Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Ronin

Σελίδες: [1] 2 3 4
1
Μπύρα / Golden (state) Warrior - California Common [ΒΙΑΒ]
« στις: 10/09/2017, 23:06:22 »
Ευκολόπιοτη και χαλαρή.

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Golden (State) Warrior
Brewer: Ronin
Style: California Common Beer
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,00 l
Post Boil Volume: 24,25 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 22,2 EBC
Estimated IBU: 34,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 76,00 %
Est Mash Efficiency: 84,3 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
0,16 kg               Rice Hulls (0,0 EBC)                                                Adjunct       1        3,3 %         
3,54 kg               Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)                           Grain         2        72,0 %       
0,56 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)                         Grain         3        11,4 %       
0,25 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)                    Grain         4        5,2 %         
0,20 kg               Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC)                          Grain         5        4,1 %         
0,20 kg               Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC)                            Sugar         6        4,1 %         
30,00 g               Cluster [7,00 %] - Boil 60,0 min                              Hop           7        21,6 IBUs     
28,00 g               Northern Brewer [7,50 %] - Boil 15,0 min               Hop           8        10,7 IBUs     
30,00 g               Northern Brewer [7,50 %] - Steep (5 min)              Hop           9        2,3 IBUs     
2,0 pkg               California Lager (Mangrove Jack's #M54)               Yeast         10       -             


Mash Schedule: Grainfather Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 4,91 kg
----------------------------
Name              Description                                Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 15,73 l of water and heat to 68,0 C ov 68,0 C           60 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min                 75,6 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 17,21 l water at 75,6 C
Notes:
------

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Γενικά η όλη φάση πήγε πολύ χαλαρά.
Για κάποιο λόγο το Beersmith μου είχε βγάλει άσχετη ποσότητα νερού. Με ένα τσεκάρισμα στο site του grainfather το πρόβλημα λύθηκε.

2
Αγγελίες / Χαρίζεται ψυγείο
« στις: 25/08/2017, 20:01:24 »
Ψυγείο μάρκας Ariston διαστάσεων 150*52,5*53,5.
Σεβαστής ηλικίας, αλλά χωρίς ουσιαστικά πρόβλήματα.
Χαρίζεται λόγω αντικατάστασης με μικρότερο και πιό κατάλληλο για θάλαμο ζύμωσης.

Αν το θέλει κάποιος μου στέλνει pm.

3
Μπύρα / Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« στις: 20/05/2017, 20:13:17 »
Αν και άργησε λιγάκι για να καλύψει όλο το καλοκαίρι δεν πειράζει.
Δεν θα πάει χαμένη.
Συνταγή απλή και άδολη. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι το πρόγραμμα του mashing.
Εκεί είναι καιρός να βγάλει τα λεφτά του ο νέος controller του Grainfather... :)

Και η συνταγή:


Recipe: Fall Weiss
Brewer: Ronin
Style: Weissbier
TYPE: All Grain


Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,04 l
Post Boil Volume: 26,04 l
Batch Size (fermenter): 24,00 l   
Bottling Volume: 22,00 l
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 6,5 EBC
Estimated IBU: 15,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 77,00 %
Est Mash Efficiency: 80,2 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
2,80 kg               Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                                Grain         1        59,6 %       
1,90 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)                  Grain         2        40,4 %       
20,00 g               Northern Brewer [7,50 %] - Boil 50,0 min        Hop           3        15,6 IBUs     
1,0 pkg               Mauribrew Wheat                              [50,28    Yeast         4        -             


Mash Schedule: Grainfather Step Mash, 6 Step Weisse
Total Grain Weight: 4,70 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Ferulic Acid      Add 16,20 l of water and heat to 35°  35,0 C           10 min           
Protein Rest      Heat to 50,0 C over 4 min                  50,0 C           10 min           
Protein Rest II   Heat to 55,0 C over 4 min                 55,0 C           15 min           
Amylase Rest      Heat to 62,0 C over 4 min                62,0 C           10 min           
Amylase Rest II   Heat to 68,0 C over 4 min               68,0 C           20 min           
Mash Step         Heat to 72,0 C over 4 min                 72,0 C           20 min           
Mash Out          Heat to 78,0 C over 10 min               78,0 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 16,77 l water at 78 C
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------







4
Γενικά θέματα / Αγγελίες
« στις: 14/05/2017, 14:44:10 »
Ερώτηση κρίσεως:

Ας υποθέσουμε ότι ένα μέλος βάζει μία αγγελία πώλησης.
Στέλνονται μηνύματα ενδιαφέροντος που δεν απαντιούνται.
Ξαφνικά η αγγελία εξαφανίζεται...
Εγώ λοιπόν λέω ότι είναι θέμα τρόπων.

