Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Γιώργος Λ

Σελίδες: [1] 2 3
1
Μπύρα / Ena - German Pilsner
« στις: 24/10/2017, 17:18:16 »
Το Σ/Κ θα βράσω την παρακάτω συνταγή για να είναι ετοιμη για μετά τα Χριστούγεννα.

Ena
German Pilsner (Pils)

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           21.0
Total Grain (kg):         5.667
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             3.7   (EBC): 7.3
Bitterness (IBU):         33.9   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
5.667 kg Pilsner (100%)

Hop Bill
----------------
27.0 g Magnum Pellet (7.5% Alpha) @ 85 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
29.0 g Hersbrucker Pellet (2.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
12.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (2.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
32.0 g Hersbrucker Pellet (2.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.5 g/L)

Misc Bill
----------------
4.0 g Irish Moss @ 18 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 12°C with Wyeast 2042 - Danish Lager


Recipe Generated with BrewMate

Για πικρικό έχω magnum και Nothern Brewer αν κάποιος έχει άποψη για το ποιος από τους δύο ταιριάζει καλύτερα ας το πει.

Επίσης η μαγιά είναι παραγωγής τέλη 2016. Εγώ όσο καιρό την είχα αποθηκευμένη (από Απρίλιο 2017) την είχα στο ψυγείο. Θα φτιάξω το σταρτερ αύριο. Φαντάζομαι ότι δε θα έχω πρόβλημα. Αρχικά έλεγα να κάνω 23 λίτρα αλλά λόγω παλαιότητας της μαγιάς είπα να τα μειώσω λίγο. Να τα μειώσω κιάλο ή να τα κάνω 23;

2
Μπύρα / Her0 - American IPA (BIAB)
« στις: 29/04/2017, 16:47:06 »
Her0
American IPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           16.0
Total Grain (kg):         4.485
Total Hops (g):           189.00
Original Gravity (OG):    1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.21 %
Colour (SRM):             8.4   (EBC): 16.5
Bitterness (IBU):         41.7   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      70

Grain Bill
----------------
3.947 kg Pale Ale Malt (88%)
0.179 kg Carahell (4%)
0.179 kg Caramunich I (4%)
0.090 kg Vienna (2%)
0.090 kg Wheat Malt (2%)

Hop Bill
----------------
25.0 g Chinook Pellet (8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
14.0 g Chinook Pellet (8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g Chinook Pellet (8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
30.0 g Mosaic Pellet (12% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
30.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
30.0 g Chinook Pellet (8% Alpha) @ 6 Days (Dry Hop) (2.2 g/L)
30.0 g Mosaic Pellet (12% Alpha) @ 6 Days (Dry Hop) (1.9 g/L)

Misc Bill
----------------
3.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale US-05


Recipe Generated with BrewMate


Η μπίρα είναι ήδη στον πρώτο κάδο εδώ και 15 μέρες. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα πέσουν και οι λυκίσκοι για Dry Hop.
Λόγω του mashing στους 65 εχω βάλει λίγο παραπάνω cara από τα συνηθισμένα μου, για να έχω λίγο καλύτερο σώμα. Το ίδιο και για vienna/wheat
Στόχος να γίνει μία καλοκαιρινή, ελαφρια, αρωματική (προς  φρουτώδη/κιτρικά) IPA.

3
Μαγιά / Επαναχρησιμοποίηση μαγιάς
« στις: 20/04/2017, 10:50:27 »
Αγαπητοί συμφορουμίτες,

έχω φτιάξει μία μπίρα weiss στην οποία έχω χρησιμοποιήσει την wyeast 3068. Επειδή δεν έχω άλλη μαγιά (αφού ξέχασα να παραγγείλω) λέω να χρησιμοποιησω την ίδια μαγια για να κάνω άλλη μία ίδια παρτίδα μπίρα. Θα κάνω ακριβώς την ίδια συνταγή.

