Αποστολέας Θέμα: Βrewpi  (Αναγνώστηκε 13578 φορές)

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Βrewpi
« Απάντηση #30 στις: 15/01/2016, 20:13:27 »
Να ανεβάσω και καμια φωτογραφία από το θάλαμό μου.

Υπόψιν είναι λίγο χύμα η εγκατάσταση. Καλώδια δεξιά αριστερά κτλ.
Κάποια στιγμή πρέπει να βάλω τα ηλεκτρονικά και τα καλώδια τροφοδοσίας σε κουτί, να ανοίξω τρύπες στο ψυγείο και να περασω τους αισθητήρες μεσα απο εκεί κτλ. Το brewpi ανοιγοκλείνει την τροφοδοσία του ψυγείου για ψύξη και μιας λάμπας που έχω βάλει για θέρμανση. Ηλεκτρολογικά δεν το έχω πειράξει, και έχω τον εσωτερικό θερμοστάτη του στο τέρμα.

Το ψυγείο είναι αρκετά παλιό και έχει πολλές σκουριές κτλ, αλλά δουλεύει μια χαρά.
Έχω αφαιρέσει την πόρτα της κατάψυξης για να κατεβαίνει η ψύξη προς τα κάτω. Παλιότερα είχα και ανεμιστηράκι μεσα στο χώρο της κατάψυξης αλλά νομίζω προκαλούσε πρόβλημα αντί να βοηθάει.

Τον αισθητήρα του κάδου τον έχω βάλει κάνοντας μια τρύπα στο καπάκι και βάζοντας ένα στυπιοθλίπτη ηλεκτρολογικό, που βάζω και βγαζω καθε φορά για καθαρισμό και απολύμανση. Εφαρμόζει μια χαρά. Το δεύτερο καλώδιο είναι ο αισθητήρας της θερμοκρασίας του χώρου του ψυγείου που είναι απαραίτητος. Παλιότερα είχα κι έναν τρίτο, εξωτερικό, εκτός ψυγείου, ο οποίος δε χρειάζεται.

Ο κάδος κάθεται πάνω στο μεταλλικό συρτάρι για λαχανικά που είχε το ψυγείο. Το έχω γυρίσει ανάποδα, και από κάτω έχω βάλει μια λάμπα πυρακτώσεως που ζεσταίνει το συρτάρι. Κανονικά θα έπρεπε να μπει κάτι σε χαμηλή τάση γιατί είναι και ψιλοεπικύνδυνο. Ευτυχώς υγρασίες δεν έχει, πέρα από τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οπου και μουχλιάζει όλο το ψυγείο εσωτερικά. Όσο δεν πληγωθεί κάποιο καλώδιο νομίζω θα είμαι εντάξει.

Να και το web interface της τωρινής ζύμωσης:

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: 15/01/2016, 20:22:50 »
Ερώτηση...Το δουλεύεις με αισθητήρα onewire Ds18b20 σε παίδεψε στο στήσιμο των πακέτων και του server με τους καινούργιους kernel ?

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: 15/01/2016, 22:07:23 »
Ναι δυο ds18b20 εχω συνδεδεμενους.
Με τον kernel δεν ειχα ποτε θεμα.
Με τα πακετα ειχα μια σχετική διαδικασια μιας και ήθελα το raspberry και για αλλες δουλειες.  Έβαλα αλλη διανομη απο αυτη που προτεινουν οι οδηγιες οποτε εφτιαξα δικο μου πακέτο. Δεν ειναι κατι φοβερό ομως.

hermes79

• Sr. Member
  • Ερμής
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: 16/01/2016, 03:35:56 »
Μπράβο Δημήτρη πολύ μπάνικος ο εξοπλισμός σου  O0

warlordfff

• Newbie
  • *
  • No guts-No glory
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: 16/01/2016, 11:40:18 »
Καλημέρα
παιδια ξερει κανεις αν αντι για Raspberry Pi μπορώ να χρησιμοποιήσω Banana Pi?
Έχω ένα που κάθετε και έχω και κατι Arduino που κάθοντε οπότε...
Έχω ακόμα αρκετες ερωτησεις αλλά θέλω πρώτα να το μελετήσω για να δω τι θα βρω από μόνος μου και θα επανέλθω  >:D

