Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - JOHN_BEER

Σελίδες: [1] 2
1
Extract & Partial Mash / Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« στις: 20/05/2015, 17:16:35 »
έχεις κάνει ένα μικρό λάθος. Σε όλα τα online υπολογιστήρια αντί για κόμμα βάζε τελεία. εσύ υπολόγισες 10,5 λίτρα και σου έβγαλε τιμή για 10 (το υπολογιστήρι αγνόησε το ,5). Αν βάλεις 10.5 θα σου βγάλει 93.9 γραμμάρια δεξτρόζη αντί για 89.5

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το δοκίμασα και όντως ''αγνοεί'' το ,5 και δουλεύει με τελεία. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά..... ;) ;)!!!

1000 ευχαριστώ

2
Extract & Partial Mash / Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« στις: 19/05/2015, 16:20:54 »
Σορρυ για την καθυστερηση αλλα με πετυχες στη μετακομιση ...
Το υπολογισα στα 3.3 αλλα μου βγηκε πολυ αφρωδης. Το ανθρακικο ηταν πολυ και ο αφρος αν δεν σερβιρες προσεκτικα ηταν το μισο ποτηρι ...
Βεβαια  εβαλα σχεδον αποκλειστικα σταρενια βυνη (εκχυλισμα) , συνηθως μπαινει και κριθαρι, η wheat οπως ειπαν και πιο πανω "τσιμπαει" λιγο.

Καλησπέρα Kerk,
το wheat dme δεν είναι 100% σιτάρι. Ανάλογα με την εταιρία έχει αρκετό ποσοστό κριθάρι. Περίπου 30-40%.

Σχετικά με το CO2 τα μικρά batch είναι πολύ πιο επικίνδυνα για λάθη. Για παράδειγμα, αν τα 8 λίτρα που λες εσύ οτι εμφιάλωσες, τελικά ήταν 7.5 ή 8.5, κατευθείαν τα 90 γραμμάρια ζάχαρης μπορούν να σου δώσουν απο 3.3 μέχρι 3.7 βαθμούς CO2. Επίσης παίζει ρόλο και η θερμοκρασία και το calculator που χρησιμοποιείς. Αν δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικά θα δεις μικρές αποκλίσεις οι οποίες στα 20-23 λίτρα batch δεν παίζουν ρόλο αλλά στα 8 λίτρα είναι πολύ σημαντικές.

έχω κάνει 2 split batch (συνολικά 4 μινι batch) και το συμπέρασμα είναι οτι είναι εξαιρετικά για δοκιμές στην γεύση αλλά στο carbonation θέλουν ιδιαίτερη ακρίβεια και στα λιτρα και στην ζυγαριά! Γενικά στα μικρά batch θα πρότεινα συντηρητικό carbonation σε "μεσαίες" τιμές για το είδος της μπίρας.

Με αφορμή τα όσα ανέφερες και μιας και έχω 1 μικρό batch weiss των 10,5 λίτρων για εμφιάλωση, θα είμαι οκ αν κάνω υπολογισμούς με 3 όγκους ??
Και για τον λόγο του αληθές, το calculator στο kotmf.com/ μου βγάζει για τα 10,5 λίτρα 89.5 γραμμάρια δεξτρόζη.
Ο υπολογισμός έγινε με 3 όγκους και θερμοκρασία γλεύκους 24oC.

Μια χαρά δεν θα είμαι ??

3
Extract & Partial Mash / Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« στις: 19/05/2015, 10:30:29 »
Άρα αν την έκανες ξανά θα υπολόγιζες στους 3 όγκους??
Από γεύση - σώμα και αρώματα πως ήταν ??

Ρωτάω, γιατί έχω φτιάξει μια παραπλήσια...και την έχω στο 2ο κάδο έτοιμη για εμφιάλωση!

4
Extract & Partial Mash / Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« στις: 12/05/2015, 09:47:12 »
Τελικά πως βγήκε το μπυράκι σου ?? Με πόσους όγκους C02 το υπολόγισες 3,3 ή 3 ??

