Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - cygor

Σελίδες: [1]
1
Τεχνικές / Γνωμες για παραλαγη του BIAB
« στις: 10/03/2019, 12:12:30 »
Θελω τη γνωμη σας για την παραλαγη που σκοπευω να δοκιμασω στην τεχνικη του biab κατα τη διαδικασια του mashing κυριως.
Ακουστε να δειτε πως εχει η φαση...

Χρησιμοποιω ηλεκτρισμο για την παραγωγικη διαδικασια και πιο συγκεκριμενα μια αντισταση χειρος 3kw.

Αυτο ειναι αρκετα εξυπηρετικο αλλα δημιουργει εκτος απο πλεονεκτηματα και καποια μειονεκτηματα που σκεφτομαι πως να τα διορθωσω,
Βασικο μειονεκτημα ειναι οτι απο τη στιγμη που θα μπει ο σακος μεσα στη μαρμιτα και θα γεμισει κριθαρι φουσκωνει τοσο ωστε καλυπτει ολο το χωρο που υπαρχει υγρο, ετσι λοιπον δε μου δινει τη δυνατοτητα κατα το mashing  να κανω διορθωσεις στη θερμοκρασια διοτι υπαρχει κινδυνος να κολλησει ο σακος πανω στην αντισταση και να καει. (εχει συμβει μια φορα και απλα μαυρισε, το προλαβα πριν ανοιξει τρυπα). Ως εκ τουτου δεν υπαρχει και η δυνατοτητα για mashout.
Λογω οτι το εξελισσω και θα ηθελα να αυτοματοποιω καποιες διαδικασιες χωρις να μου φευγει ο τακος ειδικα στο κομματι των θερμοκρασιων, σκεφτηκα τα εξης...
αγορα καταρχας ενος temp controller
κατα δευτερον σκεφτομαι στον καδο που κανω το mashing  να μη βαζω το σακο, να μπει η βυνη απευθειας στο strike να ακολουθησω τη διαδικασια κανονικα, πινοντας καφεδακι διοτι το controller θα κανει τη δουλεια για μενα και αφου ολοκληρωθει και το mashout να εχω δευτερευων καδο οπου θα εχει προσαρμοστει ο σακος βιαβ να μεταγγισω εκει και να συνεχισω με τη διαδικασια του sparge και παει λεγοντας.
θα εχουμε προβλημα με το efficiency? κατι που σας προβληματιζει;

2
αν μιλαμε για σχετικα λιγο over priming, μπορεις να σηκωνεις ελαφρα με ενα ανοιχτηρι τα καπακια χωρις να τα "τσαλακωνεις" ισα να εκτονωνεται το διοξειδιο, θα παρει αρκετο χρονο αλλα μπορει να σωσεις την παρτιδα και να αποφυγεις και τα συντριβανια κατα το ανοιγμα..

3
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 13/11/2018, 15:50:55 »
λαθος διατυπωση, εννοουσα συνεχη κυκλοφορια του γλευκους κατα την ψυξη του ωστε να επιτυγχανεται παντου ομοια θερμοκρασια και να το πραγματοποιουσα με εναν κυκλοφορητη τυπου
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRU8nPkSeZI7el0aWRpagPX51XFmjseda6jSpKirbkt3Y0JsCh08A

οχι εε; το αφηνω οπως ειναι με σκετο chiller;

4
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 11/11/2018, 18:23:23 »
ετσι για την ιστορια θα ανεφερω μερικες πληροφοριες απο τις δοκιμες που πραγματοποιησα σημερα με σκοπο να βοηθησω νεο συναδελφο που ειχε τους ιδιους προβληματισμους με εμενα..

Λοιπον, βαρος μαρμιτας 2,700kg, ογκος 39lt
η δοκιμη εγινε με 22lt νερου κατευθειαν απτη βρυση της αυλης θερμοκρασια νερου 22C
η αντισταση των 3kw χρειαστηκε 18 λεπτα για να φερει τη θερμοκρασια σε συνθηκες mashing δηλαδη 67C
ευτυχως η πριζα της αυλης ειναι πανω σε 16αρα ασφαλεια οποτε γλυτωνουμε πολλα εξοδα (διαζυγια, διατροφες παιδιων κλπ  ;D)

