Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - pelargos

Σελίδες: [1] 2 3 ... 71
1
Ναι, στο ίδιο ποτήρι, η γεύση από το μικρό μπουκάλι είναι καλύτερη. Υπάρει περισσότερο άρωμα λυκίσκου και πιο καθαρό/έντονο.

Αρχικά έλεγα πως επειδή το μπουκάλι είναι μικρότερο, ίσως παίρνει λιγότερο χρόνο για να γίνει ενανθράκωση και να καθαρίσει, να κάτσουν όλα τα προϊόντα της ζύμωσης. Αλλά είναι σχεδόν 3 μήνες τώρα από την εμφιάλωση.

2
Χαθήκαμε!

Πριν από μερικούς μήνες είχα φτιάξει μια APA. Εμφιάλωσα σε 330 και 500m μπουκάλια. Αυτό που παρατηρώ, και ο λόγος για το θέμα εδώ, είναι πως η μπύρα στα 500ml είναι διαφορετική σε γεύση σε σχέση με αυτή που έχει εμφιαλωθεί σε μπουκάλια 330ml. Η γεύση από τα μεγάλα μπουκάλια είναι πολύ μπερδεμένη θα έλεγα, και με λιγότερο άρωμα λυκίσκου σε σχέση με τα 330ml. Δεν είναι σε 1-2 μπουκάλια, να πεις πως κάτι έγινε στην εμφιάλωση ή στον καθαρισμό κτλ. Είναι γενική η εικόνα. Εμφιαλώνω όπως πάντα, ρίχνοντας σάκχαρα στον δεύτερο κάδο και ανακατεύοντας ελαφρά για να υπάρχει ομοιογένεια στη μπύρα.

Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου ή όχι, αλλά νομίζω το έχω παρατηρήσει και παλιότερα, χωρίς να ειχα δωσει μεγάλη σημασία.
 
Έχετε κανένα σχόλιο; Συφμωνείτε, διαφωνείτε κτλ;

3
Γενικά θέματα / Απ: Slow sparging
« στις: 06/06/2020, 09:35:05 »
Θεωρώ πως δεν θα πάρεις περισσότερα μη ζυμώσιμα σάκχαρα.
Η αναλογία ζυμωσιμων προς μη ζυμωσιμων εξαρτάται από παράγοντες όπως τα υλικά που βάζεις, τη θερμοκρασία του mashing και από τη μαγιά. Αυτοι οι παράγοντες δεν εξαρτώνται από την ταχύτητα του sparging.
Απλά μπορεί να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα, εάν υποθέσουμε πως το πιο αργό sparging δίνει την ευκαιρία στα σάκχαρα να "ξεκολλήσουν" από τη βύνη και να περασουν στο νερό. Αλλά δε νομίζω πως παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.

Πάντως δε θα πάρεις περισσότερα αζύμωτα.

4
Kit Brewing / Απ: Διαρροή από βρυσάκι
« στις: 02/05/2020, 09:54:17 »
Έχεις βάλει την ελαστική ροδέλα/φλάτζα από μέσα ή απ'έξω; Απ'έξω μπαίνει.
Δες μήπως μπορείς να το βιδώσεις απ'εξω και σταματήσει

Λογικά φαντάζομαι θα σταματήσει να βγάζει καποια στιγμή.
Τώρα για θέμα μόλυνσης δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο πάντως να υπάρχει ανοιχτή γραμμή περιβάλλοντος και ζύμωσης. Μπορεί να μη συμβεί και τίποτα βέβαια


5
Μαγιά / Απ: Starter lager
« στις: 10/04/2020, 17:19:40 »
Εαν θυμάμαι καλά, προτείνεται να κρατηθεί σε ίδια θερμοκρασία με αυτή του γλεύκους όταν θα τα αναμίξεις.
Πάει καιρός βέβαια που έχω φτιάξει κάποιο starter οπότε μπορεί να μη θυμάμαι και καλά.

6
Ναι, όντως. Έχεις δίκιο.

7
Δεν υπάρχει θέμα στεναχώριας :)
Ενννοείται πως τα λίτρα και ο εξοπλισμός είναι ο ίδιος.

Σκεφτόμουν μήπως κρατώντας το BU:GU ίδιο υπάρχει κάποια αναλογία που θα διατηρήσει τα γευστικά χαρακτηριστικά ίδια. Ουσιαστικά είναι εν μέρη αυτό που είπες κι εσύ, το να ανεβάσεις τα ποσοστά των ποσοτήτων.
 
Από την άλλη σκέφτομαι πως η πικράδα σε IBUs θα έπρεπε να είναι ίδια ανεξάρτητα από την αρχική πυκνότητα. Άρα δε χρειάζεται να ανεβάσω IBUs. Αλλά ναι, μάλλον είναι πολύ θεωρητικά όλα αυτά.

Όπως και να'χει ευχαριστώ για την απάντηση.

8
Το ερώτημά μου είναι κάπως θεωρητικό. Αφορά στο πως κάνουμε scaling μιας συνταγής.