Ζητάω ευθέως να διαγραφεί το μέλος. Άλλωστε δεν θα είναι και μεγάλη απώλεια...

5
Μπύρα / Two Headed Viper - American IPA -[BIAB]
« στις: 11/04/2017, 23:12:53 »
Και μια χαλαρή American IPA για την Μεγάλη Δευτέρα...


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Two Headed Viper
Brewer: Ronin
Style: American IPA
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,50 l
Post Boil Volume: 25,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 15,1 EBC
Estimated IBU: 49,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 77,00 %
Est Mash Efficiency: 80,3 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4,68 kg               Pale Malt, Maris Otter                                                Grain         1        87,5 %       
0,50 kg               Carared (Weyermann) (47,3 EBC)                             Grain         2        9,3 %         
0,17 kg               Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)                      Grain         3        3,2 %         
10,00 g               Columbus (Tomahawk) [15,00 %] - Boil 60,              Hop           4        16,4 IBUs     
20,00 g               Simcoe [13,00 %] - Boil 15,0 min                              Hop           5        14,1 IBUs     
25,00 g               Amarillo [8,50 %] - Boil 10,0 min                               Hop           6        8,4 IBUs     
25,00 g               Amarillo [8,50 %] - Boil 5,0 min                                 Hop           7        4,6 IBUs     
20,00 g               Simcoe [13,00 %] - Boil 5,0 min                                Hop           8        5,7 IBUs     
30,00 g               Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Steep/Whirl               Hop           9        0,0 IBUs     
25,00 g               Amarillo [9,20 %] - Steep/Whirlpool  0,0                  Hop           10       0,0 IBUs     
25,00 g               Simcoe [13,00 %] - Steep/Whirlpool  0,0                 Hop           11       0,0 IBUs     
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)               Yeast         12       -             
30,00 g               Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 4,0 Days                       Hop           13       0,0 IBUs     
30,00 g               Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 4,0 Days                      Hop           14       0,0 IBUs     
20,00 g               Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Dry Hop            Hop           15       0,0 IBUs     


Mash Schedule: Grainfather Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 5,35 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 17,94 l of water and heat to 66,7 C        66,7 C           60 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min                             75,6 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 16,02 l water at 75,6 C
-----------------------------------------------------------------

6
Μπύρα / HopfenBurg - German Ale [BIAB]
« στις: 08/03/2017, 18:36:32 »
Την Κυριακή έφτιαξα μιά Γερμανική Ale.
Αρκετά πρωτότυπο είδος, πιστέυω.
Την ιδέα την πήρα πίνοντας μιά σχετική μπύρα στο ζυθοποιείο Johann Albrecht πριν λίγο καιρό.
Το σκεπτικό είναι να βγεί μιά μπύρα χωρίς την κρυστάλλινη καθαρότητα των pils, αλλά με σχετικό σώμα και γεύση λυκίσκου.
Πικράδα μέτρια προς χαμηλή και χρώμα ανοιχτό αλλά όχι αχυρένιο.
Το τι θα βγεί στο τέλος μόνο η Ninkasi το ξέρει.
Πάντως η συνταγή είναι...:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: HopfenBurg
Brewer: Ronin
Style: Experimental Beer
TYPE: All Grain
 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,50 l
Post Boil Volume: 25,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 12,3 EBC
Estimated IBU: 35,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,3 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4,00 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)                      Grain         1        72,7 %       
1,00 kg               Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC)                       Grain         2        18,2 %       
0,25 kg               Aromatic Malt (51,2 EBC)                                      Grain         3        4,5 %         
0,25 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)                                 Grain         4        4,5 %         
20,00 g               Northern Brewer [7,50 %] - First Wort 12            Hop           5        19,6 IBUs     
20,00 g               Tettnang [2,50 %] - Boil 30,0 min                         Hop           6        4,2 IBUs     
20,00 g               Tettnang [2,50 %] - Boil 25,0 min                         Hop           7        3,8 IBUs     
20,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil                  Hop           8        4,0 IBUs     
20,00 g               Tettnang [1,50 %] - Boil 15,0 min                         Hop           9        1,6 IBUs     
25,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [1,50 %] - Boil                  Hop           10       1,5 IBUs     
25,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [1,50 %] - Boil                  Hop           11       0,7 IBUs     
20,00 g               Hallertau Blanc [6,50 %] - Steep/Whirlpo            Hop            12       0,0 IBUs     
1,0 pkg               SafAle German Ale (DCL/Fermentis #K-97)           Yeast         13       -             


