Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - MaiPsy

Σελίδες: [1]
1
Λοιπόν αντιγράφοντας εναν απο το γνωστό Αμερικάνικο forum, έβαλα μόνιμα σημάδια για ογκομέτρηση του βραστήρα. Στο HLT έχω πάρει να βάλω sight glass.

χρειάστηκα 1 ποτηράκι ξύδι με δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι, αυτοκόλλητα νούμερα, βαμβάκι πάνω σε κατσαβίδι και πηγή 12V (ο άλλος είχε 9V μπαταρία).



Κόλλησα τα νούμερα και τα όρια:




Θετικό στην κατσαρόλα:




Αρνητικό στο βαμβάκι και ελαφρύ πέρασμα στην κατσαρόλα:






Και το αποτέλεσμα που με ευχαρίστησε:





2
Λοιπόν, θέλω τις συμβουλές σας.

Έχω φτιάξει μέχρι τώρα 3 "μαύρες" μπύρες με την τελευταία το προηγούμενο σκ. Και στις τρείς είχα το απογοητευτικό brewhouse efficiency της τάξεως του 54 - 56% όταν συνήθως βρίσκομαι στο 72% για όλες τις υπόλοιπες (άντε στο 70% minimum).

και η ερώτηση είναι: What the fuck???

λέτε να έχει να κάνει με το νερό (ph και τέτοια); μήπως μου διαφεύγει κάτι στην διαδικασία του mashing στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές σκούρες βύνες;;

για πείτε ρε παιδιά γιατί δε γίνεται αν την πατάω συνέχεια!


3
Γενικές ερωτήσεις. / Ερώτηση για Lambic
« στις: 28/03/2013, 21:26:39 »
Μιάς και συζητάγατε για τη lambic του Βrew θέλω να κάνω μια ερώτηση..ενδιαφέρομαι να φτιάξω μια Kriek έτσι σαν projectακι..

Ιδανικά θα ήθελα να ξεκινήσω αρχές καλοκαιριού που έχει βύσσινα και να η ερώτηση:

Αν γίνει η ζύμωση με την πρώτη μαγιά (την κανονική) σε νορμάλ θερμοκρασίες (20) και αφού πέσει μέσα η δεύτερη μαγιά (Λακτοβάκιλλοι κλπ) βγει απο το θάλαμο ωρίμανσης ο κάδος σε θερμοκρασία δωματίου (και 40 το καλοκαίρι) θα χαλάσει η μπύρα ή δεν πειράζει;

ε; ε; ε;

4
Μπύρα / AG "Του λαού" Weiss
« στις: 19/03/2013, 19:02:47 »
ψωμόμπυρα για μαζική κατανάλωση:


Batch Size (fermenter): 40.00 l   
Brewer: MaiPsy
Αsst Brewer: PsyRen
Boil Time: 60 min   


Ingredients

Amt                Name   

5.00 kg    Wheat Malt, Bel                              50.0 %
3.00 kg    Vienna Malt                                   30.0 %
1.00 kg    Munich Malt                                     10.0 %
0.50 kg    Cara Blond 20                              5.0 %
0.50 kg    Cara-Pils                                          5.0 %

20.00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %]       Boil @ 60.0 min   
30.00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %]       Boil @ 15.0 min   
10.00 g    Tettnang [4.50 %]                            Boil @ 15.0 min   
40.00 g    Tettnang [4.50 %]                            Boil @ 0.0 min

30.00 g    Coriander Seed                                  Boil @ 15.0 min

2.0 pkg    Blanche Ale Yeast



Est OG: 1.055 SG   
Measured OG: 1.050 SG
Est FG: 1.016 SG -------------> Αποκλείεται οπότε δικό μου Estimated FG 1012
Estimated Alcohol by Vol: 5.1 %   
Bitterness: 11.3 IBUs
Est Color: 10.2 EBC



Όλα πήγαν οκ... 6 ώρες απο αρχή μέχρι τις κατσαρόλες ανάποδα να στεγνώνουν...

