Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - great deceiver

Σελίδες: [1]
1
ευχαριστώ για τη μόρφωση ;)

2
Καλημέρα παιδιά

έκανα πρώτη προσπάθεια σε Extract (& partial mash) με αυτοσχεδιασμό σε Belgian Dark Strong (τρομάρα μου)
κοιτάζοντας διάφορες συνταγές & πίνωντας αντίστοιχες μπύρες κατέληξα ότι ψάχνω υψηλό OG και χαμηλό IBU
η συνταγή που έκανα είναι:

Brew Method: Partial Mash
Style Name: Belgian Dark Strong Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 16 (15 liters υπολόγιζα) (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.124
Efficiency: 35% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.091
Final Gravity: 1.022
ABV (standard): 8.99%
IBU (tinseth): 21.8
SRM (morey): 15.15

FERMENTABLES:
3.1 kg - Dry Malt Extract - Light (68.9%) (1.1 kg στον αρχικό βρασμό και 2 κιλά στα τελευταία 15 λεπτά)
0.25 kg - Dry Malt Extract - Wheat (5.6%)
0.35 kg - Belgian Candi Sugar - Amber/Brown (7.8%) (στα τελευταία 15 λεπτά)
0.5 kg - German - Abbey Malt (11.1%)
0.1 kg - Belgian - Biscuit (2.2%)
0.2 kg - German - CaraMunich I (4.4%)
0.140 caramel 30

HOPS:
25 g - Brewer's Gold, Type: Pellet, AA: 8.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.49
17 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 4.5, Use: Boil for 15 min, IBU: 3.3

MASH GUIDELINES:
- MASHING (German - Abbey Malt):  65 C για 1 ώρα
& STEEPING (τα άλλα):  65 C για 30 λεπτά

YEAST:
Wyeast - Trappist High Gravity 3787
Starter: Yes
Form: Liquid
Attenuation (avg): 76%
Flocculation: Med-High
Optimum Temp: 17.78 - 25.56 C
Fermentation Temp: 21 C


Generated by Brewer's Friend - http://www.brewersfriend.com/

Η απορία μου είναι η εξής:
Με βάση τους υπολογισμούς στο brewersfriend έβγαζε IBU 22 όταν τα έχεις όλα στο βρασμό για 60 λεπτά
εγώ επειδή έχω 10λιτρη κατσαρόλα έβρασα τους λυκίσκους με 1.1kg DME και τα υπόλοιπα τα έβαλα να βράσουν τα τελευταία 15 λεπτά
αν δηλαδή βάλω στο πρόγραμμα τα υπόλοιπα ζυμώσιμα late addition μου βγάζει IBU 45!
ισχύει δηλαδή ότι αν βάλεις τα περισσότερα ζάκχαρα στο τέλος δεν μειώνεται η πικράδα;
αν βγει τόσο πικρή πρέπει να της αλλάξω όνομα σε Belgian Dark της Παρηγοριάς

3
Kit Brewing / Απ: ΝΕΡΟ
« στις: 28/09/2015, 19:19:32 »
 ;)
μεταξύ των επιλογών
1. Βράσιμο νερού
2. Φίλτρο βρύσης
3. Εμφιαλωμένο
ποιά προτιμάτε για νερό στη μπύρα;

4
Kit Brewing / ΝΕΡΟ
« στις: 28/09/2015, 15:08:03 »
καλησπέρα
διαβάζοντας το βιβλίο "Brew Like A Monk" έπεσα πάνω σε ένα πίνακα με τη σύσταση των νερών που χρησιμοποιεί το κάθε ζυθοποιείο Μοναστηριακής Trappist μπύρας (Βελγίου)
έψαξα λίγο για τα δικά μας εμφιαλωμένα νερά και έφτιαξα ένα excel-άκι με τις τιμές, νομίζω έχει ενδιαφέρον
Αν μπορεί κάποιος να πας πει μια γνώμη πάνω στις τιμές αυτές; (πχ πολύ χλώριο δεν έχουν οι μπύρες τους;)
επίσης προσπάθησα να βρω τιμές για το πόσιμο νερό Αττικής αλλά δεν είχα τύχη

5
Νέα μέλη / Απ: νεος
« στις: 03/03/2015, 13:18:39 »
Καλως όρισες Στέλλιο και καλές μπύρες.  Από τα κιτ ποιο σου άρεσε περισσότερο?
όλες φανταστικές ήταν:) νομίζω η Triple με candi sugar και ωρίμανση >4μήνες είναι τέλεια
η abdij τώρα εμφιαλώθηκε οπότε το καλοκαίρι θα μάθω

6
Νέα μέλη / νεος
« στις: 02/03/2015, 10:54:04 »

καλησπέρα παιδιά
λέγομαι Στέλιος και διαβάζω αρκετό καιρό το forum αλλά μόλις σήμερα έγινα και εγώ μέλος ^-^
κάνα 8μηνο ασχολούμαι με το άθλημα του homebrewing και εχω φτιάξει 4 μπύρες (better brew stout, brewferm triple, muntons wheat, brewferm abdij)

αγαπημένη μπύρα ίσως η Orval ;)
cheers

Σελίδες: [1]