Mash Schedule: Grainfather Temperature Mash, 1 Step, Medium Body (68)
Total Grain Weight: 5,50 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 18,35 l of water and heat to 67,7 C 67,7 C           60 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min                      75,6 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 15,74 l water at 75,6 C


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-----------------------------------------------------------------

7
Μπύρα / Prohibition Ale - Mini Batch
« στις: 23/01/2017, 18:29:31 »
Ο καιρός και ο χρόνος μου δεν διευκόλυναν κανονική βρασιά.
Παρόλα αυτά, επειδή ήθελα κάτι να βράσω έκανα μιά δοκιμή με μία απο τις συνταγές του Brooklyn Brewshop's Beer Making Book.
Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ τις συνταγές του. Δεν δείχνουν τίποτα εξαιρετικό.
Όμως έχει 52 συνταγές σχεδιασμένες για παρτίδες 4 λίτρων σε κουζίνα.
Θεωρητικά είναι ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να μάθει το ΒΙΑΒ ή απλά να φτιάξει μιά χαλαρή μικρή παρτίδα.

Επειδή μου έπεφτε κάπως λίγο το 4άλιτρο το προσάρμοσα σε 8 λίτρα.
Βέβαια, το 8 λιτρο φεύγει λίγο απο το σκεπτικό και μπερδεύει λίγο τα πράγματα απο πλευράς εξοπλισμού.

Η συνταγή:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Prohibition Ale
Brewer: Ronin
Style: Amber Ale
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 13,18 l
Post Boil Volume: 10,34 l
Batch Size (fermenter): 8,00 l   
Bottling Volume: 7,17 l
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 22,7 EBC
Estimated IBU: 31,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 67,00 %
Est Mash Efficiency: 83,2 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
1,00 kg               Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC)       Grain         1        50,0 %       
0,90 kg               Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)         Grain         2        45,0 %       
0,10 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)      Grain         3        5,0 %         
10,00 g               Fuggles [4,50 %] - Boil 60,0 min               Hop           4        12,7 IBUs     
10,00 g               Fuggles [4,50 %] - Boil 30,0 min               Hop           5        9,7 IBUs     
10,00 g               Fuggles [4,50 %] - Boil 15,0 min               Hop           6        6,3 IBUs     
10,00 g               Fuggles [4,50 %] - Boil 5,0 min                 Hop           7        2,5 IBUs     
25,00 g               East Kent Goldings) [5,00 %] - Steep       Hop           8        0,0 IBUs     
1,0 pkg               Munton Fison Ale (Munton-Fison)              Yeast         9        -             


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 2,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 3.7 l of water at 67,6 C       65,0 C           60 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min           75,6 C           10 min           

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
------
 

Και το ημερολόγιο:

19:45
Start mash 4,2 litres @ 65°.
Η συνταγή ήθελε 3,7, αλλά δεν μου φάνηκε σωστό.
Κάπως πηχτό έδειχνε.
Mashing 60 λεπτά. Με δυσκολίες στη θερμοκρασία.
Κατέβαινε πολύ εύκολα.

20:45
Άναμα και mash out στους 76°+.
Πάλι δεν κράταγε η θερμοκρασία. Περίεργο!
Κατσαρόλα σε ζεστή κουζίνα και να χάνει...

21:15
Αρχή sparging

21:50
Αρχη βρασμού.
Το Lidl πράγμα κάνει μια πολύ σχετική μορφή βρασμού.
Παρόλα αυτά η ιστορία έχει δείξει ότι στο τέλος βγαίνει μπύρα.

22:20
10 gr Fuggles
22:50
10 gr Fuggles
23:05
10 gr Fuggles
23:15
10 gr Fuggles
23:20
Τέλος.
25 gr EKG

Η ποσότητα  (6,5λίτρα) μικρότερη από ότι έπρεπε.
Εντάξει, έβρασα και μισή ώρα παραπάνω. Αντίστοιχα είχε OG 1058 αντί για 1052.
Για να μην το σκίσουμε τελείως έβαλα κάπου 1 λίτρο νερό ανεβάζοντας ποσότητα σε ~7,5 λίτρα  και με νέο OG:1050.