Έχει κάνει κάποιος κάποια ανάλογη διαδικασία;

Η μπίρα είναι τώρα 3 βδομάδες στον πρώτο κάδο, η ζύμωση έχει τελειώσει και λέω άυριο να εμφιαλώσω.
Απ' ότι κατάλαβα πρέπει αφού εμφαιλώσω, να ρίξω λίγο νερό σε αυτό που θα μείνει, να ανακατέψω, να μεταφέρω το υγρό με τη μαγιά σε ένα άλλο δοχείο, να το αφήσω λίγο να καθαρίσει και να το κάνω αυτό 2-3 φορές. Μετά ψυγείο και μέτα τη χρησιμοποιώ.

Πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό;

4
Μπύρα / Mrs Clumsy - California Common
« στις: 09/01/2017, 09:40:41 »
Mrs Clumsy
California Common Beer

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           20.0
Total Grain (kg):         5.871
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.055  (°P): 13.6
Final Gravity (FG):       1.016  (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV):  5.12 %
Colour (SRM):             8.5   (EBC): 16.7
Bitterness (IBU):         39.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      70

Grain Bill
----------------
2.936 kg Pale Ale Malt (50%)
2.231 kg Pilsner (38%)
0.176 kg Carahell (3%)
0.176 kg Caramunich I (3%)
0.176 kg Melanoidin (3%)
0.176 kg Munich I (3%)

Hop Bill
----------------
31.0 g Cluster Pellet (6.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
31.0 g Cluster Pellet (6.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
38.0 g Cluster Pellet (6.1% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.9 g/L)

Misc Bill
----------------
4.0 g Irish Moss @ 18 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Wyeast 2112 - California Lager


Recipe Generated with BrewMate

Aφού ο καλός Βρου μας έφερε τη μαγιά μας, έβρασα χτες την παραπάνω μπίρα. Επειδή είχε πολύ κρύο έπεφτε συνεχώς η ένταση του βρασμού και χρειάζονταν να ανοίγω πιο πολύ το γκάζι. Τελικά πήρα OG 1053 και 20.5λ.

Ο λυκίσκος ήρθε με ΑΑ 7.5 αλλά υπολόγισα γύρω στο 6.1 για τη συνταγή.

Στόχος είναι να γίνει μία ευκολόπιοτή και ευχάριστη μπίρα που να είναι μάλλον πιο κοντά στην California Lager της Anchor παρά στη Steam.

Για την ιστορία έχει γίνει στην ίδια σειρά άλλη μία μπίρα, ο Mr Clumsy, η οποία είχε αντί για munich maris otter, αντί melanoidin+carahell carared και Nothern Brewer στη θέση του Cluster. O Mr Clumsy ήταν μία πολύ ευχάριστη μπίρα και καταναλώθηκε αρκετά γρήγορα. Λογικά η οικογένεια θα έχει και κάποιο παιδάκι. Θα δούμε αργότερα...


5
Υπάρχει κάποιος "σπιτικός" ή και άλλος τρόπος να καλιμπράρουμε το θερμόμετρο που χρησιμοποιούμαι για το μασινγκ; Έχω τρία θερμόμετρα. Τα δύο δείχουν σταθερά ένα βαθμό διαφορά με ταξύ τους ενώ το τρίτο μία τιμή στον έναν βαθμό από τα άλλα δύο.

6
Μπύρα / Goldy - English IPA {BIAB}
« στις: 20/10/2016, 17:24:12 »
Goldy
English IPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           17.0
Total Grain (kg):         5.459
Total Hops (g):           120.00
Original Gravity (OG):    1.061  (°P): 15.0
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.99 %
Colour (SRM):             8.7   (EBC): 17.1
Bitterness (IBU):         46.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      75

Grain Bill
----------------
4.995 kg Maris Otter Malt (91.5%)
0.355 kg Pale Ale Malt (6.5%)
0.109 kg Caramunich I (2%)

Hop Bill
----------------
55.0 g Goldings Pellet (5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (3.2 g/L)
5.0 g Target Pellet (9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
15.0 g Goldings Pellet (5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
20.0 g Goldings Pellet (5% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.2 g/L)
25.0 g Target Pellet (9% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.5 g/L)

Misc Bill
----------------
3.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 75 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale S-04


