιναι χομπίστας.
Ανεβάζω screenshot με την τελευταία μπυρίτσα. Στο σύστημα υπύρχαν πολές αλλαγές στις ρυθμίσεις ,στην θέση του αισθητήρα στους κάδους και στο υλικό τους αλλά το brewpi ανταποκρίθηκε πάντα κρατώντας τη θερμοκρασία στους +/- 0,1 max. και το ξαναγράφω 0,1 C max. max. (με θερμοκρασία χώρου στου 5-6 C και μπύρας στους 18. Και ανταποκρίθηκε και σε μεγάλες αλλαγές. Και ενεργιακά καλά τα πήγε.
Και ακόμα το ρυθμίζω....

@πελαργος
Οχι το έχω απευθείας μέσα... σχεδόν στο κέντρο (στα 2/3 περίπου)... ισώς να κάνω αυτο το πως το είπες αργότερα.. προέχουν άλλα. Πάντως και έτσι δεν έχει πρόβλημα. Μπορεί να είναι και καλύτερα. Έχει να κάνει και με τον όγκο της μπύρας. Να μη ξεχνάμε οτι έχουμε και δύο συτήματα υψηλής αδράνειας έτσι?

Οσο για το τροφοδοτικό είναι μικρό.  Μπορείς να βάλεις δύο αμα το έχεις λίγο με τα ηλεκτρονικολογικά βάλε ένα για το rasp και ένα για arduino ssr ktl. μονο βραχυκύκλωσε τα πλήν -. Αν δεν πάιξει και πάρει φωτιά δεν σε ξέρω δε με ξέρεις  αλλίως με κερνάς μια δυο τρείς (κάσες) μπύρες για τη πληροφορία :P
Πάντως με μικρό τροφοδoτικό μπορεί να πάιξει άλλα θα είναι αρκετά ασταθές το σύστημα. Μη το ρισκάρεις. Δεν αξίζει.

edit δες τι βρήκα http://www.ebay.co.uk/itm/5V-3A-DC-Universal-Regulated-Switching-Power-Supply-/390089280380?ssPageName=ADME:X:PROI:GB:3160
« Τελευταία τροποποίηση: 07/01/2014, 23:22:42 από delomixal »

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 07/01/2014, 22:26:56 »
Από usa;... ψιλοφοβάμαι τα τους τελώνες.
Δεν το κατέχω πολύ καλά με τα ηλεκτρονικά, αλλά 5-10 πράγματα τα ξέρω.
Θα του βάλω αν είναι τροφοδοτικό από pc, μιας και έχω 2-3 παλιά που κάθονται μέχρι να φτιάξω θήκη, να το βάλω στην τελική του θέση κτλ κτλ.

Αν μπορέσεις από Δευτέρα βγάλε μια φωτογραφία από το σημείο που βγαίνει το καλώδιο του αισθητήρα στον κάδο/κάδους.

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #7 στις: 07/01/2014, 23:15:10 »
Για 8 usd τελωνείο δεν πάιζει.
Και γώ για τροφοδότικο απο pc ξεκίνησα άλλα το φιλαράκι μου με έπεισε να γίνω cheapis και να συνεχίσω να τα στοκάρω... Η αλήθεια είναι το είναι λίγο κάψιμο το τροφ. του pc. Πιάνει και χώρο.
Για το καπάκι δεν είναι τπτ το ιδιαίτερο. Μια τρύπα στο καπάκι και βούλωμα με αυτοβουλκανιζόμενη και μια παλιά αεροπαγίδα.
Τώρα θα δοκιμάσω με ένα ηλεκτρολογικό στυπτιοθλίπτη PG9 που απο οτι είδα σφίγγει το καλώδιο καλά.
Α, και επιμηκύνα και τα καλώδια των αισθητήρων... τώρα μπορώ και μπερδεύομαι ποιο εύκολα!

Μολις το πάρεις στα χέρια σου τα λέμε πάλι.

matrox

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 08/01/2014, 11:03:23 »
Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρον.
Αν μπορείτε κάποια στιγμή να ανεβάσετε κάποιες φωτο με τις συνδέσεις και γράψτε και μιά εκθεσούλα για το πως ακριβώς το στήσατε.
Αυτό το σύστημα το είδα πριν αρκετό καιρό αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχουν αλλαγές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ζύμωσης όπως παρακάτω:

Παράθεση
Pitching should be around 20-21°C so that the yeast work quickly to propagate during the first 18-24 hours. After that period, start slowly lowering the temperature to the target fermentation temperature for the yeast over the period of 6-12 hours. Hold at this temperature until fermentation is 3/4 done (i.e. 3/4 of FG is reached) before slowly raising the temperature up to 22°C to encourage the yeast to continue to ferment out the beer.
The beer can sit at 22°C for a few days, before cold-crashing, and then packaging.

