Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - JohnKaneris

Σελίδες: [1]
1
Καλημέρα σε όλους!

Αυτόν τον καιρό κοιτάζω να ξεκινήσω 5λιτρες παρτίδες ώστε να πειραματιστώ με νέες συνταγές αλλά και all-grain με τον υπάρχων εξοπλισμό της κουζίνας  :P

Το πρόβλημα μου είναι το εξής: δεν βρίσκω κάδο σε αυτά τα λίτρα. Οπότε οι λύσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι 2:

Να μετατρέψω κάδο από ποπ-κορν σε κουβα για την ζύμωση
Να χρησιμοποιήσω παλιές νταμιτζάνες από λάδι

Το πρόβλημα με την πρώτη περίπτωση είναι ότι προσπάθησα σε έναν κάδο να ανοίξω τρύπα για βρυσάκι, και παρόλο που έφτιαξα την τρύπα, εκεί που την έφτιαχνα έφυγε και μια ρωγμή - οπότε μαπα το καρπούζι. Μετά προσπάθησα να κάνω το ίδιο στο καπάκι του - και ακριβώς το ίδιο συνέβει πάλι. Οπότε τώρα σκέφτομαι μήπως ξαναπροσπαθήσω ανοίγοντας τρύπα με καυτό αντικείμενο και στην συνέχεια να πιάσω λείμμα..

Τώρα για τις νταμιτζάνες από λάδι φοβάμαι να μην περάσει το άρωμα από το λάδι στην μπύρα. Εαν τις χρησιμοποιήσω έχω κατα νού να τις αφήσω μια ολόκληρη μέρα γεμάτες με μείγμα από OXI για απολύμανση - αλλά θα είναι αρκετό αυτό ώστε να φύγει εντελώς το άρωμα του λαδιου? Επίσης οι νταμιτζάνες αυτές κλείνουν με φελλό, στον οποίον είχα κατα νου να ανοίξω τρύπα ώστε να εφαρμόσω την αεροπαγίδα. Θα κρατήσει όμως ο φελλός?

Τι από τα δύο πιστεύετε είναι καλύτερο να προσπαθήσω?

2
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από 2 πετυχημένα κιτακια είπα να προχωρίσω σε partial mash για να αρχιζω να ελεγχω την γευση της μπυρας.. Έπειτα από πολύ ψάξιμο σε σάητ, το βιβλίο του Palmer και φορουμς είπα να ψάξω για καμια συνταγη Weiss μιας και τους εχω αδυναμία και αυτή που μου ξεχωρισε ειναι η παρακατω.

Τωρα, επειδη με ολο αυτο το ψαξιμο ειδα και ακουσα πολλα και διαφορα θα ηθελα λιγακι τα φωτα σας σε μερικα θεματα..

Για αρχη, ενα απο τα βασικα θεματα στα οποια ακομα δεν εχω καταληξει ειναι το θεμα του νερου. Αποτι ειδα, το ιδανικο θα ηταν να βαλω 2.5 λιτρα νερο ανα κιλο βυνης, κατι το οποιο σημαινει οτι στην εξης συνταγη (τελικη ποσοτητα 19 λιτρα) θα πρεπει να κανω το steeping σε 11 λιτρα νερο (4,4 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Εδω ομως εχω την εξης απορια: σε αυτα τα λιτρα υπολογιζω και το LME ή οχι? Μου βγαζει νοημα να μην το υπολογισω μιας και θα το βαλω μετα το steeping, και συνεπως θα πρεπει να βαλω 7.25 λιτρα νερο (3.9 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Ποιο απο τα δυο ειναι το σωστο? Επισης θα γινοταν να κανω steeping με λιγοτερο νερο? Εχω δει πολλους να κανουν και σε 5 λιτρα με παρομοιες ποσοτητες βυνης και στην συνεχεια απλα να συμπληρωνουν στον καδο ζυμωσης! (Σημειωση οτι η κατσαρολα μου ειναι 8 λιτρων)

Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Γενικα δεν ξερω αν ξεκιναω με πολυ περιπλοκη συνταγη για πρωτο pm ή αν απλα εχω μπερδευτει ως αρχαριος - για αυτο θα εκτιμουσα πολυ τα φωτα οποιων γνωριζουν καλυτερα το αθλημα!  ;D ;D

Opa's Dunkelweizen (Partial Mash) (Dunkelweizen)