Recipe Generated with BrewMate

Πρώτη απόπειρα για English IPA. Ναι κύριοι η Fuller's IPA μας ενθουσίασε!!!
Η βρασιά θα γίνει Σάββατο ή Κυριακή.
Η pale ale μπήκε γιατί δεν είχα αλλη marris otter. ¨Εχω λίγο ένα προβήματισμό για τη θερμοκρασία του Mashing. Τελικά λέω για 66C με στόχο να πάρω μία πιο γεμάτη σε σώμα μπίρα σε συνδιασμό με τη marris otter και με την S04 η οποία δεν έχει πολύ υψηλό attenuation. Για mashing στους 67C το βλέπεται υπερβολή;
Σε αυτή την παρτίδα θα προσπαθήσω να βελτιώσω κάποια πράγματα σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχα από τον Ιταλό κριτή στο Διαγωνισμό.

Παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες. (Για τον Goldings αντί για EK Goldings το παίρνω επάνω μου...   :) )

7
Kit Brewing / Brewferm orange bock
« στις: 02/10/2016, 20:39:16 »
Εχω αυτό το κιτ στην ακρη περίπου 1,5 χρονο και λεω να το φτιαξω και για χριστουγεννα μιας και εχει ηδη ληξει το σεπτεμβριο 2016. Μαγια λεω να χρησιμοποιησω την mauribrew lager. Θερμοκρασια ζυμωσης τι προτεινετε; Να κινηθω στα χαμηλα 12-14C ή πιο ψηλα 17C για κατι πιο αρωματικο; Δεν εχω ιδεα απο το ειδος και απο μαύρες γενικότερα. Αξιζει να βαλω καστανη ζαχαρη για τη ζύμωση ή να μεινω στη δεξτροζη;

Edit: υπαρχει και MJ californian lager μαγια για κατι ακομα πιο αρωματικο

8
Μαγιά / Σταρετ για υγρη μαγια λαγκερ
« στις: 29/09/2016, 10:56:50 »
Για υγρή μαγιά λαγκερ (White labs 830 German Lager) το σταρτερ σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να "ζυμώνει"; Σύμφωνα με τις προδιαγραφές η βέλτιστη θερμοκρασία ζύμωσης για τη μαγιά είναι 10-13C. Το σταρτερ να το κάνω και και ayτό στους 13C ή σε υψηλότερη θερμοκασία πχ 18 ή 20C;

9
Εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζω εκτεταμένο πρόβλημα μόλυνσης στον αεξοπλισμό μου και δε μπορώ να το λύσω με τίποτα. Τα συμπτώματα είναι ότι περίπου μετά από 1-1.5 μήνα όλες οι μπίρες κάνουν πάρα πολύ αφρό και εμφανίζουν μία υπόξινη γεύση. Δεν ξυνίζουν όμως. Μετά από 2-3 μήνες μόλις ανοίγω τα μπουκάλια ο αφρός χύνεται μέσα από το μπουκάλι και η γεύση της μπίρας έχει αλιωθεί αρκετά και μυρίζει ακετά κοντά όπως μυρίζει η σκουριά περίπου. Αυτή τη μόλυνση την είχα αντιμετωπίσει πρώτη φοράό ταν έκανα κιτ. Επομένως δεν είναι κατί που γίνετια στη διαδιακασία του BIAB. Επίσης τώρα τελευταία χρειάστηκε να αφήσω δύο μπίρες στον κάδο ζύμωσης (δεύτερο κάδο) για 1 μηνα και κάτι και τώρα η μπίρα που βγαίνει από το βρυσάκι τους κάνει τον ίδιο αφρό. Η μία από της δύο μπίρες είναι το Barley wine. Πάει το Barley wine  :( :(  Άρα δεν λογικά η μόλυνση δεν γίνεται στο σταδιο της εμφιάλωσης. Επόμένως η μόλυνση γίνεται από τη μετάγγιση από το καζάνι βρασμού μέχρι και που βάζω την αεροπαγίδα στον κάδο ζύμωσης. Αυτό που σκέφτομαι ως πιο πιθανό είναι να έχει μολυνθει όλος ο εξοπλισμός, κάδοι βρυσάκια κουτάλες κλπ και τα καθαριστηκά που χρησιμοποιώ (starsan, OXI) να μην είναι αρκετά δυνατά. Έχετε να προτείνετε κάτι δραστικό για απολύμανση / αποστείρωση;

10
Μαγιά / English IPA
« στις: 13/05/2016, 15:28:55 »
Παραθέτω:  but for brewers who want to emulate the style at home (<---εγώ είμαι αυτός), I would recommend using ale strains, preferably those which attenuate well and do not produce very fruity/estery flavors in the beer.

