Αποστολέας Θέμα: Βrewpi  (Αναγνώστηκε 13415 φορές)

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Βrewpi
« Απάντηση #15 στις: 25/01/2014, 04:05:06 »
Ήρθαν και οι αισθητήρες και είμαι σε δοκιμές.
Είχα πολλά errors και το brewpi.py συνεχώς κράσαρε. Και νομίζω είναι από το ρεύμα.
Αρχικά το είχα βάλει με ένα φορτιστή από htc 5V 1000ma. Απορώ πως δούλευε. Μάλιστα μέτρησα κάποια στιγμή TP1-TP2 και ήταν 4.33V.
Ήταν όλα πάνω στο raspberry, το arduino με 3 αισθητήρες, 1 ssr, οθόνη lcd, usb-hub με wifi, γιατί δε χωρούσαν τα βύσματα στο raspberry κτλ.
Βάζω τροφοδοτικό από pc στη γραμμή που δίνει σε σκληρούς κτλ (κόκκινο καλώδιο 5V-2A). Μετράω tp1-tp2, είχε πέσει κάτω και από το φορτιστή του htc στα 3.3V....
Τελικά το σύνδεσα στο μωβ καλώδιο του κοννέκτορα που συνδέεται η μητρική και ψιλο-συνήλθε.
Έβαλα ένα δεύτερο τροφοδοτικό 12V 2Α, πάνω στο arduino και παρ'όλα αυτά η τάση είναι ακόμα στο 4.50 περίπου μόνο και μόνο με wifi και hub.
Χωρίς το wifi και το hub η τάση ανεβαίνει στα 4.90 και το τροφοδοτικό δίνει (4.98) οπότε πιστεύω θα είμαι οκ.

Σκέφτομαι να πάρω ένα τροφοδοτικό σαν αυτό:

http://www.ebay.com/itm/1pc-DC-Switching-Power-Supply-NET-35B-35W-3-o-p-5V-3A-12V-1A-12V-0-5A-MeanWell-/130893701888?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e79df6300

ώστε να συνδέσω raspberry και usb-hub στα 5V και από 12V να πάρω να δώσω σε ανεμιστήρες μέσα στο ψυγείο και στο arduino. Ίσως βάλω και κανένα led αργότερα για φως.

Ποια η γνώμη σου για το παραπάνω τροφοδοτικό delomixal; Καμια άλλη πρόταση;

Με πήρε αργά σήμερα, αλλά φαίνεται να δουλεύει κανονικά χωρίς να κρασάρει πλέον.
Μάλιστα έχω να ζυμώνει και μια bock (από kit) και το έβαλα δοκιμαστικά με τον αισθητήρα κολλητό πάνω στον κάδο με μονωτικό υλικό απ'έξω.
Και το δεύτερο αισθητήρα (του ψυγείου) να κρέμεται μέσα στο χώρο στο ύψος του κάδου.
Για θέρμανση είχα μια φαϊνή ιδέα να πάω να πάρω ένα αερόθερμο με 8 ευρώ, που είναι 1000 και 2000watt. Αλλά το φοβάμαι και δε θα το βάλω.
Θα δω μήπως μπορέσω να αλλάξω την αντίσταση με κάτι ηπιότερο. Έλεγα να είναι αντίσταση και fan μαζί.

Προς το παρόν πάντως έβαλα ένα κολλητήρι 20ετίας που δεν σώζεται. Έχουν γίνει κομμάτια και τα πλαστικά του αλλά ζεσταίνει.
Και ένα ανεμιστήρα 12V από υπολογιστή (μικρό 80mm).
Μετά από μερικές ώρες (και εν μέσω δοκιμών), ανέβηκε από 18.5 που ήταν στους 20, για να βοηθήσω λίγο τη μαγιά γιατί νομίζω κοιμόταν.

« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/2014, 04:15:26 από pelargos »

delomixal

• Full Member
  • BrewForFun - DrinkForJoy
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #16 στις: 25/01/2014, 11:39:40 »
Ήρθαν και οι αισθητήρες και είμαι σε δοκιμές.
Είχα πολλά errors και το brewpi.py συνεχώς κράσαρε. Και νομίζω είναι από το ρεύμα.
Αρχικά το είχα βάλει με ένα φορτιστή από htc 5V 1000ma. Απορώ πως δούλευε. Μάλιστα μέτρησα κάποια στιγμή TP1-TP2 και ήταν 4.33V.
Ήταν όλα πάνω στο raspberry, το arduino με 3 αισθητήρες, 1 ssr, οθόνη lcd, usb-hub με wifi, γιατί δε χωρούσαν τα βύσματα στο raspberry κτλ.
Βάζω τροφοδοτικό από pc στη γραμμή που δίνει σε σκληρούς κτλ (κόκκινο καλώδιο 5V-2A). Μετράω tp1-tp2, είχε πέσει κάτω και από το φορτιστή του htc στα 3.3V....
Τελικά το σύνδεσα στο μωβ καλώδιο του κοννέκτορα που συνδέεται η μητρική και ψιλο-συνήλθε.
Έβαλα ένα δεύτερο τροφοδοτικό 12V 2Α, πάνω στο arduino και παρ'όλα αυτά η τάση είναι ακόμα στο 4.50 περίπου μόνο και μόνο με wifi και hub.
Χωρίς το wifi και το hub η τάση ανεβαίνει στα 4.90 και το τροφοδοτικό δίνει (4.98) οπότε πιστεύω θα είμαι οκ.

Θα περίμενα το τροφοδoτικό του υπολογιστή να μη είχε πρόβλημα. Περίεργο. Πάντως η τάση με πολύμετρο δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος. Ειδικά ο συνδιασμός Ψηφιακό πολύμετρο και παλμοτροφοδοτικό και τάση υπο φορτίο.(μέτα την προστασία και την εξομάλυνση).

Σκέφτομαι να πάρω ένα τροφοδοτικό σαν αυτό:

http://www.ebay.com/itm/1pc-DC-Switching-Power-Supply-NET-35B-35W-3-o-p-5V-3A-12V-1A-12V-0-5A-MeanWell-/130893701888?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e79df6300

ώστε να συνδέσω raspberry και usb-hub στα 5V και από 12V να πάρω να δώσω σε ανεμιστήρες μέσα στο ψυγείο και στο arduino. Ίσως βάλω και κανένα led αργότερα για φως.

Πάνω κάτω αυτό κάνω και γω. απλά λόγο έλειψης τροφοδοτικού δίνω 5 στο arduino...

Ποια η γνώμη σου για το παραπάνω τροφοδοτικό delomixal; Καμια άλλη πρόταση;

sounds good...
http://www.ebay.com/itm/Double-Output-DC12V-1A-and-DC5V-4A-Universal-Regulated-Switching-Power-Supply-/110969767517?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19d650465d
sounds better!!!

H μάρκα που βρήκες πάντως είανι καλύτερη (αν είναι γνήσιο).

Με πήρε αργά σήμερα, αλλά φαίνεται να δουλεύει κανονικά χωρίς να κρασάρει πλέον.
Μάλιστα έχω να ζυμώνει και μια bock (από kit) και το έβαλα δοκιμαστικά με τον αισθητήρα κολλητό πάνω στον κάδο με μονωτικό υλικό απ'έξω.
Και το δεύτερο αισθητήρα (του ψυγείου) να κρέμεται μέσα στο χώρο στο ύψος του κάδου.
Για θέρμανση είχα μια φαϊνή ιδέα να πάω να πάρω ένα αερόθερμο με 8 ευρώ, που είναι 1000 και 2000watt. Αλλά το φοβάμαι και δε θα το βάλω.

Και γω θα φοβόμουν στη θέση σου.

Θα δω μήπως μπορέσω να αλλάξω την αντίσταση με κάτι ηπιότερο. Έλεγα να είναι αντίσταση και fan μαζί.

???? Πάνω που θα σου λεγα να προσέξεις να μη ζεστένεται το ανεμηστηράκι. Το θές και για την ψύξη.

