Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - feronimus

Σελίδες: [1]
1
Μαγιά / Kveik και ψευδο-laggers(Voss - Lutra)
« στις: 21/11/2021, 13:53:55 »
Καλησπέρα σε όλους!

Εδώ και αρκετούς μήνες και ειδικά με τον καύσωνα το καλοκαίρι πειραματιζόμουν με Kveik(ποικιλία VOSS) μαγιά  και τα απίστευτα αποτελέσματα που έχει σε διάφορες θερμοκρασίες.

Είμαι τόσο ευχαριστημένος με την ταχύτητα και τις γεύσεις για pale ales, Ipa  κτλπ που έφτιαξα ένα θάλαμο ζέστης απο ένα χαλασμένο ψυγείο και μία παλιά θερμοφόρα για να φτιάχνω με Voss και τον χειμώνα.

Ψάχνοντας λοιπόν τους τελευταίους μήνες τις διαφορετικές ποικιλίες kveik (commercial όχι farmed), έπεσα πάνω σε μία ποικιλία απο την Omega Yeast την OYL-071 ή και Lutra ή οποία λέει είναι ιδανική σε χαμηλές θερμοκρασίες (20-25) για "laggers". https://omegayeast.com/yeast/kveiks/lutra-kveik

Οπότε τα ερωτήματα μου είναι τα εξείς:

  • Έχει κανείς πειραματιστεί με ποικιλίες kveik?
  • Έχει δει κανείς σημαντική διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικές ποικιλίες και ειδικά lutra vs voss? 
  • Και από που προμηθευτήκατε αυτές τις ποικιλίες γιατί Ελλάδα βρίσκω μόνο Voss και για να φέρω βρίσκω μόνο από Αυστραλία με 60 ευρώ minimum μεταφορικά(εννοείτε θα επαναχρησιμοποιείτε μετά).


2
Extract & Partial Mash / 1η MX ή kit tweaking
« στις: 04/12/2020, 02:28:31 »
Μετά από 4 επιτυχημένα kits (και μια 'Amstel'), ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Malt extract.

Βλέποντας αρκετά video και άρθρα προκειμένου να βρω μια συνταγή κοντά στα γούστα μου (Belgian Dark Strong Ale, ή  Strong Lager ),  βρίσκω ή συνταγές με υλικά που δεν είναι διαθέσιμα εδώ, ή συνταγές χωρίς σαφείς οδηγίες για το πότε και για πόσο μπαίνει κάθε υλικό (και άρα πολύ δύσκολες για εμένα που τουλάχιστον για αρχή δεν μπορώ να τα βρω).

 Προς το παρών σκέφτομαι το εξής.

     Αγορά ενός kit  (πχ Mangrove Jack’s Traditional Series Abbey) , και να το χρησιμοποιήσω ως LME  .
 - 1,5 κιλό Βύνη Munich I (Weyermann) ( 60 λεπτά στους 65 Celsius σε 5 λίτρα νερό  )
 - μετά  εισαγωγή του κιτ και βράσιμο για 30m χωρίς λυκίσκους μιας και το κιτ θα έχει κάποιο άρωμα.
 - μετά στον κάδο συμπληρώνοντας νερό για συνολικό όγκο 23 λίτρα
 - Βάζω  Μαγια Belgian Ale M41 σε starter (200 γρ LME(κιτ) σε 1 λίτρο νερό ??? για 24 ώρες)
 - Τέλος. Μετά από 10+ μέρες όταν είναι κοντά στο 1011 εμβαρελωση

Όπως θα είδατε είναι μια μίξη πραγμάτων. Δεν το έχω δει πουθενά, απλά πειραματίζομαι. Τι γνώμη έχετε για την συγκεκριμένη συνταγή. Τι διορθώσεις θα κάνατε, από τεχνικής άποψης είναι σωστή (θεωρητικά στοχεύω σε 8% αλκοόλ μήπως τα 23 λίτρα είναι πάρα πολλά? )? Να το δοκιμάσω?

Από εξοπλισμό. Διαθέτω μια 15 λίτρα  κατσαρόλα, ψυγείο με θερμοστάτη και μπορώ να κάνω yeast  starter.

3
Kit Brewing / Cold Crashing Σε kit μπύρας
« στις: 01/11/2020, 12:39:21 »
Καλησπέρα σας,  O0

Άρχισα και εγώ μέσα στην καραντίνα το hobby του HomeBrewing παίρνοντας το starter KIT Deluxe. Ξεκίνησα με μια αποτυχημένη απόπειρα λόγω του ότι έβαλα πολύ νερό μέσα στο kit (περίπου 2 λίτρα περισσότερο  :-\). Η πύρα πινόταν αλλά ήταν αραιωμένη.

Στην δεύτερη απόπειρα IPA όλα πήγαν καλά! Η πύρα βγήκε καλή και την ευχαριστηθήκαμε.

Αποφάσισα λοιπόν να ανέβω ένα επίπεδο και να αρχίσω το τελευταίο kit δοκιμάζοντας μερικά extra πράγματα προκειμένου από την επόμενη φορά να αρχίσω με Brew in a Bag all grain brewing (Κυρίως λόγο του πολύ χαμηλότερου κόστους σε σχέση με μη BIAB).

Είχα ένα παλιό ψυγείο, έφτιαξα ένα εξωτερικό θερμοστάτη, και αγόρασα το Hammer of Thor της Bulldog 8). Έβρασα το γλεύκος με λίγα hops για έξτρα πικράδα. Πρώτη φορά χρησιμοποίησα και OXI, μέχρι στιγμής ήμουν με αντίγραφο του Star San, η αλήθεια είναι ότι με το star san ένιωθα πιο μεγάλη σιγουριά άλλα όλα πήγαν καλά.

Έχω βάλει λοιπόν το κάδο ζύμωσης στο ψυγείο στους 19 βαθμούς και σκεφτόμουν να δοκιμάσω να κάνω Cold Crushing  μιας και έχω το setup και η μπίρα είναι Lager.

Έρχομαι λοιπόν στην ερώτηση.  ::)

Να κατεβάσω την θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς για 2-3 μέρες , και μετά να εμφιαλώσω σε αυτή την θερμοκρασία, ή να ξανανεβάσω σιγά σιγά την θερμοκρασία και να εμφιαλώσω στους 18-19; (μετά τα μπουκάλια θα ξαναμπούν στο ψυγείο στους 19-20 σε κάθε περίπτωση.).
Κάνοντας cold crash η μαγιά θα καθίσει στον πατώ του κάδου σωστά?
Μέσα στην μπίρα θα υπάρχει αρκετή για να ξανά ξεκινήσει την ζύμωση μέσα στα μπουκάλια ή θα πρέπει να προσθέσω εγώ έξτρα;

Σελίδες: [1]