To Brewmate εχει φτασει αισιως στην εκδοση 1.26 με αρκετες διορθωσεις οποτε καλο ειναι να σας δωσω οδηγιες πως θα το σεταρετε για την μεθοδο BIAB.
Εχουμε και λεμε λοιπον...
Κατεβαζουμε το εξελ που εχω επισυναψει
Εχουμε κατεβασει και εγκαταστησει το Brewmate...
Εισαγουμε τις τιμες που χρειαζονται στο εξελ Ογκος παρτιδας , Διαμετρο σκευους και Ωρα βρασμου .
Ανοιγουμε το μενου Settings του Brewmate στην δευτερη καρτελα Default Settings...
Επιλεγουμε μεθοδο ΒΙΑΒ
Εισαγουμε τις τιμες που εχει υπολογισει το εξελ στα settings του Brewmate .
Προσοχη χρειαζεται στην τιμη της αποδοτικοτητας (Efficiency).Θα χρησημοποιησουμε την τιμη που δινει το εξελ στην σελιδα Εfficiency calculator και στο πεδιο Efficiency "Into Fermenter"
Επισης στον ογκο παρτιδας θα δωσουμε την τιμη απο το πεδιο Volume into Fermenter στην πρωτη σελιδα του εξελ volumes etc.
Grain absorbption θα δωσουμε 0.62
Evaporation per hour θα δωσουμε αρχικα 15% για 90 λεπτα βρασμου και εισαγοντας μια συνταγη αναλογα με τις επιλογες μας θα συγκρινουμε το νουμερα που μας δινει το εξελ οσο αφορα τους ογκους νερου και διορθωνοντας το evaporation rate και τον χρονο βρασμου θα συμφωνησουν (ακριβως η στο περιπου παντως με μικρες αποκλισεις )τα νουμερα του εξελ με τα νουμερα του προγραμματος .Η τιμη που θα προκυψει ειναι και το evaporation rate που θα σεταρουμε στις προεπιλογες του προγραμματος.
Επισης για να εισαγετε μια συνταγη απο το Brewing Classic Styles και να την μετατρεψετε για να ανταποκρινεται στον δικο σας εξοπλισμο , δινετε ογκο παρτιδας 20.8 λιτρα και efficiency 65% εισαγετε την συνταγη κανονικα οπως ειναι στο βιβλιο και μετα για να την μετατρεψετε στα δικα σας δεδομενα πατατε τον διακοπτη δεξια απανω Switch to grain mode (εκτος αν εχετε επιλεξει ως default να εισαγετε υλικα με ποσοστα δεν χρειαζεται η παραπανω κινηση) και εισαγετε τον δικο σας ογκο παρτιδας και efficiency και εισαστε ετοιμοι.
Μερικα ενδεικτικα Evaporation rates για αρχη μετα βαζετε τα δικας η τα πραγματικα αν εχετε καταχωρημενα στοιχεια.
Για διαμετρο σκευους 35 εκατοστων...
60 λεπτα βρασμου = 12,8 %
90 λεπτα βαρσμου = 12,8 %
Για διαμετρο σκευους 40 εκατοστων
60 λεπτα βρασμου = 16,8 %
90 λεπτα βρασμου = 16,2 %
Για διαμετρο σκευους 45 εκατοστων
60 λεπτα βρασμου = 20,9 %
90 λεπτα βρασμου = 19,5 %
Με αυτες τις ρυθμισεις ανοιγοντας την επιλογη Brewday στο Brewmate θα εχετε τιμες κοντα σε αυτες που υπολογιζει το εξελ (προς το παρον το εξελ rulez ) οποτε αν μετα απο καποιον αριθμο παρτιδων δειτε οτι το Brewmate ειναι ακριβες δεν θα χρειαζετε να τα δουλευετε σε συνδιασμο.
Επισης για οσους κανουν πρωτη φορα ΒΙΑΒ και δεν εχουν ποσοστο αποδοτικοτητας η τιμη της αποδοτικοτητας (efficiency) μαλλον εχει αναθεωρηθει αλλα δεν εχει διορθωθει στο αρχειο εξελ .(Αυτο μαλλον θα γινει στην καινουρια εκδοση του).
Εισαγετε στο κελι Β9 (End of boil efficiency) την τιμη 81,7 αντι 79 (%) που δηλωνεται και συνεχιζετε την ρυθμιση του Brewmate οπως περιγραφεται παραπανω.Με την παροδο των παρτιδων και κρατωντας σημειωσεις θα εχετε εικονα της αποδοσης του δικου σας συστηματος.
Επισης οσο αφορα το ΒΙΑΒ αν εχετε καποιες παρατηρησεις που θα μπορουσαν να βελτιωσουν τους υπολογισμους μπορειτε να επικοινωνησετε κατ'ευθειαν με τον προγραματιστη του για να το διορθωσει αν ειναι εφικτο απο το προγραμμα
http://www.brewmate.net/contact ειναι ανοικτος σε προτασεις χαρακτηριστικα η επιλογη ΒΙΑΒ μπηκε μετα απο αλεπαλληλα εμαιλ και beta testing απο εμενα και αλλους χρηστες της μεθοδου.
Αν χρειαστητε περαιτερω βοηθεια σχετικα εδω ειμαι...