Προς το παρόν πάντως έβαλα ένα κολλητήρι 20ετίας που δεν σώζεται. Έχουν γίνει κομμάτια και τα πλαστικά του αλλά ζεσταίνει.
Και ένα ανεμιστήρα 12V από υπολογιστή (μικρό 80mm).
Μετά από μερικές ώρες (και εν μέσω δοκιμών), ανέβηκε από 18.5 που ήταν στους 20, για να βοηθήσω λίγο τη μαγιά γιατί νομίζω κοιμόταν.

Κοίτα σχετικά με το θερμαντικό τι παρατήρησα στο δικό μου σύστημα. Ο χώρος ανεβάζει θερμοκρασία με πολύ καλή ράμπα οπότε και δεν χρειάζεται μεγάλο θερμικό στοιχείο. ο λόγος μετάδοσης θερμότητας με τον κάδο είναι σχετικά αργός. Αύτο εν μέρει αποτελεί και όριο του συστήματος δεν είναι όμως κακό αν σκεφτείς οτι πιάνω 4-5 βαθμούς ανα μέρα. Αυτό θα βελτιωνόταν με λίγο καλύτερη εφαρμογή της θέρμανσης. Θα μπορούσα να ανεβάσω και το P σε συνδυασμό με το άνω όριο της θερμοκρασίας θαλάμου (ακόμα και να διπλασιάσω όλους του όρους)  άλλα παρατήρησα οτι μετά το σύστημα χαλάει στη σταθερή κατάσταση (πράγμα που με μπερδεύει λίγο). πότε και κατέληξα να να το παίζω με τους συντελεστές μισούς. Νομίζω πρέπει κάνεις να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και να ρυθμίσει ανάλογα. Πάντως μικρό θερμαντικό δεν είναι πρόβλημα.
Δοκίμασε να δείς αλλαγές με αλλαγή θέσης του αισθητήρα χώρου. Αν έχεις ανεμιστήρα αυτό που θα περίμενα να παίζει ρόλο είναι η απόσταση απο τον κάδο σου. όσο πιο κόντα τόσο πόιο καλά.
Έχω αδυναμία να μελετήσω το σύστημα openloop. δεν μπορώ να ρυθμίσω το sampling και νομίζω είναι λίγο γρήγορο. οπότε είναι λίγο στα τυφλά οι δοκιμές άλλα την δουλεία του την κάνει και μάλιστα πολύ καλά.

Πως σου φάνηκε μέχρι στιγμής? Τα σπάει έ?

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 25/01/2014, 22:29:34 »
Τα σπάει ναι! Κοιμήθηκα μόνο 4 ώρες για να σηκωθώ να δω τι γινεται:)
Άντε να φτιάξουμε και καμια μπύρα!

???? Πάνω που θα σου λεγα να προσέξεις να μη ζεστένεται το ανεμηστηράκι. Το θές και για την ψύξη.
Δεν ήμουν σαφής παραπάνω. Σκεφτόμουν σαν αγορά να είναι μαζί.
Το fan θα ήταν για χρήση fan και η αντίσταση ανεξάρτητη.
Μάλλον όμως θα πάω για 12V και ίσως και σε θερμαντικό στοιχείο. Έχουμε και υγρασίες το καλοκαίρι με την ψύξη.

Τελικά ψάχνοντας στα συρτάρια βρήκα τροφοδοτικό 5V 3Α, από κάποια εξωτερική κάρτα τηλεόρασης. Συνδεσα εκεί raspberry και usb hub και με ένα άλλο 12V το arduino και το fan.
Η τάση πλέον στο raspberry είναι μέσα στα όρια 4.98 αν δεν κάνω λάθος.
Δεν ξέρω τι έπαιξε με το τροφοδοτικό του υπολογιστή. Είναι κάπως παλιό βέβαια και πολυ-δουλεμένο.
Τον ανεμιστήρα θα τον αλλάξω, και θα βάλω 2 120mm. Ο ένας θα είναι επάνω κοντά στην κατάψυξη και ο άλλος κάτω.
Θα χρησιμοποιήσω το δεύτερο αισθητήρα θερμοκρασίας που έχω για το περιβάλλοντα χώρο μέσα στο ψυγείο για να αποφασίσω και πως θα μπουν οι ανεμιστήρες, να δω τι διαφορές θα έχω πάνω κάτω (γιατί το ψυγείο μου είναι κανονικό-μεγάλο σε ύψος).
Π.χ. όταν ανάβει το θερμαντικό στοιχείο, η θερμότητα πάει στο "ταβάνι" και σιγά σιγά κατεβαίνει προς τα κάτω, εκεί που είναι ο κάδος.
Ενώ με την ψύξη τα πράγματα είναι ανάποδα. Ο κρύος αέρας πηγαίνει πάντα προς τα κάτω, στον κάδο.

