Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - araxtos

Σελίδες: [1]
1
Καλησπέρα στους επίδοξους ζυθοποιούς με τις μεθόδους MX και PM  :)
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα δύο βασικά σκεύη που χρησιμοποιώ στις τελευταίες συνταγές που με έχουν βολέψει και το κόστος τους ήταν τόσο φτηνό, που δεν το σκέφτεσαι καν για να αρχίσεις την υλοποίηση συνταγών στον περιπετειώδη κόσμο των MX και PM.

Ψάχνωντας για μια φτηνή κατσαρόλα, βρήκα μια ανοξείδωτη των 21L με διάμετρο στα 30 εκατοστά και με καπάκι, στην τιμή των 26 ευρώ!!! Η κατσαρόλα είναι τούρκικης κατασκευής και την βρήκα σε online μαγαζί για ζυθοποιούς στην Βουλγαρία. Στέλνει Ελλάδα με πολύ φτηνά μεταφορικά (για Θεσσαλονίκη με κούριερ μου στοίχισε 10 ευρώ. Τόσα μου ζήταγαν ελληνικά μαγαζιά για αποστολή μιας ανοξείδωτης κατσαρόλας παρομοίων διαστάσεων και φυσικά παρήγγειλα κι άλλα καλούδια ζυθοποίησης από το μαγαζί στην Βουλγαρία). Εντάξει η κατσαρόλα είναι λεπτή 0.8mm και δεν έχει ενισχυμένο πάτο, αλλά με λίγο προσοχή στο ανακάτεμα για να μην κολλάνε ειδικά οι ΜΧ συνταγές, δεν είχα μέχρι στιγμής πρόβλημα. Επίσης η διάστασή της είναι τέλεια για οικιακή κουζίνα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος χώρος για παρασκευή μπύρας. Την έχω δοκιμάσει σε μια οικιακή κουζίνα γκαζιού που έχω και με απλή μπουκάλα γκαζιού, αλλά και με προπάνιο και κάνει μια χαρά rolling boil και στις δύο περιπτώσεις (με ειδικό ρυθμιστή προπανίου φυσικά). Και ο όγκος της δεν είναι άσχημος. Βγάζω άνετα συνταγές με 13 λίτρα βρασίματος + άλλα 3-4 λίτρα late addition ΜΧ και άλλα συστατικά ανάλογα την συνταγή. Γενικά 15-16 λίτρα βρασίματος είναι εφικτά, αν και λίγο οριακά, πιστεύω.

https://flic.kr/p/29A6cYw

Για τις συνταγές PM, χρησιμοποιώ ένα μικρό θερμός νερού των 7.5 λίτρων, από το σούπερ μάρκετ. Το κόστος του ήταν 13 ευρώ. Του έβγαλα το πλαστικό βρυσάκι του, έβαλα μια παλιά βρύση για πλυντήριο που είχα :P και στο εσωτερικό του, για φιλτράρισμα, χρησιμοποίησα το εξωτερικό περίβλημα από απλό σωλήνα νεροχύτη, το οποίο είναι ανοξείδωτο και πολύ φτηνό. Δες και φωτογραφίες για λεπτομέρειες. Ο όγκος του είναι μικρός, αλλά για συνταγές με μέχρι 1.5 κιλά βύνη είναι μια χαρά. Κρατάει την θερμοκρασία σε εξαιρετικά επίπεδα (δε χάνει πάνω από 1-2 βαθμούς) και στο τελευταίο batch sparge mashing που έκανα έδωσε 70% απόδοση. Όχι και άσχημα.

https://flic.kr/p/NxZxzo
https://flic.kr/p/NxZxNj
https://flic.kr/p/29A6cAN

Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν κάποιους που το σκέφτονται ή τώρα μπαίνουν στον χώρο του MX και PM.

Καλα βρασίματα και καλές μπύρες  ^-^

2
Την κάνει εισαγωγή μια Σκοπιανή εταιρεία (Vitalia) ειδών υγιεινής διατροφής από Ινδία. Δεν λέει κάτι άλλο απάνω η συσκευασία. Θα κοιτάξω και στο ίντερνετ για περισσότερες πληροφορίες. Πάντως όπως και να'χει στην πράξη θα δείξει. Θα την τεστάρω, φτιάχνωντας 2 test batches όπως προτείνεις.