ο θερμομονωτικος μανδυας που εφτιαξα βοηθησε ωστε να εχουμε μικρη απωλεια θερμοκρασιας, πιο συγκεκριμενα 3 βαθμους μετα απο 30 λεπτα μετρησης (και δεν τον εχω ολοκληρωσει ακομα πληρως) σε συνθηκες εξωτερικης θερμοκρασιας +-15c

το chiller που κατασκευασα εγινε με χαλκοσωληνα 8mm διαμετρου, χρειαστηκαν 8 μετρα και εχει 8 σπειρες και διαμετρο περιπου 22cm
βοηθησε αρκετα στην απαγωγη της θερμοτητας, χρειαστηκαν περιπου 30 λεπτα για να επανελθει η θερμοκρασια περιπου στους 25c
Το σιγουρο ειναι οτι αν ειχα μια συνεχη κυκλοφορια του νερου μπορει και να γινοταν στο μισο χρονο διοτι προς το τελος ανακαλυψα οτι η θερμοκρασια κοντα στο τσιλερ μπορει να ειχε πανω απο 10 βαθμους διαφορα απο την επιφανεια.

Επιτρεπεται αυτο; να ριχνω μεσα εναν αποστειρωμενο σε oxi κυκλοφορητη κατα τη διαρκεια της ψυξης του γλευκους πριν τη μεταγγιση στον καδο ζυμωσης;

5
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 10/11/2018, 22:54:55 »
εχω συλλεξει σχεδον ολο τον εξοπλισμο,
μαρμιτα-αντισταση, εφτιαξα και ενα θερμομονωτικο μανδυα και αυριο θα κανω μερικες δοκιμες με σκετο νερακι να δω λιγο χρονους και ποσο σταθερη μπορω να κρατησω τη θερμοκρασια να δουμε και λιγο τα ρευματα και θα σας γραψω σχολια, παραλληλα εφτιαξα και ενα 8μετρο chiller απο ευκαμπτο χαλκοσωληνα.

Ουσιαστικα μονο ο σακος biab μου μενει και ξεκιναμε βρασιες σιγα σιγα

6
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 07/11/2018, 16:19:20 »
Τελικα θα παιξω μπαλιτσα με 3kw immersion χειρος χωρις ροοστατη και 40αρα ανοξειδωτη μαρμιτα, ελπιζω να εχω επαρκη βρασμο, τωρα για το mashing βλεποντας και κανοντας, εχω θερμοστατες απο ενυδρεια εχω κατι βαλιτσακια-τσαντακια με μονωση που μπορω να τα μετατρεψω σε θερμομονωτικο καλυμμα, θα γινουν δοκιμες και οπου το σταθεροποιησουμε.

Με τον καιρο αναβαθμιζουμε οπου και οσο μπορουμε

7
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 06/11/2018, 10:46:16 »
ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Δεν ειναι καθολου κακη η ιδεα της αντιστασης χειρος, το δυσκολο αποτι βλεπω ειναι να την βρω, απο μικρη ερευνα που εκανα βρισκω μονο 1000W και αποτι ψυχανεμιζομαι θα χρειαστω 2 με 2.5 kw

καμια ιδεα, κανενα λινκ;

εχουνε ροοστατη αυτες η ειναι on/off θα βοηθουσε στο mashing

8
Εξοπλισμός / Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 03/11/2018, 21:37:40 »
Καλησπερα σε ολους,

Προσφατως δοκιμασα να φτιαξω ενα μικρο batch απο μια συνταγη με τη μεθοδο all grain, επειδη ομως ειμαι στην αρχη και δεν εχω ακομα με εξοπλισμο κλπ, δοκιμασα να μοιρασω τη δοσολογια σε 2 κατσαρολες των 6+ λιτρων και να ενωθει το γλευκος στο δοχειο ζυμωσης αφου ψυχθηκε. Να μην τα πολυλογω ολα πηγαν καλα και χθες εμφιαλωσα 7λτ

Η μοθοδος μου αρεσε η τεχνικη με βολεψε αλλα διπλες δουλειες και διπλα τσουμπλεκια και διπλα ρευματα και διπλα ρισκα και ολα διπλα, οπως και ναχει εγινε για καθαρα πειραματικους λογους.