Θέλει ψάξιμο το πράγμα και χαίρομαι ιδιαίτερα!!!
Όσον αφορά το profile θερμοκρασιών, ακολουθείς κάτι ιδιαίτερο, σαν αυτό που αναφέρει στο wiki του brewpi, ή έχεις σταθερές θερμοκρασίες;
Κάνεις και cold crashing;
« Τελευταία τροποποίηση: 25/01/2014, 22:35:53 από pelargos »

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #18 στις: 26/01/2014, 10:55:45 »

Μάλλον εγώ δεν ήμουν σαφής....  Εννοούσα να μη παράγει θερμότητα κατά τη λειτουργία του. Ορισμένα ανεμιστηρακία πραγματικά ζεσταίνονται...

Η τάση δεν είναι το πρόβλημα στην ασφάλεια. Ούτε και η υγρασία άμεσα. Δεν το έιδα ποτε απο αυτή την οπτική. Ίσως να είναι καλύτερα με 12V δεν ξέρω...

Θα χρησιμοποιήσω το δεύτερο αισθητήρα θερμοκρασίας που έχω για το περιβάλλοντα χώρο μέσα στο ψυγείο για να αποφασίσω και πως θα μπουν οι ανεμιστήρες, να δω τι διαφορές θα έχω πάνω κάτω (γιατί το ψυγείο μου είναι κανονικό-μεγάλο σε ύψος).

Πολύ καλή ιδέα. Συγκράτησε απλά οτι σε ενδιαφέρουν δύο πράγματα.  Η θερμοκρασία του θαλάμου να είναι σταθερή παντού, και η τιμή που διαβάζεις να είναι απο το "άμεσο" περιβάλλον του κάδου. Πολύ κoντά δλδ στον κάδο. Εκεί γίνεται η μεταφορά θερμότητας. Παίξε στη αρχή μόνο με τον αισθητήρα θαλάμου και θα δεις αμέσως τη μηχανική του θέματος.
Αυτό με τους δύο αισθητήρες είναι πολύ καλή ιδέα.

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι είναι τ beer/fridge slow/fast filters μήπως έχεις καμιά άποψη?

Για το προφίλ θερμοκρασιών μάλλον απλά πράγματα κάνω... στις λάγκερ έχω ενα προφιλάκι με ένα - δυο στάδια και αυτό μόνο.
Cold crash και τα συναφή δεν κάνω

panoz

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 26/01/2014, 13:01:39 »
Οταν πεταξει το διαστημοπλοιο να το γιορτασουμε με καμια μπυρα....

Θα τριζουν τα κοκκαλα των μοναχων βρε! ;)

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 26/01/2014, 14:17:11 »
Με τα ανεμιστηράκια δε μπορείς να κάνεις κάτι. Τελικά όλη η ισχύς τους γίνεται θερμότητα μέσα στο θάλαμο. Το μόνο που μπορείς να παίξεις είναι με την ισχύ τους και με την πιθανά καλύτερη ταχύτητα αέρα που προσφέρουν. Σε μελέτες επαγγελματικών θαλάμων ψύξης, που έχουν εσωτερικά τα μοτέρ των ανεμιστήρων, λαμβάνεται ηπόψη η ισχύ τους, που πρέπει να αντισταθμιστεί από ισχύ ψύξης στο συμπιεστή.