3
@Brewmaster Η κουζίνα γκαζιού που έχω μάλλον δεν θα κάνει γιατί έχει κόφτη στην ένταση της φωτιάς. Αν χρησιμοποιήσω όμως μια "επαγγελματική" εστία, όπως την λένε (η γνωστή καφέ εστία με δύο μάτια) που έχω και της κοτσάρω απάνω το προπάνιο, νομίζω ότι θα είναι εντάξει για 30 λίτρα κατσαρόλα.

@Kostacula Καλώς σε βρίσκω στην φωτεινή πλευρά. :D Μετά από τόσα τσίπουρα, έχω πεθυμήσει και γω, μια καλή, σπιτική μπυρίτσα  ;)

4
Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
Λόγω budget και τωρινού setup στην κουζίνα μου θα προτιμήσω μια 20L-30L. Όταν κάποτε με το καλό πάω για AG, θα αγοράσω μεγαλύτερη και θα χρησιμοποιώ την μικρή για να δοκιμάζω συνταγές σε μικρά test batches και σε άλλα οικογενειακά projects (σαπούνια, μαρμελάδες). Χαμένη δεν θα πάει.

5
Απο ποιότητα δεν ξέρω τι λέει, αλλά από τιμή είναι σύνηθες στα Σκόπια τα περισσότερα προϊόντα να έχουν σχεδόν την μισή τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά. Είναι βύνη κριθαριού. Άλλα χαρακτηριστικά (εκτός από τα κλασσικά διατροφικά: πρωτεϊνες, βιταμίνες κλπ.) δεν έχει αφού είναι για χρήση οικιακή/ζαχαροπλαστική. Στο σούπερ μάρκετ την βρήκα.

6
Καλημέρα σε όλους!
Μετά από χρόνια lurking στο forum, είπα να συστηθώ κανονικά  :P.
Λέγομαι Θεόφιλος, βρίσκομαι στα βόρεια, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και πριν μερικά χρόνια είχα φτιάξει μερικά κιτάκια για πειραματισμό και μπυροποσία με φίλους και γνωστούς  :D
Τώρα με ξαναχτύπησε το μικρόβιο της ζυθοποιίας και σκέφτομαι να προσπαθήσω κάποιες συνταγές MX/PM. Ψάχνω μεταχειρισμένο εξοπλισμό, κυρίως μια κατσαρόλα inox 20L-30L, έναν σωλήνα ψύξης (inox ή χαλκινο) και μια εστία προπανίου. Όποιος ξέρει να πωλείται τίποτα από αυτά, θα με βοηθούσε πολύ.

7
Καλημέρα!
Ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την διατροφική LME αρτοποιίας για την παρασκευή μπύρας. Βρίσκω μια πολύ φτηνή στα Σκόπια (κοντά στα 3,5 ευρώ το κιλό).
Αν ναι, σε ποιά στάνταρτ LME θα αντιστοιχούσε; Το χρώμα της είναι αρκετά σκούρο όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

8
Εξοπλισμός / Απ: Βάση δεδομένων Brewmate
« στις: 11/01/2018, 12:53:49 »
Καλημέρα σε όλους!
Απλώς να αναφέρω ότι για όποιον χρησιμοποιεί Linux, υπάρχει και η δυνατότητα να εγκατασταθεί το καινούργιο πρόγραμμα Brewers Friend (πλέον) σε VirtualBox που έχουν εγκατασταθεί Windows. Είχα εγκαταστήσει παλιότερα στο VirtualBox, μια έκδοση Windows XP και η εγκατάσταση του τελευταίου Brewers Friend v1.41 εκεί, μαζί με το .NET που χρειάζεται, έγινε απρόσκοπτα και χωρίς κανένα θέμα. Το πρόγραμμα τρέχει κανονικά (απλώς πρέπει να τρέχεις το VirtualBox κάθε φορά που θες να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα) και επίσης χρησιμοποίησα το xml αρχείο αυτού του νήματος για να αλλάξω την βάση δεδομένων και αυτό δουλεύει μια χαρά.

Να ρωτήσω: Μήπως υπάρχει και πιο ανανεωμένη έκδοση αυτού του xml, αφού έχουν περάσει ήδη κάποια χρόνια από το αρχικό;

Σελίδες: [1]