Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - Stef Ts.

Σελίδες: [1]
1
Καλησπέρα σε όλους,

έφτιαξα την πρώτη μου μαύρη Weiss με MX και batch 12L περίπου. Όλα πήγαν καλά κατά την παρασκεύη και οι μετρήσεις ήταν οι αναμενόμενες με τελική μέτρηση πριν την εμφιάλωση στα 1015 (1014 από beersmith) μετά από δύο συνεχόμενες μέρες μετρήσεων.

Σήμερα, μετά από 10 μέρες ζύμωσης, 14 μέρες εμφιάλωσης και 60γρ δεξτρόζη στα 12L μπύρας έγινε το μεγάλο "μπαμ". Είπα να ανοίξω ένα μικρό μπουκάλι για να δω πως πάει από ανθρακικό για να βάλω τα υπόλοιπα στο ψυγείο να ωριμάσουν. Παρατήρησα ότι είχε αρκετά αιωρούμενα σωμματίδια μέσα. Ανοίγω το μπουκάλι και μέσα σε μισό δευτερόλεπτο η μπύρα άφρισε και η μισή εν τέλει χύθηκε στον πάγκο της κουζίνας  :o.

Φωτίστε με για το τί μπορεί να πήγε στραβά. Θερμοκρασία χώρου σε ζύμωση και εμφιάλωση ήταν στους 23°C περίπου. Επίσης, μετά από αυτό να τις βάλω άμεσα ψυγείο τελικά;

2
Extract & Partial Mash / 1o Partial Mash
« στις: 26/05/2022, 16:07:59 »
Καλησπέρα στους μπιρόβιους απανταχού,

μετά από δύο κιτάκια θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι παραπάνω, μιας και αυτά είναι σαν το έτοιμο μείγμα για κέικ που έχουν στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς υπάρχουν αρκετές απορίες και το youtube δεν βοήθησε ιδιαίτερα γιατί φαίνεται να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές εκεί έξω.

Ο εξοπλισμός μου είναι μια χύτρα 7,5L. Πόσα κιλά βύνης χωράνε για το mashing; Έχει νόημα να γίνει κάποιο sparge μετά από αυτό για μεγαλύτερη απόδοση; Το DME το ρίχνω μετά το βρασμό, στον κάδο ζύμωσης και ανακατεύω συμπληρώνοντας μετά με νερό μέχρι την τελική ποσότητα (23 λίτρα λογικά);

Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες απορίες που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή. Για όποια άλλη θα επανέλθω με συμπληρωματικό post. Όσο αναμένω κάποια βοήθεια πάω να πιω μια κιτίσια Ale!

Cheers!! ;D

3
Νέα μέλη / Νέος Homebrewer
« στις: 06/10/2021, 20:32:02 »
Καλησπέρα σε όλους και σε όλες,

είμαι ο Στέφανος και ο αδερφός μου με ένα Deluxe Kit για δώρο γενεθλίων με έβαλε στον κόσμο της οικιακής ζυθοποίησης  :D.

Ξεκίνησα και γω δειλά δειλά το πρώτο μου κιτ, μια Bavarian Weat από Mangroove Jack. Μόλις χτες έκανα την εμφιάλωση. Μέχρι εδώ όλα πήγαν καλά θεωρώ. Το ίδιο ελπίζω και για την συνέχεια...

Η απορία που έχω είναι πως να καθαρίσω σωστά τον εξοπλισμό, κυρίως τους κάδους. Τους ξέβγαλα και τους δύο με άφθονο νερό αμέσως μετά την εμφιάλωση και δεν έχουν υπολείμματα. Τον ξεραμένο αφρό τον έκανα με τον σφουγγαράκι των πιάτων χωρίς σαπούνι. Με τις οσμές όμως τι γίνεται; Ο κάδος στον οποίον έγινε η ζύμωση έχει έντονη μυρωδιά. Ο δεύτερος είναι μια χαρά. Με τι μου προτείνετε να τους "πλύνω" πριν τους αποθηκεύσω, μέχρι την επόμενη παρασκευή;

Σελίδες: [1]