5
Άτιμη μαγιά τι σου έκανα ??  >:( >:(

Δεν έχω και άλλη επιλογή. Σε 5 -10 μέρες θα την βάλω στο ψυγείο μετά από 1,5 μήνα για ενανθράκωση. Θα την αφήσω έπειτα άλλον 1,5 μήνα και θα δοκιμάσω. Σύνολο δηλαδή 3 μήνες. Θα πρέπει να έχει στρώσει. Αλλιώς....  :'( :'(

6
Έχω και τα 2 ταπωτικά, το κόκκινο του κιτ και 1 επιτραπέζιο. Επειδή το επιτραπέζιο είναι πιο εύχρηστο και πιο καλό στο κλείσιμο, χρησιμοποιώ αυτό.
Μπουκάλια είχα χρησιμοποιημένα δικά μου από μπύρα εμπορίου τα οποία τα έπλυνα καλά και αποστείρωσα με ΟΧΙ.

Παίζει να έχω τσιμπήσει κάποια μόλυνση ??

Εν τω μεταξύ τα έχω εκτός ψυγείου 1 μήνα και 4-5 μέρες. Να μην τα βάλω σε ψυγείο ακόμα ?? Οτι ενανθράκωση ήταν να κάνουν, δεν θα την έχουν κάνει ?? Στον πάτο βλέπω έχουν όλα ίζημα. Άρα ζύμωσαν μια χαρά..

7
Θα βρω άλλο χώρο που πιθανών να έχει τις ζεστές μέρες 23-24 βαθμούς max.
Αν όχι, με κόβω να βάζω πετσέτες βρεγμένες και τέτοια. Μάλλον για αυτό σε ένα batch που έχω στους 25 βαθμούς θερμοκρασία κάδου, σταμάτησαν οι μπουρμπουλήθρες σε 2 μέρες. Πρέπει να είχε βίαιη ζύμωση..λόγω υψηλής θερμοκρασίας

Το ότι μπορώ να βγάλω αντίστοιχη της Βεργίνα, με καλύπτει απόλυτα.

Όσο για PM & τέτοια, είναι τα επόμενα..βήματα που θα κάνω.

Άρα θα βρω χώρο και βουρ για συνταγή

8
Ουσιαστικά, είναι σχετικά εύκολο να βγάλω κλώνο της Βεργίνα για παράδειγμα από ότι καταλαβαίνω.
Αυτό είναι πολύ καλό..
Όσο για τα παραπάνω που μπορώ να κάνω με την 25άρα μαρμίτα, θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς..

Τώρα, με τις θερμοκρασίες που έχω στο σπίτι 25-26 βαθμούς, ίσως και 27 παίζει να γίνεται σωστή ζύμωση ??

9
Αν καταλάβατε από τον τίτλο, ψάχνω για μια συνταγή Weiss στα 15 λίτρα…
Έχω μια 25 άρα μαρμίτα και αν γίνεται θέλω να κάνω MX.

Υπάρχει η δυνατότητα, με κάποια ΜΧ συνταγή να πάρω από το κατάστημα βύνες και LME & DME για να πλησιάσω στην γεύση – σώμα – άρωμα όσο περισσότερο γίνεται την Alpha Weiss ή ακόμα καλύτερα την Βεργίνα Weiss για παράδειγμα??

Αν αυτά που ζητάω είναι λάθος, μη με αποπάρετε !!  :) :)

Ευχαριστώ προκαταβολικά

10
Μήπως δεν της τραγουδούσες?
Πολλοί το κάνουν αυτό το λάθος. >:D
Όχι ρε γμτ. Μου είχε διαφύγει αυτό... :laugh: :laugh:

11
Μακάρι να φτιάξει. Μακάρι.
Είναι κρίμα. Σαν παιδι μου την φρόντιζα στον κάδο ζύμωσης.. Με την κουβερτούλα της όταν είχε κρύο, με την σκιά της..με τα όλα της..  :o :o

12
δεν έχει σχέση το κιτ με το ανθρακικό. Η μαγιά τρώει την δεξτρόζη και κάνει μπουρμπουλίθρες!
και σε σκέτο νερό να βάλεις δεξτρόζη και μαγιά, ανθρακικό θα κάνεις.
Εφόσον η ζύμωση σου ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα σημαίνει οτι και η μαγιά ήταν οκ. Άστην 2-3 εβδομάδες ακόμα και ξαναδοκίμασε. Πάντως μην την πετάξεις!! Τα μπουκάλια τα έχεις ακόμα σε 20-21 C ή τα έχεις βάλει ψυγείο;

είχα μία APA που την μετονόμασα Μάπα γιατί ήταν flat. Χρειάστηκαν κοντά δύο μήνες για να έχει σωστό ανθρακικό...
ρουφιάνα μαγιά, αν θες μας ταλαιπωρείς...