Τα slow/fast φίλτρα είναι το πρώτο πράγμα που έμαθα την παρασκευή. Συνδεσα τα 3 αισθητήρια, και τα πιάνω στο χέρι μου για να ζεσταθούν να δω με τι ταχύτητα ανταποκρίνεται το σύστημα.
Από 17 βαθμούς μέσα σε 1 λεπτό, το 1ο είχε πάει 27, το 2ο ήταν 17.4 και το 3ο 17.1. Στην αρχή νόμιζα πως είναι ελαττωματικοί οι κινέζικοι αισθητήρες, αλλά ρώτησα στο irc και εξήγησε ο elco πως αυτό γίνεται λόγω των φίλτρων. Το 1ο (το ταχύτερο) ήταν χωρίς φίλτρο (room sensor) το 2ο του ψυγείου και το 3ο της μπύρας (το πιο αργό).

Όταν άφησα τους αισθητήρες από το χέρι μου, ο ταχύτερος (room) άρχισε να πέφτει, ενώ οι άλλοι 2 συνέχιζαν να ανεβαίνουν...

Ουσιαστικά προκαλούν μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της πραγματικής θερμοκρασίας και έχω κάποιους ενδοιασμούς για το αν θα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα φίλτρα ή όχι. Ωστόσο δεν ξέρω ακριβώς τι κάνουν.

Κανονικά η θέση του αισθητήρα του ψυγείου δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Κι αυτό γιατί ο controller πρέπει να προσαρμόζεται, υπολογίζοντας το ρυθμό αλλαγής της θερμοκρασίας της μπύρας σε σχέση με αυτόν του ψυγείου. Ναι μεν, αν βάλεις τον αισθητήρα αλλού θα έχεις άλλες ρυθμίσεις, αλλά σαν αποτέλεσμα περιμένω να είναι το ίδιο.

Πάνο, ωραία ιδέα! Να βάλουμε τον κάδο να πετάει να ψάξει να βρει βέλτιστη θερμοκρασία στα στρωματα της ατμόσφαιρας.:)
« Τελευταία τροποποίηση: 26/01/2014, 14:20:17 από pelargos »

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 31/03/2014, 22:54:15 »
delomixal, έχεις εμπειρία από τα SSR;
Πήρα ένα δεύτερο απο ebay, μιας και είχα ήδη ένα (είχε έρθει μαζί με έναν PID controller) αλλά είναι ίδια (fostek 25).
Το καινουριο το είχα βαλει για θέρμανση, με μια λαμπα πυρακτώσεως.
Στην αρχή δούλευε, μέχρι που μια μέρα έδειχνε να είναι ανοιχτή για 3 ώρες+ και έπρεπε να ανεβάσει κατά 0.1 τη θερμοκρασία του γλέυκους.
Λεω θα κάηκε η λάμπα. Παω και κοιτάζω, αναβόσβηνε!
Η τάση από τo arduino σταθερή 4.9V, και η τάση στην έξοδο του ρελέ, 229V σταθερή επίσης. Η λάμπα όμως αναβοσβηνε και δούλευε κανονικα όταν την έβαζα σε πρίζα στον τοίχο.
Πάει στον κάδο το ρελε μάλλον ε;
Είναι τόσο αναξιόπιστα;
Σκεφτόμουν πως αν ειχε  χαλάσει το ρελέ του ψυγείου, θα είχα πάρει και το συμπιεστή στο χέρι με το άνοιξε κλείσε

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #22 στις: 01/04/2014, 09:05:32 »
Οχι φίλος τέτοια εμπειρία με SSR δεν είχα ποτέ.... Χρησιμοποιώ και γω σε διάφορες εφαρμογές( όχι όμως στο brewipi) αυτά τα fostek τα κινέζικά (λόγω κόστους) και τα προβλήματα μου περιορίζονται στο ρεύμα διαρροής  που έχουν στην έξοδο. Μάλιστα έχω εφαρμογή με 4 SSR (τρία φοστεκ και ένα άσχετο) οπου όλα παρουσιάζουν αυτή τη διαρροή εκτός απο ένα fostek. Δεν βγάζω άκρη.
Μου κάνει εντύπωση πάντως πώς αναβοσβήνει ή λάμπα με σταθερή έξοδο. Αν είναι όντως σταθερή στα 220 η έξοδος στο SSR μάλλον αλλού θα πρέπει να ψάξεις το πρόβλημα. δες το ντουι, τις ενώσεις επιστροφής και ουδετέρου κτλ...