Όλο μαζί  κρύωσε χαλαρά στο νεροχύτη, και μεταφέρθηκε με autosiphon σε 10 λιτρο δοχείο νερού.
Μαγιά (από κιτ Munton's), τάπα, αεροπαγίδα κτλ.
Σε μερικές ώρες ξεκίνησε να ζυμώνει και εγώ να απολαμβάνω το θέαμα.
Καλός ο κάδος,  αλλά το carboy, έστω και ersatz, έχει άλλη χάρη…

Συνολικά η διαδικασία είχε πλάκα. Ίσως το ξανακάνω σε φάση που δεν παίζει το φούλ σχήμα.
Την επόμενη φορά θα αλλάξω και την διαδικασία με βάση την εμπειρία αυτής.
Για πρώτη φορά τα έκανα όλα, λίγο πολύ by the book.

Τώρα το ερώτημα είναι τι μπύρα θα βγεί.
Με το χαμηλό mashing και την παραπάνω μαγιά για saison τη βλέπω :laugh:



8
Μπύρα / Wiseguy IV - Classic American Pilsner (BIAB)
« στις: 22/11/2016, 21:24:06 »
Φέτος λέω να βάλω νωρίς την καλοκαιρινή μου Pilsner.
Αν η Νινκάσι το θέλει θα βράσω το ΣΚ.
Ιδέες και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες...

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: WiseGuy IV
Brewer: Ronin
Style: Classic American Pilsner
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,00 l
Post Boil Volume: 25,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 7,3 EBC
Estimated IBU: 33,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,3 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3,50 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)       Grain         1        70,0 %       
1,00 kg               Corn, Flaked (2,6 EBC)                          Grain         2        20,0 %       
0,25 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)                 Grain         3        5,0 %         
0,25 kg               Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC)        Grain         4        5,0 %         
30,00 g               Mt. Hood [6,00 %] - FW 120,0 min        Hop           5        23,6 IBUs     
30,00 g               Mt. Hood [6,00 %] - Boil 15,0 min          Hop           6        10,0 IBUs     
8,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)                      Fining        7        -             
2,50 g                Yeast Nutrient (Boil 5,0 mins)                 Other         8        -             
40,00 g               Mt. Hood [6,00 %] - Steep   0,0             Hop           9        0,0 IBUs     
2,0 pkg               Mauribrew Lager                                    Yeast         10       -             


Mash Schedule: Grainfather Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 5,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 17,00 l of water at 69,8 C          65,0 C           75 min           
Mash Out              Heat to 75,6 C over 10 min            75,6 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 15,17 l water at 77 C
-----------------------------------------------------------------

9
Μπύρα / De Profundis- Belgian Strong Ale (BIAB)
« στις: 20/10/2016, 09:46:26 »
Το ΣΚ λέω να φτιάξω μιά βελγική Strong Ale με προσθήκη 200γρ. σταφίδες.
Στο beersmith δεν υπάρχει σχετικό υλικό.
Τις έβαλα με 0 σάκχαρα θεωρώντας ότι η μείωση της αποδοτικότητας λόγω σχετικά ψηλού OG θα υπερκαλύψει την όποια συνεισφορά τους.
Παρόλα αυτά, αν έχει κανείς εμπειρία για το τι δίνουν οι σταφίδες θα βοηθήσει.

Και η συνταγή:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: De profundis
Brewer: Ronin
Style: Belgian
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25,92 l
Post Boil Volume: 22,92 l
Batch Size (fermenter): 21,00 l   
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,079 SG
Estimated Color: 34,8 EBC
Estimated IBU: 39,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4,00 kg               Pale ale (Thracian Pale Ale) (6,0 EBC)          Grain         1        57,1 %       
2,30 kg               Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)           Grain         2        32,9 %       
0,30 kg               Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)       Grain         3        4,3 %         
0,15 kg               Chateau Chocolat (900,0 EBC)                   Grain         4        2,1 %         
0,25 kg               Candi Sugar, Clear (1,0 EBC)                      Sugar         5        3,6 %         
30,00 g               Hallertau Magnum [11,00 %] - Boil 60,0 m Hop           6        32,4 IBUs     
0,28 tsp              Irish Moss (Boil 10,0 mins)                          Fining        7        -             
200,00 g              Raisins (ex Peach) Puree (Boil 10,0 mins    Flavor        8        -             
20,00 g               Hallertau Blanc [10,50 %] - Boil 10,0 mi     Hop           9        7,5 IBUs     
3,00 g                Yeast Nutrient (Boil 2,0 mins)                      Other         10       -             
30,00 g               Hallertau Blanc [10,50 %] - Steep/Whirlp    Hop           11       0,0 IBUs     
2,0 pkg               SafBrew Ale (Fermentis #S-33) [23,66       Yeast         12       -             
0,33 tsp              Isinglass (Liquid) (Secondary 7,0 days)        Fining        13       -             