Original Gravity (OG): 1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
Alcohol (ABV):         5.21 %
Colour (SRM):          18.9   (EBC): 37.2
Bitterness (IBU):      15.7   (Average)

30.77% Liquid Malt Extract - Wheat
30.77% Wheat
20.51% Munich Dark (θα βαλω munich II)
5.13% Caramel Wheat
5.13% Crystal 60L (θα βαλω caramunich III)
5.13% Rice Hulls
2.55% De-Husked Caraf II

1.5 g/L Hallertau Mittelfruh (3.75% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

0.1 g/L Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17°C with Weihenstephan Weizen 3068 (θα βαλω mangrove jack M20 στην θεση της)

Notes: Silver Medal

2015 Great Canadian Homebrew Competition

Category 15: Weizens

Recipe Generated with BrewMate

3
Καλησπέρα σε όλους!

Πριν από 10 μέρες ξεκίνησα να φτιάχνω το kit Bourbon Barrel της Mangrove Jacks και σήμερα επιτέλους το εμφιάλωσα (75g δεξτρόζη βρασμένη στον κάδο εμφιάλωσης). Έχω την εξής απορία, σε τι θερμοκρασία να τα αφήσω τα μπουκάλια?

Στις οδηγίες του κιτ γράφει 2 βδομάδες σε ζεστό μέρος και μετά σε κρύο για 1-3 βδομάδες. Τώρα από άποψη θερμοκρασίας πως να το μεταφράσω αυτό? Τα έχω βάλει σε 19-20 βαθμούς για το ζεστό - σε αυτήν την θερμοκρασία έκανα και την ζύμωση και πήγε πολύ καλα - και μετά σκεφτόμουν για το κρύο ένα δωμάτιο στο σπίτι που έχει 16 βαθμούς.

Εσείς τι πιστεύετε, τόσο για την διάρκεια όσο για τις θερμοκρασιες?

4
Νέα μέλη / Καλησπέρα!
« στις: 14/03/2018, 19:05:15 »
Καλησπέρα σε όλους, είμαι ο Γιάννης και σήμερα ξεκίνησα την πρώτη μου απόπειρα ζύμωσης μπύρας με το kit Bourbon Barrel της Mangrove Jack's!

Ανυπομονώ να δω πως θα βγει (και αν  ;D ) και εν καιρό να φύγω και από τα έτοιμα κιτ για να αρχίζω να παίζω με γεύσεις :)

Καλές ζυμώσεις σε όλους - είναι πολύ ευχάριστο το ότι υπάρχει ένα τέτοιο φορουμ στην χώρα!

5
Καλησπέρα σε όλους!

Έπειτα από πολύ καιρό αγάπης για την μπύρα αποφάσισα να κάνω την απόπειρα να φτιάξω και μόνος μου..
Επέλεξα ένα έτοιμο κιτ, το Mangrove Jack's Bourbon Barrel, ώστε να ξεκινήσω από τα εύκολα και βλέπουμε πηγαίνοντας!

Το συγκεκριμένο κιτ είχε κάποια πράγματα τα οποία με παραξένεψαν - αλλά τα έκανα, πιστός στις οδηγίες:

Το βραστό νερό το έριξα κατευθείαν στον κάδο ζύμωσης, αντί να περάσει από κατσαρόλα και μετά μέσα
Τα ροκανίδια του βαρελιού τα έριξα μαζί με το εκχύλισμα βύνης στο βραστό νερό

Τέλος έκανα την ανοησία να ξεχάσω να προμηθευτώ θερμόμετρο, οπότε έριξα την μαγιά χωρίς να πάρω θερμοκρασία σε νερό με αντιστοιχία 2L βραστό το οποίο είχε κρυώσει λίγο και 12L κρύο από την βρύση. Αγγίζοντας τον κάδο στο πλάι μου φάνηκε αρκετά δροσερό ώστε να είναι κάτω των 20 βαθμών.

Ως τελείως πρωτάρης μου φαίνεται πολύ περίεργο οι οδηγίες του κιτ να διαφέρουν τόσο πολύ από όλα αυτά που είδα και διάβασα στο internet πριν ξεκινήσω την διαδικασία - και επίσης ανησυχώ λίγο για το θέμα της μαγιάς.. Μια επιβεβαίωση από κάποιον πιο σχετικό θα βοηθούσε πολύ!

Αυτά από εμένα - αναμένω για να δω τι θα βγει!   :D :D

Σελίδες: [1]