εδώ και κανα χρόνο σκεφτόμουν να κάνω ένα πείραμα, ένα τεμπέλικο BarleyWine, το οποίο τελικά κατάφερα χθες.
Η ιδέα είναι απλή. Παίρνω ένα καλό kit (all malt, χωρίς δεξτρόζη) και αντί για 20-23 λίτρα το κάνω όσο χρειάζεται για να πιάσει την αρχική πυκνότητα που θέλω.
Κατέληξα στην IPA της St. Peters την οποία έκανα στα 12 λίτρα και πρόσθεσα και 500g λευκή candy sugar.
Μαγιά έπεσε η Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Yeast
Η αρχική πυκνότητα βγήκε 1.086 και υπολογίζω να πάει κοντά στο 9%.
Ακριβείς υπολογισμοί προφανώς δεν μπορούν να γίνουν αλλά πρόχειρα απο brewmate το υπολογίζω σε 60 IBU.
Αφού ζυμώσει ανάλογα με τα κέφια θα γίνει κάποια προσθήκη ή αλκοόλ (Jack Daniels ή κάποιο λικέρ - ίσως πορτοκάλι) ή πιο πιθανό να προστεθεί μικρή ποσότητα απο κάποιο essence/flavoring με υποψήφια Smokey Whiskey ή Dark Rum.
Για να δούμε...
P.S. όλοι όσοι άκουσαν το πείραμα με έκραξαν ("θα βγει μάπα"... "κάντο σωστά" κλπ). Μόνο ο Brew μου είπε, άμα το κάνεις φέρε μου ένα μπουκαλάκι. Άρα καταλαβαίνετε ποιος θα δοκιμάσει όταν έρθει η ώρα!!