Mash Schedule: Grainfather Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 7,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Saccharification  Add 21,72 l of water and heat to 66,7 C 66,7 C           60 min           
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min              75,6 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 9,82 l water at 75,6 C
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com

10
Μπύρα / ... de Salope - Saison (BIAB)
« στις: 06/06/2016, 13:53:20 »
Στο πλάσιο του ξεστοκαρίσματος έβαλα μιά, σχεδόν, saison.
Το όνομα έχει να κάνει με το ότι έχει μέσα διάφορα που υπήρχαν σπίτι.
Στην ίδια λογική που ονομάστηκε πουτανέσκα η σχετική μακαρονάδα...

... de Salope

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016



BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: ...de Salope
Brewer: Ronin
Style: Saison
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,96 l
Post Boil Volume: 24,96 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 15,7 EBC
Estimated IBU: 25,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,4 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
2,04 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)                 Grain         1        43,2 %       
1,20 kg               Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC)                  Grain         2        25,4 %       
0,50 kg               Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC)                    Grain         3        10,6 %       
0,50 kg               Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)       Grain         4        10,6 %       
0,30 kg               Aromatic Malt (51,2 EBC)                                Grain         5        6,4 %         
0,03 kg               Roasted Barley (591,0 EBC)                           Grain         6        0,6 %         
0,15 kg               Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC)                  Sugar         7        3,2 %         
25,00 g               Green Bullet [7,50 %] - Boil 60,0 min             Hop           8        21,1 IBUs     
8,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)                              Fining        9        -             
1,22 tsp              Yeast Nutrient (Boil 3,0 mins)                       Other         10       -             
15,00 g               Green Bullet [7,50 %] - Steep/Whirlpool      Hop           11       2,3 IBUs     
10,00 g               Northern Brewer [8,50 %] - Steep/              Hop           12       1,7 IBUs     
1,0 pkg               Belgian Ale Yeast (M. Jack's #M27)               Yeast         13       -             


Mash Schedule: Grainfather  Mash Profile 3
Total Grain Weight: 4,72 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Mash In           Add 15,84 l of water and heat to 56,0 C 56,0 C           15 min           
Mash Step         Add 0,00 l of water and heat to 66,0 C  66,0 C           60 min           
Mash Out          Add 0,00 l of water and heat to 75,0 C  75,0 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 18,43 l water at 77,0 C



11
Μπύρα / Ban na hEireann- Irish Wheat
« στις: 16/05/2016, 19:56:01 »
Στις επόμενες μέρες σκέφτομαι να βράσω μιά σταρένια.
Προφανώς δεν υπάρχει στυλ Irish Wheat, αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρουσα ιδέα.
Είναι μια σταρένια χωρίς τις μπανάνες των γερμανικών και τα λεμονοπορτοκάλια των βελγικών.

Σεμνές βύνες και Αγγλικοί λυκίσκοι. Λίγος cascade για αλλαγή.
Σε αυτή την ποσότητα δεν φαντάζομαι να κάνει τρομερά πράγματα.

Μαγιά Αγγλικού τύπου αλλά με αντοχή στη ζέστη, γιατί δεν νομίζω να ζυμώσει στους 20°  :laugh: :laugh: :laugh:

Ιδέες ευπρόσδεκτες...