Παμε τωρα και στο ζητημα, φυσικα το biab για μενα ειναι μονοδρομος αλλα θελω να αποφυγω τα πετρογκαζια και τις μαρμιτες της θεορατες και ολα αυτα(τουλαχιστον προς το παρον) , θελω να φτιαχνω μπατσακια 9-12 λιτρα να ασχολουμαι τακτικα, οχι να στοκαρω μπυρα, ετσι λοιπον σκεφτομαι για αγορα  ηλεκτρικου βραστηρα και πιο συγκεκριμενα βρηκα αυτον...

https://www.e-exoplismos.gr/product/boiler-bartscher-%ce%b2%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d/

Εχει κανεις αποψη; θα κανω δουλεια πως το βλεπετε;

9
νεοτερα απο το μετωπο,
μετα απο 10 μερες ζυμωσης, πηρα μετρηση σημερα και ειμαστε στο 1010.
Φυσσαλιδα εχουμε ακομα ομως, λεω αυριο να εμφιαλωσω αφου παρω μετρηση και λογικα θα βρισκομαστε στο ιδιο νουμερο, ο κατασκευαστης λεει κατω απο 1014 εμφιαλωνεις, το ζητημα ειναι να εμφιαλωσω η να περιμενω οταν σταματησουν οι φυσσαλιδες;

10
καλησπερα φιλε,
Ευχαριστω για το χρονο σου, τα νεα ειναι ευχαριστα, η ζυμωση ξεκινησε χθες αλλα μια ανεπαισθητη διαρροη στη φλαντζα της αεροπαγιδας δεν εδειχνε τα αναμενομενα, το πλακωσα στη ζεστη σιλικονη και οι πολυποθητες μπουρμπουληθρες εκαναν την εμφανιση τους σε λιγα λεπτα. :laugh:
Απο κει κι επειτα οντως ακομα εχουμε αρκετη ζεστη και οση προσπαθεια να εκανα (παγοκυστες+βρεγμενες πετσετες+ανεμιστηρα) δυσκολα πεσαμε κατω απο τους 26.

Αναμενουμε λοιπον..

11
Καλησπερα,
Πρωτη αποπειρα οπως λεει και ο τιτλος με το γνωστο σε ολους κιτ St. Peter’s Ruby Red Ale.
OG με διορθωση στο 1043 σε λιγες ωρες κλεινει 24ωρο ο γλευκος αλλα φυσσαλιδα ακομα δεν εχω δει.
Τη θερμοκρασια με τα χιλια ζορια την εχω κατεβασει στους 26.

Υπαρχουν περιστατικα που καθυστερει να ξεκινησει η ζυμωση και αν ναι ποσο μπορει να χρειαστει μεχρι να δω να μπουρμπουληθριαζει η αεροπαγιδα;

12
Νέα μέλη / Απ: νιου μπλαντ ιν ταουν!
« στις: 11/09/2018, 20:30:45 »
ολα καλα so far, σχεδον ετοιμασα το γλευκο αλλα δεν εχω ριξει ακομα τη μαγια, το θερμομετρο δεν δειχνει καποια ενδειξη απο τη στιγμη που γεμισα τον καδο, οποτε πιθανολογω οτι υπερβαινει η θερμοκρασια το φασμα των 30 βαθμων, ετσι λοιπον περιμενω να πεσει καπου στο 22 να ριξω και τη μαγια να σφραγισω, μετρηση OG 1040.

13
Νέα μέλη / νιου μπλαντ ιν ταουν!
« στις: 10/09/2018, 20:31:15 »
Καλησπερα,
Νεος κι εγω ειπα να ασχοληθω με τον ζυθο που τοσο αγαπαμε και την παρασκευη του που μου φαινοταν παντα ιδιαιτερα ενδιαφερουσα διαδικασια.

Για την ωρα περιμενω να παραλαβω τον εξοπλισμο μου μαζι με ενα κιτ St. Peter’s Ruby Red Ale.

Βεβαια στοχο εχω με αργα και σταθερα βηματα να αποκτησω ολη τη γνωση που χρειαζεται ωστε να περασω σε all grain παρασκευες και να αντιλαμβανομαι τι απαιτει η καθε συνταγη διαβαζοντας την, να παρω και ενα καζανι και να κερναμε φρεσκια homemade μπυριτσα τα φιλαρακια.

Προς το παρον ομως, μου φαινονται ακομα λιγο ολα κινεζικα αλλα καθε μερα ξεδιαλυνουν ολο και περισσοτερο, δυσκολευομαι με ορολογιες και τεχνικες αλλα θα τη βρουμε την ακρη με αρκετη μελετη και ψαξιμο...

Οτι λινκ που μπορει να βοηθησει με ορολογιες και τεχνικες ευπροσδεκτο.


Σελίδες: [1]