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: 16/01/2016, 12:01:50 »
Θεωρητικά αν μπορεί να φορτώνει raspbian και αντιστοιχούν τα gpio pins δεν βλέπω το λόγο να μην παίζει. Arduino ψάξε λίγο το openardbir

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: 16/01/2016, 12:15:47 »
Δε χρειάζονται τα gpio pins του raspberry pi/banana pi Νίκο. Mόνο μια σύνδεση usb για το arduino.
Γενικά το raspberry pi στο brewpi μπορεί να αντικατασταθεί με οτιδήποτε τρέχει linux και έχει θύρα usb, ακόμα και υπολογιστής για παράδειγμα.

delomixal

• Full Member
  • BrewForFun - DrinkForJoy
    • Προφίλ
    • Gr!Breeze
« Απάντηση #37 στις: 16/01/2016, 18:37:19 »
Με κινέζικο UNO είχα θέματα.... με leonardo (original κλώνο) πάιζει σφαίρα πάνω απο χρόνο.
Αν το αφήνεις σε loging για πολλές μέρες ( 2 βρασίες και πάνω) δεν πολύ γουστάρει ο server....

pelergos με θέρμανση τι κάνεις? εκέι στις 14/01 τι έπαιξε?

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: 16/01/2016, 18:47:07 »
Για θέρμανση έχω μια λάμπα πυρακτώσεως.
Μέχρι τις 14/01 είχα τις τιμές p,i,d στο μισό του default τους, όπως είχα διαβάσει κάπου στο forum.
Γιατί με τις κανονικές τιμές είχα σταθερή θερμοκρασία, αλλά  είχε μια ταλάντωση ανάμεσα σε λειτουργία ψύξης και θέρμανσης.
Όμως με τις μισές τιμές δεν έπιανα το set point (18.8 αντί για 18.0). Έτσι τις έβαλα πάλι στο κανονικό και έγινε αυτό το σκαλοπάτι που βλέπεις.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: 16/01/2016, 19:05:46 »
Δε χρειάζονται τα gpio pins του raspberry pi/banana pi Νίκο. Mόνο μια σύνδεση usb για το arduino.
Γενικά το raspberry pi στο brewpi μπορεί να αντικατασταθεί με οτιδήποτε τρέχει linux και έχει θύρα usb, ακόμα και υπολογιστής για παράδειγμα.
Α! Τώρα κατάλαβα στην ουσία με το ρας ελέγχεις το αρντουινο...
Δεν γίνεται ποιο εύκολα ?Έχω δει την εφαρμογή Strange brew elsinore που μέσω gpio μόνο μπορείς να ελέγχεις και αισθητήρες και ρελεδες οπότε δεν χρειάζεται το arduino. Γιαυτό ρώτησα γιατί κάπου διάβασα ότι είχε θέμα με τους καινούργιους kernel και το onewire πρωτόκολλο. Αλήθεια περισσεύει σε κανένα ένα ds για να κάνω καμιά δοκιμή το ρας δεν με ενδιαφέρει να έχει καλώδιο η κυαθιο. Ξέρει αν έχει κανείς ο Φανος στο κέντρο ?

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: 16/01/2016, 19:13:40 »
Στο brewpi o συνδυασμός των arduino με raspberry έγινε για λόγους σταθερότητας αλλά και δυνατοτήτων απ'όσο διάβαζα.
Για παράδειγμα το raspberry μπορεί να κολλήσει λόγω λογισμικού, να χαλάσει η κάρτα του κτλ.
Έχοντας όμως το arduino με το firmware περασμένο, η θερμοκρασία ελέγχεται ό,τι και να γίνει. Είναι πιο δύσκολο να πάει κάτι στραβά.
Έχω παραγγείλει από Κίνα 3 αισθητήρες για ένα άλλο πρότζεκτ. Θα σου στείλω το ένα αν θες και όταν έρθουν.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: 17/01/2016, 09:58:08 »
Στο brewpi o συνδυασμός των arduino με raspberry έγινε για λόγους σταθερότητας αλλά και δυνατοτήτων απ'όσο διάβαζα.
Για παράδειγμα το raspberry μπορεί να κολλήσει λόγω λογισμικού, να χαλάσει η κάρτα του κτλ.
Έχοντας όμως το arduino με το firmware περασμένο, η θερμοκρασία ελέγχεται ό,τι και να γίνει. Είναι πιο δύσκολο να πάει κάτι στραβά.
Έχω παραγγείλει από Κίνα 3 αισθητήρες για ένα άλλο πρότζεκτ. Θα σου στείλω το ένα αν θες και όταν έρθουν.
Ευχαριστώ θα το ψάξω και εγώ εδώ μήπως βρω σκέτο τον αισθητήρα και αν τον έχουν καλή τιμή θα ενημερώσω να έχουμε και εδώ πηγή γιατί οι τύποι εδώ με τέτοια τα πουλάνε όσο θέλουν.