Για να το εγκαταστήσουμε χρειάζεται να τρυπήσουμε τα τοιχώματα του ψυγείου?

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 08/01/2014, 16:49:19 »
Οι αλλαγές στη θερμοκρασία δε γίνονται από μόνες τους.
Αυτά που έκανα quote παραπάνω είναι ένα παράδειγμα ενός προφίλ θερμοκρασίας που μπορεί να εφαρμόσεις κάποιος σε μια μπύρα του, χρησιμοποιώντας το brewpi ή και ένα θερμοστάτη ενδεχομένως.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 20/01/2014, 21:29:43 »
Βάζω μια λίστα με τα εξαρτήματα που πήρα για να φτιάξω το δικό μου σύστημα.
Το ψυγείο που θα χρησιμοποιήσω πρέπει να είναι 35ετίας

Raspberry PI: 43.68
Arduino Uno: 18.25
RevC shield από το brewpi: 45.13
Solid State Relay (1x γιατί έχω άλλο ένα σπίτι): 3
Αδιάβροχοι αισθητήρες θερμοκρασίας DS18b20 (3x για ζυθογλεύκος, θερμοκρασία ψυγείου-περιβάλλοντος): 5.07
Oθόνη LCD: 7.35
USB wifi: (έχω)
SD card 4GB: (έχω)
Θήκη: Για αρχή θα φτιάξω μια αυτοσχέδια και στο μέλλον βλέπουμε. Έχει το brewpi και για το raspberry και για τα υπόλοιπα στα 29,95+21%φπα+μεταφορικά
Τροφοδοσία προς το παρόν από ένα παλιό τροφοδοτικό υπολογιστή και στη συνέχεια θα δούμε (Κόστος περί τα 6 ευρώ)

Θα χρειαστώ λίγο καλώδιο για συνδέσεις και πιθανά κάποια άλλα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα. Σκέφτομαι να μην πειράξω το ψυγείο ηλεκτρολογικά, να βάλω το θερμοστάτη του στο full και να συνδέσω στο ρελέ ψύξης του brewpi σε πρίζα σούκο. Το ίδιο και για τη θέρμανση.

Έχουν έρθει το raspberry, το arduino uno και η πλακέτα από το brewpi την οποία συναρμολόγησα προχθές.
Εγκατέστησα και το λογισμικό (raspbian+brewpi) και πλέον δουλεύει, αλλά κρασάρει το script του brewpi. Πιθανά επειδή δεν υπάρχουν τα αισθητήρια θερμοκρασίας. Μόλις έρθουν και τα υπόλοιπα εξαρτήματα θα βγάλω και φωτογραφίες.

Υ.Γ. Το raspberry pi είναι τρομερό και σαν media player με openelec. Έχω πάθει πλάκα...

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #11 στις: 20/01/2014, 23:23:18 »
Βάζω μια λίστα με τα εξαρτήματα που πήρα για να φτιάξω το δικό μου σύστημα.
Το ψυγείο που θα χρησιμοποιήσω πρέπει να είναι 35ετίας

Raspberry PI: 43.68

Αν θυμάμαι καλά το είχα πάρει 32. Όταν πρώτοβγήκε

Arduino Uno: 18.25

Έχω 2-3 στο σπίτι αλλά βάζω τιμή 9€ απο το τελευταίο που πήρα.

RevC shield από το brewpi: 45.13

Έχω το 1ο και αν θυμάμαι καλά στοίχιζε 38€ συναρμολογημένο άλλα δεν παίρνω ορκο

Solid State Relay (1x γιατί έχω άλλο ένα σπίτι):

Μια πλακετούλα με 4 άπλα ρελεδάκια στα 7€ περίπου

3
Αδιάβροχοι αισθητήρες θερμοκρασίας DS18b20 (3x για ζυθογλεύκος, θερμοκρασία ψυγείου-περιβάλλοντος): 5.07

Δεν θυμάμαι καθόλου...

Oθόνη LCD: 7.35

Την ξήλωσα απο παρατημένο μηχάνημα που δεν ήξερα τι κάνει.

USB wifi: (έχω)

Έχω και γω απο ένα παλιό media player(xtreamer) άλλα το παίζω καλωδιακό με ένα AP Tplink  στα 20€ με openwrt και σύνδεσή gitonet.

SD card 4GB: (έχω)

1gb είχα.

Θήκη: Για αρχή θα φτιάξω μια αυτοσχέδια και στο μέλλον βλέπουμε.

7.5€ κουτι τα έχω όλα μέσα.

Έχει το brewpi και για το raspberry και για τα υπόλοιπα στα 29,95+21%φπα+μεταφορικά

Τροφοδοσία προς το παρόν από ένα παλιό τροφοδοτικό υπολογιστή και στη συνέχεια θα δούμε (Κόστος περί τα 6 ευρώ)

Βάλε 15€ γιατί ένα το μπουμπούνησα

Θα χρειαστώ λίγο καλώδιο για συνδέσεις και πιθανά κάποια άλλα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα. Σκέφτομαι να μην πειράξω το ψυγείο ηλεκτρολογικά, να βάλω το θερμοστάτη του στο full και να συνδέσω στο ρελέ ψύξης του brewpi σε πρίζα σούκο. Το ίδιο και για τη θέρμανση.