Με το brewpi εγώ έχω άλλο θέμα.
Άλλαξα τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία του θαλάμου σε 40 βαθμούς  όπως επίσης και τη μέγιστη διαφορά της εξόδου του PID πάλι σε 40 σε μια προσπάθεια  να πετύχω καλύτερη απόκριση σε μεγάλες διαφορές. Και ενω λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα, το set point του ψυγείου παραμένει κολλημένο στους 40 ανεξαρτήτως θερμοκρασίας μπύρας και αυτή διατηρείται μεν γύρω από τη τιμή της με λίγο περισσότερη κυμάτωση. Επιπρόσθετα οταν αυτό εφαρμοστεί στο beer const. απλά δεν ζεσταίνει (το τελευταίο το δοκίμασα μόνο δυο φορές μπορεί να παίζει και τπτ άλλο). Νομίζω είναι bug του brewpi.
Επίσεις κάποιες φορές μετά απο rebοot στο rasp το script δείχνει ασταθές με μεγάλη κατανάλωση επεξεργαστικής ισχύος. με άλλο άλλο reboot επανέρχεται.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: 01/04/2014, 13:33:45 »
Το 220 το μέτρησα χωρίς φορτίο. Δε φταίει όμως η καλωδίωση κτλ. Χθες που έβαλα τα μπουκάλια που εμφιάλωσα μεσα στο θάλαμο για conditioning, συνδεσα το δευτερο ρελέ και η λάμπα δουλεύει κανονικά. Επίσης είχα συνδέσει και ένα σεσουάρ στο "χαλασμένο" fostek και δεν κουνιόταν καν.

Κι εγώ έχω παρατηρήσει κάποια τέτοια μικροκολλήματα στη συμπεριφορά του brewpi. Επίσης  ενώ η θερμοκρασία είναι κοντά στο setpoint πολλές φορές ταλαντώνεται γύρω από το setpoint ενεργοποιώντας ψύξη-θέρμανση, χωρίς λόγο.  Ακόμα και όταν είχα μειώσει στο μισό τις παραμέτρους.
Αυτό που σκέφτηκα είναι πως αλλάζει και η "ανάδευση" μέσα στον κάδο ανάλογα με το στάδιο της ζύμωσης. Στην αρχή που είναι ενεργή η μαγιά, η κατανομή θερμοκρασίας είναι ομοιόμορφη. Όσο πηγαίνει προς το τέλος αρχίζει και γινεται διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας, ανάλογα βέβαια και το setup που εχεις μεσα στο θάλαμο. Ωστόσο ο κώδικας θα έπρεπε να προσαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.
Π.χ. είχα μια μπύρα τις προάλλες που ήθελα να την ανεβάσω 4-5 βαθμούς. Άναβε το θερμαντικό στοιχείο, δούλευε για μισή ώρα και η θερμοκρασία ανέβαινε μετά από 2-3 ώρες και ξεύφευγε γύρω στο 0.5-0.8C. Τότε έμπαινε και η ψύξη στο παιχνίδι και γινόταν το ίδιο προς τα κάτω.
Όλο λεω να κατσω να ψάξω τον κώδικα που εχει γραφτεί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας για να καταλάβω πως ακριβώς δουλεύει. Για παράδειγμα δεν καταλαβαίνω γιατί έχει βάλει time filters στις θερμοκρασίες και γιατί έπρεπε να υπάρχουν; Για να βλέπουμε ωραίο το γράφημα;