Μπορείται να προτείνεται κάποια μαγιά από το κατατάστημα που να ταιριάζει στην παραπάνω περιγραφή;
Θέλω να φτιάξω μία English IPA έχωντας ως πρότυπο τη Fullers.
Η μοναδική "αγγλική" που έχω δοκιμάσει είναι η s-04 από την οποία δεν είχα ποτέ παράπονο και μάλλον ταιριάζει στην περιγραφή.

11
Μπύρα / Ordinary Ale - Standard/Ordinary Bitter - {BIAB}
« στις: 12/04/2016, 14:39:23 »
Ordinary Ale
Standard/Ordinary Bitter

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           20.0
Total Grain (kg):         4.024
Total Hops (g):           70.00
Original Gravity (OG):    1.038  (°P): 9.5
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  3.48 %
Colour (SRM):             10.6   (EBC): 20.9
Bitterness (IBU):         29.9   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      70

Grain Bill
----------------
3.582 kg Maris Otter Malt (89%)
0.201 kg Melanoidin (5%)
0.161 kg Crystal 120 (4%)
0.080 kg Carared (2%)

Hop Bill
----------------
9.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
20.0 g Goldings Pellet (5.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
15.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
16.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
10.0 g Goldings Pellet (5.1% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (0.5 g/L)

Misc Bill
----------------
4.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 19°C with Danstar Windsor


Recipe Generated with BrewMate

Πρώτη προσπάθεια για ordinary bitter και κάτι αγγλικο. Η προηγούμενη προσπάθεια για μία ελαφριά/ευκολοπιοτη μπίρα με session ipa απέτυχε. Πρώτη συνταγή επίσης που χρησιμοποιώ και αγγλικούς λυκίσκους. Παρατηρήσεις/προτάσεις ευπρόσδεκτες.

Είμαι ακόμα σε σκέψη για το mashing. Κανονικά θα πρέπει να πάω στους 67C, αλλά επέιδή η μαγιά έχει χαμηλό attenuation λέω να το ισορροπήσω αυτό με mashing στους 66C. Δεν ξέρω, αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη μαγιά ας βοηθήσει λίγο.

Οι λυκίσκοι στο flame out είναι ίσως κατά 5-10γρ παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε, αλλά πάλι είναι στη λογική της μαγιάς για να εξισορροπήσει τη θεωρητικά πεισσότερο βυνώδη γεύση. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοπιώ crystal 120 και όχι τη δοκιμασμένη  caramunich I.

Τη συνταγή ήθελα να την κάνω με s-04 αλλά η τελευταία που είχα χρησιμοπιήθηκε "εκτάκτως" σε άλλη βρασιά...

Η βρασιά είναι για Τετάρτη ή Κυριακή, αναλόγως το χρόνο  :)


12
Ένας γνωστός μου που έχει μπιραρία και κατά καιρούς με προμηθεύει με άδεια μπουκάλια, μου έδωσε πρόσφατα και ένα keg. Επειδή είμια παντελώς άσχετος με το θέμα, ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ με κάποιο τρόπο να το αξιοποιήσω και σε γενικές γραμμές τι τροποποιήσεις θα πρέπει να κάνω.


13
Μπύρα / Bojo - English Barleywine {BIAB}
« στις: 17/03/2016, 19:33:53 »
Bojo
English Barleywine

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           18.0
Total Grain (kg):         9.453
Total Hops (g):           81.00
Original Gravity (OG):    1.096  (°P): 22.9
Final Gravity (FG):       1.024  (°P): 6.1
Alcohol by Volume (ABV):  9.43 %
Colour (SRM):             20.3   (EBC): 40.0
Bitterness (IBU):         63.1   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 58
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
5.483 kg Maris Otter Malt (58%)
2.174 kg Pale Ale Malt (23%)
0.945 kg Wheat Malt (10%)
0.293 kg Caraaroma (3.1%)
0.284 kg Melanoidin (3%)
0.189 kg Biscuit (2%)
0.085 kg Special-B (0.9%)

Hop Bill
----------------
31.0 g Magnum Pellet (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
5.0 g Magnum Pellet (12.7% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
20.0 g Styrian Golding Pellet (5.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
15.0 g Styrian Golding Pellet (5.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
10.0 g Styrian Golding Pellet (5.5% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (0.6 g/L)

Misc Bill
----------------
4.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Fermented at 19°C with Danstar Nottingham


Recipe Generated with BrewMate

Το ονομα το ξέρω είναι γελείο....