ζύμωση ξεκίνησε on schedule...για να δούμε τι θα δούμε


5
Μαγιά / Fermentis Safale S-04
« στις: 13/03/2013, 19:27:40 »
Αδέλφια καλησπέρα,

χρησιμοποίησα την εν λόγω μαγιά σε μια ας πούμε blonde Ale.

mashαρα στους 67 σταθερά για 36 λίτρα τελική με OG 1042

6.00 kg    Pilsnermalt 6RW (Castle Malting)
1.00 kg    Corn, Flaked
0.22 kg    Acid Malt

αυτή τη στιγμή το SG είναι στους 1005 και ακόμα ζυμώνει...

δεν βρωμάει για να πεις μόλυνση...

απο ότι διάβασα έχει attenuation αλλά όχι κι'έτσι...

έχετε εσείς αντίστοιχη εμπειρία με την S-04;;;;;

6
Μπύρα / AG APApapa
« στις: 04/11/2012, 20:11:30 »
Πρώτη φορά αμερικάνικο στιλ μπύρας απο μένα...για να δούμε τι θα βγει...έχω αγωνία

Type: All Grain    
Batch Size (fermenter): 42.00 l
Brewer: MaiPsy
Asst Brewer: PsyRen
Boil Size: 56 l    
Boil Time: 60 min    
End of Boil Volume 47.62 l    
Brewhouse Efficiency: 71.00 %


Ingredients

Amt                  Name    Type          %

8.00 kg    Maris Otter    Grain       80.0 %
1.00 kg    Munich Malt     Grain       10.0 %
0.50 kg    Biscuit Malt     Grain       5.0 %
0.50 kg    Cara-Pils       Grain               5.0 %

40.00 g    Chinook [11.00 %] - Boil 60.0 min
20.00 g    Chinook [11.00 %] - Boil 15.0 min
20.00 g    Cascade [5.90 %] - Boil 15.0 min    
20.00 g    Chinook [11.00 %] - Boil 0.0 min
20.00 g    Cascade [5.90 %] - Boil 0.0 min    
20.00 g    Chinook [11.00 %] - Dry Hop 7.0 Days    
60.00 g    Cascade [5.90 %] - Dry Hop 7.0 Days    

2.00 tsp    Yeast Nutrient - Boil 15 mins
2.00 tsp    Irish Moss  - Boil 15 mins

2.0 pkg    Nottingham (Danstar)    Yeast    



Mashing with 30 lt at 76 C to achieve Mashing Temp of 68 C - No Mash out
Sparging with 37 lt at 75.6 C


Est Original Gravity: 1.053 SG    Measured Original Gravity: 1.053 SG
Est Final Gravity: 1.013 SG    
Estimated Alcohol by Vol: 5.2 %    
Bitterness: 35.5 IBUs    
Est Color: 12.7 EBC


Μπόμπααααααααα!



   

7
Μπύρα / AG "Left Over" Chocolate Milk Stout
« στις: 27/10/2012, 20:23:10 »
Λεπόοοοον. Αρχικά να πώ ότι το ότι νά'ναι που θα δείτε στα υλικά είναι λόγω του ότι όπως λέει και το όνομα είναι απο περισεύματα που δεν ήθελα να πάνε χαμένα...πάντως κάποια παράλογη βύνη δεν μπήκε μέσα, απλά στη βάση είναι αχταρμάς.


Type: All Grain   
Batch Size (fermenter): 28.00 lt   
Brewer: MaiPsy
Asst Brewer: PsyRen

Boil Time: 90 min   
Brewhouse Efficiency: 71.00 %



Ingredients

Amt                 Name                                                                    Type    %

3.00 kg    Pale Malt (2 Row) Bel                                             Grain    48.4 %
0.50 kg    Pilsner (2 Row) Bel                                                 Grain    8.1 %
0.50 kg    Wheat Malt Bel                                                       Grain    8.1 %
0.60 kg    Chocolate Malt                                                   Grain        9.7 %
0.30 kg    Black Malt                                                            Grain        4.8 %
0.80 kg    Cara Blond                                                             Grain         12.9 %