**διορθώνω βιαστικό post. προφανώς και παίζει ρόλο το kit! Απλά για τα black rock γενικά έχω διαβάσει καλα λόγια. Επίσης προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει τέτοια "περίεργα" περιστατικά τεμπέλας μαγιάς που χρειάστηκε extra χρόνο**

Αν και έχω ψυγείο ελεύθερο μόνο για τις μπύρες, αυτές δεν τις έχω βάλει ακόμα. Τους έριξα από ένα κούνημα ελαφρό σε κάθε μπουκάλι και τις έχω σε σκιά σε θερμοκρασία 23-24-25οC.
Μακάρι να έπεσα σε ''τεμπέλα'' μαγιά  8) 8) Θα της δώσω 1-1.5 μήνα ακόμα χρόνο εκτός ψυγείου και μετά θα δω αν άξιζε η αναμονή..

13
Οταν εβαλες δεξτροζη ανακατεψες ελαφρα ωστε να παει η δεξτροζη σε ολο το μιγμα ?
Έβαλα πρώτα στο κάδο την δεξτρόζη αφού είχε κρυώσει, μετά έκανα την μετάγγιση σιγά σιγά από τον πρώτο κάδο, ανακάτεψα ελαφρά χωρίς παφλασμούς αν και ήδη είχε ανακατευτεί από την μετάγγιση και στο καπάκι έκανα εμφιάλωση.
Επίσης, να αναφέρω ότι αν προσπαθήσω να δημιουργήσω αφρό στο ποτήρι ρίχνοντας την μπύρα από ψηλά, ο ελάχιστος αφρός που δημιουργειται δεν είναι λευκός όπως σε άλλες ξανθιές μπύρες, αλλά έχει μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση.
Από C02 φαίνεται ότι έχει η μπύρα, όχι πολύ αλλά έχει, και η γεύση της είναι περίεργη και κάπως φλατ..

Λέτε να στρώσει σε κάνα μήνα??
Έχω ήδη μετανιώσει που δεν επέλεξα κιτ Brewferm ξανά που μάλλον είναι η κορυφή αλλά πήρα Black rock.
Τι να πω...

14
Άρα κάνω λίγο ακόμα υπομονή. Μακάρι να στρώσει.
Από την άλλη σκέφτομαι μήπως φταίει το νερό.. Σε άλλα κιτ έβαζα εμφιαλωμένο και δεν είχα κάποιο θέμα. Σε αυτό, έβαλα απευθείας από την βρύση και φοβάμαι μήπως το χλώριο μου έκανε την ζημιά..

Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση σου στα ερωτήματά μου

15
Καλημέριζω τους συμφορουμίτες.
Θα ήθελα την άποψή σας..

Πριν σχεδόν 1 μήνα (08.04) εμφιάλωσα περίπου 22 λίτρα μπύρας από το ΚΙΤ Black rock Colonial Lager.Τα μπουκάλια τα είχα σε 20-21οCγια ενανθράκωση.
Είχα OG 1040 & FG 1006. Εμφιάλωσα με 160 γραμμάρια δεξτροζη σύμφωνα με τις οδηγίες.
Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ που είδα στα πρώτα μπουκάλια που άνοιξα, είναι ότι πέραν του ότι δεν κάνει καθόλου αφρό όταν γεμίζω το ποτήρι, εκτός και αν ρίξω την μπύρα από ύψος, αυτός ο λίγος αφρός εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως. Άνοιξα 2-3 μπουκάλια και όλα έχουν το ίδιο θέμα.
Αν όμως κουνήσω το μπουκάλι και δημιουργηθεί αφρός μέσα στο μπουκάλι, παρατήρησα ότι κρατάει 5 λεπτά.
Η γεύση της δεν μου δείχνει κάτι άσχημο, πέραν της ''άγουρης'' μπύρας.
Ανθρακικό έχει αλλά όχι πολύ. Ικανοποιητικό θα έλεγα.

Υπάρχει περίπτωση να είναι κάποια μόλυνση ?? Είμαι τόσο σχολαστικός με την απολύμανση που δεν ξέρω πως μπορεί να έχει μολυνθεί.
Λέτε να είναι ακόμα νωρίς ??
Να ανοίξω μερικά μπουκάλια και να βάλω έξτρα δεξτρόζη ??
Να την πετάξω ??
Τι να κανω

Κάθε άποψη δεκτή

Σελίδες: [1] 2