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Ban na hEireann
Brewer: Ronin
Style: Irish Wheat
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,00 l
Post Boil Volume: 26,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l   
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 11,5 EBC
Estimated IBU: 15,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 81,5 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
2,20 kg               Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)   Grain         1        48,9 %       
1,90 kg               Pale ale (Thracian Pale Ale) (6,0 EBC)         Grain         2        42,2 %       
0,20 kg               Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)     Grain         3        4,4 %         
0,20 kg               Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC)              Grain         4        4,4 %         
14,00 g               Target [9,00 %] - Boil 60,0 min                   Hop           5        14,0 IBUs     
8,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)                           Fining        6        -             
20,00 g               Fuggles [4,50 %] - Boil 5,0 min                   Hop           7        2,0 IBUs     
3,00 g                Yeast Nutrient (Boil 2,0 mins)                      Other         8        -             
1,0 pkg               Mauribrew Ale (Coopers #-) [23,66 ml]      Yeast         9        -             
10,00 ml              Isinglass (Liquid) (Secondary 7,0 days)    Fining        10       -             
10,00 g               Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days       Hop           11       0,0 IBUs     
10,00 g               Fuggles [4,50 %] - Dry Hop 5,0 Days        Hop           12       0,0 IBUs     


Mash Schedule: Pater Fermentum Triticum Catagrapha
Total Grain Weight: 4,50 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Mash In           Add 15,65 l of water and heat to 64,0 C 64,0 C           15 min           
Mash Step         Add 0,00 l of water and heat to 66,0 C  66,0 C           60 min           
Mash Out          Add 0,00 l of water and heat to 75,0 C  75,0 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 17,85 l water at 77,0 C
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-----------------------------------------------------------------


12
Μπύρα / Jolly Joker - Pale Ale (BIAB)
« στις: 06/05/2016, 22:34:06 »
Θεωρητικά ο καιρός αύριο θα είναι καλός και οι άνεμοι ήπιοι.
Άρα θα ανάψουν γκάζια για Pale Ale.
Τι Pale Ale? Αγγλική δεν είναι. Αμερικάνικη δεν είναι. Βελγική δεν είναι.
Αν ανήκε σε κάποιο στυλ θα ήταν Unidentified Pale Ale ή αλλιώς UPA  :o

Και η αρχική συνταγή:



BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Jolly Joker
Brewer: Ronin
Style: Pale Ale
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 39,47 l
Post Boil Volume: 29,12 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 21,50 l
Estimated OG: 1,049 SG
Estimated Color: 21,0 EBC
Estimated IBU: 42,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 78,4 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3,48 kg               Pale ale (Thracian Pale Ale) (6,0 EBC)        Grain         1        62,7 %       
0,75 kg               Munich (Thracian Dark) (16,0 EBC)             Grain         2        13,5 %       
0,50 kg               Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)          Grain         3        9,0 %         
0,37 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)             Grain         4        6,7 %         
0,25 kg               Wheat, Flaked (3,2 EBC)                            Grain         5        4,5 %         
0,20 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)       Grain         6        3,6 %         
25,00 g               Green Bullet [8,00 %] - First Wort 110,0    Hop          7        24,8 IBUs     
15,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil       Hop           8        3,1 IBUs     
10,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Boil 15,0 min    Hop          9        6,2 IBUs     
8,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)                           Fining      10       -             
15,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil      Hop           11       1,2 IBUs     
10,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Boil 5,0 min     Hop          12       2,5 IBUs     
1,32 tsp              Yeast Nutrient (Boil 2,0 mins)                   Other        13       -             
15,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Steep  Hop           14       1,5 IBUs     
10,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Steep/Whirlpoo   Hop      15       3,1 IBUs     
1,0 pkg               Liberty Bell (Mangrove Jack's #M36)         Yeast        16       -             
12,50 ml              Isinglass (Liquid) (Secondary 5,0 days)    Fining       17       -             
30,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Dry Hop 4,0 Da  Hop        18       0,0 IBUs     
20,00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Dry H     Hop         19       0,0 IBUs     


Mash Schedule: BIAB, Medium/Light  Body
Total Grain Weight: 5,55 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 42,86 l of water at 68,7 C       65,5 C        75 min       
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min               75,6 C        10 min       

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

Οι συνδυασμοί βυνών είχαν να κάνουν πιό πολύ με ξεστοκάρισμα παρά με βάθος γεύσης... :P

13
Μπύρα / Red Ronin- American (Rye) IPA -BIAB
« στις: 22/04/2016, 17:54:29 »
Αν ο καιρός την Κυριακή είναι καλός θα έχουμε βρασιά.
Η αρχική συνταγή βασίζεται στην, αρκετά καλή, Red Chief.
Βασική αλλαγή στους λυκίσκους.