0.50 kg    Lactose - Boil 5 min                                               Sugar    8.1 %
0.25 kg    ION Cocoa - Boil 5 min

60.00 g    East Kent Goldings [5.60 %] - Boil 90.0 min        Hop        29.2 IBUs

2.00 tsp    Yeast Nutrient
1.00 tsp   Irish Mosh

1.0 pkg    Windsor Yeast


Beer Profile

Est Original Gravity: 1.048 SG    Measured Original Gravity: 1.048 SG
Est Final Gravity: 1.009 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.2 %
Bitterness: 29.2 IBUs
Est Color: 75.1 EBC


Mashing at 67 C with 20.5 lt - No Mash out
Batch Sparge at 75.6 with 29 lt
Boil Size: 44.0 lt
After Boil Volume 32 lt
Trub Loss 4 lt



Η διαδικασία μαζί με τα πλυσίματα πήρε 6 ώρες, το γλεύκος μπήκε στον κάδο βραστό και έμεινε να κρυώσει μόνο του μέχρι χθες το πρωί όπου μπήκε η μαγιά. Μετά άπο 4 ωρίτσες ξεκίνησε έντονη ζύμωση, η οποία έχει χαλαρώσει τώρα και πηγαίνει στο ρελαντί.


8
Μπύρα / AG "Baby's Breakfast" Porter
« στις: 14/05/2012, 20:21:58 »
Batch Size (fermenter): 22.50 l    
Brewer: MaiPsy
Asst Brewer: PsyRen
Boil Size: 25 l    
Boil Time: 60 min    
End of Boil Volume 23 l    
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency 65.0 %
Fermentation: Ale, Two Stage    

Ingredients
Amt      Name                                              Type
   
5.00 kg    Pale Malt                                         Grain       
0.50 kg    Caramel/Crystal Malt - 80L              Grain    
0.42 kg    Chocolate Malt                               Grain    
0.50 kg    Melanoiden Malt                              Grain       
0.50 kg    Oats, Flaked                                       Grain       
0.21 kg    Black  Malt                                      Grain    

50.00 g    Fuggles [5.10 %] - Boil 60.0 min      Hop       
1.0  vial    English Ale Zymoferm                    Yeast    

Estimated O.G 1062
Estimated F.G 1019

Measured O.G 1060

1.5 λίτρα στάρτερ και μετά απο τρείς ώρες ζύμωση.

Πρώτη προσπάθεια για AG πετυχημένη!! απόκλιση 2 ψωρομονάδες.

Ακολούθησα την ιδέα του Nik και το mashing έγινε στον κάδο ζύμωσης με χρήση λευκής κουρτίνας για σάκο βύνης και sleeping bag για θερμο-μόνωση.

17 λίτρα νερό (στους 72 κελσίου) για mashing στους 67 κελσίου και μετά άλλα 15 λίτρα για sparging  στους 75 κελσίου. Για να μήν ανακατέψω τη βύνη με το sparging έβαλα ένα καπάκι απο ταπερ και έριχνα το νερό απάνω αφήνοντας 3-4 πόντους νερό πάνω στο grain bed.  Επίσης για να μην βουλώσει ο σάκος το βρυσάκι, σφήνωσα ένα μικρό σουρωτήρι απ'την μέσα πλευρά (μπήκε λες και ήταν σχεδιασμένο γι'αυτό το σκοπό).


Τώρα απο γεύση τι θα βγει θα δούμε...

9
χελοου εβριμποντυ..

Σκεφτόμουν την επόμενη μπύρα να την κάνω all-grain. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Έχω κατσαρόλα 25λιτρη  (οπότε BIAB είναι αδύνατον να γίνει για 20 λίτρα)

2. Έχω ψυγειάκι καμπινγκ μεγάλο το οποίο όμως δεν θέλω να τρυπήσω.

3. Δεν έχω τη δυνατότητα άμεσα να δώσω ένα σκασμό λεφτά για εξοπλισμό.

Κατέληξα λοιπον στο να προσπαθήσω να κάνω μια κατάσταση in the mix  BIAB και classic all-grain brewing και θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύετε οτι θα πετύχει ή όχι.