Πρώτο Barley wine για να το πιούμε με το καλό τα Χριστούγεννα που μας έρχονται.
Κανονικά ήθελα να βάλω 3% special B αλλά μόνο τόσο έχω και τη συμπληρώνω με caraaroma.
Οι ποσότητες των λυκίσκων θα προσαρμοστούν ανάλογα με το preboil gravity.
Υπάρχει και 0.5 kgr light DME διαθέσιμο το οποίο θα πέσει και αυτό ανάλογα με το πως θα τα πάει το mashing.

Η μαγιά είναι με σταρτερ.
Η βρασιά είναι για Κυριακή.

Παρατηρήσεις/προτάσεις ευπρόσδεκτες  :) :)


14
Μπύρα / Lianermayer Premium Pils - German Pilsner {BIAB}
« στις: 12/02/2016, 19:49:47 »
Κατ' αρχήν πάντα ήθελα να βγάλω και εγώ μία μπίρα μου premium pils  ;D ;D
(Και το Lianermayer είναι από το δικό μου όνομα μάλλον στα Γερμανικά;;;!!)

Μετά την πρώτη προσπάθεια για Pils με μία τσέχικη εκδοχη του είδους, για τη δεύτερη προσπάθεια θα κινηθούμε σε κάτι πιο γερμανικό που φαίνεται να είναι πιο απαιτητικό. Η βρασιά θα γίνει Σ/Κ οριακά  να προλάβουμε για το Πάσχα.

Lianermayer Premium Pils
German Pilsner (Pils)

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           26.0
Total Grain (kg):         6.890
Total Hops (g):           115.00
Original Gravity (OG):    1.049  (°P): 12.1
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.81 %
Colour (SRM):             3.7   (EBC): 7.3
Bitterness (IBU):         42.4   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
6.766 kg Pilsner (98.2%)
0.124 kg Carapils (Dextrine) (1.8%)

Hop Bill
----------------
30.0 g Magnum Pellet (9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
15.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (3% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
49.0 g Tettnanger Pellet (4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
16.0 g Hersbrucker Pellet (2% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
35.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (3% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Mash Schedule:
15 Minutes @55°C
15 Minutes @60°C
60 Minutes @65°C

Fermented at 12°C with 3x Mangrove Jack's Bohemian lager M84

Recipe Generated with BrewMate

Παρατηρήσεις - σχόλια - διορθώσεις ευπροσδεκτα

15
Μαγιά / Starer με υψηλο OG
« στις: 17/12/2015, 16:02:57 »
Παίδες πριν 4 μέρες έκανα ένα σταρτερ για μια υγρή μαγιά (Hefe Weizen). Χρησιμοποίησα DME. Η  ζύμωση άργησε να ξεκινήσει και πάει πολύ πολύ υποτονικά και συνεχίζει ακόμα....
Προσπαθώ να δω τι φταίει και τελικά:
Τo σταρτερ το φτιάχνω με 0.5lt νερό και 75γρ DME. Το θέμα είναι ότι εδω (μάλλον γιατί έκανα αναγωγή σε λίτρο ή γιατί είμαι αφηρημένος ώρες ώρες) έβαλα 150γρ DME το οποίο μας δίνει a OG πάνω από 1.10!!! Πολύ φοβάμαι ότι η μαγιά δε θα το αντέξει το τόσο αλκοόλ. Τι πρέπει να κάνω; Να το αραιώσω με σκέτο νερό; Να πάρω τη μαγιά  που έχει κάτσει στον πάτο και να κάνω νέο σταρτερ;

Σελίδες: [1] 2 3