Recipe: Red Ronin
Brewer: Ronin (not red)
Style: American IPA
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 39,99 l
Post Boil Volume: 29,64 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,066 SG
Estimated Color: 21,1 EBC
Estimated IBU: 70,9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 79,8 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
5,00 kg               Pale ale (Thracian Pale Ale) (6,0 EBC)      Grain         1        64,5 %       
1,00 kg               Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC)        Grain         2        12,9 %       
1,00 kg               Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC)             Grain         3        12,9 %       
0,50 kg               Carared (Weyermann) (47,3 EBC)            Grain         4        6,5 %         
0,25 kg               Wheat, Flaked (3,2 EBC)                          Grain         5        3,2 %         
30,00 g               Green Bullet [13,50 %] - First Wort 110,  Hop           6        44,1 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Boil 20,0 min             Hop           7        7,6 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min             Hop           8        6,2 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Boil 10,0 min             Hop           9        4,5 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min              Hop           10       2,5 IBUs     
30,00 g               Citra [12,00 %] - Steep/Whirlpool  10,0  Hop           11       5,9 IBUs     
2,0 pkg               US West Coast Yeast (Mangrove Jack's)  Yeast         12       -             
40,00 g               Cascade [5,40 %] - Dry Hop 4,0 Days      Hop          13       0,0 IBUs     


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 7,75 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 44,73 l of water at 70,8 C       66,7 C        75 min       
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min               75,6 C        10 min       


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------


Το ερώτημα τώρα είναι το εξής:

Ο χώρος που θα γίνει η ζύμωση έχει τώρα ~22,5°C. Μόλις αρχίσει ζύμωση θα φτάσει το γλεύκος κάπου 25°C.
Αν δεχτούμε ότι ο χώρος είναι δεδομένος  να βάλω τη μαγιά West Coast που είναι η πιό κατάλληλη, ή Mauribrew Ale που δεν ταιριάζει τόσο αλλά δεν θα βγάλει τίποτα στραβό σε αυτή τη θερμοκρασία? Η συγκεκριμένη μαγιά γενικά μου αρέσει. Απλά δεν θα ήταν η επιλογή μου για American IPA.

Οι απόψεις σας θα βοηθήσουν να παρθεί αυτή η, ιστορικής σημασίας  :P ,απόφαση.


14
Μπύρα / King's Shilling II - English IPA (BIAB)
« στις: 29/02/2016, 11:16:17 »
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
King's Shilling II
Brewer: Ronin
Asst Brewer:
Style: English IPA
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 39.50 l
Post Boil Volume: 29.45 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l   
Bottling Volume: 22.00 l
Estimated OG: 1.059 SG
Estimated Color: 25.3 EBC
Estimated IBU: 59.7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 79.3 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4.00 kg               Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)                    Grain         1        58.8 %       
1.50 kg               Munich Malt (17.7 EBC)                                 Grain         2        22.1 %       
0.50 kg               Caramunich I (Weyermann) (100.5 EBC)       Grain         3        7.4 %         
0.50 kg               Vienna Malt (Weyermann) (15.9 EBC)            Grain         4        7.4 %         
0.25 kg               Wheat, Flaked (3.2 EBC)                               Grain         5        3.7 %         
0.05 kg               Chateau Chocolat (900.0 EBC)                      Grain         6        0.7 %         
40.00 g               Target [10.00 %] - Boil 90.0 min                   Hop           7        40.8 IBUs     
39.00 g               East Kent Goldings (EKG) [5.50 %] - Boil       Hop           8        15.7 IBUs     
3.00 g                Yeast Nutrient (Boil 3.0 mins)                         Other         9        -             
45.00 g               Fuggles [4.00 %] - Steep/Whirlpool  10.0      Hop           10       3.1 IBUs     
1.0 pkg               British Ale Yeast (Wyeast Labs #1098) [1      Yeast         11       -             
40.00 g               Fuggles [4.00 %] - Dry Hop 4.0 Days            Hop           12       0.0 IBUs     
40.00 g               Target [10.00 %] - Dry Hop 4.0 Days            Hop           13       0.0 IBUs     


Mash Schedule: BIAB, Medium Body Adjusted
Total Grain Weight: 6.80 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 43.66 l of water at 68.6 C               65.0 C        30 min       
Mash Step         Add -0.00 l of water and heat to 67.0 C 67.0 C        45 min       
Mash Out          Heat to 75.6 C over 7 min                         75.6 C        10 min       