Εξηγούμαι:

a. Βάζω στο ψυγειάκι BIABο-ύφασμα που να το καλύπτει απόλυτα.

b. Ρίχνω τις βύνες και νερό για mashing.

c. Σηκώνω την "σακούλα" με τη βύνη και αδειάζω το προιόν στην κατσαρόλα

d. ξαναβάζω μέσα την "σακούλα" και ρίχνω όλο το νερό για "sparging" για 30 λεπτά (χρόνος οκ πιστεύετε;)

e. σηκώνω πάλι σακούλα, στίβω και αδειάζω το αποτέλεσμα στην κατσαρόλα για βράσιμο.


Τι πιστεύετε αξίζει την προσπάθεια ή δεν θα έχω efficiency και θα καταλήξω να φάω την βύνη για να μην πάει χαμένη;

Προφανώς προτάσεις και ιδέες καλοδεχούμενες.

Ευχαριστώ!

10
Μπύρα / PM In da Mix Weiss
« στις: 18/04/2012, 19:42:54 »
Type: Partial Mash
Batch Size (fermenter): 22 l    
Brewer: MaiPsy
Asst Brewer: PsyRen
Boil Size: 15.00 l    
Boil Time: 60 min    

Beer Profile

Measured Original Gravity: 1.056 SG
Bitterness: 11.0 IBUs    
Est Color: 9.0 EBC   

Ingredients

Amt                                Name                                                                         Type    
1.50 kg            Wheat Dry Extract (8.0 EBC)                                            Dry Extract    
1.00 kg            Light Dry Extract (8.0 EBC)                                            Dry Extract
1.00 kg            Wheat Malt, Bel (3.9 EBC)                                            Grain
0.50 kg            Smoked Malt (4.0 EBC)                                                    Grain
0.10 kg            Caramel/Crystal Malt - 10L (19.7 EBC)                            Grain   
20.00 g            Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 60.0 min              Hop    
15.00 g            Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 20.0 min            Hop    
15.00 g            Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 0.0 min            Hop    
1.0 vial            Zymoferm wheat Weihenstephan (W68)                          Yeast           
10.00 g            Coriander Seed (Boil 10.0 mins)                                    Spice    
 

mashing στους 65 - 67 c (ανεβοκατέβαινε) με 4.5 λίτρα νερό και ξέπλυμα με 3 λίτρα στους 75 c.

σταρτερ για την μαγιά 1.5 λίτρα και η ζύμωση ξεκίνησε μετά από κανα 5ωρό. Θερμοκρασία χώρου 19, ζύμωσης 20 με 21...

Μεγάλη Πέμπτη έγινε και τώρα δύο μέρες είναι στο 1014, μπανάνες μυρίζουνε και τέτοια..ΈΞΟΧΑ.

Να πώ ότι κανονικά η συνταγή ήταν για 23 λίτρα αλλά δεν μας έκατσε το efficiency προφανώς οπότε ρύθμισα  αναλόγως...


σπαμάρισμα φωτογραφία, ο killer φυλάει το γλεύκος απο τον οχτρό

11
Μπύρα / PM Honey - are yee a- Blonde Ale?
« στις: 02/04/2012, 19:16:16 »
Type: Partial Mash
Batch Size (fermenter): 25.00 l
Brewer: MaiPsy
Asst Brewer: PsyRen
Boil Size: 15.00 l
Boil Time: 60 min



Amt                           Name                                        Type
2.5 kg      Light Dry Extract (8.0 EBC)                     Extract
1.0 kg     Vienna Malt (6.9 EBC)                                Grain
40 g        Fuggles [5.10 %] - Boil 60.0 min                  Hop
30 g        Fuggles [5.10 %] - Boil 25.0 min                  Hop
30 g        Fuggles [5.10 %] - Boil 0.0 min                    Hop
1.0 vial   Irish Ale Yeast (White Labs #WLP004)        Yeast
1.0 tsp   Irish Moss (Boil 15.0 mins)                         Fining
0.3 kg     Honey (2.0 EBC)                                        Sugar


Measured Original Gravity: 1.050 SG
Bitterness: 22.3 IBUs
Est Color: 8.3 EBC


πρώτη προσπάθεια να βγάλουμε σάκχαρα απ'τα σπόρια. mashing στους 66 C για 45 λεπτά σε 4 λίτρα νερό και ξέπλυμα με 3 λίτρα στους 75 C. Δεδομένου ότι το beersmith έδινε 1041 χωρίς την vienna κάτι ψιλοκαταφέραμε.