Για παράδειγμα, έστω πως έχω μια συνταγή με:

  • Βύνη Βάσης:1:90%
  • Βύνη 2:03%
  • Βύνη 3:03%
  • Βύνη 4:04%
και λυκίσκο
  • 60' AA1% x1 g
  • 20' AA2% x2 g
  • 10' AA3% x3 g
  • 0' AA4% x4 g
  • 0' AA5% x5 g
  • 0' AA6% x6 g
με OG: 1.050 και 35 IBUs

Εάν θέλω να κάνω πιο έντονη τη γεύση/αλκοόλ που δίνει η συνταγή αυτή (π.χ. 1.070) αλλά και να διατηρήσω την ισορροπία της συνταγής σε σχέση με το λυκίσκο. Να
Οκ με τις βύνες υπολογίζεται εύκολα η ποσότητα για να φτάσω την πυκνότητα που θέλω.

Με τους λυκίσκους τι κάνω;
Ανεβάζω τα IBUs ή τα κρατάω το ίδιο; Αν ανεβάζω πικράδα πόσο; 
Αυτό θα ήταν εύκολο, για τους λυκίσκους 1-3, που δίνουν IBU. Με το άρωμα τι γίνεται; Πως υπολογίζω τις ποσότητες;

9
Πρώτη απόπειρα  και γνωριμία στο κόσμο της σπιτικής μπύρας :laugh: :laugh:
 πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα να ξεκινήσω με αυτό το κιτ Mangrove Jack’s American Pale Ale (dry hopped)   ?
Καλή χρονιά και καλές μπύρες!
Καλή ιδέα ειναι να ξεκινήσεις με αυτό και να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα.
Εάν μπορείς προσπάθησε να την αφήσεις 1 μήνα, από τη στιγμή που θα εμφιαλώσεις. Ξέρω στην αρχή ειναι δύσκολο αλλά αξίζει.
Εννοείται πως όσο περιμένεις φτιάχνεις άλλες, να υπάρχει ροή
Καλή αρχή!

10
Γενικά θέματα / Απ: Καλή χρονιά
« στις: 01/01/2020, 12:00:39 »
Καλή χρονιά κι από εμένα.
Ευχές για καλές παρτίδες και υγεία!

11
Νέα μέλη / Απ: Καλως σας βρηκα!!!
« στις: 26/07/2019, 18:18:27 »
Καλώστον!

12
Νέα μέλη / Απ: Καλησπέρα!
« στις: 07/06/2019, 11:17:07 »
Γεια σου Θάνο. Με το καλό να ξεκινήσεις και τη BIAB τεχνική. Τι στυλ μπύρας προτιμάς περισσότερο να πίνεις;

13
All Grain Brewing / Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« στις: 31/05/2019, 13:13:19 »
Ναι, νομίζω μπορείς.

14
All Grain Brewing / Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« στις: 31/05/2019, 08:36:31 »
Ας υποθέσουμε πως θες να φτιάξεις μια συνταγή με τελική πυκνότητα 1.050 και 90' βρασμού.

  • Ξεκινάς με όριο τον όγκο του mashing τα 17 λίτρα (ίσως λιγότερο). Δηλαδή 2.0kg βύνης και 15.6l νερού για full volume Biab. Αυτό σημαίνει πως βάζοντας νερό και βύνη φτάνεις οριακά στα 17 λίτρα της κατσαρόλας σου.
  • Κάνεις mashing, αφαιρείς τη βύνη και πέφτεις στα 14.4l γλεύκους προς βρασμό.
  • Βράζοντας για 90' και υποθέτοντας εξάτμιση 3l/h έχεις συνολικά εξάτμιση 4.50 λίτρα. Άρα το γλεύκος μειώνεται κάπου στα 9.50-10.0 λίτρα γλεύκους.
  • Τέλος έχεις κάποια απώλεια από τη μεταφορά στον κάδο ζύμωσης. Έστω πως είναι 2 λίτρα. Πέφτεις στα 7.50 λίτρα
  • Θα κάνεις τη ζύμωση και θα έχεις κι από εκεί μια ποσότητα που δε θα εμφιαλωθεί. Άρα πας στην τελική ποσότητα εμφιάλωσης στα 6 λίτρα.

Βέβαια όλα αυτά είναι για full volume biab. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως το να προσθέσεις εκχύλισμα βύνης και επιπλέον νερό ώστε να ανέβεις σε ποσότητες και πυκνότητα.

Το κατά πόσο σε συμφέρει εξαρτάται από εσένα. Αν όμως συνεχίσεις να φτιάχνεις μπύρα και πας σε μεγαλύτερο εξοπλισμό, σκέψου πως τα χρήματα που θα δώσεις τώρα θα πάνε χαμένα.

Δες κι αυτό αν δεν το έχεις διαβάσει, αλλά και διάφορα άλλα θέματα στο forum σχετικά με όγκους εξοπλισμού.
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,1899.0.html

15
Νέα μέλη / Απ: Νέος φιλος
« στις: 16/05/2019, 20:15:28 »
Καλώστον τον Παναγιώτη.
Καλές μπύρες εύχομαι

Σελίδες: [1] 2 3 ... 71