1
Μπύρα / Πρώτη Προσπάθεια AG. Bohemian Pilsner
« στις: 25/10/2020, 16:07:11 »
Καλησπέρα,
Ξεκινάω την πρώτη μου προσπάθεια σε All Grain. Ο εξοπλισμός θα ειναι χειροποίητος, 3 βαρελια μπύρας 50λ, immersion chiller απο 15 μ χαλκοσωληνα, χειροποίητα φιλτρα στο mush tun. Πηγη θερμότητας υγραεριο 7500W.
Ο εξοπλισμός ειναι σχεδόν έτοιμος, θα ανεβασω καμια φωτογραφια.
Για πρωτη συνταγή εχω αυτήν :
Bohemian Pilsner
International Pale Lager
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 23.0
Total Grain (kg): 4.946
Total Hops (g): 161.00
Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.08 %
Colour (SRM): 3.4 (EBC): 6.7
Bitterness (IBU): 45.3 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 90
Grain Bill
----------------
4.619 kg Pilsner (2 Row) German (93.39%)
0.327 kg Carapils (Hoepfner) (6.61%)
Hop Bill
----------------
49.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 75 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
45.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2 g/L)
37.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
30.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
Misc Bill
----------------
11.5 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Infusion at 62°C for 20 Minutes, 68°C for 30 Minutes, 75°C for 10 Minutes
Boil for 90 Minutes
Fermented at 18°C with Mangrove Jack’s Bohemian Lager M84
Notes
----------------
Fermentation 10 deg c until it is at least 50% attenuated 4-8 days approx
Add 1 deg c per day until 18 deg c , when FG is stable for 3 days cool down to 4 deg Some brewers prefer to do this cooling down process in stages but personally, I have Hold at this temperature until the beer is clear, usually 1-3 days depending on how clear Add gelatin to speed this up but for the best results, the beer should be at least 10 If you are bottling then do so now. If you are kegging then you can continue this process Recipe
Generated with BrewMate
Γενικα πως την βλέπετε την συνταγή για πρώτη προσπάθεια? Καμία συμβουλή?
Μήπως το Efficiency 75% είναι πολυ για πρώτη φορα? Μήπως τα πολλα steps στο mash και sparge ειναι υπερβολή για πρωτάρη?
Περιμένω συμβουλές απο τους ε-μπυρο-τερους
Ξεκινάω την πρώτη μου προσπάθεια σε All Grain. Ο εξοπλισμός θα ειναι χειροποίητος, 3 βαρελια μπύρας 50λ, immersion chiller απο 15 μ χαλκοσωληνα, χειροποίητα φιλτρα στο mush tun. Πηγη θερμότητας υγραεριο 7500W.
Ο εξοπλισμός ειναι σχεδόν έτοιμος, θα ανεβασω καμια φωτογραφια.
Για πρωτη συνταγή εχω αυτήν :
Bohemian Pilsner
International Pale Lager
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 23.0
Total Grain (kg): 4.946
Total Hops (g): 161.00
Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.08 %
Colour (SRM): 3.4 (EBC): 6.7
Bitterness (IBU): 45.3 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 90
Grain Bill
----------------
4.619 kg Pilsner (2 Row) German (93.39%)
0.327 kg Carapils (Hoepfner) (6.61%)
Hop Bill
----------------
49.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 75 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
45.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2 g/L)
37.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
30.0 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
Misc Bill
----------------
11.5 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Infusion at 62°C for 20 Minutes, 68°C for 30 Minutes, 75°C for 10 Minutes
Boil for 90 Minutes
Fermented at 18°C with Mangrove Jack’s Bohemian Lager M84
Notes
----------------
Fermentation 10 deg c until it is at least 50% attenuated 4-8 days approx
Add 1 deg c per day until 18 deg c , when FG is stable for 3 days cool down to 4 deg Some brewers prefer to do this cooling down process in stages but personally, I have Hold at this temperature until the beer is clear, usually 1-3 days depending on how clear Add gelatin to speed this up but for the best results, the beer should be at least 10 If you are bottling then do so now. If you are kegging then you can continue this process Recipe
Generated with BrewMate
Γενικα πως την βλέπετε την συνταγή για πρώτη προσπάθεια? Καμία συμβουλή?
Μήπως το Efficiency 75% είναι πολυ για πρώτη φορα? Μήπως τα πολλα steps στο mash και sparge ειναι υπερβολή για πρωτάρη?
Περιμένω συμβουλές απο τους ε-μπυρο-τερους