1.5 λίτρα στάρτερ για την μαγιά και η ζύμωση ξεκίνησε μετά απο τρεις ώρες σε θερμοκρασία χώρου 16 C (ζύμωση 18-20 C εώς τώρα)

Για να δούμε τι θα δούμε γευστικά.









12
Μπύρα / MX Saint Ninis Weiss
« στις: 11/03/2012, 14:07:32 »
Weizen/Weissbier
Type: Extract    Date: 3/11/2012
Batch Size (fermenter): 22.00 l    Brewer: MaiPsy
Boil Size: 15.00 l    Asst Brewer: Psyren
Boil Time: 60 min    Equipment: Pot ( 5 Gal/19 L) - Mini-BIAB
End of Boil Volume 12.16 l    Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Final Bottling Volume: 21.00 l
Fermentation: Ale, Two Stage    



Ingredients
Amt    Name    Type    #    %/IBU
3.50 kg    Wheat Dry Extract [Boil for60 min](8.0 EBC)       Dry Extract    
0.25 kg    Cara Blond (19.7 EBC)                                           Grain                   
0.50 kg    Biscuit Malt (50.0 EBC)                                           Grain    
35.00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 60.0 min    Hop
10.00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 20.0 min    Hop    
5.00 g    Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 5.0 min    Hop
1.0 vial    Zymoferm wheat Weihenstephan (W68)                   Yeast


Beer Profile
Est Original Gravity: 1.057 SG    Measured Original Gravity: 1.060 SG
Est Final Gravity: 1.014 SG    Measured Final Gravity:
Estimated Alcohol by Vol: 5.7 %    Actual Alcohol by Vol:
Bitterness: 13.0 IBUs    
Est Color: 14.1 EBC    




Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle    Volumes of CO2: 3.6
Pressure/Weight: 230    Carbonation Used: Bottle with 230 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 18 C    Age for: 30.00 days
Fermentation: Ale, Two Stage    Storage Temperature: 18.0 C


Πρώτη προσπάθεια σε MX with Grains φαίνεται να πήγε καλά αν και βγήκε ψηλό το OG, βέβαια 9 ώρες μετά ακόμα δεν έχω μπουρμπουλήθρες...στους 18 κελσίου...


13
Λυκίσκος / Οδηγίες για Λυκίσκους
« στις: 26/02/2012, 20:06:29 »
Βρήκα αυτό το pdf με πολύ κατανοητές πληροφορίες για τη χρήση των λυκίσκων και παραδείγματα ανα είδος μπύρας

Νομίζω δεν υπάρχει στο forum κάπου..

14
Σ'αυτό το πρώτο batch που εμφιάλωσα μου έχουνε βγεί αρκετά (4-5 απο τα 30 μέχρι στιγμής) μπουκάλια χωρίς ανθρακικό...

Τι λέτε να έγινε; δεν τα έκλεισα καλά ή μήπως ο τρόπος που ανακάτεψα το ζαχαρόνερο ήταν λάθος οπότε δεν έγινε ισομερισμός;

το ζαχαρόνερο το έβαλα στον δεύτερο κάδο και μετάγγισα εκεί την μπύρα χωρίς όμως να ανακατέψω με τον αναδευτήρα (είχα διαβάσει κάπου ότι δεν χρειάζεται αν το κάνεις έτσι)

cheers

15
Γειά σας και εδώ παιδιά!

Διάβαζα και δω τα θέματα και είπα αφού καίγομαι που καίγομαι ας γραφτώ!

άσε που διάβασα κάτι και μπερδεύτικα..πάω απο το θέμα να ρωτήσω...

Δημήτρης

Σελίδες: [1]