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 10/04/2014, 22:40:15 »
To ρελέ τώρα δε δουλεύει καθόλου. Το άνοιξα κιόλας μπας και δω τίποτα καμένο αλλα ήταν ανέπαφο.
Δοκίμασα και μεγαλύτερη τάση στο "πρωτεύον" του αλλά δεν έγινε κάτι. Η
Παρήγγειλα, κανα 2 ακόμα να έχω.
Πάντως κάτι δεν πρέπει να δουλεύει σωστά.
Έβαλα στις 31/3 τα εμφιαλωμένα μπουκάλια μου στο θάλαμο και έβαλα το brewpi σε θερμοκρασία 20 κελσίου με τον αισθητήρα της "μπύρας" κάπου ανάμεσα στα μπουκάλια. Έπαιζε από 19.92 έως 20.20. Προχθές πήγα να τσεκάρω τα μπουκάλια και μάλλον άλλαξε κάπως η θέση του αισθητήρα. Τώρα παίζει από 19.94 έως 20.59... Θα έπρεπε να ανταποκρίνεται σε τέτοιες αλλαγές και όχι να μην τις καταλαβαίνει.
Χώρια που πέταξε και κάποια τιμή στο διάγραμμα, από τις 21-22 μαρτίου, ενώ το προφίλ το ξεκίνησα από τις 31 και μετά.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: 23/07/2014, 13:13:06 »
Να σε ρωτήσω κάτι delomixal, μήπως γνωρίζεις;
Έχω "πρόβλημα" με το raspberry. Το έχω ανεβάσει στο σαλόνι και το χρησιμοποιώ και ως media player στην τηλεόραση.

Ρεύμα παίρνω από το πολύμπριζο της τηλεόρασης. Εκεί έχω, τροφοδοτικό για το raspberry, τροφοδοτούμενο usb hub και με 5 μέτρα επέκταση φτάνω στο υπόγειο που υπάρχει τροφοδοτούμενο το arduino.
Όλα δουλεύουν κανονικά μέχρι να ανοίξω ή να κλείσω το παράθυρο που υπάρχει εκεί και τροφοδοτείται από την ίδια γραμμή. Νομίζω ο ηλεκτρολόγος είχε πάρει φάση για το μοτέρ από την ίδια πρίζα.
Πατάω το διακόπτη να ανοίξει ή να κλείσει το παράθυρο και μόλις φτάσει στο τέρμα του, υπάρχει κάποιος τερματοδιακόπτης λογικά, που κόβει το ρεύμα από το μοτέρ. Ε τότε είναι που τα παίζει το raspberry και παγώνει και θέλει restart.

Μπορώ να κάνω τίποτα άλλο πέρα από το να βάλω το raspberry σε άλλη πρίζα;

delomixal

• Full Member
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #26 στις: 23/07/2014, 14:06:22 »
Λογικά δεν έχει τερματικό το παράθυρο...  Όταν το σταματάς χειροκίνητα δηλαδή σε ενδιάμεση θέση έχεις πρόβλημα. Φαντάζομαι πως όχι.  Μπορείς να δοκιμάσεις άλλο τροφοδοτικό για το rpi η αν η τηλεόραση σου έχει USB για Hdd πάρε το pi από κει. Μόνο όμως αν γράφει ότι είναι για Hdd.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: 23/07/2014, 14:33:11 »
Όχι, ενδιάμεσα, αν το σταματήσω εγώ δηλαδή δεν έχω θέμα.
Γιατί αυτο;
Ναι η τηλεόραση έχει 2 usb και η μια γράφει hdd.
Θα δοκιμάσω, ευχαριστώ!

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: 24/07/2014, 15:24:57 »
Πάντως με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις για το pid, καταλαβαίνω και πότε τελειώνει η ζύμωση!
Όσο διαρκεί η ζύμωση, υπάρχει κίνηση μεσα στο υγρό και η κατανομή της θερμοκρασίας είναι ομοιόμορφη και η διαφορά από το setpoint 0.1 άντε 0.2.
Όταν τελειώσει η ζύμωση υπάρχει πολύ μεγαλύτερο lag και η θερμοκρασία αρχίζει την ταλάντωση γύρω από το set point, μέχρι και 0.5-0.6C.
Κάθε φορά, μετά από 5-6 ημέρες από το ρίξιμο της μαγιάς γίνεται το ίδιο πράγμα.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: 20/08/2014, 15:16:11 »
Τελικά έφταιγε το τροφοδοτικό του usb hub που είχα, μιας και το raspberry σαν media player δεν κολλούσε.
Αλλά κολούσαν όλα τα υπόλοιπα που ήταν πανω στο hub (wifi, σκληρός, brewpi). Μέτρησα την τάση και ήταν 1.8V χωρίς φορτίο. Τώρα έβαλα hub και rpi από το ίδιο τροφοδοτικό (βγάζει 3Α στα 5V) και είμαι οκ.
Απορώ πως δούλευε!!