Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - JohnKaneris

Σελίδες: [1] 2
1
Γενικά θέματα / Απ: Κουβεντούλα.
« στις: 07/06/2018, 02:01:00 »
Εγώ πήγα! Αγαπημένες απο αυτές που τσέκαρα θα έλεγα ότι ήταν οι freezing moon και non serviam απο dark crops καθώς και η delphi

2
Νέα μέλη / Απ: Καλημέρα από Ηράκλειο
« στις: 30/05/2018, 12:23:36 »
Καλώς τον!

3
Ενδιαφέρομαι αν υπάρχει ακόμα!

4
Νέα μέλη / Απ: Νέο μέλος
« στις: 15/05/2018, 13:28:39 »
Καλωσήρθες Κώστα!

5
Τελικα εφτιαξα τους καδους των ποπκορν!

Ο ενας με ταινια εκλεισε αεροστεγως και βγαζει μπουρμπουληθρες κανονικα - ο αλλος ομως οχι, αλλα  ζυμωση εχει ξεκινησει κανονικα (οταν πιεζω το καπακι ακουω να βγαινει αερας απο καπου στο πλαι). Φανταζομαι καπως ετσι θα ηταν και με τα δοχεια για τις ελιες.. Ευχαριστω για την προταση σε καθε περιπτωση!

Περιμενουμε να δουμε τωρα τι θα βγει με τις μικροπαρτιδες!  :)


6
Ευχαριστώ πολύ!

Μάλλον για φτιάξιμο στους κάδους με βλέπω, αλλά θα τα έχω υπόψην για πιθανές μελλοντικές χρήσεις! :)

7
Καλημέρα σε όλους!

Αυτόν τον καιρό κοιτάζω να ξεκινήσω 5λιτρες παρτίδες ώστε να πειραματιστώ με νέες συνταγές αλλά και all-grain με τον υπάρχων εξοπλισμό της κουζίνας  :P

Το πρόβλημα μου είναι το εξής: δεν βρίσκω κάδο σε αυτά τα λίτρα. Οπότε οι λύσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι 2:

Να μετατρέψω κάδο από ποπ-κορν σε κουβα για την ζύμωση
Να χρησιμοποιήσω παλιές νταμιτζάνες από λάδι

Το πρόβλημα με την πρώτη περίπτωση είναι ότι προσπάθησα σε έναν κάδο να ανοίξω τρύπα για βρυσάκι, και παρόλο που έφτιαξα την τρύπα, εκεί που την έφτιαχνα έφυγε και μια ρωγμή - οπότε μαπα το καρπούζι. Μετά προσπάθησα να κάνω το ίδιο στο καπάκι του - και ακριβώς το ίδιο συνέβει πάλι. Οπότε τώρα σκέφτομαι μήπως ξαναπροσπαθήσω ανοίγοντας τρύπα με καυτό αντικείμενο και στην συνέχεια να πιάσω λείμμα..

Τώρα για τις νταμιτζάνες από λάδι φοβάμαι να μην περάσει το άρωμα από το λάδι στην μπύρα. Εαν τις χρησιμοποιήσω έχω κατα νού να τις αφήσω μια ολόκληρη μέρα γεμάτες με μείγμα από OXI για απολύμανση - αλλά θα είναι αρκετό αυτό ώστε να φύγει εντελώς το άρωμα του λαδιου? Επίσης οι νταμιτζάνες αυτές κλείνουν με φελλό, στον οποίον είχα κατα νου να ανοίξω τρύπα ώστε να εφαρμόσω την αεροπαγίδα. Θα κρατήσει όμως ο φελλός?

Τι από τα δύο πιστεύετε είναι καλύτερο να προσπαθήσω?

8
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!! Με βοηθησαν να καταλαβω καλυτερα τι γινεται με την συνταγη και την τεχνικη!

Αυτο που με βλεπω να κανω εν τελει ειναι να ξεκινησω με μικροπαρτιδες των 4 λιτρων (ειδα να το αναφερει χρηστης σε αλλο topic του forum) και να προσαρμοσω συνταγες ωστε να πειραματιστω - και οταν βγαλω κατι το οποιο πραγματικα με ικανοποιει τοτε να παω για αγορα μεγαλυτερης κατσαρολας ωστε να γινει σωστα η δουλεια..

Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Έριξα μια ματιά στο link και νομίζω η συνταγή έχει κάπως έτσι:
Αν δεις στο πάνω μέρος γράφει Boil size: 3.5 gallons=13.25l Δηλαδή αυτός που έφτιαξε τη συνταγή έχει κατσαρόλα με χωρητικότητα τουλάχιστον 14-15 λίτρα, αφού βράζει 13.25 λίτρα.
To batch size είναι 5gallons (δηλαδή 19 λίτρα στον κάδο ζύμωσης), η πυκνότητα στο τέλος του βρασμού 1.076, ενώ η αρχική πυκνότητα (στον κάδο ζύμωσης) 1.053.

Άρα θα βάλει το αρχικό του νερό, που κανονικά θα έπρεπε να είναι 10 qt. Επειδή δε χωράει όμως σου λέει βάλε 8qt, ρίξε τις βύνες και συμπλήρωσε όσο μπορείς μέχρι τα 10qt, κάτι λιγότερο από τα 11λίτρα που λες κι εσύ (Το βάρος των βυνών όμως είναι 3kg χωρίς το υγρό εκχύλισμα). Δηλαδή δεν είναι είναι 10+8=18 συνολικα λίτρα. Στη συνέχεια κάνει το mashing, αφαιρεί τις βύνες, κάνει sparging με 8 qt και τελικά παίρνει έναν όγκο γλεύκους κάπου στα 13.25 λίτρα, το οποίο αρχίζει να βράζει. Στο τέλος του βρασμού θα καταλήξει σε γλεύκος με πυκνότητα 1.076 και όγκο 13.25 λίτρα μείον την εξάτμιση που έχει κατά το βρασμό και αφού έχει προσθέσει και το υγρό εκχύλισμα. Θα το ρίξει στον κάδο ζύμωσης και θα συμπληρώσει με νερό ώστε να πάει στα 19 λίτρα και 1.053 πυκνότητα.



Πολυ ωραιος! Το διαβαζα και το ξαναδιαβαζα και δεν εβγαζα ακρη, αλλα τωρα το επιασα - σε ευχαριστω!

9
Χμ.. Η σελιδα απο την οποια βρηκα την συνταγη ειναι αυτη, δεν νομιζω οτι εχω διαβασει κατι λαθος, αλλα για καλο και για κακο: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/223745/opa-s-dunkelweizen-partial-mash-

Οκ, καταλαβα πρεπει να υπολογισω και αλλους παραγοντες οποτε μαλλον δυσκολο το κοβω να φτιαξω αυτην την συνταγη εκτος αν την κοψω στο μισο..

Το ενδεχομενο να καταφερω να φτιαξω μια συνταγη με λιγοτερες βυνες οπως πχ αυτη, με την κατσαρολα που εχω παιζει?

2.5 κιλα βυνη + 1.5 εκχυλισμα στα 21 λιτρα τελικα

weissbier  at wits end. (Weizen/Weissbier)

Original Gravity (OG): 1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):    1.014  (°P): 3.6
Alcohol (ABV):         4.88 %
Colour (SRM):          3.6   (EBC): 7.1
Bitterness (IBU):      24.5   (Average)

50% Wheat
37.5% Dry Malt Extract - Wheat
12.5% Lager

0.7 g/L First Gold (9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.9 g/L Hallertau Hersbrucke (1.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Bavarian Wheat Yeast


Recipe Generated with BrewMate


Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια Brewmaster!  :)

10
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από 2 πετυχημένα κιτακια είπα να προχωρίσω σε partial mash για να αρχιζω να ελεγχω την γευση της μπυρας.. Έπειτα από πολύ ψάξιμο σε σάητ, το βιβλίο του Palmer και φορουμς είπα να ψάξω για καμια συνταγη Weiss μιας και τους εχω αδυναμία και αυτή που μου ξεχωρισε ειναι η παρακατω.

Τωρα, επειδη με ολο αυτο το ψαξιμο ειδα και ακουσα πολλα και διαφορα θα ηθελα λιγακι τα φωτα σας σε μερικα θεματα..

Για αρχη, ενα απο τα βασικα θεματα στα οποια ακομα δεν εχω καταληξει ειναι το θεμα του νερου. Αποτι ειδα, το ιδανικο θα ηταν να βαλω 2.5 λιτρα νερο ανα κιλο βυνης, κατι το οποιο σημαινει οτι στην εξης συνταγη (τελικη ποσοτητα 19 λιτρα) θα πρεπει να κανω το steeping σε 11 λιτρα νερο (4,4 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Εδω ομως εχω την εξης απορια: σε αυτα τα λιτρα υπολογιζω και το LME ή οχι? Μου βγαζει νοημα να μην το υπολογισω μιας και θα το βαλω μετα το steeping, και συνεπως θα πρεπει να βαλω 7.25 λιτρα νερο (3.9 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Ποιο απο τα δυο ειναι το σωστο? Επισης θα γινοταν να κανω steeping με λιγοτερο νερο? Εχω δει πολλους να κανουν και σε 5 λιτρα με παρομοιες ποσοτητες βυνης και στην συνεχεια απλα να συμπληρωνουν στον καδο ζυμωσης! (Σημειωση οτι η κατσαρολα μου ειναι 8 λιτρων)

Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Γενικα δεν ξερω αν ξεκιναω με πολυ περιπλοκη συνταγη για πρωτο pm ή αν απλα εχω μπερδευτει ως αρχαριος - για αυτο θα εκτιμουσα πολυ τα φωτα οποιων γνωριζουν καλυτερα το αθλημα!  ;D ;D

Opa's Dunkelweizen (Partial Mash) (Dunkelweizen)

Original Gravity (OG): 1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
Alcohol (ABV):         5.21 %
Colour (SRM):          18.9   (EBC): 37.2
Bitterness (IBU):      15.7   (Average)

30.77% Liquid Malt Extract - Wheat
30.77% Wheat
20.51% Munich Dark (θα βαλω munich II)
5.13% Caramel Wheat
5.13% Crystal 60L (θα βαλω caramunich III)
5.13% Rice Hulls
2.55% De-Husked Caraf II

1.5 g/L Hallertau Mittelfruh (3.75% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

0.1 g/L Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17°C with Weihenstephan Weizen 3068 (θα βαλω mangrove jack M20 στην θεση της)

Notes: Silver Medal

2015 Great Canadian Homebrew Competition

Category 15: Weizens

Recipe Generated with BrewMate

11
Τελεια!

12
Καλησπέρα σε όλους!

Πριν από 10 μέρες ξεκίνησα να φτιάχνω το kit Bourbon Barrel της Mangrove Jacks και σήμερα επιτέλους το εμφιάλωσα (75g δεξτρόζη βρασμένη στον κάδο εμφιάλωσης). Έχω την εξής απορία, σε τι θερμοκρασία να τα αφήσω τα μπουκάλια?

Στις οδηγίες του κιτ γράφει 2 βδομάδες σε ζεστό μέρος και μετά σε κρύο για 1-3 βδομάδες. Τώρα από άποψη θερμοκρασίας πως να το μεταφράσω αυτό? Τα έχω βάλει σε 19-20 βαθμούς για το ζεστό - σε αυτήν την θερμοκρασία έκανα και την ζύμωση και πήγε πολύ καλα - και μετά σκεφτόμουν για το κρύο ένα δωμάτιο στο σπίτι που έχει 16 βαθμούς.

Εσείς τι πιστεύετε, τόσο για την διάρκεια όσο για τις θερμοκρασιες?

13
Λοιπόν!

Πέρασαν 35 ώρες από την τελευταία μου μέρτηση στα 1021 (όπως γράφει και το ενδεικτικό στο κιτ) και έχω πάλι 1021!

Αύριο η εμφιάλωση!!  ;D ;D

Επίσης τσίμπησα και ένα νέο kit της Mangrove - το New Zealand Pale Ale, για να δοκιμάσω και hopping αυτήν τη φορά..

Προχωράμε δυνατά!

14
Ok, σε ευχαριστώ! Θα δοκιμάσω με τούλι και θα δούμε πως πάει!

Παρεπιπτόντως πήρα δείγμα για να δω μήπως έχει γινει κάποια μόλυνση (ίσως και επειδή ήθελα να δω την γεύση  ;D ) και είναι πολύ κάλη!! Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση προφανώς, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα έως τώρα.. Επίσης δεν βγήκε κανένα ροκανίδι απότο βρυσάκι - αλλά σε κάθε περίπτωση θα βάλω το τούλι για να μην το ρισκάρω!

15
Επειδή εμφιάλωσα προχτές το συγκεκριμένο, σου προτείνω να προμηθευτείς λίγο ύφασμα βουαλ ώστε να φιλτράρεις τα ροκανίδια κατά τη μετάγγιση στο δεύτερο κάδο ώστε να μη σου βγουν στην εμφιάλωση.

Αν έχεις σιφόνι θα στο βουλώσουν, αν δεν έχεις θα βγουν στο μπουκάλι.

Είναι πολύ μικρά και περνάνε από το βρυσάκι.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή! Έαν χρησιμοποιήσω κάποιο τούλι - το οποίο προφανώς έχω απολυμάνει πρώτα - θα κάνει την δουλειά ή για κάποιον λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε βουαλ? Επίσης που θα το βρω?

Σελίδες: [1] 2