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #42 στις: 17/01/2016, 11:03:09 »
Το skroutz εμφανίζει μερικά αποτελέσματα. Πάντως αν χρειαστείς μου λες να σου στείλω.
Να πω πως το brewpi στη μορφή που το έχω εγώ κι ο delomixal, δηλαδή αισθητήρες+arduino+πλακέτα του elco+raspberry δεν υπάρχει πλέον. Η πλακετίτσα τουλάχιστον που πουλούσε ο elco στο site. Τα έχει αντικαταστήσει όλα αυτά με μια συσκευή που τη λέει brewpi spark και μπορεί να συνδεθεί και με web server (π.χ. raspberry) για data logging.
https://store.brewpi.com/temperature-control/brewpi-spark-v2
Ναι μεν ειναι πιο δυνατό με περισσότερες δυνατότητες (το χρησιμοποιεις και για mashing) αλλά είναι και πιο ακριβό.
Ενδιαφέρον φαίνεται και το openardbir για το mashing.

Nik

• Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: 17/01/2016, 18:34:47 »
Το skroutz εμφανίζει μερικά αποτελέσματα. Πάντως αν χρειαστείς μου λες να σου στείλω.
Να πω πως το brewpi στη μορφή που το έχω εγώ κι ο delomixal, δηλαδή αισθητήρες+arduino+πλακέτα του elco+raspberry δεν υπάρχει πλέον. Η πλακετίτσα τουλάχιστον που πουλούσε ο elco στο site. Τα έχει αντικαταστήσει όλα αυτά με μια συσκευή που τη λέει brewpi spark και μπορεί να συνδεθεί και με web server (π.χ. raspberry) για data logging.
https://store.brewpi.com/temperature-control/brewpi-spark-v2
Ναι μεν ειναι πιο δυνατό με περισσότερες δυνατότητες (το χρησιμοποιεις και για mashing) αλλά είναι και πιο ακριβό.
Ενδιαφέρον φαίνεται και το openardbir για το mashing.
Οχι μωρε σιγα μην σε βαλω σε κοπο θα την βρω την ακρη μου .Δεν εχω κατι κατα νου απλα εχω το ρας και κανει το media player και ελεγα καποια στιγμη να δω πως δουλευουν τετοιου τυπου αυτοματισμοι εμπειρικα και προγραματιστικα δηλαδη.
Το openardbir ειναι ωραια φαση και τωρα λενε οι τυποι που το τρεχουν οτι θα φτιαξουν μια version για ζυμωση ,ορεξη και χρονος και χρημα να υπαρχει ολα γινονται...

pelargos

• Hero Member
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: 21/04/2016, 09:44:45 »
Επιτέλους, μετά από 2 χρόνια, έκανα τρύπες στην αριστερή πλευρά του ψυγείου, για να περάσουν τα καλώδια των αισθητήρων θερμοκρασίας και του θερμαντικού στοιχείου που είναι μια λάμπα πυρακτώσεως.

Το χείλος της λεκάνης του ψυγείου, πάνω στην οποία βάζω τον κάδο με τη μπύρα, ακουμπά πάνω στο καλώδιο του ρεύματος της λάμπας (220V). Για να μην υπάρχει θέμα τραυματισμού του, με πιθανή διαρροή ρεύματος, σήκωσα τη λεκάνη βάζοντας 4 κομματάκια ξύλο στις 4 γωνίες.

Πιστεύετε πως το φως αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μπύρα;