Κάπως έτσι το έχω και γω...

Έχουν έρθει το raspberry, το arduino uno και η πλακέτα από το brewpi την οποία συναρμολόγησα προχθές.
Εγκατέστησα και το λογισμικό (raspbian+brewpi) και πλέον δουλεύει, αλλά κρασάρει το script του brewpi. Πιθανά επειδή δεν υπάρχουν τα αισθητήρια θερμοκρασίας. Μόλις έρθουν και τα υπόλοιπα εξαρτήματα θα βγάλω και φωτογραφίες.

Το είχα και γω το πρόβλημα αλλά λύθηκε με reboot  και αλλαγή έκδοσής απο dev σε stable

Υ.Γ. Το raspberry pi είναι τρομερό και σαν media player με openelec. Έχω πάθει πλάκα...

Έχει αντικαταστήσει ήδη τον ενσωματωμένο plex στην TV μου και το τρέχω με xbian. Δοκίμασε το είναι σταθερότερο.

Πρόσεξε πολύ την τοποθέτηση των αισθητήρων και βάλε και φρουφρουρι και για ζέστη και για κρύο. Αλήθεια τι θερμαντικό χρησημοποιεις?

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 21/01/2014, 00:49:52 »
Είναι ένα θέμα το θερμαντικό.
Βασικά έχω κάτι κολλητήρια παλιά, που η μύτη τους απλά δεν υπάρχει πλέον, κάπου στα 25watt.
Αλλιώς κάτι σε ceramic emmiter http://www.ebay.co.uk/itm/Ceramic-Heater-Ceramic-Heat-Emitter-for-Pet-Reptile-E0Xc-/161135922204?pt=UK_Pet_Supplies_Reptiles_Spiders_Insects&var=&hash=item2584730c1c ή το πολύ πολύ αντίσταση με το μέτρο και αυτοσχέδιο "heater".
Είχα χρησιμοποιήσει αντίσταση τέτοια παλιότερα, σε μια εργασία που είχα κάνει στο πανεπιστήμιο και είχα φτιάξει φούρνο για καταλύτη.
Την είχα τυλίξει γύρω από γυαλί βέβαια.
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα όμως.
Πάντως πρέπει να μου πεις τον τρόπου που ψάχνεις στο ebay και τα βρίσκεις τόσο φθηνά.
Προσπαθούσα να βρω μόνος μου το τροφοδοτικό που μου είχες στείλει σε link και δεν τα κατάφερνα........ :)

Υ.Γ. xbmctorrent δοκίμασες; Χθες το ανακάλυψα αν και έτρεχα xbmc στο pc για χρόνια τώρα.
« Τελευταία τροποποίηση: 21/01/2014, 00:56:28 από pelargos »

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #13 στις: 21/01/2014, 01:44:14 »
Τα κολλητήρια μη τα χαλάσεις πάρε μύτες....

Για θερμαντικό εγώ χρησιμοποιώ μια ηλ. Κουβέρτα που πρακτικά είναι αντίσταση με το μέτρο. Το μόνο πλεονέκτημά σε σχέση πχ με το κεραμικ εμιτερ είναι ότι έχει απλωμένη τη θερμότητά κατι που αυτόματα τη καθιστά ποίο ασφαλές σε περίπτωση αστοχίας. Άλλα έχει και τα μειονεκτήματα της.

Με το eBay δεν κάνω κάτι το ιδιαίτερο και δεν παίρνω πάντα τα φθηνότερα. Σε μερικά πράματα το alibaba μπορεί να βγαίνει φθηνότερο. Είχα βρει αισθητήρες πίεσης σχεδόν μίση τιμή απο το eBay. Give it a shot.

Με τορεντ σε μηχανάκια τύπου thin clients δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Δεν κατεβάζω που δεν κατεβάζω συχνά είχα φάει και τα μάτια μου παλιότερα με κάτι κωλοπρογράμματα...

Πάντως στο brewpi θερμοκρασία χώρου και άνοιγμα πόρτας δεν διαβάζω και ούτε νομίζω να χρειάζεται. Είναι όμως βασικό να βάλεις ανεμηστήρα.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk 2

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 21/01/2014, 18:07:00 »
Οχι δε χρειαζεται θερμοκρασια χωρου.
Αλλα θα με ενδιεφερε μιας και στον ιδιο χωρο αφηνω και τα εμφιαλωμένα μπουκαλια και μια καταγραφη θα εξηγουσε την επιδραση της θερμοκρασιας σε διαφορα θεματα.