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes: Vienna was baked in oven before crashing 20'@200°C

07:30
Ψήθηκαν τα 500γρ. Vienna για 20’ στους 180°-200°C.
09:00
Ανάβει το γκάζι.
09:40
Αρχή mashing (43,5λίτρα νερό) στους 65,5°C.
10:10
Διόρθωση θερμοκρασίας που ξέφυγε ελαφρώς και πήγε 67°+.
Το step στο πρόγραμμα προστέθηκε μετά για να δω αν προβλέπεται αλλαγή στο FG από το Beersmith.
Δεν βγάζει κάτι τέτοιο έναντι του 65° για όλη τη διάρκεια. Θα δείξει.

10:55
Άναμα για mashout

11:15
Τέλος mashout.
Στραγγίσματα, στιψίματα, μετρήσεις κτλ.
Preboil Gravity: 1044
Preboil Volume: 39.3lt

11:45
Άναμα για βρασμό

12:05
Αρχή βρασμού
Πέφτουν μέσα 40γρ Target

13:05
Πέφτουν μέσα 39γρ East Kent Goldings

13:20
Chiller

13:30
Yeast nutrient

13:35
Τέλος βρασμού
Πέφτουν μέσα 40γρ Fuggles και αρχίζει whirlpooling.

13:45
Έξω το Hop Spider και αρχή κρυώματος

14:50
Θερμοκρασία 25°C
Μέτρηση OG: 1060 (Υποθέτω με το starter μπορεί να κατέβηκε λίγο, αλλά όχι κάτι άξιο λόγου)
Σε κανένα μισάωρο ακόμα είχε μεταφερθεί το γλέυκος στον κάδο (περίπου 25 λίτρα)και έπεσε μέσα η μαγιά (1,5 λίτρο starter). Η θερμοκρασία ήταν περίπου 20-21°C.

Στην διαδικασία είχα και τη βοήθεια του φίλου Loco, που πέρα από όλα τα άλλα έφερε και  East Kent Goldings  :).
Είχα ξεχάσει να πάρω και σκόπευα να βάλω Fuggles στη θέση τους.

Στις 20:00 το τσίπουρο στην αεροπαγίδα είχε κινηθεί.
Σήμερα το πρωί που τσέκαρα είχαμε ζύμωση.

15
Μπύρα / Jagdstaffel II - Duesseldorf Altbier (BIAB)
« στις: 29/01/2016, 19:25:31 »
Και μετά απο πολύ καιρό που το μελετάω ήρθε ο καιρός για Altbier.
Η συνταγή πάει στο πιό ακραίο version του στυλ με ~50 IBUs.
Αν δεν στραβώσει τίποτα μέχρι τότε θα γίνει την Κυριακή.

Recipe: Jagdstaffel IΙ
Brewer: Ronin
Style: Altbier
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 39,99 l
Post Boil Volume: 29,64 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,051 SG
Estimated Color: 28,6 EBC
Estimated IBU: 50,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 79,8 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3,00 kg               Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC)                       Grain         1        50,4 %       
2,40 kg               Munich Malt (17,7 EBC)                                Grain         2        40,3 %       
0,30 kg               Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)   Grain         3        5,0 %         
0,18 kg               Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)     Grain         4        3,0 %         
0,08 kg               Chateau Black (1400,0 EBC)                        Grain         5        1,3 %         
50,00 g               Northern Brewer [8,50 %] - Boil 90,0 min    Hop           6        45,6 IBUs     
30,00 g               Tettnang [4,50 %] - Boil 10,0 min                Hop           7        4,9 IBUs     
1,32 tsp              Yeast Nutrient (Boil 3,0 mins)                      Other         8        -             
30,00 g               Tettnang [4,50 %] - Boil 0,0 min                  Hop           9        0,0 IBUs     
2,0 pkg               SafAle German Ale (DCL/Fermentis #K-97)  Yeast         10       -             
3,96 tsp              Isinglass (Liquid) (Secondary 7,0 days)       Fining        11       -             


Mash Schedule: BIAB, Medium -Light Body for ALT
Total Grain Weight: 5,96 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 43,63 l of water at 68,9 C              65,5 C        90 min       
Mash Out          Add 0,00 l of water and heat to 75,0 C  75,0 C        10 min       

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-----------------------------------------------------------------

Προτάσεις και ενστάσεις ευπρόσδεκτες.

Σελίδες: [1] 2 3 4